2019-04-28 Succé konsert Blå Bergens Borduner med Karlskoga Symfoniorkester

Jag kan bara sammanfatta kvällen med tre ord ” HELT MAGISK KVÄLL”!! OBS! Se recensionen längs ner på denna sida.

Efter två rep och ett genrep med Karlskoga Symfoniorkester (KSO) var det så dags att bränna av konserten: “Där den gehörsbaserade folkmusiken möter den klassiskt notbundna orkestern”. Traditionell folkmusik blandas med nya kompositioner med Blå Bergens Borduner (BBB). En krävande produktion som behöver fullstor symfoniorkester, förstärkt med ett smidesstäd!

Vi träffades i Musikpalatset tidig eftermiddag för att genrepa. Genrepet gick väldigt bra vilket fick mig att för första gången på länge känna mig nervös. Vi fick en paus efter genrepet för att tanka lite energi innan konserten började. Det var nästan full i Musikpalatset så det kändes riktigt bra. När vi väl brakade igång med första låten en Pollonäs efter Klockare Bergman ifrån Karlskoga släppte hela min nervositet. Orkester o BBB presterade ännu bättre än på genrepet, så det kändes nu väldigt avslappnat sen under hela konserten. Vi spelade halva konserten sen 20 minuters paus och sen direkt på slutlåtarna. När sista tonen tonat ut från slutlåten “Stålbadet”, så stod publiken upp å vi fick tillsammans med orkestern spela det extra nummer som vi repat in. Men när extra numret var slut så stod publiken och ville ha ännu mer. Så BBB körde ett extra nummer till bara BBB. VI fick blommor och tack ifrån arrangören. Sen var det dags att plocka ihop. Många i publiken kom fram till oss och ville prata mer om konserten och de instrument vi spelar på. Det märktes att det var en mycket intresserad publik. Tack till alla som bemödat sig och köpt biljetter till konserten.

 

 

Staffan Sjösvärd fick väldigt mycket beröm av publiken för sina arrangemang och framför allt fick Staffan fram olikheten i att spela folkmusik på gehör och den klassiska musikens notbundna sätt at spela på.

 

När publiken lämnat konsert lokalen började det i plockandes stund med mikrofoner stolar mm att pratas om att göra en turné med denna produktion. Staffan, KSO och BBB nappade på förslaget. Staffan har också hört att Eskilstuna samt Faluns orkestrar var intresserade av denna produktion. Redan innan vi hunnit sammanställa filmen, fotona och inspelningarna av hela konserten. Staffan Sjösvärd ska erbjuda alla orkestrar i Sverige denna produktion. Så vi hoppas alla inblandade på mycket jobb med denna produktion. I produktionsplanen ingår det i Staffan Sjösvärds plan att göra en CD-skiva med denna produktion med någon orkester som är intresserad. Den som lever får se. Om det lyckas få ut denna produktion kommer vi att ha många speljobb framöver. Det ser vi alla i BBB fram emot.

 

Nedan spelar vi en polska med kort tre som Anders Norudde komponerat. Den kallar han för PPP. Klippet kommer ifrån YouTube och det är min fru Kerstin Engström som har filmat.

Här nedan kommer det en massa fina kommentarer från personer som var på konserten samt Facebook vänner som sett och hört klippet på Facebook, min hemsida och YouTub. Sug åt er alla som var med:

Lotta Olsson – En av livets allra mäktigaste musikupplevelser” Kan man få en bättre recension?
Jag kan bara hålla med!

Lotta Olsson – Vilken konsert! Ni är mina absoluta favoriter!

Eyvor Lundblad  Den var fantastiskt bra.🎻🎼👍

 

Carl-Ove Eriksson – En helt fantastisk konsert. TURNÉ??. Tycker jag. I alla fall till ÖREBRO och Karlstad! Stort tack!
Maria Ringsen – Wow vilken fin recension.
Thomas Sandberg – “Blytung brudmarsch” i särklass bästa arret!
Karin Gibson – MAFFIGT!!
Barry Phillips –  like!
Kerstin Thoor/Brunåker – Gratulerar till de fina recensionerna!!! Hoppas det blir en fortsättning Då kommer jag
Buckliga Boots – Mycket bra!  Kommentar från YouTub.
Arne Cederblad – Jättebra konsert. Tack.
Cecilia Bremer – Härligt!

 

Recension från KT 2019-04-29 konserten 2019-04-28 Blå Bergens Borduner möter den klassiska världen. Se länken nedan.

Recension av Blå Bergens Borduners konsert 2019-04-28 tillsamman med Karlskoga Symfoniorkester. Recensionen är skriven av Björn Reimers Karlskoga tidning.

Här finns en länk till Staffan Sjösvärds hemsida. Där beskriver han lite hur han kände före och efter konserten 2019-04-28.

Bilderna i denna blogg har Lotta Olsson samt personer i Karlskoga konsertförening tagit under konserten.

 

Hela recension kan läsas nedan utan bilder

Unik upplevelse när folkmusik gifte sig med den klassiska NÖJE/KULTUR

OBS  ett tillägg av mig!  Det saknas ett instrument i recensionen som BBB spelade på under konserten. Det är min Hardangerfela eller Hardingfela som man säger. Hardingfelan är ett norskt folkmusikinstrument som liknar en fiol men har 5 resonanssträngar under spelsträngarna som klingar med och Hardangerfelan är har en högre stämning än en vanlig fiol.

Recension i Karlskoga Tidningen 20190430 skriven av Björn Reimers.

Blå Bergens Borduner framför Karlskoga symfoniorkester.

”Svårt förstå att det är sant”. Orden är Anders Noruddes på frågan hur det känns att få sina egna låtar arrangerade för en hel symfoniorkester. Och lite så är väl den allmänna känslan utifrån frågan om det är möjligt att förena folkmusik med klassisk. Nu vet vi att det fullt möjligt och en hel del beror på kompositören och arrangören Staffan Sjösvärd.

Jag vill påstå att kombinationen Anders Norudde och Staffan Sjösvärd är helt unik. Två ytterst kompetenta och kreativa musiksjälar som med en oerhörd fantasi, finurlighet och känsla kan förmedla oöverträffad musik. Låt vara i två olika genrer, men som nu sammansmälte till en unik upplevelse.

Det började med en polonäs, en dans som faktiskt finns i båda lägren som Staffan Sjösvärd också påtalade. Sedan ett smakprov på en Norudde/Sjösvärd-upplevelse där Anders Noruddes ”Blytung brudmarsch” framfördes i ett makalöst arrangemang. Jag förstår verkligen Noruddes inledande ord på denna text i precis detta sammanhang. Extra kryddat med hans lite torra humor berättande att det hittills inte är någon enda som gift sig till denna brudmarsch.

Staffan Sjösvärd förmedlade i mellansnacket lite runt sina tankar kring hur arrangemangen tillkommit och hur han funderat när han försökt smälta samman de helt olika musikstilarna. Speciellt märktes dessa olikheter i Anders Noruddes komposition ”Återbruksvalsen” där symfoniorkestern mer återgav en svepande wienervals till Bordunernas tretakt. Det blev ett unikt och mäktigt verk, en av kvällens många höjdpunkter. En annan var ”Mäster Ekholms polska” där bilden av otyg dansande i skymningsmotljus till trolska och suggestiva toner skapades i mitt inre. Otroligt mäktig upplevelse.

 

Utöver kombinationen med de båda stilarna så framförde Bordunerna också låtar utan den stora orkestern. Traditionell folkmusik från olika delar av vårt land efter olika spelmän samt även några egna kompositioner.

Instrumenten som kontrasterade till den stora orkestern var bland annat svensk säckpipa, moraharpa (en variant på nyckelharpa), olika flöjter, bouzouki, mungiga, kohorn, smidesstäd, Hardangerfela samt fiol och cello. Väl trakterade av dessa rutinerade spelmän.

Avslutningen, förutom några extranummer, var Anders Noruddes ”Stålbadet”. Musik komponerad till en kortfilm om nedläggningen av stålverket i Degerfors. Toner som fångade den tragik och smärta som genomborrade hela samhället den gången och som, precis som en röst i publiken sa, fortfarande skapar tårande ögon och en klump i bröstet.

 

Publikens applådåskor frammanade flera extranummer och alla som var på plats håller nog med om att detta var en av livets allra mäktigaste musikupplevelser.

En förhoppning finns att det ska bli en fortsättning på samarbetet Norudde/Sjösvärd och att musiken som framfördes ska få leva vidare via fler konserter. En nåd att stilla bedja om. Det här är verkligen något som fler måste få uppleva, det är en sak som är säker.

Björn Reimers

MUSIK

Blå Bergens Borduner och Karlskoga Symfoniorkester
Dirigent: Staffan Sjösvärd
Blå Bergens Borduner:
Anders Norudde: svensk säckpipa, moraharpa, fiol, spelpipa och kohorn

Göran ”Freddy” Fredriksson: bouzouki, mungiga

Ulf Karlsson: fiol, svensk säckpipa

Stefan Ekedahl: Cello, spelpipor

Ett svar på ”2019-04-28 Succé konsert Blå Bergens Borduner med Karlskoga Symfoniorkester

  1. Pingback: Åter hemma efter ca. 6 månader jobb på annan ort 20190924 | Ulf Karlsson – Riksspelman på Svensk Säckpipa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.