20190615 Spelade på ett bröllop i södra Dalarna

Så var det nu dags att ta sig till södra Dalarna för ytterligare en bröllopsspelning. Jag gick upp kl. 05:30 för att sedan sätta mig i bilen och åka kl. 07:00. Vigseln skulle vara utomhus och det kunde inte bli mycket bättre väder för en sådan aktivitet. 11:30 skulle vigseln börja. Resan gick bra och jag kom i mycket god tid för att ta in omgivningarna. Träffade prästen och pratade en stund med henne om lite detaljer. Jag fikade och laddade upp med energi. Gick sedan ut och placerade ut instrumenten. Säckpipan vid kyrkan där vi skulle starta marschen ner till vigselplatsen, fiolen nere vid vigselplatsen på udden. När allt var klart å stämt vandrade jag upp för att se om brudparet anlänt.

Alla var på plats när jag kom upp till parkeringen. det var ett litet bröllop med bara de närmaste anhöriga, föräldrar en två och halvt åring samt prästen o så jag spelmanen. Jag fick ha en väldigt central roll i detta bröllop, fick stå för all musik under hela vigseln vilket kändes väldigt hedrande. När klockan slog 11:30 ringdes det i klockorna och jag började spela säckpipa en marsch efter Harv Piggs Olof ifrån Dala-Flod. vi gick genom den vackra kyrkogården ner mot sjön o udden där vigseln skulla äga rum. Under tiden när vi gick så vaknade en Bofink till liv när den fick höra säckpipan. Den kvittrade och sjön ungefär som att den ville också vara med och ta ner brudparet till vigselplatsen. En häftig upplevelse – Bofinken var bara några meter från oss. Den kanske trodde att det hade kommit in en märklig fågel som den skulle skrämma bort från sitt revir. 2 halvt åringen sprang fram o tillbaka mellan mamma och mig – tittade förundrat på mig och sen tillbaks till mamma. Väl framme på vigselplatsen så tog prästen vid. Efter själva bibelläsningen skulle jag spela på önskemål ”Amazing Grace”. Låten väckte mycket känslor eftersom brudgummen med föräldrar var från Skottland. Jag drabbades också av stundens känslosval och fick bita ihop föra att inte svaja för mycket i låten.  Efter tillkännagivandet spelade jag en marsch på min A-fiol efter Pers-Erik Olsson från Rättvik/Östbjörka. Den passade jättebra att spela just i denna stund och på denna plats. När vigseln var klar tog jag fram min säckpipa å spelade som avslutningslåt en marsch ifrån Evertsberg. Brudparet önskade att vi skulle stå kvar och inte marschera upp till kyrkan igen. Så blev det!

 

Efter vigsen kom bruden fram till mig och undrade om jag vill stanna kvar och dela glädjen med familjen? Jag tackade självklar ja till den möjligheten. Det skålades i bubbel hölls tal och åts färska jordgubbar. Vilken fest!  Två o ett halvt åringen såg väldigt nöjd ut när det bjöds på jordgubbar. Mor o farföräldrarna hade haft fullt upp med att springa efter 2 och ett halvt åringen under själva vigseln. Det var ju så mycket spännande som hände hela tiden. Sen skulle det fotograferas på udden och jag sa tack och hej till brudparet. Satt sedan en stund och pratade med brudens pappa som också var musiker. jag lämnade en gåva till brudparet som ett minne från mig och ett tack att just ni valt att ha mig som spelman. Det var ett väldig litet och fint bröllop med mycket känslor. Det går att gifta sig på många olika sätt, huvudsaken är att de som gifter sig är nöjda. Och det var detta härliga brudpar! All lycka till er alla – i all framtid! Önska jag Ulf Karlsson – Spelman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *