15/9-2018 – spel på Felans-danskurs och ett spelpass med Mats Berglund

Denna höst 2018-09-15 och 3 tillfällen till i höst, är jag husspelman på Felansdanskurs mellan kl. 13 -16 i Teaterladan. Mats Åkerberg och Lena Linder är huvudansvariga för själva dansdelen. Dansinstruktör denna lördag var Mats Åkerberg. Mats började med att lära ut pols och sista timmen ägnade sig dansarna åt att prova på finnskogspols.

Ca. 14 dansare hade visat sitt intresse för denna form av dansutlärning på Felan. Jag hade fått jobbat en del för att hitta några bra pols låtar som inte var allt för krångliga att lyssna på. Alla verkade vara nöjda med musiken efter kursen.

På kvällen kom Martinnitus Band och gästade Felan. Martinnitus Band gjorde en fantastisk fin konsert. Det är Mats mentorer från studierna i Norge Tellef Kvifte och Leiv Solberg som bildar denna kvartett. Kvartetten bjöd på blandad musik ifrån gränstrakterna mellan Norge och västra Dalsland, Värmland. Mats och jag hade haft kontakt under veckan så mitt under själva det långa danspasset för Martinnitus Band så fick jag förmånen att spela med min gamla spelkompis Mats B. Det var jättesköj och alla låtarna vi spelade satt som smäcken! Det var en mycket trivsam Felan kväll och jag ser fram emot nästa Felankväll.

Bilden ovan är tagen vid ett annat tillfälle när jag spelar till dansinstruktion på Felan.

Mats Berglund och jag spelar en jössehärspolska till dansen på Felan. Filmare var Mats Åkerberg.

Spelade på dubbeljubileum i Lerbäck 25/8-2018

Det blev ett hej dundrande firande i Lerbäck! Ett hundra-årsfirande och ett 90-årsfirande. Örebro Folkmusikförbund ÖLFM tillsammans med Pehr Falkenström hade planerat det stora jubileet. Carl Viktor Rulin hyllades eftersom det var 100-år sedan han dog och ÖLFM fyllde 90-år som förening. Jag var engagerad i 6 st programpunkter under dagen och kvällen. Kl. 13:00 började jag med att spela på en danskurs. Detta avlöstes sedan med att kl. 14:00 spela 3 låtar på öppen scen tillsammans med Blå Bergens Borduner. Kl. 14:45 spelade jag själv solo på den öppna scenen. Den låt jag spelade har jag gjort en snabb inspelning av nedan.

Jag spelade en polska efter Carl Viktor Rulin som han hade låten efter Blinda Pelle. På en spelmanstävling i Lindesberg 1909 spelade Carl Viktor denna låt. Det gick så bra så att han gick och vann hela tävlingen. Spelade samma låt vid Rulins grav fast med en annan tolkning av låten. Se nedan.

Efter den öppna scenen blev det ett snabb-rep med Pehr och David. Vi tre ska spela vid Carl Viktor Rulins grav efter själva minneskonserten i Lerbäcks Kyrka.

Kl. 15:30 Började minneskonserten i Lerbäcks kyrka. Många musiker hade blivit engagerade att spela på minneskonserten. Jag skulle spela säckpipa och fiol tillsammans med Anders NoruddeAnton Olausson samt Stefan Ekedahl. Vi spelade tre låtar tillsammans, alla tre låtarna var efter Carl Viktor Rulin Lerbäck.

 

 

 

 

 

 

Alla spelmän som medverkade i Lerbäckskyrka på jubileumskonserten för Carl Wiktor Rulin.

Ca. kl. 17:30 efter minneskonserten i Lerbäcks-kyrka var det dags att besöka Carl Viktor Rulins grav. De flesta ifrån publiken i den fullsatta kyrka gick ner till Rulins grav för att höra ÖLFM:s ordförande Erik Zaunschirm säga några ord om stor spelmannen. Som avslutning spelade jag en låt efter Rulin tillsammans med Pehr Falkenström och David Bastviken.

 

 

 

 

 

 

 

Från vänster Pehr Falkenström, David Bastviken och Ulf Karlsson. Spelar vid Carl- Wiktor Rulins grav. Vi spelar en låt efter Rulin som han hade efter en spelman som kallades för ”Blinda Pelle”

Kl. 19:00 började firandet av 90-åringen – Örebro Läns Folkmusikförbund. Ännu fler spelmän var inbjudna till att spela och förgylla kvällen. Det bjöds på kaffe och tårta.

Kl. 21:00 intog jag dansscenen tillsammans med Blå Bergens Borduner. Vi spelade 1 timme till dans. Efter en timmes spel blev vi avlösta utav Eva Karlsson och David Bastviken som spelade dansmusik 30 min. Därefter intog Örebro spelmanslag scenen och spelade ytterligare 30 min. kl. 23:00 avslutade Blå Bergens Bordunder dansspelande med ytterligare en timmes bordun-dansmusik. Sen var kvällen slut. Jag var trött och nöjd! Allt jag skulle spela fungerade tidsmässigt. Men utan den fantastiska markservis jag haft av min fru Kerstin hade det inte fungerat så bra. Hon såg till att det fanns fika och mat mellan programpunkterna. TACK KERSTIN FÖR ALL HJÄLP MED MATEN!!

Det var en mycket trevlig tillställning som kommer att finnas kvar länge i huvudet och på näthinnan. Stort tack till alla er som jobbat med arrangemanget!

Här nedan finns en länk ifrån sydnärkenytt som gjort ett TV-inslag på hela arrangemanget. Håll till godo. SYDNÄRKENYTT.

Lite sommar ledig från 11/6 -24/8-2018

Tar lite sommar ledigt från bloggandet. Eller jag kommer att jobba med lite andra saker under sommaren. Återkommer den 25/8. Då ska jag spela på ett stort jubileum i Lerbäck norr om Askersund. En spelman som hette Carl Wiktor Rulin dog för 100-år sedan och det ska uppmärksammas. Sen fyller Örebro länsfolkmusikförbund 90-år. Så det blir dubbelt firande.

TREVLIG SOMMAR PÅ ER ALLA!!!!

 

Konserten i Ransäter 6 juni 2018 med öst-Värmländskmusik

Fredagen den 8/6-2018 kl. 22:30 på Tecnologen i Ransäter hade vi vår konsert med öst Värmländska gubbar som spelar öst Värmländska låtar.  Anders och jag åkte till Ransäter på fredagen vid 11:00 tiden för att ansluta oss till Per och Lennart i vår stuga som vi kommer att få disponera under hela Ransäters-stämman. Ska bli skit kul!! Vi startade upp konserten alla fyra med ”Skåp Wilhelms tyske polska” som är en schottis. Vi fortsatte med olika konstellationer såsom trio, duo och solistnummer. Den låt jag spelade som solonummer var en polska ifrån Forshyttan efter en spelman som heter Karl Johan Karlsson. Under konserten fick vi många applåder och positiva tjoar från publiken vilket kändes skönt. En slags bekräftelse på att denna lite udda musiken gick hem bland publiken i Ransäter. Musiken är udda på så vis att den inte är så mycket spelad i folkmusik kretsar. Men med denna kvartett från öst Värmland ska vi försöka ändra på det. 30 minuter efter konsertens slut så tog vi alla våra instrument och förflyttade oss in till norra logen där danspubliken väntade på oss. En häftig kväll o natt fick vi uppleva tillsammans med Ransäterspubliken. Den 17/11-2018 kommer vi att ha en kurs, workshop i Karlskoga som på kvällen avslutas med en konsert troligtvis i ”Musikpalatset” i Karlskoga. Återkommer var man kan anmäla sig till denna heldag i Karlskoga. Välkomna!

 

 

Kommer senare under sommaren att lägga upp fler musikexempel från konserten i Ransäter.

 

Hela kvartetten från vänster- Ulf Karlsson, Lennart Gybrant, Per Saxholm och Anders Norudde.

Några länkar ifrån konsertern i Ransäter – se länkarna nedan från YouTube. Det är Bosse Jansson som filmat alla YouTubklippen.

Skåp Wilhelms tyske polska och Baklänges

Napolions marsch över alperna

Solospel Ulf Karlsson, Polska ifrån Forshyttan.

.Sigvard i Monkeruds schottis Ulf och Lennart spelar. Här kommer hela schottisen efter Sigvard i Monkerud Visnums-Kil.

 

 

Duo runda. Jag (Ulf) och Lennart Gybrant spelar en schottis från Visnums-Kil efter Sigvard i Monkerud. Den som skickade mig denna filmsnutt var Eva Ljungberg Arvika.

 

Näst sista repet inför konserten i Ransäter den 8/6

Detta näst sista rep (måndagen den 21 maj) som vi nu har inför konserten i Ransäter var vi hemma hos Anders i Karlskoga. Lennart och jag kom samtidigt till Anders medan Per kom lite senare. Vi konstaterade att låtlistan innehöll för många låtar efter det att vi fyllt på med resterande sololåtar. Det får bli ett senare problem som jag med varm hand överlämnar till Anders, Per och Lennart – att välja bort låtar från konserten. Vi fikade och spelade, sen fick Anders hjälpa mig med en stråke vars tagel inte sitter där det ska. Problemet med taglet avhjälptes. Nästa gång vi ses blir i Ransäter i våran stuga som vi kommer att tillgång till under stämman. Ska bli spännande att få prova att spela öst värmländska låtar för Ransäters-publiken.

Smakprov från dessa äldre gentlemen från östra Värmland. Här spelar vi en polska efter Henrik Mårth Nordmark Filipstad.

 

Programblad Ransätersstämman 2018

Programbok i PDF-format Ransätersstämman 2018

Rep hemma hos Lennart Gybrant i Daglösen 4/5-2018

De östvärmlänska gubbera repar på mot sitt mål på Ransätersstämman 2018. Denna eftermiddag och kväll gjorde vi upp om vilka låtar vi ska spela som kvartett, trio, duo och solo. Kommer att bli ett spännande och varierat program. Konserten kommere att vara på Tecnologen och går av stapeln fredagen den 8 juni 2018 kl 22:30. En timmes konsert är vi ombedda att göra. Vi ska också försöka få en tid så vi kan få spela till dans på lördagen den 9 juni. Hoppas bara att vi får en tid.

Från vänster: Per Saxholm, Lennart Gybrant, Ulf Karlsson och Anders Norudde.

KONSERTEN I RANSÄTER 2018 är fredagen den 8/6-2018 kl. 22:30 -23:30 på Tecnologen. Nu 20180520 är det ändrat i programboken och programblad.

Programbok i PDF-format Ransätersstämman 2018

Programblad Ransätersstämman 2018

Länken nedan ett smakprov på hur vi låter som kvartett.

Lill Matses polska efter Axel Inge Storå Gylsmedshyttan.

Musikverkstad i Anders Noruddes fiolverkstad med öst-spelmän 2018-04-17

Det repades för fullt igår med de östvärmlänska spelmännen inför konserten på Ransätersstämman lördagen den 8/6-2018 kl. 22:30 – 23:30. Vi har nu bestämt vilka låtar vi kan tänka oss spela på kvartett, trio, duo och solo. Nästa gång vi ses så ska vi jobba med att sätta ihop ett bra konsertprogram på en timme. Vi har också jobbat med att ta fram låtar till ett 30 minuters dansprogram. Jag kan lova att det kommer att bli ett varierat och spännande konsert program med musik som inte många idag känner till.

Här kommer ett smakprov på en vals efter Petter på Vallkrog i Medhamn Visnums-Kil.

 

 

 

 

 

Från vänster: Ulf Karlsson, Lennart Gybrant, Anders Norudde och Per Saxholm.

Rep hemma hos Lennart i Daglösen 10/4-2018.

Lördagen 8 juni kl. 22:30 – 23:30 spelar dessa gubbar på Teknologen på Ransätersstämman.
”Mystisk musik från Östvärmland” kallar vi programmet för,. Nu är vi på gång!! Det var stor rep hemma hos Lennart Gybrant inför Ransätersstämman. Det ska bli jätte-kul att få vara med och framföra Öst-Värmländsk musik tillsamman med dessa meriterade farbröder. Det var inga problem med att hitta låtar till den en timmes konserten som vi har blivit ombedda att göra. Det blir nog låtar över så vi kan ta ett danspass på Norra logen också.

 

 

 

 

 

 

Från vänster: Anders Norudde, Lennart Gybrant, Per Saxholm och Ulf Karlsson.

Storrep med Blå Bergen Borduner i Rättvik 6/4-8/4-20018

Fredagen den 6/4 träffades vi alla i Blå Bergens Borduner hemma hos Stefan Ekedahl i Bäck utan för Rättvik. Vi träfades för att fortsätta repa inför synfoniorkester-projektet med Staffan Sjösvärd 2019. Vi hade fått i uppdrag av Staffan att plocka ut ytterligare 6 låtar från Blå Bergens reportoar som Staffan sedan ska arrangeras för orkester.

 

Låtar vi valde ut:

1. Digerpolskan
2. Napolionmarsch Anders spelar moraharpa och han vill att moraharpan ska micas upp.
3. J G Bergman ”Finlåten”
4. Tvillingvalsen
5. Olaus Persson D-G-D synkop i d-delen.?
6. Trädgårdsvalsen
Om ni klickar på länken ”Trädgårdsvalsen” får ni ett smakprov på hur Stefan Ekedahls hemsnickrade Trädgårdsvals låter just nu med Blå Bergens Borduner.