2019-05-04 Spelade på dop i en kyrka i Västeråstrakten

Det var verkligen ett riktigt trevligt dop jag fick spela på i Västeråstrakten! Prästen, som heter Linnéa imponerade på mig! Linnéa fick med sig barnen under olika delar under själva dopceremonin. Det blev en väldigt avslappnat dopceremoni som det hände många saker i hela tiden. Det verkade som att de barn som inte skulle döpas kände sig trygga och lät sig fångas in i själva dopceremonin. Jag skulle spela hardingfela i slutet av själva dopceremonin. Hade valt att spela en marsch som Kalle Kallin har komponerat. Marschen sätter sig i huvudet på en gång och är sen ganska svår att bli av med sedan. Det som var festligt vara att självaste festföremålet fastnade för musiken. Festföremålet började tröttna strax innan jag skulle spela så det var kul att jag lyckades fånga intresset igen.

Ett dop som jag kommer att minnas som var speciellt.

Här kommer marschen som jag spelade på dopet på min Hardingfela.

2019-04-28 Succé konsert Blå Bergens Borduner med Karlskoga Symfoniorkester

Jag kan bara sammanfatta kvällen med tre ord ” HELT MAGISK KVÄLL”!! OBS! Se recensionen längs ner på denna sida.

Efter två rep och ett genrep med Karlskoga Symfoniorkester (KSO) var det så dags att bränna av konserten: ”Där den gehörsbaserade folkmusiken möter den klassiskt notbundna orkestern”. Traditionell folkmusik blandas med nya kompositioner med Blå Bergens Borduner (BBB). En krävande produktion som behöver fullstor symfoniorkester, förstärkt med ett smidesstäd!

Vi träffades i Musikpalatset tidig eftermiddag för att genrepa. Genrepet gick väldigt bra vilket fick mig att för första gången på länge känna mig nervös. Vi fick en paus efter genrepet för att tanka lite energi innan konserten började. Det var nästan full i Musikpalatset så det kändes riktigt bra. När vi väl brakade igång med första låten en Pollonäs efter Klockare Bergman ifrån Karlskoga släppte hela min nervositet. Orkester o BBB presterade ännu bättre än på genrepet, så det kändes nu väldigt avslappnat sen under hela konserten. Vi spelade halva konserten sen 20 minuters paus och sen direkt på slutlåtarna. När sista tonen tonat ut från slutlåten ”Stålbadet”, så stod publiken upp å vi fick tillsammans med orkestern spela det extra nummer som vi repat in. Men när extra numret var slut så stod publiken och ville ha ännu mer. Så BBB körde ett extra nummer till bara BBB. VI fick blommor och tack ifrån arrangören. Sen var det dags att plocka ihop. Många i publiken kom fram till oss och ville prata mer om konserten och de instrument vi spelar på. Det märktes att det var en mycket intresserad publik. Tack till alla som bemödat sig och köpt biljetter till konserten.

 

 

Staffan Sjösvärd fick väldigt mycket beröm av publiken för sina arrangemang och framför allt fick Staffan fram olikheten i att spela folkmusik på gehör och den klassiska musikens notbundna sätt at spela på.

 

När publiken lämnat konsert lokalen började det i plockandes stund med mikrofoner stolar mm att pratas om att göra en turné med denna produktion. Staffan, KSO och BBB nappade på förslaget. Staffan har också hört att Eskilstuna samt Faluns orkestrar var intresserade av denna produktion. Redan innan vi hunnit sammanställa filmen, fotona och inspelningarna av hela konserten. Staffan Sjösvärd ska erbjuda alla orkestrar i Sverige denna produktion. Så vi hoppas alla inblandade på mycket jobb med denna produktion. I produktionsplanen ingår det i Staffan Sjösvärds plan att göra en CD-skiva med denna produktion med någon orkester som är intresserad. Den som lever får se. Om det lyckas få ut denna produktion kommer vi att ha många speljobb framöver. Det ser vi alla i BBB fram emot.

 

Nedan spelar vi en polska med kort tre som Anders Norudde komponerat. Den kallar han för PPP. Klippet kommer ifrån YouTube och det är min fru Kerstin Engström som har filmat.

Här nedan kommer det en massa fina kommentarer från personer som var på konserten samt Facebook vänner som sett och hört klippet på Facebook, min hemsida och YouTub. Sug åt er alla som var med:

Lotta Olsson – En av livets allra mäktigaste musikupplevelser” Kan man få en bättre recension?
Jag kan bara hålla med!

Lotta Olsson – Vilken konsert! Ni är mina absoluta favoriter!

Eyvor Lundblad  Den var fantastiskt bra.🎻🎼👍

 

Carl-Ove Eriksson – En helt fantastisk konsert. TURNÉ??. Tycker jag. I alla fall till ÖREBRO och Karlstad! Stort tack!
Maria Ringsen – Wow vilken fin recension.
Thomas Sandberg – ”Blytung brudmarsch” i särklass bästa arret!
Karin Gibson – MAFFIGT!!
Barry Phillips –  like!
Kerstin Thoor/Brunåker – Gratulerar till de fina recensionerna!!! Hoppas det blir en fortsättning Då kommer jag
Buckliga Boots – Mycket bra!  Kommentar från YouTub.
Arne Cederblad – Jättebra konsert. Tack.
Cecilia Bremer – Härligt!

 

Recension från KT 2019-04-29 konserten 2019-04-28 Blå Bergens Borduner möter den klassiska världen. Se länken nedan.

Recension av Blå Bergens Borduners konsert 2019-04-28 tillsamman med Karlskoga Symfoniorkester. Recensionen är skriven av Björn Reimers Karlskoga tidning.

Här finns en länk till Staffan Sjösvärds hemsida. Där beskriver han lite hur han kände före och efter konserten 2019-04-28.

Bilderna i denna blogg har Lotta Olsson samt personer i Karlskoga konsertförening tagit under konserten.

 

Hela recension kan läsas nedan utan bilder

Unik upplevelse när folkmusik gifte sig med den klassiska NÖJE/KULTUR

OBS  ett tillägg av mig!  Det saknas ett instrument i recensionen som BBB spelade på under konserten. Det är min Hardangerfela eller Hardingfela som man säger. Hardingfelan är ett norskt folkmusikinstrument som liknar en fiol men har 5 resonanssträngar under spelsträngarna som klingar med och Hardangerfelan är har en högre stämning än en vanlig fiol.

Recension i Karlskoga Tidningen 20190430 skriven av Björn Reimers.

Blå Bergens Borduner framför Karlskoga symfoniorkester.

”Svårt förstå att det är sant”. Orden är Anders Noruddes på frågan hur det känns att få sina egna låtar arrangerade för en hel symfoniorkester. Och lite så är väl den allmänna känslan utifrån frågan om det är möjligt att förena folkmusik med klassisk. Nu vet vi att det fullt möjligt och en hel del beror på kompositören och arrangören Staffan Sjösvärd.

Jag vill påstå att kombinationen Anders Norudde och Staffan Sjösvärd är helt unik. Två ytterst kompetenta och kreativa musiksjälar som med en oerhörd fantasi, finurlighet och känsla kan förmedla oöverträffad musik. Låt vara i två olika genrer, men som nu sammansmälte till en unik upplevelse.

Det började med en polonäs, en dans som faktiskt finns i båda lägren som Staffan Sjösvärd också påtalade. Sedan ett smakprov på en Norudde/Sjösvärd-upplevelse där Anders Noruddes ”Blytung brudmarsch” framfördes i ett makalöst arrangemang. Jag förstår verkligen Noruddes inledande ord på denna text i precis detta sammanhang. Extra kryddat med hans lite torra humor berättande att det hittills inte är någon enda som gift sig till denna brudmarsch.

Staffan Sjösvärd förmedlade i mellansnacket lite runt sina tankar kring hur arrangemangen tillkommit och hur han funderat när han försökt smälta samman de helt olika musikstilarna. Speciellt märktes dessa olikheter i Anders Noruddes komposition ”Återbruksvalsen” där symfoniorkestern mer återgav en svepande wienervals till Bordunernas tretakt. Det blev ett unikt och mäktigt verk, en av kvällens många höjdpunkter. En annan var ”Mäster Ekholms polska” där bilden av otyg dansande i skymningsmotljus till trolska och suggestiva toner skapades i mitt inre. Otroligt mäktig upplevelse.

 

Utöver kombinationen med de båda stilarna så framförde Bordunerna också låtar utan den stora orkestern. Traditionell folkmusik från olika delar av vårt land efter olika spelmän samt även några egna kompositioner.

Instrumenten som kontrasterade till den stora orkestern var bland annat svensk säckpipa, moraharpa (en variant på nyckelharpa), olika flöjter, bouzouki, mungiga, kohorn, smidesstäd, Hardangerfela samt fiol och cello. Väl trakterade av dessa rutinerade spelmän.

Avslutningen, förutom några extranummer, var Anders Noruddes ”Stålbadet”. Musik komponerad till en kortfilm om nedläggningen av stålverket i Degerfors. Toner som fångade den tragik och smärta som genomborrade hela samhället den gången och som, precis som en röst i publiken sa, fortfarande skapar tårande ögon och en klump i bröstet.

 

Publikens applådåskor frammanade flera extranummer och alla som var på plats håller nog med om att detta var en av livets allra mäktigaste musikupplevelser.

En förhoppning finns att det ska bli en fortsättning på samarbetet Norudde/Sjösvärd och att musiken som framfördes ska få leva vidare via fler konserter. En nåd att stilla bedja om. Det här är verkligen något som fler måste få uppleva, det är en sak som är säker.

Björn Reimers

MUSIK

Blå Bergens Borduner och Karlskoga Symfoniorkester
Dirigent: Staffan Sjösvärd
Blå Bergens Borduner:
Anders Norudde: svensk säckpipa, moraharpa, fiol, spelpipa och kohorn

Göran ”Freddy” Fredriksson: bouzouki, mungiga

Ulf Karlsson: fiol, svensk säckpipa

Stefan Ekedahl: Cello, spelpipor

20190425 – 1:a repet med Karlskoga symfoniorkester inför konsert 28/4

OBS!! Uppdaterad info 20190427.
För er som saknar biljetter så finns det numera biljetter att köpa på Turistbyrån i Karlskoga samt 1 timme innan konserten börjar vid kassan vid Musikpalatset.

 

Då var 1:a repet avklarat 25/4 med (KSO) Karlskoga Symfoniorkester inför konserten den 28/4-2019 i Musikpalatset i Karlskoga.

Det var en spänd förväntan från oss i Blå Bergens Borduner Anders Freddy o Jag (Stefan kommer på fredagens rep 26/4). Vi var på plats i Musikpalatset tidigt för att träffa ljudtecknikern som skulle rigga upp oss innan repet. Det gäller att få bra ballans mellan orkestern och Blå Bergens musik. Efter repet konstaterade vi att det finns en hel del att fila på när det gäller ljudet och medhörningen för både orkestern och BBB. Men det löser vi nog på fredag ( i skrivandes stund i dag 26/4). Det var en del nya ändringar i arren som vi spelade i BBB men det var inga större svårigheter. Gäller bara att komma ihåg ändringarna.

 

Det fanns en affisch på oss som någon hade bemödat sig och gjort. Riktigt snygg affisch! Tycker jag.

 

 

 

 

 

 

Vi kommer att repa den 26/4 mellan kl. 18:00 — 22:00. sen blir det genrep på söndag 28/4 och kl. 18:00 startar konserten. Ska bli så spännande. Hela konserten samt repen kommer att filmas fotograferas och spelas in. Materialet kommer att redigeras och sammanställas.  Staffan Sjösvärd kommer sen att ta hela materialet och erbjuda alla orkestrar i Sverige denna musikproduktion. Sen är det bara och vänta och se om det är några som nappar på konceptet. Det är några orkestrar som reda nu idag har visat sitt intresse för produktionen ”Där folkmusik möter symfoniorkesterns klangvärld”. Karlskoga konsertförening är arrangör för konserten.

KSO – anländer till repet.

Ett litet speluppehåll från 31/3 -23/4. Annat jobb på annan ort.

Har jobbat på annan ort från 31/3 – 23/4.

 

 

 

 

 

 

Men nu är jag i full gång och repar inför Blå Bergens Borduners konsert söndagen den 28/4-2019 kl 18:00 tillsammans med Karlskoga Symfoniorkester (KSO) i Musikpalatset i Karlskoga. Just nu är det enskilt rep hemma. Men på torsdags kvällen kl 19:00 så repar BBB tillsammans med KSO för första gången. Ska bli skôj!

Mer info om konserten på länken Karlskoga Symfoniorkester och Blå Bergens Borduner.

 

2019-03-30 deltar i Folkmusikjuryn i årets ”SMASK 2019” i Örebro

Fick i uppdrag utav Marcus Mattsson Örebro Musikhögskola att under vecka 12 dra ihop en 5 manna jury till årets lokalfinal i ”SMASK 2019”. Vi är nu fem jurymedlemmar Ulf Karlsson, Andreas Jacobsson cellist o folkmusikutövare, Ida Blomqvist musiklärare o folkmusikutövare, Christy O Leary musiker o säckpipsblåsare och Kerstin Engström som är en god folkmusiklyssnare som har jobbat med Felan i många år på -70 o 80-talet. Vi fem ska samla ihop oss i  Nova huset på Örebro universitet för att prata ihop oss och äta en bit mat innan hela arrangemanget drar igång kl. 19:00. Känns hedrande att få vara med som jurymedlem i årets SMASK show.

Klicka på länken Program: Program SMASK Örebro 2019 så hittar du all information om arangemanget samt texter till bidragande låtar etc.

 

 

 

 

 

Folkmusikjuryn taggar upp strax innan föreställningen ska börja. Från vänster: Andreas Jacobsson, Ida Blomqvist, Kerstin Engström, Ulf Karlsson och Christy O Leary.

En intensiv 1:a akt med alla sex bidragen som spelades upp för oss i juryn o publiken. Med våra lampor i våra mobiler skrev vi ner vad vi tycker om bidragen innan juryöverlägningen i pausen skulle göras för att sorterat ut vilken poäng bidragen skulle ha. Poäng fördelningen var 2, 4, 6, 8, 10, och så 12. Ett svettigt jobb som vi hade 15 minuter på oss att enas om hur poängen skulle fördelas till bidragen, samt skriva en motivering till det bidrag vi skulle dela ut 12 poäng till. När 2:a akten av föreställningen började fick vi lyssna på fjolårets bidrag som blev 1:a respektive 2:a + lite annan underhållning. Sen var det dags att för jurygrupperna att kliva upp på scenen och redovisa våra poäng samt motiveringar till 12-poängarna. Trevligt att stå inför så mycket publik och bli intervjuad av konferenciererna. När alla jurygrupper redovisat sina poänger var det dags att fylla på med vad publiken hade röstat. Här nedan kan ni se slut resultatet efter alla omröstningar. De första två bidragen 1:a och 2:an går vidare till Riks – SMASK, som går av stapel i Stockholm lördagen den 25 maj 2019.

Resultat SMASK 2019

  1. Bidrag nr. 2 ”Schlager Schtjafs” artister Herr och Fru Differens Text å musik & arrangemang Denice Jacobsson, Aramis Silvreke, Clara Alm och Henrik Langemyr.
  2. Bidrag nr. 5 ”Vill inte va med”, artist: Fröken Nygren & Avizeringarna. Text Linnéa Nygren. Musik & arrangemang Jussi Edefors.
  3. Bidrag nr. 6 ”Engagera dig”
  4. Bidrag nr. 1 ” Månsspiraton”
  5. Bidrag nr. 4 ”Glass i stora lass”
  6. Bidrag nr. 3 ”På min cykel”

Så blev resultatet! Länken nedan kan du se hela föreställningen som streamades live 30/3-2019.

Hela showen från ”SMASK 2019 lokalfinal i Örebro”

Här nedan kan du se de två bidrag som går vidare till Riks – SMASK finalen 2019 i Stockholm den 25 maj.

Bidrag nummer 2 som vann SMASK 2019 ”Schlager Schtjafs”

Bidrag nr. 5 som kom 2:a ”Vill inte va med”

 

2019-03-14 Spelat till dans på danskurs i Hägersten/Stockholm

På torsdagseftermiddag hämtade Lena Linder och Mats Åkerberg upp mig hemma vid tre tiden. Vi skulle träffa polskedansarna i medborgarhuset i Hägersten i Stockholm. Mats skulle ha en danskurs där för en grupp polskedansade polskerävar. Jag skulle så att säga stå för musiken. Mats kommer att lära ut en travare som han utvecklat ett pedagogiskt sätt att lära ut till dansarna. Det är kul att Mats valt ut mig att få spela till hans danskurser – känns hedrande. Här nedan på bilden kan ni se de olika utlärningsstegen och som jag sen har gett musik till de olika stegen med Mats godkännande.

 

 

 

 

 

Det dansades och jag spelade utifrån schemat. I pausen blev vi alla tre som var inbjuda på fika. Trevligt att träffa en massa nya människor med det genuina intresset folkmusik och dans till folkmusik. Det var mycket duktiga dansare som efter ca. 2 timmars dansande hade hajat vad Mats ville lära ut till dansarna. Det var en häftig upplevelse att få stå på scenen och spela och beskåda detta skådespel hur själva läroprocessen gick till. En stor eloge till er alla polske-dansare i Hägerstens medborgarhus som dansade så snygg så att jag fick ståpäls när jag spelade.

 

 

Ett stort tack till er alla polskedansare som gav oss tre (Mats, Lena och jag Ulf) möjligheten att komma till er och spela och dansa med er till den musik som ligger oss varmast om hjärtat. Det var extrakul att få träffa Anders Pettersson som numera bor i Stockholm och är kassör i föreningen. TACK!! Vi kommer gärna åter igen till er.

Nedan spelar jag en polska från ”Västgötehyttan” norr om Karlskoga.

2019-03-07 Spelar Karlskogabeter tillsammans med Per och Anders

I eftermiddags tog jag bussen in till Karlskoga. Ska träffa Per Saxholm och Anders Norudde. Vi ska spela en massa beter ifrån Karlskoga trakten. Pers huvud är fullt med låtar som jag och Anders måste lära oss.

Per och jag skulle träffas vid Pers garage där vi sen tog oss vidare upp till Anders i Pers bil. Anders hade laddat upp med en smarrig fettisdagstårta. Den satt fin med lite fika till innan vi började spela. Efter en liten trög start var sen Per i sitt esse! Det fanns inget stopp och begränsning på vad han kunde ta fram för låtar. Jag lärde mig idag att ”Gustav i Hefalle” bodde i Linnebäcks trakten. Det är namn på en spelman som jag hört min pappa o farfar nämnt när jag var liten. Självklart visste Per vem Gustav på Hefalle var.

Sen kom kvällens andra överaskning – Per slog på stort och bjöd oss på ”hämtad pizza”. det satt fint efter ett antal timmars spelande. Tack Per för att du tog initiativet att se till att vi inte svalt denna kvällen. Efter pizza ätandet blev klockan så mycket och jag var tvungen och bryta upp för att ta mig med bussen in till Örebro. Per skjutsade mig till busstationen där vi skiljdes. Innan jag åker till Väddö och jobbar i vår och sommar så ska vi träffas igen och spela. Det var en fantastiskt kul kväll med många skratt och med nya och gamla beter som vi spelade ihop. Nedan kan ni lyssna på ett YouTub-klipp på en låt som vi spelade under kvällen.

Tack Anders och Per för att jag får träffa er bägge och lära mig denna unika folkmusikskatt ifrån Karlskoga  med omnejd. Ser framemot nästa träff igen.

 

 

Här spelar vi en gammel bete – en vals efter blinde Karl i Holmsjöhöjda. Per har lärt sig låten efter Otto Busk Spången i Loka. Finns en text till låten också, den lyder så här: ”Jag sjunger å speler så snällt för de små”.

1/3-3/3-2019 Rep med Blå Bergens Borduner i Karlskoga inför konserten 28/4-2019

OBS!! Uppdaterad info 20190427.
För er som saknar biljetter så finns det numera biljetter att köpa på Turistbyrån i Karlskoga samt 1 timme innan konserten börjar vid kassan vid Musikpalatset.

Det blev en intensiv rep helg i Karlskoga med Blå Bergens Borduner. Vi träffades på Karlskogas Kulturskolan där sedan Staffan Sjösvärd anslöt sig till oss runt lunch tiden på lördagen. Staffan är musikproducent för detta folkmusikprojekt där folkmusiken möter symfoniorkesterns klangvärld.

Vi i BBB och Staffan har nu snart jobbat ett år tillsammans med detta projekt. Snart är det dags att framföra resultatet. Projektet ska dokumenteras med bilder och film samt ljudinspelning för att vi ska kunna erbjuda andra orkestrar runt om i Sverige detta koncept.

Arrangör för denna konsert i Karlskoga är den 28/4-2019 är Karlskoga Konsertförening. Mer info finns på länken. Bilden: Mycket noter var det att gå igenom med Staffan

 

 

Lite fakta när och var konserten äger rum samt köp av biljetter till konserten.

Datum: söndagen den 28/4-2019

Tid: kl. 18:00

Plats: i Karlskoga Musikpalatset

Biljetter köpes på:

evenemang.se eller på Ticketmaster

Mer information om konserten.

OBS!! Uppdaterad info 20190427.
För er som saknar biljetter så finns det numera biljetter att köpa på Turistbyrån i Karlskoga samt 1 timme innan konserten börjar vid kassan vid Musikpalatset.

Här nedan kan ni lyssna på en av de 14 låtar som ska vara med på konserten den 28/4-2019. Låten har Anders Norudde snickrat ihop. Han kallar låten för ”Blytung brudmarsch” och detta är den digital version av låten.

2019-02-06 Spelträff hemma hos Anders i Karlskoga

Anders Norudde jag och Per Saxholm träffades hemma hos Anders för att spela nögra beter tillsammans. Per var i högform och jag o Anders hade fullt upp att spela in alla låtar som Per spelade och som vi inte kunde. Vi har bestämt oss för att träffas lite då o då för att försöka spela in så många låtar som möjligt som Per Saxholm kan. Per sitter på en gigantisk stor folkmusik-låtskatt ifrån Karlskoga och norr ut mot Filipstad, Långban, Tyngsjö och upp mot dalagränsen. Vi har bestämt att vi inte ska ha några krav på att det måste bli nya låtar hela tiden, utan målet är i första hand att ha trevligt och umgås tillsammans när vi träffas. Lennart Gybrant är med på denna idé också, men kunde inte denna gång komma. Så småningom ska allt låtmaterial sammanställas och skickas in till Visarkivet i Stockholm. Det får ta den tid det tar. Per och Lennart har träffat de gamla spelmännen i sina hemtrakter Karlskoga med omnejd och östra Värmland. Så de sitter på en enorm viktig låtskatt som inte många idag har hört talas om och än mindre kan spela. Därför tycker vi alla fyra att det är viktigt att träffas regelbundet och spela in det låtmaterial som Per och Lennart kommer ihåg.

Bilden är från en konsert på Felan med Ulf, Per och Anders.

Per Saxholm spelar på musikfilen ovan en polska som heter ”Sicken litten en som ligger på gata” efter Ernst Pettersson och Helge Henriksson Brattfors.

 

På YouTub-klippet nedan spelar jag med mig själv en polska efter Ernst Pettersson i Brattfors ”Maja i Löcke”. Till musiken får ni njuta av min andra hobby  – ”Långfärdsskridskoåkning”. Här får ni kika på några bilder från de senaste 3 åren. Håll tillgodo!

Datum för konserten med Karlskoga Symfoniorkester 20190428!!

Söndagen den 28 april 2019 i Karlskoga Musikpalatset spelar Blå Bergens Borduner tillsammans med Karlskoga Symfoniorkester. Arrangör är Karlskoga konsertförening, klicka på ladda hem programblad på länken Karlskoga konsertförening.  Producent är Staffan Sjösvärd. Boka biljetter i tid, det kan bli mycket folk.

Mer information hittar ni på på denna länk.