2018-12-08 Terminsavslutning på danskurs och Felan-kväll med överraskning.

Terminsavslutning på danskursen i Felans regi. Det har varit väldigt roligt och utmanande under hösten att få jobba tillsammans med danspedagogen Mats Åkerberg. Eftermiddagens tema var ”Travare”. Denna gång hade Mats satt griller i huvet på mig. Jag fick ett körschema där det skulle dansas olika typer av danser för att så småningom mynna ut i att bli en travare. Spännande var det och ibland fick jag leta efter låtar som skulle kunna passa till det Mats efterfrågade. Jag gjorde mitt bästa och jag tror och hoppas att Mats och dansarna var nöjda med mitt spel. Dessa tillfällen som det har bedrivits lite längre danskurser på Felan har varit viktiga för att få fler dansare till Felan-kvällarna. Och jag tycker försöket får godkänt. Denna sista gång för denna höstterm var det lägsta deltagarantalet på hela hösten. Men det tror jag beror på att det lackas mot Jul. Felan får ta nya tag till nästa termin. men de som kom till kursen för att dansa – de gav järnet!!

Jag har tackat ja till Felans förfrågan om att vara husspelman till danskursen på vårterminen. Sen får vi se om Mats har möjlighet att vara danslärare. Vi får se.

Travaren ovan efter Olaus Persson var en av de låtar jag spelade till danskursen. Spelar stämma med mig själv på min hardingfela.

 

 

 

 

 

Felankvällen bjöd på en höjdare konsert med Josefina Paulson och Jonas Åkerlund. En välkänd duo med ett känsligt spel som gör att jag fick gåshud denna Felan-kväll. Den mångsidige Jonas spelade på ett antal instrument. Men Jonas överraskade publiken med att sjunga denna kväll på lite uppmaning ifrån Josefina. Den Jonas vill jag höra mer av någon annan gång.

Kvällen fortsatte med Karin Nordberg som spelade till dansinstruktionen efter konserten. Karin spelade några travare som publiken fick prova på att lära sig innan Josefina och Jonas tog över dansspelandet.

Kvällens andra musiker eller sångare som tog sig ann Felanpubliken var Denice Jacobsson. Denice går andra året på sånglinjen på Örebro musikhögskola.. Denice gjorde ingen besviken, med sin härliga stämma sjöng och trallade hon till dans. När Denice stämde in i en lång ballad började danspubliken dansa långdans med färösteg. Det är inte ofta som det blir långdans spontan på Felan. Tack Denice för din svängiga och härligt medryckande sång!! Du överraskade både mig och publiken! Hoppas vi får se och höra dig igen på Felan.

Nedan sjunger Denice Jacobsson ett litet smakprov från hennes framträdande.

 

2018-12-07 Träff med Staffan Sjösvärd inför en konsert i april 2019.

Idag på eftermiddagen träffade Anders Norudde och jag Staffan Sjösvärd hemma hos Staffan i Tysslinge. Vi diskuterade Staffans ljudfiler som Staffan skickat tidigare till oss i Blå Bergens Borduner. Staffan har arrangerat Blå Bergens musik för en symfoniorkester. Det kommer så småningom att mynna ut i en stor konsert med Karlskoga SymfoniOrkester och Blå Bergens Borduner som spelar tillsammans. Konserten är helt unik för denna folkmusikgenre.

 Är du som läser detta blogg inlägg intresserad av att höra Blå Bergens Borduner tillsammans med Karlskoga SymfoniOrkester i Karlskoga bör ni boka in datumen lördagen den 27/4-2019 eller söndagen den 28/4-2019. Återkommer med exat tid och datum. Platsen är i Karlskoga på Bregårdsskolans aula. Just nu ligger inte arrangemanget upplagt på Ticknet.

Ska bli väldigt kul att få jobba vidare med detta musikprojekt.

Digital ljudfil på en låt Staffan arrangerat för Blå Bergens Borduner med orkester. 

2018-12-05 Blå Bergens Borduner har fått kontakt med USA!!

Just nu i dagarna (20181205) har Blå Bergens Borduner fått kontakt med USA. Det är goda vänner först och främst till Stefan Ekedahl musikerna Aryeh Frankfurter och  Lisa Lynne som bor i närheten av San Francisco som har tjatat på oss att komma till dem och spela. Nu har Stefan skrivit till Aryeh och fått svar med vändande post att vi är hjärtligt välkomna till dem och spela. De lägger upp en turnéplan för BBB. Tidsmässigt ligger det tidigast till hösten 2019 eller våren hösten 2020. Vi jobbar vidare på det.

Aryeh och Lisa kom till vår/min Ulf:s Freddys och Stefans 180-års fest i Vikarbyn hösten 2016. Vi bjöd in dem när de var ute och gjorde en Europa turné. Så de passade på att åka upp till Sverige och Rättvik för att bra vara med på den stora 180- årsfesten i Vikarbyn. Det var första gången som jag träffade Aryeh och Lisa. Det var jättekull att träffa dem och höra dem spela. Ser fram emot att få åka och hälsa på dem i deras hem utanför San Francis

På bilden Aryeh Frankfurter och Lisa Lynne.

Brevet och svaret som vi fick av Aryeh och Lisa känner jag mig både stolt och pirrig över. Ska bli så spännande och se hur USA-projektet blir!

30/11-2/12-2018 Blå Bergens Borduner repar igen.

En lyckat helg rep i Anders Noruddes stuga vid sjön Ölen. Vi samlades på fredagskvällen för att dra upp riktlinjerna inför helgens rep. Vi har nu fått alla ljudfiler ifrån Staffan Sjösvärd. Staffan är vår musikproducent som har arrangerat ett antal låtar för symfoniorkester. Sammanlagt ca. 10 låtar ifrån Blå Bergens Borduners repertoar har nu Staffan arrangerat för orkester. Söndagen den 28 april 2019 kommer denna konsert att gå av stapeln i Karlskoga. Staffan har också kontakt med en del orkestrar ute i landet som är intresserade av denna musikproduktion. Vi i BBB hoppas på att denna idé faller i god jord.

Under helgen lärdes det ut nya låtar som vi senare kommer att själva arrangera. Repar man i Anders stuga så är det garanterat att vi får vara ifred – även från irriterade mobiltelefoner som låter slipper vi. Det finns ingen täckning på mobiltelefonin där huset står. Lugnt o skönt. Vi tog en liten paus i spelandet på lördags eftermiddagen och gick på lite julmarknad i Ölsdalen. Ett trevlig avbrott i spelandet.  Det var riktigt gemytligt med god mat, sprakande brasor både i kök och vardagsrum. Vi skiljdes sent på söndags eftermiddag när mörkret hade lagt sig. Kan inte säga något annat än att det var ett mycket lyckat rep!

Nästa gång vi ska repa kommer att bli i februari 2019.

På YouTub-klippet nedan eller länken intill, spelar vi en vals efter ”Futter-Petter. En vals som finns med på en lista som vi eventuellt skulle kunna tänka oss spela under konserten som grupp. Vi får se vad vi bestämmer.

2018-11-17 Lyckad och uppskattad dans och spelkurs i Karlskoga

Det blev en lyckad och intensiv spelning i Karlskoga den 17/11!! Spelkursen flöt på bra och vi gubber varvade med att lära ut låtar mellan kl. 13 -15.

Denna schottis lärde Lennart Gybrant ut. En schottis ”Skåpera” efter Olof Kalsson ”Liljendal” Rämmen. Jag har själv gjort inspelningen.

Efter kl 15 fikade vi med hembakt.  Vid 15:30 började danskursen och låtkursen fortsatte med Per och Lennart som lärare. Anders och jag intog scenen och spelade till danskursen. Thomas och Eva-Britt Sönnerstam lede dansutlärning av ”Störing”. Störing är en lokal dans som finns i Karlskoga trakten. Störingen är lite av en blandning mellan trövals eller mazurka.

Här finns en länk från YouTub på hur ”Störing” kan se ut. Länk på en variant av ”Störing”.

Efter 17:00 käkade vi mat på en resturang i Karlskoga innan det var dag att förbereda sig inför konserten kl 19:00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stolar hade ställts fram till publiken. Konserten gick bra!! Vi fick tom spela ett extra nummer! Kul!!

Efter konserten fikades det igen. sen gav sig Lennart och Per av hemåt och Anders o jag intog dansscenen för att spela till dans en stund. När kl. var 21:30 så hade dansen mattats av så vi slutade och tackade för oss och hela denna härliga dag i Musikpalatset.

Ett stort tack till Bygdegillet i Karlskoga som var huvudarrangör och ett stort tack till Thomas och Eva-Britt Sönnerstam som har varit motorerna i detta arrangemang. STORT TACK ifrån oss alla fyra Ulf Karlsson, Anders Norudde, Per Saxholm och Lennart Gybrant. Vi kommer gärna igen nästa år.

2018-11-15 Sista finslipet innan lördagens speldag 17/11-2018

 

 

 

 

Idag träffades vi hemma hos Anders för att finslipa det sista inför spelkursen och konserten den 17/11-2018 i Musikpalatset i Karlskoga. Lennart hade ingen möjlighet att vara med oss idag så vi  tre Anders , Per och jag spelade igenom konsertlåtarna och pratade igenom tänkbara låtar till låtkursen. Här kommer en länk där ni kan hitta all information om evenemanget i Karlskoga.

Länk till inbjudan i Karlskoga den 17/11-2018

Ett smakprov på en bete. En Polska ”Knut Gabriel” efter Anders Ers i Gustafsfors.

2018-11-10 Spelade på Felans danskurs

Så var det tredje gången gillt! Mats Åkerberg var bortrest så Lena Linder fick ta tag i rodret när det gäller dansutlärningen. Lena fick också hjälp utav Malin och hennes man. Idag på danskursen spelade jag först schottis och efter fikapausen vals. Det var rekord med dansande deltagare denna gång. Jag tror att räknade till 16 st. personer som dansade sig igenom eftermiddagen i teaterladan i Wadköping.

Strax innan vi skulle sluta så stack Sebastian Dubé in huvudet. Det var Sebastian och Torbjörn Näsbom som skulle spela senare under kvällen. Sebastian och Torbjörn hade en hemlig gäst med sig denna kväll. De hade bjudit in Lars Warnstad på fiol att spela med dem under denna kväll. Pratade med Lars och han vikarierade i Örebro kammarorkester fört Cecilia som var bortrest ett tag.

”Krackelur” Pehr, Helen och Freddy var Felan-kvällens pausgrupp.

Jag kan bara säga – vad kan gå fel när Sebastian tar med sig en spelkompis och en gästspelman till Felan? Det blev en höjdarkväll!!

 

Från vänster: Sebastian Dubé, Lars Warnstad och Torbjörn Näsbom.

De två bilderna har Benny Andersson tagit.

”Kaffi å Gubbarep” hemma hos Lennart 29/10-2018

Så var det dags igen. Idag vid halv elva tia tog jag bussen in till Karlskoga. Vi – jag, Per Saxholm och Anders Norudde skulle åka upp till Lennart Gybrant i Daglösen för att spela och ha trevligt denna ruskiga oktober dag. Lennart hade som vanligt fixat en läcker soppa. Jag hade fixat fika bröd på ICA. Som vanligt så bra sprutar det ut nya låtar ur Per och Lennart.

Bilden ovan föreställer Sigvard i Monkerud från Visnums-Kil. Fotograf är Mats Holmstrand.

Denna eftermiddag hade jag fullt upp med att hinna spela in – försöka hinna lära mig lite utav de nya låtarna som bara så där dyker upp. Men det är roligt!!  Per berättade att det finns ett intresse av att spela in oss fyra gubbar och de låtar vi spelar. Det får vi prata om lite senare. Men innan vi skildes åt så visade Lennart lite nya bilder som han plockat fram på en legendarisk spelman som heter Sigvard i Monkerud ifrån Visnums-Kil. Nu var det sista träffen på fyra personer innan spel å danskursen samt konserten den 17/11-2018. Troligtvis kommer vi att få till en träff innan den 17/11 men då på tre personer.

Schottis efter Sigvard i Monkerud men några texter till beten. Per och Lennart speler melodi, Anders komper o jag försöker läre mig låten så länge den speles. Så går det te på våra träffer.

 

Här på YouTub-länken nedan speler vi en kväsi bete. Bare å klicke på länken.

Polska ifrån Brattfors efter Ernst Pettersson.

Gubbarep hos Lennart i Daglösen 19/10-2018

Så var det dags igen att träffas efter sommaren. Jag åkte tidigare in till Anders i Karlskoga för att tagla om en stråke samt att justera ljudpinnen på min A-fiol. När det var klart så satte vi oss i bilen för att hämta upp Per och vi styrde sedan vidare mot Daglösen o Lennart Gybrant. Lennart mötte som vanligt upp på trappan och hälsa oss välkomna. I köket hade Lennart fixat iordning fisksoppa till lunch. Mums – den var god!! Sen kikade vi på filmerna från Ransäters-konserten i somras den 6/6-2018. Det var Bosse Jansson som hade filmat oss i Ransäter. Vi hade samlats för att dra upp lite planer inför den blivande spel/danskursen, konserten och dans-spelningen i Karlskoga den 17/11-2018 i Musikpalatset.. Vi spelade sedan igenom konsertprogrammet från i somras. Kanske vi behöver göra några ändringar. Sen blev det fika med Ulfs hemmagjorda morotskaka. Den blev också väldigt uppskattad – morotskakan alltså.

Efter fika spelade vi de låtar vi kom på. När vi träffas så dyker det alltid upp några nya låtar som Per eller Lennart kommer på. Så jag och Anders har fullt upp med att spela in de låtar som är nya för oss två. Sen gäller det att lära sig låtarna hemma. Det är alltid kul att få lära sig nya låtar och höra alla historier kring låtarna. Innan vi åkte hem visade Lennart oss sin fotosamling på alla gamla östvärmlänska-spelmän har träffat under åren. Vilken fotoskatt! Lennart berättade också att han ska digitalisera alla rullband som han har med inspelningar på alla spelmän han har träffat under åren. Ser verkligen fram emot att se och höra Lennarts arbete när han kommer igång. Vi bestämde att vi skulle ses om ca. två veckor igen. Bara för att umgås och spela och ha kul. Det är det som är folkmusik för mig!!

Länk nedan till YouTube klipp.

”Friskytten” Störing efter Gunnar Karlsson Storfors.

 

Spel i Kapellet i Svinnersta tillsammans med Bo Jansson 15/10-2018

Idag (2018-10-15) ska det bli en rolig dag! Idag ska jag liksom knyta ihop säcken där allt inom folkmusiken  började för mig för snart 40 år sedan. För 40 år sedan i augusti fick jag en förfrågan av Bosse Jansson, min första spelkompis från Karlskoga, att hänga med till en storspelman som hade flyttat ifrån Karlstad till Rönneshyttan i södra delen av Närke. Storspelmannen tillika riksspelmanen vi skulle besöka var Pehr Falkenström. Vi var tre personer som åkte iväg från Karlskoga, Bosse, jag och så Åsa Gustavsson. Vi spelade Värmlandslåtar och fiskade kräftor tills solen gick upp igen. Pehr var kurskompis med Åsa och Bosse från ungdomskursen i Ransäter. Det var min första kontakt med Pehr Falkenström och som sedan har utmynnat i en djup vänskap mellan oss. Pehr är den person som jag spelat mest med. Vi har turnerat ihop massor och gjort massor med roliga saker. Idag gör Bosse och jag samma resa igen tillsammans med Bosses fru Eva. Vi ska åka och hälsa på Pehr Falkenström och hans fru Helen i deras hem i Svinnersta. På kvällen kommer det förhoppningsvis flera spelmän ifrån södra delen av Närke och spelar i Pehr och Helens kapell i Svinnersta.

På kvällen kom det många spelmän till kapellet i Svinnersta. Det spelades, fikades och pratade till sena kvällen. När alla spelmännen åkt hem och det bara återstod jag Bosse och Pehr, satte vi tre oss ner och spelade en massa Närke och Värmlandslåtar. Kl. 03:10 släkte jag lampan och konstaterade att det hade varit en mycket trevlig spelkväll. Stort tack till Pehr och Helen och deras gästfrihet att jag fick övernatta i deras kapell.

Här på Facebooklänken spelar vi Forskarlleken efter Janne Mossberg.

Bild ovan: Nattaspel med Bosse, Ulf och Pehr när alla Pehr o Helens spelgäster farit hem.