Kärt återseende ”Gôbbaträff” i Karlskoga

Det var länge sedan vi såg! 6 månader sedan. Det blev ett kärt återseende iallafall uppskattade jag väldigt mycket att få träffa Per Saxholm och Anders Norudde å bara spela öst Värmländsk musik. Tyvärr så kunde inte Lennart Gybrant vara med denna gång. Vi träffades hemma hos Anders i Karlskoga nere i Anders fiolsjukhus till en gemytligt sprakande brasa som Anders tänt. Vi spelade både nya och gamla låtar, det blev hela sju nya låtar denna gång. Jag förstår inte hur Per Saxholm kan komma ihåg så många låtar! Det är beundransvärt och en ära att få spela tillsammans med Per – åså självklart Anders förstås.

 

 

 

 

 

 

Tre gamle Karlskoginger tjoer på nere i Anders fiolsjukhus.

Anders hade bullat upp med fika när så vi fick tjate upp oss lite innan vi började spela. Det tände till riktigt ordentligt i slutet av kvällen. Då ville Per att vi skulle träffas en gång till nu redan i december. Sagt å gjort – vi ska träffas igen å spela redan i början av december trotts att Per då har en av de mest hektiska tiderna som präst framför sig. Men en måste ju roe sig också. Så vi avslutade kvällen med att vi ska höres å i början av december. Ser fram emot den träffen. Tack Anders för din gästfrihet o tack Per för att du är den du är!

Här nedan spelar vi en låt som Per håller på att lära ut till oss på sitt sätt som han säger ”Ja speler som di gamle gubbera lärt mig”. Det är sådana här låtar som inspirerar mig med sina taktförskjutningar och lägga till takter lite här å där. KUL TYCKER JAG!

Polska efter Fiol Pelle från Djuprämmen.

20191109 Spelat till en danskurs m.m. på Felan i Örebro.

Jag kom tidigt till Wadköping o teaterladan. Behövde rigga upp mig på anläggningen så att jag inte behöver slita så hår när jag nu ska spela till dans i 4:a timmar. Dansinstruktörerna Torbjörn Sjöberg och Yvonne Hansen ledde dansinstruktionerna för eftermiddagen. Strax innan kl. 12:00 ramlade alla kursdeltagarna in. Det var ett gäng från Karolinska skolan Estetprogrammet som stod för det största deltagandet i danskursen + några äldre personer. Totalt tror jag det var ca. 26-30 personer som var anmälda till kursen. Kul med lite ungdomar på Felans danskurser. Det var ett härligt gäng som gav järnet hela tiden på danskursen. Torbjörn o Yvonne började med att lära ut schottis. Så fram till pausen efter ca 2 timmar så spelades och dansades det schottis. Fika paus med vätska och frukt. Sen efter fikapausen skulle det läras ut någon slags grundpolska eller som Torbjörn och Yvonne kallade polskan för ”Klarälvdalspolska” men jag spelade väldig lugnt och jämt så för mig var det en grundpolska. Allt eftersom tiden gick fick jag öka tempot i musiken. Men då var många av kursdeltagarna så trötta å slutkörda så det fick bli en längre paus där Torbjörn och Yvonne visade upp lite olika typer av polskor som jag spelade till. Efter kursen var alla deltagare trötta men nöjda. Pratade lite med läraren för denna klass och hon var väldigt nöjd med kursen och hon blev också väldigt imponerad av den musik jag framförde till danskursen. Karolina sa till mig: ” Du spelar otroligt rytmiskt och med en härlig glädje i musiken”. TACK för den fina kommentaren Karolina! Den fina kommentaren kommer jag att bära på en sidenkudde fram genom livet. Kursen avslutades i en ring och kursledarna och jag hälsade alla välkomna till Felan kvällen med Vågspel som kvällens huvudatraktion. Jag packade sedan ihop mig för att åka hem och äta och ladda om inför kvällens dansspel på Felan.

Kvällens begivenhet på Felan denna lördag var Vågspel med Alice Klint och Kristin Kennemark. Två tjejer från Västergötland som nu går på musikhögskolan i Örebro respektive Malmö. De två unga tjejerna har spelat ihop sedan unga år.

 

 

 

 

 

 

På bilden ovan ”Vågspel” med Alice Klint och Kristin Kennemark. Fotograf okänd.

Efter konserten med Vågspel skulle jag spela till ”Dansintroduktion”. Det var den glade skåningen Andreas Svensson som skulle hålla i dansen efter Vågspelets paus efter konserten. Det blev en kul och mycket improviserad dansintroduktion av Andreas. Så det gällde att vara med på vad Andeas kom på o hitta musik till hans idéer. Som tur var så kom Lena Linder och hjälpte Andreas att hålla i introduktionen. Bra jobbat Andreas och Lena! Det blev en kul dansintroduktion efter konserten. Det som var ännu mera kul var att några utav ungdomarna från eftermiddagens danskurs hade letat sig till Felan kvällen denna kväll. Pratade lite med ungdomarna och de var väldigt nöjda med hela dagen å kvällen.

Sen tog Vågspel över dansspelet. Efter en stund var det så dags för mig att ta över dansspelet medan Vågspel tog en paus. Jag hade bestämt mig för att bara spela öst värmländsk musik. Jag presenterade min idé för den kvarvarande danspubliken att här kommer det låtar som ingen av er idag har hört tidigare. Jag spelade 30 min Karlskoga och öst värmlandslåtar. Det var en hel del dansare som jag fick spela för samt prova låtarna på.

Nedan en polska som jag spelade till dans: ”FiolPelle” efter Erik Pettersson Djuprämmen ovanför Lesjöfors. Jag har lärt mig låten utav Lennart Gybrant och Per Saxholm. Dettta är en version som mest liknar Lennart G:s tolkning av låten Här spelar jag med mig själv en fyrakanalers inspelning på vår Mac.

Sen tog Vågspel över dansspelet igen.Det blev ett kort övertagande för sen verkade dansfolket ha slut på energin. Så kvällen avrundades strax efter 22.30. Tack Vågspel och Felan för denna gång! Det var en kul speldag som jag gärna gör om. På återseende!

20191027 Spelträff hemma hos Olle Linder, spela gamla låtar från 1731.

Den 27 oktober hade blivit inbjuden till en spelträff hemma hos Olle Linder i Örebro. Detta spelgäng har träffats några gånger tidigare men jag har då inte kunnat varit med. Men nu var det dags att se vad de håller på med. Jag hade fått lite förhandsinformation av Alf Ekblad innan träffen och vad det var för slags musik gruppen pysslade med.

 

 

13:00 traskade jag in hemma hos Olle. Det var spännande och se vilka som jag skulle träffa. Det var 7 st som var anmälda till träffen utav ca. 20 st inbjudna. Förutom jag så träffade jag Pehr Falkenström, Ulla-Carin Libert, Alf Ekblad, och så några nya bekantskaper, Lena och Christer ifrån Strängnäs och så Olle Linder förstås å så jag. De verktyg vi spelade på var fioler, nyckelharpa och gitarr. Detta gäng letar i gamla notsamlingar från Närke. På agendan idag togs det upp låtar ifrån MA 1 ano 1731. Alltså låtar som har några år på nacken. Spännande att få lära sig lite nya (gamla) låtar från Närke. Örebro Barock spelar dessa låtar.  Vi startade med att käka lunch tillsammans. Olle hade delat ut olika uppdrag vad vi skulle ta med oss för käk. Dags för spel! En eller ett par låtar kunde jag, men annars fick jag spetsa öronen för att hinna med att att lära mig så mycket som möjligt av de låtar som spelades under eftermiddagen. Ett fika ingick i eftermiddagsträffen – sen fortsatte spelet till ca. 17:30. Innan vi skildes.

Vi bestämde ett nytt datum för nästa träff. Nästa träff blir den 8/12-2019 hemma hos Lena och Christer i Strängnäs. Ska bli kul att få göra sig mer bekant med Christer å Lena. Nu i veckan har Alf skickat kopior från den gamla notboken från 1731 MA 1. Jag ska försöka dra ut noterna på papper till nästa träff samt lära mig de låtar vi spelade. Kul initiativ att sitta tillsammans och lära sig gamla låtar ur en notbok från 1700-talet. Det passar mig alldeles utmärkt bra att lära sig nya låtar i grupp. Är lite dålig på att läsa rytmerna i notbilderna.

Här kommer ett musikexempel på hur vi tolkar musiken från notboken. Vi håller på och lär oss låten.

20191025 Kul med en lång konsert i Ölme Diversehandel i Kristinehamn.

Så bar det nu av in till Kristinehamn och till Ölme Diversehandel. Det är en upplevelse att bar få komma till Ölme Diversehandel och spana in allt som finns där. På nedervåningen så ligger det en restaurang och ett museum. I Museet kan du kicka runt på en massa gamla saker som kunde finnas i en gammal affär från tidigt 1900-tal. SPÄNNADE! En trappa upp på övervåningen skulle vi hålla till. Det var ett rock band som skulle spela senare under kvällen som soundcheckade när vi kom. De var snabbt klara.

Vid halvfem fem tiden var vi alla samlade så det var bara at köra igång och soundchecka. Konserten skulle dra igång kl. 18:00 – men var är publiken? Vi var lite fundersamma om det skulle komma någon publik så tidigt på kvällen. När det var 20 min. kvar innan vi skulle dra igång konserten såg det inte så lovande ut. Men 10 min. innan konserten skulle börja så började det röra på sig i trappan. Folk hade suttit nere i restaurangen och käkat innan man tog sig upp för trapporna med resterna kvar av den mat man beställt. Kul!! Själva konsertlokalen var långsmal med väldigt lågt i taket. Vi stod på en av långsidorna, så publiken satt väldigt nära de som spelade. Vi fick en väldig nära och tät kontakt med publiken vilket jag gillar väldigt mycket. Det fans även en bar på övervåningen där publiken kunde köpa öl, vin och div. tilltugg. Efter soundcheckandet hade vi några minuter på oss att fylla på energidepåerna så vi skulle orka den långa konserten. Vi presenterades av en representant från Folkmusikföreningen ”Varnans. Sen var det bara att köra igång vårt första spelpass av konserten. Vi hade för omväxlingens skull börjat med en ny låt för oss i gruppen. ” Fin låten”, en trad.låts travare efter klockare Bergman från Karlskoga. Vi hade många nya låtar som vi nu för förstagången i skarpt läge ska prövas inför publik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Angelika Olsson.

Ca. 15-20 minuters paus fick vi innan vi körde igång 2:a konsertdelen. Det kändes väldigt avslappnat och avspänt och vi fick publiken med oss. Anders piggade upp publiken ibland med några nya skämt – så allt kändes bara bra. Vi avslutade vår konsert med Anders Noruddes komposition ”Stålbadet”. Vi spelade ett extra nummer innan vi avslutade konserten med ett extra nummer som alltid finns med som extranummer, ”Konvultionslåten” av Anders Norudde. Ingen närmare presentation av den låten behövs. Efter konserten slut hade vi också möjlighet att prata med publiken samt sälja våra skivor. Alla i publiken verkade vara jätte nöjda med det de fick höra.

Slået op af Angelika Olsson i Fredag den 25. oktober 2019

Slutlåten ”Stålbadet” filmat av Angelika Olsson.

Efter konserten blev vi alla i BBB bjudna på mat utav krögaren på resturangen på nedervåningen. Tack för maten – den satt bra efter en lång konsert. Vi satt och småpratade och bestämde ny tid som vi ska träffas för att repa igen. Vi har ju det stora symfoniorkester projektet på gång med Staffan Sjösvärd. Så vi ska träffas i Rättvik i januari 2020  prel. och repa in lite nya låtar.

Jag kan bara sammanfatta denna spelning med att säga – Avslappnat, fin kontakt med publiken, trevligt ställe att spela på, väl mottagande.

Avslutningsvis – Blå Bergens Borduner har gjort många konserter, dansspelningar etc. Men vi har aldrig haft en sådan lång konsert, 2 timmar och 20 min med 20 minuters paus. Det slår alla rekord i BBB:s 35-åriga historia. Tack till Folkmusikföreningen ”Varnan” samt krögaren och de på restaurangen som serverade oss den god maten efter konserten. TACK!!

Blå Bergens Borduner repar i Bastudalen 20191018 – 20191020

Ja så var det dag att träffas igen denna gång i Freddys stuga i Bastedalen vid Vättern. Vi ska  repa tillsammans inför konserten i Krillhôla (Kristinehamn) fredagen den 25/10-2019 kl. 18:00 – 21:00. Det var ett tag sen vi sågs men det är alltid lika roligt att träffas och spela tillsammans. Det blev en heldel nytt material som vi filade på samt lite nygammalt material som vi byggde på med nya arr. Några av de nya låtarna kommer vi att spela på konserten i Kristinehamn.

En av de låtar som vi kommer att spela på konserten. Digerpolskan komponerad av Göran ”Freddy” Fredriksson

Mat hade vi gott om med oss – så vi svalt inte. Fredagen ägnade vi oss åt att planera upp lördagens intensiva rep. Lördagen startade vi tidigt – för att vara BBB med frukost vid 08:30. Sen körde vi på fram till lunch med obligatorisk promenad efter lunchen. Sen mosade vi på med låtarna fram till och med 20:00. Nu hade vi en låtlista som vi sedan under kvällen fixade till en konsert. Vi skulle ha två ca. 45 minuters pass. Det var inga problem att fixa.  När låtlistan var klar skulle det jamma lite – men det var ingen som direkt orkade sitta på kvällen å jamma tillsammans. Så det blev en tidig säng gång. Söndagen blev också en väldigt tidig morgon för all. Jag hade igen sovit riktigt gott. Dagen skulle vi ägna oss åt att spela igenom konsert programmet. När det var klar tog vi lunch och efter lunch började vi städa av inne i huset innan vi skildes åt vid 3-tiden. Tack Freddy för att vi fick vara i din fina stuga vid Vätterns strand. Det är en upplevelse båda att var och se alla fina detaljer i huset som din morfar gjort och att få vara så nära Sveriges näst största sjö. TACK FÖR DENNA GÅNG!!

Nedan spelar vi en variant på ”Napoleons marsch” som jag och Anders Norudde har lärt oss efter Per Saxholm. Per Saxholm har lärt sig marschen efter Sonja Gren som bodde i Filipstad.

Åter hemma efter ca. 6 månader jobb på annan ort 20190924

Skönt att komma hem och få mera tid och möjlighet att spela. Det har varit lite dåligt med spel när jag jobbar. Finns inte mycket tid o ork till spel. Men nu har jag mer möjlighet till spel. Åker på semester med min fru 29/9-2019 till 07/10-2019. Så från 8/10-2019 är jag åter på plats vid bloggen.

Jag har inte så mycket planerat ännu. Men jag ska spela med Blå Bergens Borduner som har en spelning 25/10-2019 i ”Krillhôla” (Kristinehamn). Helgen innan repar jag tillsammans med Blå Bergen. Här finns lite mer info om arrangemanget: Folkmusikgruppen ger konsert på Loftet i Ölme diversehandel i Kristinehamn.

Sen får vi se vad Staffan Sjösvärd får för napp med Blå Bergen och symfoniorkesterprojektet. Staffan har vad jag förstår fått upp lite nya kontakter med några nya orkestrar som är intresserad av Blå Bergens musik arrad för en hel orkester. Här på denna länk kan ni läsa om: Symfoniorkesterprojektet tillsammans med Blå Bergens Borduner. Länken kommer från min blogg.

Jag har också skickat in om en förfrågan om att ”Gôbbera” det vill säga Lennart Gybrant, Per Saxholm, Anders Norudde o så jag. Vi fyra vill gärna komma och spela på Korrö sommaren 2020. Har haft kontakt med Anders Smedenmark och hittills så ser det positivt ut för ”Gôbbera”. Vi får se hur det går.

Sen har jag i augusti redan bokat en bröllops-spelning för 2020 i augusti. Kul när det finns god framförhållning i bröllops-planerandet. Ser fram emot när jag ska börja planera med det blivande brudparet.

Sen hoppas jag att få fortsätta lära mig nya Karlskoga och öst Värmlänska beter av Per Saxholm och Lennart Gybrant. Vi håller på och planerar en första träff nu i höst 2019.

Här nedan kommer en betraktelse över jobbvåren/sommarn och tidig höst i Roslagen som gick så fort. Spelar en bete ifrån Brattfors till bildspelet. Det är min egen tolkning av låten.  Spelar en polska ifrån Brattfors efter Ernst Pettersson och Helge Henriksson. Har lärt mig beten av Per Saxholm, min egen tolkning av beten. Håll tillgodo.

Finns en text till låten också efter Kay Isacsson.:

”Sicken litten en som ligger på gata, sicken liten en som ligger där. Ta en pinne och pirk’en dänna, lätt’en inte bare ligge där”. Andra reprisen trallas.

Finns en vers till efter Kerstin Bäckdahl:

1. ”Å secken liten en sum legger i diket – å secken liten en sum legger där – ta en pinne å peta upp han å låt en inte legge där å frus i hjäl. 2.

2. Å secken liten en sum legger i diket – å secken liten en sum legger där – Ta opp han å ge´n puppen å låt en inte legge där å törst ihjäl”

Har fått en Mp3-fil av Kerstin Bäckdahl på en version av ”Sicken liten en”. En version i från en LP från Västergötland som heter  ”Hôl i vägga” : visor och ramsor från Västergötland.

20190629 Bröllop i Kråktjärn

Hade blivit inbjuden på ett bröllop i Kråktjärn norr om Sala. Det var Blå Bergens Borduners musikproducent Fredrik Fredrik PomPom Bengtsson som skulle gifta sig med sin Josefina Paulsson. Att hitta till Kråktjärn var en bedrift. Den väg som GPS:en visade var helt blockerad av ett antal timmerbilar. Så jag styrde kosan med min upphottade SAAB-husbil till närmaste by. Där träffade jag en av byn raggare i ett riktigt vålåk. Han var jättetrevlig!  Han visade mig en genväg som tillslut bara var en grässträng o två spår att köra på bland alla stenar. Jag kom hel å lycklig fram till Kråktjärn där det var full rulle på alla förberedelser. Det hade fixats en campingplats där jag kunde ställa min bil för övernattning.

Jag gick runt å hälsade på alla gäster. Hittade Per Saxholm min gamla kompis från Karlskoga tiden, som skulle viga brudparet. Maten till knytet ställde jag i jordkällaren o sen vandrade jag ner till platsen där brudparet skulle vigas av Per Saxholm. Nedanför campingen mot sjön hade brudparet ställt iordning en plats där själva vigseln skulle äga rum. Alla gästerna samlades nu runt gången där det låg jättefina trasmattor som ledde till själva ceremoniplatsen. Per Saxholm spelade ingångsmarschen.

 

 

Per Saxholm spelar ingångsmarschen till brudparet.

 

Under vigsen spelades det mycket av olika musiker vilket var mycket trevligt. När själva vigseln skulle ske så hade brudparet bestämt att det skulle göra det nere vi sjön tillsammans med de två vittnena. Vi gäster fick stå lugnt kvar. Under tiden så blev vi underhållna av olika musiker som spelade en massa härliga låtar. Sen kom brudparet tillbaks från sjön. Vi gäster fick sen vara med om en förkortad vigselakt vid själva ceremoniplatsen. När brudparet vandrade från ceremoniplatsen upp mot ladan spelades det en nykomponerad brudmarsch som Carina Normansson, Erika Lindgren/Liljenstolpe och Åsa Andersson komponerat en repris var.

 

 

 

 

 

 

Vi samlades sedan utanför ladan där vi skålade å hurrade för brudparet. sen minglades det, spelades och umgicks innan middagen startade kl. 18:00.

 

 

 

 

 

 

 

Tre utav ”Spel-Stinorna” underhåller.

Sen började festen ordentligt när alla bröllopsgäster satt sig ner. Den ena efter den andra musikuppvaktningen avlöste varandra. Det blev en mycket trevlig fest. Jag o Stefan Ekedahl satte oss bredvid ett mycket trevligt par. Så middagen gick fort. Självklar spelade jag, Per Saxholm och Stefan Ekedahl en låt för brudparet under middagen. Vi spelade en variant av ”Napolions marsch över Alperna.

Per Saxholm och jag Ulf spelade en trudilutt tillsammans med Carina Normansson. Jag kom på ett bra namn på gruppen ”Skönheten o Odjuren” Vad säjs om det namnet? Det kanske kan ge nôgra spelninger!

Festen fortsatte sedan med den obligatoriska brudvalsen och avlöstes sedan med Kadriljdans. Utanför ladan blev det fart på buskspelet. Jag själv fastnade på verandan på ett utav boningshusen på gården. Där träffade jag tre utav fyra Spelstinor – Carina Normansson, Erika Lindgren/Liljenstolpe och Åsa Andersson. Där blev jag fast större delen av natten och spelade tillsammans med dem. JÄTTEKUL!!!

Efter midnatt någon gång så plockades maten fram för nattavickning. Det smakade bra!

När klockan var halv tre så tyckte jag det var dags att hoppa åla mig in i min nykomponerade husbil för att få lite skönhetssömn. Sagt å gjort – jag tackade för mig o la mig för att sova. Tack Fredrik o Josefina för att jag fick dela eran glädje när ni gifte er den 29/6-2019 i Kråktjärn! Det blev ett fint minne för mig som jag på detta viset vill dela med mig av till er och andra i min läsarkrets. Tack!! All lycka till er båda i all framtid! Ulf.

Några bekanta som jag träffade på festen.  Esbjörn Hazelius och Shelly Phillips USA. Shelly var och hälsade på Stefan i Rättvik och de samanstrållade på i Kråktjärn.

 

 

 

 

 

 

 

20190615 Spelade på ett bröllop i södra Dalarna

Så var det nu dags att ta sig till södra Dalarna för ytterligare en bröllopsspelning. Jag gick upp kl. 05:30 för att sedan sätta mig i bilen och åka kl. 07:00. Vigseln skulle vara utomhus och det kunde inte bli mycket bättre väder för en sådan aktivitet. 11:30 skulle vigseln börja. Resan gick bra och jag kom i mycket god tid för att ta in omgivningarna. Träffade prästen och pratade en stund med henne om lite detaljer. Jag fikade och laddade upp med energi. Gick sedan ut och placerade ut instrumenten. Säckpipan vid kyrkan där vi skulle starta marschen ner till vigselplatsen, fiolen nere vid vigselplatsen på udden. När allt var klart å stämt vandrade jag upp för att se om brudparet anlänt.

Alla var på plats när jag kom upp till parkeringen. det var ett litet bröllop med bara de närmaste anhöriga, föräldrar en två och halvt åring samt prästen o så jag spelmanen. Jag fick ha en väldigt central roll i detta bröllop, fick stå för all musik under hela vigseln vilket kändes väldigt hedrande. När klockan slog 11:30 ringdes det i klockorna och jag började spela säckpipa en marsch efter Harv Piggs Olof ifrån Dala-Flod. vi gick genom den vackra kyrkogården ner mot sjön o udden där vigseln skulla äga rum. Under tiden när vi gick så vaknade en Bofink till liv när den fick höra säckpipan. Den kvittrade och sjön ungefär som att den ville också vara med och ta ner brudparet till vigselplatsen. En häftig upplevelse – Bofinken var bara några meter från oss. Den kanske trodde att det hade kommit in en märklig fågel som den skulle skrämma bort från sitt revir. 2 halvt åringen sprang fram o tillbaka mellan mamma och mig – tittade förundrat på mig och sen tillbaks till mamma. Väl framme på vigselplatsen så tog prästen vid. Efter själva bibelläsningen skulle jag spela på önskemål ”Amazing Grace”. Låten väckte mycket känslor eftersom brudgummen med föräldrar var från Skottland. Jag drabbades också av stundens känslosval och fick bita ihop föra att inte svaja för mycket i låten.  Efter tillkännagivandet spelade jag en marsch på min A-fiol efter Pers-Erik Olsson från Rättvik/Östbjörka. Den passade jättebra att spela just i denna stund och på denna plats. När vigseln var klar tog jag fram min säckpipa å spelade som avslutningslåt en marsch ifrån Evertsberg. Brudparet önskade att vi skulle stå kvar och inte marschera upp till kyrkan igen. Så blev det!

 

Efter vigsen kom bruden fram till mig och undrade om jag vill stanna kvar och dela glädjen med familjen? Jag tackade självklar ja till den möjligheten. Det skålades i bubbel hölls tal och åts färska jordgubbar. Vilken fest!  Två o ett halvt åringen såg väldigt nöjd ut när det bjöds på jordgubbar. Mor o farföräldrarna hade haft fullt upp med att springa efter 2 och ett halvt åringen under själva vigseln. Det var ju så mycket spännande som hände hela tiden. Sen skulle det fotograferas på udden och jag sa tack och hej till brudparet. Satt sedan en stund och pratade med brudens pappa som också var musiker. jag lämnade en gåva till brudparet som ett minne från mig och ett tack att just ni valt att ha mig som spelman. Det var ett väldig litet och fint bröllop med mycket känslor. Det går att gifta sig på många olika sätt, huvudsaken är att de som gifter sig är nöjda. Och det var detta härliga brudpar! All lycka till er alla – i all framtid! Önska jag Ulf Karlsson – Spelman.

20190608 Spel på ett bröllop i Stockholmstrackten

Åkte i god tid ifrån Tomta/Väddö. Kände att jag behövde spana in omgivningarna lite, dels för att se var jag ska stå o hur jag ska placera ut mina instrument. Mötes upp utav fest-fixarna. Fick ställa bilen på en bra plats samt redde ut var jag kunde lägga mina instrument utan att ngn trampar på dem. Efter detta fixande så tog vi en promenad jag o min fru runt i den vackra parken samt alla tittade på alla koloniträdgårdar. Vi intog en god lunch under en härligt vacker Lönn innan det var dags att börja stämma upp och invänta festdeltagarna samt brudparet. När alla fest deltagarna ( uppskattningsvis 40-45 st.) kommit samt brudparet anlänt men en häftig bil så var det dags för mig att göra mitt 1:a framträdande (utav 3). Jag ställde mig så brudparet såg mig och festdeltagarna såg mig. Jag började spela ”Amazing Grace på säckpipan som ingångsmelodi. Efter lite tal och information så spelade jag ”mingelspel” i ca. 45 min. Jag hade tillsamman gjort upp med brudparet några utav låtarna jag skulle spela som brudparet valt – och som jag kunde. Sen fick jag varva med låtar som jag tyckte passa för stunden. Det blev ett lyckat mingelspel med många fina kommentarer ifrån bröllopsgästerna. Efter mingelspelet var det dags att gå och sätta sig för gästerna. Då rusade jag iväg för att placera mig vid ingången till festsalen. Jag spelade då en marsch på min hardingfela.Jag spelade en ”Brueslått efter Sven-Nyhus Norge. Den spelade jag tills alla ställt sig vid sina platser. När alla satt sig till rätta gick jag fram till brudparet och gratulerade dem samt berättade att jag lämnade en liten gåva till dem som ett minne och en uppskattning att de valde mig som spelman. Tack så mycket till er båda och all lycka i all framtid!