Mellandagsfest med Örebro spelmanslag 29/12-2017

Som tradition brukar Olle Linder bjuda hem alla medlemmar i Örebro spelmanslag för att äta upp alla julmatsrester som vi har hemma i våra kylskåp. Det blev ett riktigt trevligt knytkalas med glögg, spel, mycket mat och bad i familje Linders-badtunna. Olle hade eldat på så att vattnet i badtunnan var varmt och skönt så vi alla kunde ta oss ett varmt bad i månens och stjärnornas sken i december natten. En trevlig tradition som jag hoppas fortsätter även nästa år. Tack Olle och Birgitta för er gästfrihet. GOTT NYTT ÅR till alla som läser min blogg!! Vi ses nästa år!

Det sjöngs en del under middagen.

Spel hemma hos Lennart Gybrant i Daglösen 2017-12-18.

 

Världsunik kvartett som spelar låtar från Östvärmland. Lennart Gybrant, Anders Norudde och Per Saxholm delar med sig endemiska låtar som kan bli invasiva med Ulf Karlsson.

Anders, Per och jag satte oss i bilen och åkte hem till Lennart Gybrant i Daglösen. Lennart är en stor traditionsbärare av den öst Värmländska folkmusiken. Lennart är också en stor målare och konstnär. Väl hemma hos Lennart så blev vi bjudna på fisksoppa. Efter fisksoppan så var det dags att ta fram fiolerna och dra några beter. Det blev en trevlig eftermiddag hemma hos Lennart i hans varma o gemytliga hus i Daglösen. Vi bestämde oss för att ses igen efter jul och nyårshelgen. Då ska vi planera inför den eventuella spelningen i Ransäter 2018.

Näst sista repet med Örebro spelmanslag den 2017-12-17

Ikväll på i TBV:s lokaler kommer jag att träffa Örebro spelmanslag. Det är näst sista repet inför spelningen på “Folk at Heart 2018”. Nu när jag har möjlighet skulle det vara kul att göra något med mina gamla spelvänner i Örebro spelmanslag.

Jag har frågat spelmanslaget om det är ok om jag kunde vara med och repa med dem i december 2017 inför Folk at Heart 2018? jag har fått ett godkännande ifrån spelmanslaget att var med på spelningen.

 

 

Bilden är ifrån FelanFestivalen 2016 när Örebro spelmanslag spelade till dans.

Höstterminsavslutning på spelträff i Svinnersta kapell.

Denna vecka 50 2017 avslutades spelträffarna för denna termin i Svinnersta kapell.

 

Är du spelsugen kan du åka ner till Pehr och Helene i Svinnersta. Var fjortonde dag jämna veckor samlas en massa spelsugna personer i Pehr och Helenes Kapell. Det är ingen kurs utan vi spelar det som vi kommer på. Vi umgås och pratar runt de låtar som spelas. Vid fikapausen kan det hända att någon har en historia att berätta. Pehr och Helen fixar fika till självkostnadspris.

 

 

Det är fantastiskt upplevelse att få sitta tillsamman i en stor ring och spela i det vackra kapellet. Samtidigt som ljuva toner sprider sig i kapellet sprakar brasan i bakgrunden. Är det någon som är intresserad av att hänga med från Örebro ner till Svinnersta kapell och till Pehr och Helene går det bra att höra av sig till undertecknad.

 

 

Spelat till dans i Västra Sund 2017-12-01

Det var med glädje och förväntningar som jag styrde mot Arvika och Västar Sund där säsongsavslutningen 2017 med dans och spel skulle gå av stapel. Brasan sprakade på bra när  Ulf och Ragnhild Knutsson lärde ut gamla jul-ringlekar från förr i tiden. Där fick jag lära mig att  “Räven raskar över isen” är den äldsta idag nedtecknade ringlek. “Räven raskar” är ifrån år 1689-talet – om jag inte mins helt fel.

 

En höjdpunkt för mig var när fiolelever från Arvika musikskola klev upp på scenen och började spela till dans. Det var ca 15 elever i alla åldrar som spelade till dans med stöd ifrån fiolläraren Fredrik Lundberg och några andra fiollärare. Kul att se att det finns unga i Arvika som intresserat sig för folkmusik.

 

 

Innan fikat spelade jag solo till dans. Jag hade bestämt mig för att bara spela låtar ifrån Karlskoga trakten samt öst Värmland. Programmet var lite försenat så tillslut så fick jag vika mig för fikasugna dansare. Här spelar jag en vals som kalls för “Rudskogavalsen”. Fortsatte sedan att spela en polska efter Karl Nilsson Bjurtjärn. Jag hann även med att spela några låtar från östra del av Värmland. Här spelar jag en polska “Motorcykelvisan efter Otto i Månserud Visnums-Kil, samt en schottis ifrån Långban.

Till fikat denna kväll bjöds det på Annes nybakade Lussekatter och Magnus varma och kalla smörgåsar. Annes lussebullar gick inte av för hackor. Det var bland det godaste lussebullar jag ätit någon gång.

Efter fikapausen klev Alf Börjars upp på scenen. Det var dags för kvällens “Alfspel”. Det innebär att alla som vill kan vara med och spela. Alf är en fantastisk värmlänsk spelman som det bara forsar Värmlänska låtar ur.

 

 

Efter Alf-spelet var det dags för Klas Anders Haglund att spela. Anders Nordlöf och jag frågade om vi fick vara med och spela vilket inte var något problem. Här spelar vi en Norsk reinländer efter Ånon Egeland finns på skivan i “Heitaste slåttern”.. Här är det en Jämtländskvals som Anders Nordlöf spelar tillsammans med Klas Anders Haglund.

 

Kvällen slutade vid 00:30. Och efter en snabbstädning av lokalen skildes vi åt. Väl hemma hos Magnus blev det eftersnack med öl och Magnus goda mackor. Sen sov jag gott. Ett tack till alla som jag har träffat och lärt känna uppe i Västar Sund. Det är ett mycket unikt danshus där det alltid finns plats för olika spännande möte mellan spelmän och dansare.

 

 

Spelat på en 70-årsfest 2017-11-25

 

 

 

Spelade hardingfela på en 70-årsfest. En före detta kolega till min fru fyllde 70 år. Festföremålet hade anknytning till Norge så valet av instrument och låt var självklart för mig. Jag spelade en låt ifrån jölster på min hardingfela. Låten har jag lärt mig av Gro Marie Svindal. Gro Marie spelar här tillsammans med min kompis Magnus Thörnblad från Västar Sund. Länken intill spelar de  Gammelstosslåtten av Sigmund Eikås, samma låt som jag spelade på 70-årsfesten.

Spelat tillsammans med Örebro Spelmanslag i Brändåsen 21/11-2017

Tisdagen den 21/11-2017 spelade jag tillsammans med Örebro Spelmanslag Örebro Spelmanslag på en danskurs-avslutning nere i Brändåsen. Det var  T-dansarna som hade sin höstavslutning 2017. T-dansarna är ett gäng som gillar att dansa polskor av olika de slag. Det har blivit en tradition att Örebro spelmanslag åker ner på T-dansarnas höstavslutning.

 

 

 

Som gage får vi avnjuta en massa goda hembakade tårtor. Vad gör man inte för att kittla gommen med en massa smaskiga bakverk.

 

 

 

 

En selfie tillsammans med delar av Örebro spelmanslag.

 

 

Musikexempel från YouTube. Örebro Spelmanslag spelar på Folk at Heart 2016

Lyckad låtkurs i Ullersäter på Ullergården den 18 november 2017

Det blev en mycket lyckad kurs på Ullergården i Ullersäter. God soppa bjöds det på innan det var dags att lära ut låtar till låttörstande spelmän och spelkvinnor.

 

Vi fikade och umgicks innan  vi körde de sista två passen. Innan alla skiljdes åt spelade vi in de nya låtarna. Jag lärde ut fyra låtar, tre låtar från Karlskoga och en marsch ifrån Brattfors. Ulrika lärde ut tre fin fina låtar efter spelmannen Einar Olsson.

 

Det går bra att gå in och kika på Örebro Läns Folkmusikförbunds hemsida. Där hittar du lite fina bilder samt ljudfiler på de låtar som jag och Ulrika lärde ut under kurseftermiddagen. Det är Karin Gustavsson som har tagit bilderna och lagt in ljudfilerna på ÖLFM:s hemsida.

Dessa fyra låtar nedan lärde jag ut på kursen. De tre låtar Ulrika lärde ut finns på Örebro Läns Folkmusikförbunds hemsida.

Paradismarschen efter Helge Henriksson Brattfors. Karta var Brattfors ligger.

Schottis efter Uno Erhage Karlskoga som han lärt sig efter “Stölphagspöjkera”. Karta var Stolphagen ligger.

Samtalspolskan från Karlskoga efter Jon-Erik Öst och Wilhelm Bergewing.

Polska efter Karl Nilsson Bjutjärn. Karta var Bjurtjärn ligger.

 

 

 

 

 

 

Bild ovan: Kursledarna Ulrika Linder och jag Ulf Karlsson.

Låtkursledare 18/11-2017

 

På lördag kommer jag och Ulrika Linder att vara låtkursledare på Ullergården i Ullersäter strax utanför Frövi. Det är Örebro läns folkmusikförbund som arrangerar låtkursen. “Öst möter väst” heter kursen. Där kommer Ulrika att lära ut låtar ifrån östra delarna av Örebro län och jag kommer att lära ut låtar ifrån de västra delarna av Örebro län. Jag kommer att lära ut låtar först och främst ifrån Karlskoga trakten samt ev. låtar ifrån Visnums-Kil eller Brattfors. Vi får se vad det blir.