Spelkväll hemma hos Anders Norudde 2018-03-07

Jag hade en riktig trevlig spelkväll igår 2018-03-07 tillsammans med dessa tre spelsugna gubbar Lennart Gybrant, Anders Norudde och Per Saxholm. Vi spelade låtar ifrån östra Värmland och ifrån Karlskogatrakten. Anders fixade eftermiddags fika och något kvällsfika som vi kunde sova på senare. Vi pratade och diskuterade om hur vi ska kunna gå vidare med att dokumentera Per Saxholms och Lennart Gybrants låtar. Per och Lennart har träffat många utav de gamla spelmän/spelkvinnor som fanns tidigare i östra Värmland och i Karlskogatrakten. Anders och jag försöker lära oss det spelsätt som Per och Lennart har. Lennart och Per spelar låtarna väldigt asymmetriskt och de säger att de gamla spelmännen/spelkvinnorna lät så som Per och Lennart spelar.

Vi har börjat dokumenterat Pers och Lennarts låtar men vi skulle behöva systematisera oss lite mer. Ett spännande projekt som vi får se hur det slutar.

Vi planerade vidare och hoppas på att vi kan få komma och spela på Ransätersstämman.  Pelle Schonnesson kommer snart att höra av sig till oss. Det finns en vilja från arrangören att få dit oss som spelar musik ifrån de östra delarna av Värmland.

Till vänster om bilden finns det tre länkar med filmsmakprov på vad vi spelade under kvällen. Håll till godo!

 

Vals efter Petter på Vallskog i Medhamn Visnums-Kil.

Polska efter Henrik Mårth i Nordmark Filipstad

Polska efter Karls Nilsson Bjurtjärn Karlskoga

 

Från vänster: Ulf Karlsson, Lennart Gybrant, Anders Norudde och Per Saxholm

Blå Bergens Borduner konsert 2019-04-28 i Karlskoga

Idag träffades Anders och jag hemma hos hornblåsaren Staffan Sjösvärd i Tysslinge. Vi diskuterade hur vi ska gå vidare med symfoniorkester projektet och Blå Bergens Borduner. Vi har idag fått 5 st orkestrar som är intresserad av att köpa projektet med Staffans arrangemang av Blå Bergens Borduners musik.Kul tycker vi alla!

Sen blev det idag klart med att vi i Blå Bergens Borduner kommer att ha en konsert tillsammans med Karlskoga SymfoniOrkester söndagen den 29 april 2019. Lokal är ej bestämd ännu. Vi kommer att dokumentera konserten och göra ett bildspel samt sätta musik till bildspelet från konserten. Sen ska hela konsertpaketet erbjudas till olika orkestrar runt om i Sverige. Ska bli spännande och se hur intresset är. Ps. 2019-04-28 är rätt datum.

 

Ett digitalt smakprov på fyra låtar från Blå Bergen som är arrangerade för orkester.

Spelkväll hemma hos Anders 2018-02-20

Tisdagen den 20 februari träffades vi fyra spelsugna spelgubbar och en filmande dansare hemma hos Anders Norudde i Karlskoga. Fyra spelmän alla bördiga från östra Värmland. Anders Norudde från Degerfors (nu Karlskoga), Ulf Karlsson Karlskoga (nu Örebro), Per Saxholm Karlskoga och Lennart Gybrant Daglösen söder om Filipstad. Thomas Sönnerstam från Karlskoga anslöt sig till oss efter en stund. Thomas ville filma oss samt vara med på skitsnacket mellan låtarna.Thomas har gjort en hemsida som han kallar för “Karlskogabeter” där han kommer lägga upp olika saker om Karlskogamusiken och dansen i Karlskoga och östra Värmland. Kul idé tycker jag med hemsidan! Vi fikade, spelade, käkade mat och spelade igen. Lennart och Thomas gav upp lite tidigare. 

 

Här nedan kan ni se 4 st. filmer som vi spelade in på trio lite senare under kvällen.

  1. Lill-Matses polska efter Axel Inge Gåsborn
  2. Polska från Visnum efter Ernst Göransson som vi lärt oss efter Lennart Gybrant.
  3. “Johanna” Hambopolska efter Edvin Hammarbäck, Kedjeåsen som ligger norr om Karlskoga.
  4. Schottis efter Stôlphagspôjkera från Tavlan norr om Karlskoga, efter Uno Erhage, Lonnhyttan.

 

Bilden är tagen från en tidigare träff hemma hos Lennart Gybrant Daglösen.

Rep med Blå Bergens Borduner 2018-02-09 — 2018-02-11 i Askersund

Nu i helgen v 6 så var det dags för Blå Bergens Borduner att repa. Vi träffades hemma hos Freddy i Askersund. Under helgen ägnade vi oss åt att plocka fram låtar som Staffan Sjösvärd ska arrangera för en stor symfoniorkester. Konceptet kommer att säljas till olika symfoniorkestrar runt om i Sverige. Det är hittills 4 st olika orkestrar som är intresserad av konceptet. I Mars 2019 kommer BBB att ha en hel konsert med Blå Bergens musik som Staffan Sjösvärd har arrangerat för orkester. Det hela kommer att filmas och sedan presenteras och skickas ut till orkestrar i Sverige. Vi får se hur många som nappar och gör beställningar på våran idé.

Här nedan kan ni klicka på en länk till YouTube där Blå Bergens Borduner spelar en polonäs efter Johan Gustav Bergman som var klockare i Karlskoga mellan 1820 – 1860.

Här nedan kan ni klicka på en länk med aktuella musikproduktioner som Staffan Sjösvärd gjort med Blå Bergens Borduner.

Aktuella musikproduktioner med Blå Bergens Borduner.

 

Spelat till en danskurs samt spelat till dans på Felankväll 2018-01-20

Danskurs

Lördagen den 20/1-2018 spelade jag hela eftermiddagen till en danskurs. Kursen arrangerades av Felan i Örebro samt studieförbundet Sensus i Örebro. Danspedagogen Mats Åkerberg höll i själva danskursen och jag som spelman servade Mats och de 13 kursdeltagarna med musik under kurseftermiddagen.

Kursdeltagarna fick lära sig grunderna i slängpolska (Travare, Pollonäs) samt prova på lite Värmlands-polska. Det var en kul eftermiddag för mig som satt och spelade samt för de 13 kursdeltagarna. Alla ville ha mer danskurser utav detta slaget. Så jag hoppas Mats fortsätter med denna sortens danskurser.

 

Felankväll med gruppen Maskin som var kvällens begivenhet.

På kvällen var jag nu igen engagerad som spelman på Felan. Den här gången skulle jag spela till dans efter det att “Maskin” spelat klart sin konsert.  Gruppen Maskin levererade en fantastisk konsert med trad.musik ifrån Uppland.

 

 

När gruppen sen tog sig en välförtjänta paus efter konserten spelade jag ca. 30 minuter till dans. Jag var ju rättså väl uppvärmd efter att jag spelat på danskursen hela eftermiddagen. Efter mina 30 minuters dansspelande tog Maskin över dans-spelandet. Tack Maskin för ert härliga och energi-fyllda spel på konserten och sen till dansen. Här kan ni lyssna på Lilla Hin.

 

Fotot ovan är från “Felan fyller 40-år”, fotot är taget av Benny Andersson.

Mellandagsfest med Örebro spelmanslag 29/12-2017

Som tradition brukar Olle Linder bjuda hem alla medlemmar i Örebro spelmanslag för att äta upp alla julmatsrester som vi har hemma i våra kylskåp. Det blev ett riktigt trevligt knytkalas med glögg, spel, mycket mat och bad i familje Linders-badtunna. Olle hade eldat på så att vattnet i badtunnan var varmt och skönt så vi alla kunde ta oss ett varmt bad i månens och stjärnornas sken i december natten. En trevlig tradition som jag hoppas fortsätter även nästa år. Tack Olle och Birgitta för er gästfrihet. GOTT NYTT ÅR till alla som läser min blogg!! Vi ses nästa år!

Det sjöngs en del under middagen.

Spel hemma hos Lennart Gybrant i Daglösen 2017-12-18.

 

Världsunik kvartett som spelar låtar från Östvärmland. Lennart Gybrant, Anders Norudde och Per Saxholm delar med sig endemiska låtar som kan bli invasiva med Ulf Karlsson.

Anders, Per och jag satte oss i bilen och åkte hem till Lennart Gybrant i Daglösen. Lennart är en stor traditionsbärare av den öst Värmländska folkmusiken. Lennart är också en stor målare och konstnär. Väl hemma hos Lennart så blev vi bjudna på fisksoppa. Efter fisksoppan så var det dags att ta fram fiolerna och dra några beter. Det blev en trevlig eftermiddag hemma hos Lennart i hans varma o gemytliga hus i Daglösen. Vi bestämde oss för att ses igen efter jul och nyårshelgen. Då ska vi planera inför den eventuella spelningen i Ransäter 2018.

Näst sista repet med Örebro spelmanslag den 2017-12-17

Ikväll på i TBV:s lokaler kommer jag att träffa Örebro spelmanslag. Det är näst sista repet inför spelningen på “Folk at Heart 2018”. Nu när jag har möjlighet skulle det vara kul att göra något med mina gamla spelvänner i Örebro spelmanslag.

Jag har frågat spelmanslaget om det är ok om jag kunde vara med och repa med dem i december 2017 inför Folk at Heart 2018? jag har fått ett godkännande ifrån spelmanslaget att var med på spelningen.

 

 

Bilden är ifrån FelanFestivalen 2016 när Örebro spelmanslag spelade till dans.

Höstterminsavslutning på spelträff i Svinnersta kapell.

Denna vecka 50 2017 avslutades spelträffarna för denna termin i Svinnersta kapell.

 

Är du spelsugen kan du åka ner till Pehr och Helene i Svinnersta. Var fjortonde dag jämna veckor samlas en massa spelsugna personer i Pehr och Helenes Kapell. Det är ingen kurs utan vi spelar det som vi kommer på. Vi umgås och pratar runt de låtar som spelas. Vid fikapausen kan det hända att någon har en historia att berätta. Pehr och Helen fixar fika till självkostnadspris.

 

 

Det är fantastiskt upplevelse att få sitta tillsamman i en stor ring och spela i det vackra kapellet. Samtidigt som ljuva toner sprider sig i kapellet sprakar brasan i bakgrunden. Är det någon som är intresserad av att hänga med från Örebro ner till Svinnersta kapell och till Pehr och Helene går det bra att höra av sig till undertecknad.