Om mig

Inledningen

På det tidiga 80-talet kom jag i kontakt med den svenska säckpipan. Jag spelade upp för Zornmärkesjuryn i Karlstad 2009 på min svenska säckpipa och blev då Sveriges sjätte Riskspelman på Svensk säckpipa. Från juni 2009 tillhör jag en liten, exklusiv skara folkmusiker i Sverige som kan titulera sig som Riksspelmän på den svenska säckpipan.
Fiolen hade jag redan från 70-talet som mitt första folkmusikinstrument.
Jag bor i Örebro men är född och uppvuxen i bruksorten Karlskoga. Jag har spelat fiol i den kommunala musikskolan sedan lågstadiet. Som 20 åring kom jag i kontakt med den svenska folkmusiken och den folkliga dansen. Då Karlskoga ligger i Värmlands landskap men tillhör Örebro län är det naturligt för mig att spela folkmusik både från Värmland och Närke. 1980-1981 gick jag en då ett-årig folkmusikpedagogisk utbildning på Malungs folkhögskola för Jonny Soling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden ovan är från Malungs folkhögskola och alla mina kurskamrater från Jonny-kursen 1980-1981.

Ett musikexempel på hur jag låter som solist. Denna låt spelade jag på en konsert i Ransäter 8/6-2018. Musiken i detta exempel är inspelat hemma med vår Mac. Låten jag spelar är en polska efter Karl Johan Karlsson (KJK) ifrån Forshyttan. Forshyttan ligger nordväst om Filipstad.

 

Jag har under mina år som folkmusiker haft förmånen att spela med många av Sveriges främsta folkmusiker. Mina största musikaliska förebilder och inspiratörer har under åren varit och är fortfarande Mats Berglund (Värmland) och Jonny Soling (Dalarna). Jag kan nog säga att det är Jonny Soling som inspirerat mig att våga ta klivet fram och bli en solo spelman. Tack Jonny!!

YouTub-klipp

Nedan finner ni länkar på musikexempel från YouTub där jag spelar på min A-bas fiol och min hardingfela.

Gautefallsvalsen framförd av Ulf Karlsson fiol, Magnus Thörnblad hörs i bakgrundenpå sitt munspel.

Ulf Karlsson spelar till dans i Västar Sund på hardingfela. Travare efter Olaus Persson Närke.

Ulf Karlsson spelar till dans i Västar Sund. Tre travare ifrån Närke.

Ulf Karlsson spelar till dans Västar Sund polska jag spelar är “Doktor Bergström”.

Ulf på svensk säckpipa o Magnus på munspel spelar Gatufallsvalsen av Magnus Thörnblad.

Ulf Karlsson spelar sin egen hemsnickrade vals – “Hardingvalsen”.

Ulf Karlsson spelar till dans i Västar Sund, polska efter järnhandlare Olsson i Arvika.

Ulf Karlsson spelar fiol tillsammans med Göran Håkansson och Clas Hallgren en polska efter Dr. Bergström med kort trea

 

Mp3-filer exempel på musik jag spelar

En “Finnskogspols” som jag hittade på YouTub och som Nina Perez spelade. Spelar här låten i A-dur, originaltonarten är i G-dur.

 

Polska efter Carl-Johan Björklund Norra Råda Hagfors. Björklund hade polskan efter Johan Lind. Solospel av Ulf Karlsson

 

Polska som Carl Wiktor Rulin Lerbäck hade efter en spelman som kallades för “Blinda Pelle”. Solo spel av Ulf Karlsson

 

Mer info om mig som spelman

Mer information om mig finns på Örebro Läns Folkmusikförbunds hemsida (ÖLFM) och på Silverakademins hemsida. Klicka på länkarna nedan.

Örebro Läns Folkmusikförbund

Silverakademin

Nu finns jag med och spelar fiol i Örebro Läns Folkmusikförbunds låtarkiv där man samlat in låtar efter spelmannen Einar Olsson Lillkyrka. Jag fick möjlighet att spela in tre låtar. Jag valde att spela in tre polskor. 1. Svl. Närkedelen nr. 262 polska kallad “Galingen” 2. Svl. Närkedelen nr. 269 Travare “Blankan” och 3. Svl. Närkedelen nr. 273 polska/travare jag kallar den för “Närkes sparve-lille”.

På länken nedan kommer du direkt till ÖLFM-låtarkiv och Einar Olssons låtar. Det är medlemmar från folkmusikförbundet som spelar låtar efter Einar Olsson. Nedan kan ni lyssna på de tre låtar jag blev ombedd att spela in.

ÖLFM Einar Olssons låtarkiv

Jag fick många fina kommentarer utav av före detta ordförande i ÖLFM Andreas Svensson. Andreas är projektledare för Einar Olssons låtarkiv. Se nedan kommentarerna från Andreas kring låtarna jag spelade:

Einar Olsson Galingen Svl. Närke-delen nr. 262.

Kommentar Galingen: Utmärkt! Tack så mycket! Både Arne o Einar ler i sin himmel åt din kraft i spelet!
Andreas

Einar Olsson “Blankan” Svl.Närke-delen nr. 269.

Kommentarer Blankan: Ulf! Du har spelat in en variant som jag tycker mycket om! Jättefint! Är det du själv på stämmorna?
Andreas              Ulf svarar Andreas: Ja – det är jag som lagt på en stämma på alla tre musikexemplen på låtarna efter Einar Olsson.

Einar Olsson Svl. Närke-delen nr. 273. Jag kallar låten för “Närkes Sparve-lille”.

Kommentarer Närkes Sparve-lille: Fantastisk fint spelat! Jättefint! Andreas