Nytt år 2022 MA 1 låt bild 2 låt nr 3

Dagas att  blicka framåt och lägga det gammal året 2021 bakom sig. 2021 var för mig inget höjdare år när det gäller att att träffa folk och spela med tillsammans. Pandemin ställde till det för mig några gånger så jag tappade lusten att spela under våren, sommaren. Men under hösten så jobbade jag på att komma in i Örebro Spelmanslag. Så under hösten har jag haft en regelbundenhet att kunna var 14:e dag träffa personer att spela med. Har slitit hårt för att komma in i deras reportrar och har även kunnat bidragit med att spela in olika stämmor så att medlemmar kunnat lära sig (om man vill). Det har varit kul och stimulerande! Men tyvärr så så har spelmanslaget fått skjuta upp de planerade träningarna i Januari 2022 p.g.a. den envisa pandemin som fått fart igen efter alla helger. Något ingen rår för.

 

Det som har varit positiv är att en av mina vänner tillika spelkompis Olle Linder som bor i Örebro skickade till mig en fil på en ny låt som han lärde sig på en spelträff med MA 1 – gänget. Jag kunde inte vara med på den MA 1 – träffen p.g.a. hälsoskäl. men Olle skickade en fil till mig med denna låten som jag sen lärde mig och arrade upp lite lätt.

Så här tolkade Olle låten från MA 1 Per Andersons notbok 1731 bild nr. 2 låt nr. 3. På musikfilen nedan kan ni höra Olle Linder spela låten sin tolkning av låten.

 

MA 1 Per Andersons notbok 1731 bild nr. 2 låt nr. 3. Jag har lärt mig låten från Olles musikfil ovan. Här nedan kan ni lyssna på min tolkning av låten MA 1 bild 2 låt nr. 3. Låten är lite arrad.

 

Hoppas att år 2022 blir ett bättre år när det gäller att få spela tillsammans och att pandemin klingar av. Det är min önskan. Ha en god fortsättning på det nya året som nu heter 2022!!

Måndag 6/12 Kurs med Per Saxholm i Lindesberg

Kan man inte träffa Per Saxholm hemma i Karlskoga så får det bli att åka på kurs i Lindesberg!

Foto Anders Norudde.

Så blev det – Olle Linder och jag anmälde oss till en spelkursen som Per Saxholm skulle vara kursledare för en måndagskväll mellan 18 -21 i Lindesbergs skolan. Per lärde ut låtar mest ifrån norra delen av Ö-län. Per han att spela ett tiotal låtar för oss som alla ivrigt spelade in för att sedan lära sig låtarna mer ordentligt. Det var en låt av de låtar Per spelade som jag inte hört tidigare så jag fick något nytt med mig i bagaget. Under fikat pratade jag med Per lite med varandra.

 

 

 

Här nedan är det en låt som jag tolkar efter Per Saxholm som är efter Viktor Gustavsson Vattrangi och som jag lärt mig tidigare av honom. På kursen lärde Per ut en låt utav Viktor Gustavsson. Här nedan kommer en polska efter Viktor Gustavsson Vattrangi.

Inspelning av MA 1 låt ( sid 15 låt 40) hemma hos Mats Åkerberg

Onsdagen den 8/12 skulle Olle Linder o jag åka ner till sjön Roxen och åka skridskor. Vi fick ställa in resan till Roxen pga att det hade kommit snö på isen. Vi ändrade våra planer och ringde och frågade Mats Åkerberg om han på kort varsel kunde tänka sig fortsätta med inspelningarna av MA 1-låtar? Vi hade tur och han hade möjlighet att fortsätta med våra inspelningar. Bakgrunden är att Mats vill lära sig att spela in på sin dator. Så vi passar på att spela in låtar ifrån notsamlingen i Närke efter Per Andersson 1732. Låtarna ska Mats sedan lägga in på sin hemsida.

Idag hittade jag en låt som jag gillar mycket. Det är Bild 15 låt nr. 40. En ”Pollonäs”. Vi hade lite olika mikrofoner att tillgå. Jag tog med mig min DPA-mic. Men den tog in allt som hände på min fiol även anslagen från mina fingrar vilken lät väldigt konstigt vid inspelningen. Har aldrig tidigare hört mina fingrar slå an tonen på greppbrädan. Vi började med att spela in tillsammans Olle o jag men över gick sedan att spela in en o en med hörlurar. Resultatet tyckte jag blev bättre när vi spelade in en o en. Många omtagningar blev det o Mats jobbade för att lära sig lösa de problem vi stötte på. Efter några timmars spelande så kände vi oss alla nöjda och lämnade över mixningen till Mats. Det är kul att tillsammans sitta o jobba med bara en låt i tagen. Du lär dig låten o lär dig hitta samspelet. Olle och jag har tidigare inte spela tillsammans så mycket på detta viset. Så det känns kul att börja lära känna Olle och hans spel framöver.

 

 

 

När jag kom hem igen så spelade jag in samma låt på min dator för att visa hur balansen mellan 1:a o 2:a stämman ska mixas.

 

 

Pollonäs MA 1 sidan 15 låt nr 40 min tolkning av låten

Lördag 27/11-2021 Örebro Spelmanslag på Spelrum

Lördagen den 27/12 hade Örebro Spelmanslag blivit inbjudna att ha workshop med deltagarna i Spelrum ”Spelrum” – en social och kreativ mötesplats som ska bidra till integration genom kultur och skapande. 

Temat var ”Folkmusik i Sverige”. En utvald skara ur spelmanslaget hade planerat olika aktiviteter under lördagen. Låtutlärning, sång, dans samt en liten konsert som jag och Sofia Thoresdotter delade på. Vi hade fått i uppdrag att presentera våra lite udda instrument för deltagarna. Jag spelade o pratade om den svenska säckpipan samt om min hardingfelan. Sofia pratade om sina flöjter varav en udda flöjt Härjedalspipan. Gunnar Stenmark som bor i Ås tillverkar dessa lite udda pipor.

 

 

 

 

 

Vi som var med från vänster Ulf, Britt-Marie, Håkan, Henrik, Maggi, Sofia och Lotta.

Vi började med att lära ut några sånger – Klockanär tio slagen” och ”Inga pengar har jag i min ficka” som vi även lärde deltagarna att spela. Vi lärde ut ”Evig Rus” en ny komponerad schottis eller som man i Norge säger Reiländer. Efter fika pausen dansades det långdans till de sånger vi lärt ut. Avslutningsvis sjöngs och varvades med spel. Det blev en riktigt mysig stämning i hela gänget. Den 11/12 kommer vi alla tillbaks o repetera det som lärdes ut den 27/11. Ser fram emot den träffen!

Evig Rus av Erik Lyshaug i grupp ”Sver” : Låt som lärdes ut. Jag har gjort en egen tolkning av låten.

 

Låtar som jag spelade på min säckpipa samt på min hardingfela.

Började med min svenska säckpipa där jag spelade en polska efter Lomians-Guten

Låten som jag spelade på min hardingfela

Springare från Jølster. Har lärt mig springaren efter  Gro Marie Svindal. Gro Marie träffade jag i Arvika när jag var och spelade på Västra Sunds danshus för ca 5 år sedan.

 

 

Spelningar börjar ramla in igen!!

Nu börjar det ramla in lite spelningar igen – Hurrraaaa!!!  Under en vecka i v 12 2020 när pandemin tilltog i vårt land så blev jag av med alla spelningar som jag hade bokat mig för under året 2020. Sen har inte så mycket hänt förens nu 2021 i vecka 46 o 47 då det börjar hända saker.

Jag ska ha en solo konsert på ”Spelrum i Örebro”. Jag samarbetar med Örebro Spelmanslag och vi tillsammans ska ha en ”Work Shop” med deltagarna i Spelrum två lördagar den första 27/11 o den andra 11/12. Jag ska spela o berätta om den svenska säckpipan och om hardingfelan samt spela till dansutlärningen. Länk till ”Spelrums Facebooksida”.

Jag har bokat in två bröllop sommaren 2022. Varav ett av dessa bröllop är ett ombokat bröllop som bokats om tre gånger. Ett av bröllopen kommer våra grannar på landet på Folk å Fä stå för arrangemanget. Ska bli roligt att få sammarbeta med dem.

 

En konsert spelning i sommar 2022 med Blå Bergens Borduner. Hoppas att vi kommer att kunna lösa våra repträffar?

 

24 oktober – Spelträning med Örebro spelmanslag

Har under många år hoppat in då och då i Örebro spelmanslag när jag haft tid. Jag var med och startade upp Örebro Spelmanslag någon gång mellan 1992. Då var jag den 1:er ledaren i laget ett tag innan min tid inte räckte till längre att leda laget.

Jag har nu många låtar att lära in i Örebro spelmanslags repertoar. Jag få ta en sak i taget. Det dyker upp  gamla godingar också som jag spelat tidigare. En låt som dök upp under dagen träning 24 oktober var Halling efter Ulrik Jensestuen. Det är en låt som Sofia Stinnerbom då Eriksson 2005 lärde ut på en Malungs-kurs som jag var med på i Örebro spelmanslags regi. Bra låt som jag inte spelat på många år. Fick förfrågan av medlemmar om jag kunde spela in min version av Hallingen.  Så sagt o gjort här kommer min versin av Halling Ulrik Jensestuen. Se nedan.

De två träningar laget har haft i höst har jag hjälp nuvarande ledaren av Örebro Spelmanslag som nu heter Olle Linder med att spela in stämmor till de låtar som spelmanslaget lärde sig på en kurs i mitten av september. En utmaning som jag tidigare inte gjort. Att spela in en andra stämma bara rakt upp och ner har jag tidigare aldrig gjort. Men jag har kommit på ett knep hur jag ska spela in stämman. Här nedan kan ni få ett smakprov på en stämma jag spelat in. Valsen är inspelad medvetet i en pedagogisk version så alla ska kunna hinna uppfatta tonerna och så småningom lära sig stämman. Här kommer Valsen efter Hilmer Alexandersen, stämman till valsen.

Hilmer Alexandersen´s vals stämma

Så här låter Hilmar Alexandersen´s vals med ett enkelt komp till melodin. Pedagogisk version.

Så här sitter jag o jobbar. Det är utvecklar mig som spelman och samtidigt bidrar jag något till spelmanslaget. Känns bra för mig själv. Söndagen den 7/11-2021 ska jag vara med på en spelning som laget har. Jag har fortfarande kvar några låtar att lära mig ordentligt till konserten söndagen den 7/11. Dä åner sig – annars så kvetter dä! – sa Värmlänningen.

Ma 1 Nystart efter pandemin 10/10-2021

Kl. 14:00 i Svinnersta hemma hos Pehr o Helenes kapell skulle vi nu äntligen träffas live i MA 1-gruppen. Vi var tio st som hittat till kapellet i Svinnersta. Vi ska nu träffas o spela o göra musik av de olika låtarna som finns i materialet. Vi hade bestämt att vi också skulle lära ut låtar så att vi kommer att få en gemensam repertoar. Det tycker jag låter väldigt bra o förväntningarna var höga från min sida sett. Det började bra, men tyvärr så tog pratet över spelandet. Efter en timme o en kvarts pratande så var jag och Olle Linder tvungna o dra oss vidare in till Örebro för att träffa Örebro Spelmanslag som hade sin första träff live efter pandemin i nya lokaler. Så vi tog en äggmacka som Pehr hade fixat och tackade för oss. Det blev fyra till fem låtar som vi spelade tillsammans innan de som tycker om att prata satte igång o pratade. Sedan hade pratarna en liten spontan konsert med någon låt som jag inte hörde från vilken notsamling den kom ifrån. Ja så är det i denna grupp – trodde att vi hade pratat av i oss i pandemin när vi hade zoom-möten. Men som sagt – nästa gång vi träffas sätter vi en agenda innan träffen vad vi har för mål med denna MA 1 – träff. Sen hoppas jag pratarna respekterar att vi är några som vill spela o lära/lära ut låtar och få en gemensam repertoar. Felan vill att vi ska komma och spela så då är det viktigt att vi skaffar oss en gemensam repertoar. Just nu så är låtkunskapen väldigt spretig. Jag tycker att det vore kul om vi alla fick en gemensam repertoar. Jag får ta tag i det. En agenda som vi ska hålla. Ska vi bara prata kan vi ta det via ZOOM. Då slipper de som bor långt bort åka bil. Bra för miljön! När vi träffas live så spelar vi. Jag ska försöka sälja in min idé!

Nedan en låt som jag hade hoppas på att jag skulle fått lära ut på denna träff. MA 1 Pollonäs låt nr 55. Min tolkning av låten.

 

Bild: Gammal bild från en tidigare MA1-träff.

Nystart i Örebro Spelmanslag 10/10

Så var det dags att träffa Örebro Spelmanslag igen. Det var många gamla spelkompisar som kom fram till mig och önskade mig välkommen tillbaks till laget. Det värmde och kändes roligt att höra alla ”välkommen tillbaks”!  Det var några år sedan som jag var med o spelade med dem. Har haft mycket annat för mig tidigare så det har inte funnits tid för att ytterligare engagera sig i en grupp till. Sen kom pandemin o allt som jag då höll på med slogs i spillror. Så i sommar har jag haft kontakt med de ansvariga i laget o pratat med dem om att göra en satsning till hösten 2021. Anledningen är att jag saknar kontinuiteten i mitt spelande. Den sociala kontakten o att kontinuerligt spela o öva på låtar har jag saknat under pandemin. Jag behöver lite utmaningar o morötter för att jag ska hitta min inspiration/motivation att tycka om att spela. Har jag inget mål eller motivation tar jag inte fram instrumenten och spelar. Att träffas regelbundet o ha olika delmål i laget är vad jag behöver för att fortsätta spela regelbundet. Sen sa det bli roligt att få träffa alla nya i laget. Denna gång hann jag inte prata med de två nya tjejerna som var med denna gången. Men det får jag ta igen nästa gång.

 

Tack för alla gratulationer på min 65-årsdag 2/10-2021 och en polska från Elverum

Nu var det dags att gå in i en annan del av livet – PENSIONÄR PÅ RIKTIGT!! Familjerna med barn o barnbarn uppvaktade mig i dagarna två. Ballonger o serpentiner i taket ock lekar både inom och utomhus blev det. Ett trevligt sätt att umgås på även fast vädrets makter inte var på vår sida. Tack till alla i min familj  som förgyllde min dag- ingen nämnd ingen glömd.

På Facebook var det fullt pådrag också med gratulationerna. Här nedan kommer ett axplock på fina bilder som jag fick av gamla o nya vänner. Tackade alla Facebookvänner genom att spela in en låt: Polska från Elverum en av mina favoritlåtar. Lade in bilderna så det blev ett bildspel o la ut det på Facebook. Tyvärr kan jag inte göra det på min hemsida. Håll tillgodo nedan med låten.

Polska från Elverum

 

Bilderna har jag fåt från: Alf Ekblad, Gudrun Jansson, Olle Linder, Linn Elvkull, Eva Jansson, Lotta Olsson, Siv o Bert Holm, Birgitta Linder, Anders Norudde, Tina Österdahl, Bosse Jansson och Nicke Hultin.

Nu börjar det släppa på speltillfällena efter covid-19. En folkmusikuppstart

Folkmusiken ”nyuppstart” inför hösten 2021

Det börjar röra på sig nu ute i spelstugorna. Speltillfällena börjar åter att komma till en mera normal nivå. Men som sagt det gäller att vi fortfarande är lite restriktiva mot varandra. Har inte haft en förkylning på över ett o ett halvt år.

Lyssna på konsert i Karlstad

Ska till Karlstad 6/10 o lyssna på när en gammal spelkompis som ska spela hardingfela i Wermlands Opera. Thomas Heineman som han heter min gamla spelkompis – är altviolinist i orkestern o ska spela solo två stycken av Per Gynt. De har hyrt in en hardingfela till honom som han numera sover med o spelar dygnet runt. Ska bli mycket spännande att höra Thomas spela dessa två stycken. Thomas o jag har haft mycket roligt ihop på 70 o 80-talet. Vi har tillsammans drivit olika kurser o utbildningar för spelmän o dansare i Örebro län m.m. Listan kan göras lång på allt vi gjort innan Thomas bestämde sig för att bli violinist. Han blev nästan violinist – han blev altviolinist. Å det ä en historia för sig. Vi har haft telefonkontakt under alla år när våra familjer o arbeten krävde den mesta av vår vakna tid. Men nu hoppas jag/vi på att kunna träffas å spela lite mera. Thomas verkar väldigt sugen på att ta upp folkmusikspelandet igen.

Här nedan kan ni lyssna på en Youtube-film som jag fick av Thomas Heineman i vintras 2021

 

 

MA 1  omstart

Sen ska jag träffa MA 1 -gänget igen den 10:e oktober nere hos Pehr Falkenström i Svinnersta. Kärt återseende efter alla konstiga Zoom-möten som vi haft. Bilden är från ett tidigare möte med MA 1-gänget.

 

Örebro Spelmanslag omstart

Ska nu i höst göra en omstart i Örebro Spelmanslag . Eftersom jag numera är pensionär så finns det mera tid att ägna sig åt att spela med olika grupper o personer. I Örebro Spelmanslag finns  det många av mina gamla spelkompisar från 70 o 80-talet. Många av dem har jag haft deltagit i olika studiecirklar eller helgkurser under åren som jag varit ansvarig för. Vi har haft väldigt mycket roligt under åren så det ska bli kul att få träffa dem lite mera regelbundet. Har idag suttit o lärt mig en massa låtar som spelmanslaget lärt sig på kurs nu i helgen 17/9-19/9. har iallafall hunnit med att lära mig 5 av de tio låtar som de lärt sig under helgen. Resten får jag ta lite då o då.

Bild nedan. jag var med Örebro spelmanslag o spelade utanför Östansjö för ett antal år sedan.

 

 

 

 

 

 

Blå Bergens Borduner omstart

En annan plan jag har är att träffa mina kära gamla vapendragare i Blå Bergens Borduner. Jag har sagt att jag ska höra av mig till Freddy o Anders när jag är hemma i Örebro. Vi har pratat om att träffas lite mer oftare vi som bor nära varandra (Örebro, Karlskoga o Askersund) och öva in lite nya låtar på tre. Sen kan vi träffa Stefan i Rättvik o ta en riktig rephelg alla fyra. Vi får se hur jag/vi i Blå Bergen kan få till det sättet att repa på.

Bilden nedan: Blå Bergens Borduner repar i Anders stuga ute i Ölen utanför Degerfors.

 

 

 

 

 

Dans i Västra Sund omstart

Magnus Thörnblad från Västar Sund utanför Arvika ringde mig o berättade att de kör igång Danshuset i Västra Sund  så smått från och med första fredagen i november vilket är den 6/11-2021. Det ser jag fram emot att få åka till å få spela till dans igen.

Sjunga i kör nystart

Jo en sak till som jag kom på som blir helt nytt för mig denna höst. Jag har gått med i en kör på Väddö. Blev uppraggad till kören av en granne. Kören behövde manliga körmedlemmar. Så jag tänkte inte så mycket å tackade ja till erbjudandet. Men på ett villkor om det var ok för alla att jag på hösten o vintern kommer lite sporadiskt? Det var inget problem tyckte körledaren. Du kan öva hemma. Kören övar ungefär varannan vecka o ibland varje vecka. Beror lite på hur körledaren arbetsschema ser ut. Ska försöka vara med några gånger i höst. Jag har i min ungdom sjungit i en skolkör från det jag gick i 2:an till:s jag på men slutade när det inte gick mer att sjunga p.g.a målbråten. Alla killarna i kören hamnade i mårbråten under vårterminen i årskurs 6. Synd tyckte vi alla bland killarna för det var roligt att sjunga. Så ser mitt CV ut när det gällare körerfarenhet. Men sköj ska det bli att börja sjunga igen o inte bara spela.

 

Slutklämmen

Pandemin har varit lång. När jag ser tillbaks på vad jag gjorde när jag inte kunde träffa någon att spela med fysiskt. Här kommer mitt 1:sta inlägg på Facebook när pandemin drog igång ordentligt i mitten av mars 2020. Alla spelningar o spelkontakter upphörde över en natt o jag satt hemma o funderade vad ska jag nu göra för att hålla igång mitt folkmusikmusiserande? Men den kreative Ola Stinnerbom började lägga ut dagens joik på Facebook o jag blev inspirerad av det han gjorde. Det slutade med att jag lärde mig en ny låt varje vecka som jag sen la ut på Facebook för att sen kunna inspirera andra att göra något för folkmusiken. Har fått mycket gensvar från mina 10 st inlägg innan sommar jobbet gjorde att jag fick pausa inläggen. När hösten kom blev det mer sporadiska inlägg på Facebook. Här nedan kan ni lyssna på mitt första inlägg i serien: ”Folkmusik från hemmet i dessa covid-19-tider”. Alla tio inlägen finns på min hemsida samlade på denna länk ”Folkmusik från hemmet i dessa covid-19-tider”. Här nedan kommer Pols efter Henning Trôen Norge. En av mina favorit spelmän i Norge.

Jaa! Det verkar bli en bra spelhöst efter att nästan allt spelande tillsammans  o i grupp lagds på is. Ser fram emot hösten 2021 och hoppas att pandemin avtar. MERA FOLKMUSIK ÅT FOLKET!!