Låtsammanställning från serien ”Folkmusik från hemmet i dessa Covid-19-tider.

Här nedan kommer alla tio låtar i serien ”Folkmusik från hemmet i dessa Covid-19-tider.

Vill speciellt framföra ett stort tack till Ola Stinnerbom som har inspirerat mig att göra något för andra i COVID-19-tiderna. Tack för all energi du Ola gav mig i dina dagliga inlägg på Facebook! Det inlägg som har etsat sig fast i min hjärna är när Ola dansar upp o ner i mer än 10 minuter. Viken kraft, styrka och balans Ola har! Mäktigt! Ola har också lagt ut många mysiga inlägg med dottern som joikade, dansade och spelandes på någon av de många fina trolltrummor som Ola har hemma.

Vill ni veta lite mera om låtarna jag spelade kan ni gå in på respektive inlägg på min blogg 2020 från v 13 – v 22.

I morgon börjar jag jobba på mitt säsongsjobb på en bygghandel i Roslagen på Väddö. Har varit kul och väldigt inspirerande att lära sig alla låtarna, arrangera låtarna lite lätt samt att svara på all kommentarer som jag fått på alla inlägg nu från vecka 13 till vecka 22. Tack till alla som lyssna, gillat och kommenterat låtarna. På något sätt återkommer jag i höst (september) beroende på hur läget med Covid-19 är då. Ha en skön sommar!!

Bilden ovan är från en uppspelning i gropen i Ransäter.

V 22 Polska efter spelmanen Karl Nilsson ”Dansar kronan av bruden”.

V 21 Polska efter Adam Petter Olsson Visnum, ligger söder om Bäckhammar.

V 20 Polska efter Gunnar i Österbôtten Storfors

V 19 Polska efter Einar Frykberg från Lesjöfors. Polskan kallades för ”Blå slussen”.

V 18 Polska efter Viktor Gustafsson Vattrangi.

V17 Polska ”Lomians-Guten” efter Sven Larsson i Väse.

V 16 Polska” Paalsdans 1″ ur en notbok efter Johannes Nielsen Schodsberg från Ostfold i Norge.

V 15 Polska efter Carl Johan Björklund Norra Råda.

V 14 Polska efter Olof Andersson Hulteberg Eda sn.

V 13 Pols efter ”Henning Trøen” Norge.

V 22. ”Folkmusik från hemmet i dessa Covid-19-tider”.

Sista inlägget på ett tag i min blogg. Börjar mitt säsongsjobb i Roslagen på en bygghandel. Återkommer i höst och hoppas då att det kanske går att träffa mina spelkamrater igen. Längtar så efter att få träffas och spela, tjate mä varandra. Glad sommar!!

ETT STORT TACK TILL ALLA SOM GILLAT OCH KOMMENTERAT MINA MUSIKINLÄGG I ”COVID-19-TIDER”!

Nu kommer sista låten på ett tag i serien ”Folkmusik från hemmet i dessa Covid-19-tider”. Avslutar med en polska från min födelseort Karlskoga. Polskan är efter spelmanen Karl Nilsson ”Dansar kronan av bruden”. Lärt mig polskan efter Per Saxholm. Återkommer i höst när jag slutat säsongsjobba i Roslagen – på ett eller annat sätt.

Polska efter Karl Nilsson ”Dansa kronan av bruden”.

V 21  ”Folkmusik från hemmet i dessa Vivi-19-tider”. 

V 21  ”Folkmusik från hemmet i dessa Vivi-19-tider”.

Vi styr kosan mot till Bäckhammar och Visnum. I Visnum fanns det en hel del spelmän, har Lennart Gybrant berättat för mig.  Spelar här en polska som är lite speciell av Adam Petter Olsson. Kallar polskan för Adam 2.

För mer info om polskan kan ni klicka på länken som går till min hemsida.

Ca. Två mil söder om Kristinehamn (Krilhôla) ligger Bäckhammar och Visnums-Kil. Om ni har åkt bil söder ut och passerat Bäckhammar så känner man det på lukten. Alldeles efter vägen ligger en pappersmassafabrik (sulfit) så det går inte att missa Bäckhammar om vinden ligger på mot Vänern.

Har fått mer information av min gode vän Anders Norudde. Han säger: Adam bodde vid Vall där vägen från Närke, Svartå och Åtorp kommer fram. Är nog bara Visnum. Inte Visnum-Kil.

 

 

 

 

 

 

 

 

Noterna efter Adam är upptecknade av Leffler tror Anders. Återfinns i en sörmlandsdel. Adam hade flyttat dit.

 

V 20. ”Folkmusik från hemmet i dessa covid-19-tider”.

Vi fortsätter musikresan söder ut och stannar i Storfors. Där hittar jag denna låt, en polska efter Gunnar i Österbôtten Storfors. Polskan har jag lärt mig av Lennart Gybrant. Jag ringde upp Lennart Gybrant och frågade honom var Österbôtten låg någonstans i Storfors? Han skrattade och svarade att Österbôtten troligtvis var ett hus som Gunnar bodde i som kallades för det. Men ingen historia fanns varför han kallades Gunnar i Österbôtten. Lennart beskrev var huset låg – huset ligger om man får säga väldigt central i Storforsväster om Storfors spruthus.

Fick idag 20200513 mer info om Gunnar i Österbôtten Stoprfors:

Gunnar i Österbôtten.

Låtarna är efter fadern, Fredrek i Lellfôrs. Bägge ställena ligger på västra sidan Storfors. Fredrik pratade om; ”Nils Nilssa”. Som jag tror var en släkting. Och fadern var bördig från Bosjötrakten. Nordväst i Filipstads kommun.

Han brukade säga, sa Gunnar, när han hade tagit en låt; ”Det där va en rektig Nils Nilsser” Särskilt mindes Gunnar polskorna, sa han. Trots att den enda jag fick inspelad var den du
har gjort en variant av. Flera störingar, en Napoleonmarsch. Myhrbeten, en polkett. Troligtvis efter Herman Myhr. En vallåt i dur. Kanske några fler.
Gunnar född 1911- ? Fredrik Karlsson 1868-1947

 

V 19. ”Folkmusik från hemmet i dessa Covid-19-tider”

Musikresan fortsätter nu från Vattrangi men lite längre söder ut i östra Värmland ner mot Lesjöfors.

Denna polska är efter spelmannen Einar Frykberg från Lesjöfors. Polskan kallades för ”Blå slussen”.

Som så många andra polskor jag lärt mig från östra Värmland har jag även lärt mig denna polska ”Blå Slussen” efter Per Saxholm.

V 18. ”Folkmusik från hemmet i dessa Vivi-19-tider”.

V 18. ”Folkmusik från hemmet i dessa Vivi-19-tider”.

Vi förflyttar oss upp i öst Värmland på gränsen mellan Värmland och Dalarna. Låten jag spelar är en polska efter Viktor Gustafsson Vattrangi. Lärt mig låten av Per Saxholm. mer info nedanför låten.

Fick en väldigt rolig kommentar ifrån Marianne Busk på Facebook, hon skriver så här: Att sätta egna texter till första takten i en bete kan göra att jag eventuellt kommer ihåg hur de börjar. Den här blir ”Nu jäklar sô jer du sôm jä säjj”. En bestämd polska, detta, i mina öron.

 

Nedan har jag bett Per Saxholm berättat lite om Vattrangi och lite om spelmännen kring denna låt efter Viktor Gustafsson.

Beskrivning var Vattrange ligger.

Norr om Filipstad på vägen mellan Gåsborn och Fredriksberg Ligger Vattrangi. Åk norr ut från Gåsborn ( inte över Rämmen) åk förbi Älvsjöhyttan sen mot Frederiksberg/Säfnäs. Vattrangi ligger i en dalsänka där vattendragen kommer nära bebyggelse. Vattrangi betyder ett ställe med mycket vatten nära inpå bosättningarna.

Om spelmanen Viktor Gustafsson

Sonja Green Vattrangi (spelman/kvinna ) berättade för Per Saxholm att när hon på somrarna besökte sin farbror Viktor Gustafsson så hörde hon deras musik; ibland kom de från Skarbåghalla också på trampcykel.  Förmodligen ättlingar till Skarbåg-Olle, då han var jämgammal med Lejsme-Per.

Viktor spelade fiol och klarinett (gammaldags träklarinett).  En del säger att han hade en spelpipa som kom från en pôse, alltså en säckpipa. Men han hade bara själva spelröret.  Men det säckpiperöret har dom väl inte hittat ännu, och Sonja talade bara om fiol o klarinett.

 

Birger Thörnqvist Hällefors

Polskan upptecknades av Birger Thörnqvist. Dels så skrev Karl Larsa (spelman o granne till Viktor) ner låtar, dels tecknade Birger upp dem – dessutom sändes kopior till Olof Andersson som – i sin tur – skrev av en del av låtarna; vilka sedan hamnade vid Örebro läns museum.  Karl Larsas material (liksom Birger Thörnqvists material) hamnade i Dalarna, hos privata ägare samt vid Dalarnas museum.  Thomas Fahlander har talat nyligen med mig om detta. Dina publikationer väcker uppmärksamhet!

Birger Thörnqvist så, kom i sin tur från norra Hällefors från en arbetarlänga som benämndes ”Västerås”. Han spelade mycket på danser i ungdomen, hade en stråkorkester i Grythyttan samt umgicks med de gamle spelmännen från gränstrakterna Värmland/Västmanland/Dalarna. Birger hade också en spelkamrat från byn Silvergruvan (beläget mellan Hällefors och Gåsborn) som hette Gustafsson.

Lennart o jag har spelat Birger-låtar o Viktor/Karl Larsa-låtar rätt så flitigt.

Sonja Green

Vad gäller Sonja Green, så sjöng hon låtar för mig, men jag fick inte spela in. Fick ta det ändå. Hon var brorsdotter till Viktor Gustafsson. Bodde granne med mig första omgången som jag arbetade som präst i Filipstad. Vi bodde vid ett husområde vid Hötorget i Filipstad som förr benämndes ”Café Anglais”. Hon var mycket flitig i syföreningslivet. Sonja hade också tidigare varit kyrkvärd uppe i Gåsborn, då hon bodde i Älvsjöhyttan vid den tiden.

Musik i de tre landskapen

Ja, det är ju som ett eget Bergslagsområde där folket från de tre landskapen flitigt rört sig över gränserna så även musikledes! Man kan säga att Grythyttan-Hällefors-östra Värmland-södra Västerdalarna musikaliskt hör ihop och att såväl musiker som deras traditioner mött varandra.

Info om Viktor Gustafsson från Vattrangi. Infon kommer från Clas- Göran Olsson Boxholm Nyckelhaprspelare.

Tack Ulf för din intressanta berättelse om dig själv och din spelmansgärning, mycket trevligt och generöst! Jag kan fylla på lite om Viktor Gustafsson men kanske vet du detta redan: Viktor var, liksom sonen Ragnar, en mycket framstående skidåkare. Han hade en bössa, som han kallade för ”Stordundra” och i en kont på ryggen bar han en tam – berguv (hoppas nu att jag inte blandar ihop det med någon annan)! Jag visste dock inte att han var spelman, det har jag inte hört tidigare. Men trevligt att han var det!

V 17 ”Folkmusik från hemmet i dessa covi-19-tider”.

 

V 17. ”Folkmusik från hemmet I dessa covi-19-tider”.

Polska Lomians-Guten Sven Larsson i Väse.

Musikresa går vidare öster ut i Värmland. Vi landar mellan Karlstad o Kristinehamn närmare bestämt i Väse. I Väse fanns en spelman som hette Sven Larsson i Väse. Polskan jag spelar har jag lärt mig av Lennart Gybrant och Per Saxholm, två storspelmän som verkar i östra delen av landskapet Värmland. Lennart Gybrant  och Per Saxholm vet jag har träffar Sven Larsson. Mer hur var de träffat Sven kan ni läsa nedan.

Här kommer ett svar från Per Saxholm som han skickat till mig på ett mejl ang. sin kontakt med Sven Larsson i Väse.

Jo, Både Lennart o jag var många gånger till Sven Larsa. Ibland var vi tillsammans och låg över o ”spela beter” – ibland åkte vi var för sig, ibland på dagsturer ibland låg man över.

Sven hade mycket att berätta om sin hembygd och jag åkte ibland runt med honom och besökte olika ställen i Väse.  Han kom också till Brattfors o var med där, bl.a. vid begravningar av andra musikerkollegor (Nils-Owe Moberg från Jonsbyn t.ex.). Han kom även när vi hade musikarrangemang. Vi gjorde dessutom ett radioprogram en gång tillsammans med just Nils-Owe hemma i Jonsbyn, Lindfors tillsammans med Beng Borr från Brattfors, Sven o jag.  Nils-Owe var son till Måler-Gustaf i Jonsbyn som Lennart spelat mycket med.  Svens son Konrard hade ett radioprogram som hette: ”Hört i Hälga” där vi muciserade, och spelade gamla låtar. Kanske finns det kvar i Värmlandsradions arkiv någonstans?

Sven var även med vid ett spelmansmöte i Hembygdsgården i Karlskoga, då jag skjutsade honom dit. Har även en fiol som jag köpte av Sven, han gjorde fioler.

Så … nog har jag träffat Sven Larsa i Väse alltid!!   Spelar många av hans låtar, Lennart o jag spelar nog både samma o lite olika!

 

På länken intill vänster – finns det en bild på Sven Larsson i Väse. Bild på Sven Larsson i Väse.

Polska Lomians-Guten Sven Larsson i Väse.

V 16 ”Folkmusik ifrån hemmet i dessa covi-19-tider”.

V 16. ”Folkmusik från hemmet I dessa covi-19-tider”.

Jag spelar här en polska” Paalsdans 1″ ur en notbok efter Johannes Nielsen Schodsberg från Ostfold i Norge. Johannes upptecknade under tidigt 1800-tal 160 dansmelodier för violin, såväl invandrad dansmusik som hemtraktens traditionsmusik. Jag har tagit ut låten ifrån Spotify där Mats Berglund och Daniel Sandén – Warg spelar låtar från notsamlingen. Skivan släppte 2013.

Har fått många fina kommentarer fån olika personer på Facebook, se nedan.

Eva-Britt Sönnerstam: Tack för musiken! Det blev några danssteg i kammaren, torpet. 🎶🎻

Göran Freddy Fredriksson: Vilken bra spelkamrat du har. Samstämmigt och snyggt spelat.😇

Marianne Busk: Å jä dansä solo bortööv gôllvä, tack sô mykk! Jä tar’n en gang te!

Göran Svärd: Den här gillade jag, jättebra sväng, fötterna ville bara röra på sig.

Karin Gibsson: Mycket samspelt👏😊

Kalle Kallin: Ôh je je va grannt! Den spelar jag med

Per-Anders Andersson: Toppen ! Tror du var norrman i ditt förra liv , Ulf Karlsson ! 😉👍🏻😊

Göran Bergman: Oj så läckert! En blir rentav glader! 

Magnus Thörnblad: DU Är en Storspelman ULF!!!

Göran Bergman: Håller med Magnus Ulf! Det är nåt med din tonbildning som jag knappt hört nån annan göra så märgfullt. Möjligen Ånon Egeland. Svårt beskriva sånt men det biter/stinger till lite extra.

 

V 14 och v 15 Folkmusik ifrån hemmet i dessa covi-19-tider

V 14. Folkmusik från hemmet I dessa covi-19-tider.

Många bra danslåtar finns det, här kommer polskan som är en utav mina favoriter. Har lärt mig polskan av Mats Berglund på det tidiga 1980-tal. Värmländsk-polska efter Olof Andersson Hulteberg Eda sn. Spelade denna polska mycket tillsammans med munspelaren

Magnus Thörnblad, Mats Berglund å så ja då. Vi tre bildade en trio som kallade sig för ”Tre hattar efter Göte”.

 

V 15. Folkmusik från hemmet I dessa covi-19-tider.

Här kommer en låt ifrån Klarälvdalen efter spelmannen Carl Johan Björklund Norra Råda. Låten lärde jag mig av min gode vän Pehr Falkenström eller möjligen min folkmusikinspiratör Bo Jansson.

Vill också önska alla en GLAD PÅSK!! 🐣🐥

V 13. Veckans låt i covi-19-tider

I dessa covi-19-tider blev jag inspirerad av Ola Stinnerbom som skickar ut lite styrke-jojk m.m. på Facebook. Tänkte att det är bra att visa att musiken inte bara försvinner. Sen är det också bra att ha något att göra nu när många (även jag) blir ofrivilligt permitterade. Kommer att illustrera min musikaliska resa som jag gjort från 1977 – till idag. Räknar med att jag har att göra i tid fram till i juni. Så vi får se vad det blir av och vad jag väljer för musik. Kommer också att lägga ut min musik som jag valt på Facebook.

En av de 1:a låtar jag lärde mig kom ifrån Norge, kommer inte ihåg vilken låt. Men här kommer veckans låt ifrån mig. En pols efter ”Henning Trôen” som jag hittat på nätet. Spelar låten på min Hardingfela.

Pols efter Henning Trôen Norge.