Repar själv inför två konserter i Stockholm med Anders N. Låt Bröl-Anders Schottis

Har nu lyckats få ordning på min gamla säckpipa med hjälp av Max Persson. Ett ny gamalt rör som Alban Faust gjorde lyckades Max få liv i så det fanns något att jobba på. Å här har jobbats nu i två veckor med röret och spelpipan och nu verkar det hålla stämningen. Hurraaaa!!

Annars sitter jag o jobbar på två konserter som Anders Norudde och jag ska ha i Stockholm i Kungsträdgården söndagen den 21/8. Vi ska spela en konsert med lite olika instrument och en konsert med bara duo på säckpipa. Vi har dammat av en massa låtar som vi sen ska gallra vidare på senare för vi har för många låtar. En av de låtar vi ska spela är en schottis som Anders Norudde gjort för länge sedan. Har suttit och spelat in den nu på förmiddagen eftersom det regnade ute så då passade jag på.

På bilden till vänster Anders Norudde o Ulf Karlsson spelar till dans på Felan i Örebro.

 

Här nedan kommer låten Schottis ”Bröl-Anders Schottis av Anders Norudde. Min version av schottisen.

Ulf och Anders spelar på Aggershus.
Fotograf Ingela Agger.

Jobbar på att öva in nya låtar till bröllopen i sommar – Marsch ”Besova”

Har börjat återhämta mig efter coronan, så nu idag känner jag att det finns ork att börja planera för bröllopsspelningarna i Juli. Idag är det en passande dag att planer, för idag regnar det som spön i backen! Så det passade alldeles utmärkt att sitta inne och spela en hel dag. Har några bröllopsspelningar i sommar som måste bestämmas låtar till. Så idag har jag fixat ett bröllop som ska vara hos våra grannar på Folk o Fä. Ska mingelspela i 30 -60 minuter utanför festlokalen när gästerna samlas innan middagen. Ska bli kul att få göra lite små gig nu när orken börjar komma tillbaks.

 

 

Spelade in en Marsch idag som jag kan tänka mig spela på något bröllop eller begravning i framtiden. Låten är efter en folkmusikgrupp på tre personer som kommer från Bollnäs och kallar sig för  ”Draupner”. Låten är komponerad av Tomas Limpan Lindberg (spelar gitarr och bousoki) i Draupner.

 

Låten jag spelar är min tolkning utav låten ”Besova” efter Mats Lindberg. Det var längesedan jag lärde mig låten så jag har en annan tolkning än originalet som ni kan lyssna på nedan.

 

 

 

 

 

 

 

Ny säckpipa beställd av Max Persson. Spelar en ”Långdans efter Aina Liljebjörn Filipstad”

Hurra – jag har lyckat fixa ett rör som fungerar och det stämmer bra! Mitt gamla orginalrör (lagat o limmat 3 gånger) la av i vinter efter 30 års trogen tjänst. Jag fick hjälp av Max Persson Rimbo och Max lyckades hitta ett gammalt rör som jag haft som reservrör i 15 år men inte lyckat få att fungera. Max fick liv i röret och nu har jag trimmat in röret så det fungerar som jag vill. Tack Max för all hjälp jag fick av dig!! Nu väntar jag på säckpipan som jag beställt av Max den 23/5-2022. Ser fram emot att spela säckpipa med kolfiberrör istället för vassrör. Utvecklingen går framåt.

Spelar en ”långdans efter Aina Liljebjörn Filipstad” med det nyintrimmade röret  Jag har lärt mig låten av Per Saxholm. Här kommer min version av låten på min svenska säckpipa som Alban Faust byggde till mig 1990.

2022-05-07 Spelat på familjedop

Det kändes skönt att kunna komma tillbaks lite efter denna covid-19 sjuka. Känner mig fortfarande sänk, yr och har numera ett tryck i skallen som tar på mina krafter. Men idag hade jag laddat upp för att åka till sonens familj i Västerås. Det skulle bli dop av det senaste nytillskottet i Västerås-familjen. Min fru var sedan ett par dagar sedan redan i Västerås o hjälpte till med barnen för att avlasta sonhustruns förberedelser inför dopet. Jag skulle komma efter, behövde vila och jag hade lite förberedelser att göra inför dopet. För att slippa att köra bil och spara på krafterna så åkte jag med dottern med familj till Västerås. Det blev ett jättefint dop, som sonens fru hade planerat – jättefint! Mycket sång blev det och det som fick mitt hjärta att smälta helt var när son, sonhustrun och deras äldsta dotter sjöng tillsammans ”Idas sommar visa”. Då gick det inte att hålla glädjetårarna borta. Det var en sådan lycka att få se och höra sonen, sonhustrun hålla festföremålet i sin famn och deras äldsta dotter sjunga tillsammans! DET VAR LYCKA ATT SE DEM SJUNGA TILLSAMMANS!!! Direkt efter så skulle jag upp och spela fiol som jag lovat, men det vara inte lätt att ladda om batterierna. Snörvlandes, tårögd och inga näsdukar att torka mig med intog jag positionen för att börja spela. Men jag fick berätta lite om det jag skulle spela vilket jag inte tänkt, men jag var tvungen att vinna lite tid för att kunna samla mig. Jag kom igång att spela tillslut. Men med svajiga stråk och minnesförluster av låten så lyckades jag i andra o tredje varvet på låten hitta hur jag planerat spela låten. Här nedan finns ett smakprov på hur jag spelade låten fast här har jag arrat låten lite lätt. Jag valde denna låt för jag tycker väldigt mycket om låten av dragspelaren och munspelmannen Arne Modén. Finns en nerv i låten som jag gillar och som jag tyckte skulle passa in i detta sammanhang.

Marsch av Arne Modén ”Kyrklåten”

Efter att jag spelat klart så var dopet i kyrkan slut och efterfesten började. Vi vandrade alla som var där till kyrkans församlingshem där vi alla blev bjudna på familjelunch. Mormor, morfar, farmor, farfar, gammelmormor, sonens syster med sambo och deras kusinbarn, (de som saknades i familjen var sonhustruns bror med familj och med två barn) bekanta till sonen o sonhustrun o deras barn tågade vi till församlingshemmet där alla hjälptes åt att få fram lunchen. Efter lunchen blev det kaffe och tårta. Barnen lekte runt inne i huset och ute på de stora gräsytorna så allt var frid och fröjd. Efter lunchen städades det och plockades ihop för att sedan åka hem till sonen och sonhustrun där vi alla var bjudna på att grilla hamburgare. En trevlig avslutning på dagen. Senare på kvällen åkte jag o min fru hem. Vi tog bussen till stationen och senare på kvällen tåget hem. Det var en helt fantastiskt dag som Västerås-familjen bjöd oss alla på! Det lilla festföremålet skötte sig exemplariskt – men hon är ju barn nummer tre i familjen så hon är och kommer att bli härdad i framtiden med tre aktiva underbara syskon. Tack till alla för en minnesvärd dag!!

2022-05-03 Kärt återseende efter pandemin Spel o tjat kväll på ”Instrumentalsjukhuset”

Äntligen efter mer än två år kunde vi träffas och spela på ”Instrumentalsjukhuset hemma hos Anders Norudde i Karlskoga. Tre Gôbber har törstat efter att få spela och fortsätta att nörda ner sig i den öst Värmländska folkmusik. Idag var vår gode vän Per Saxholm på ett otroligt spelhumör så jag hade fullt upp och spela samtidigt som jag dokumenterade Pers traditionella spel. Det är mycket roligt när han berättar om de låtar som han lärde sig efter spelmännen i östra Värmland och Karlskoga trakten. Anders och jag jobbar med att dokumentera alla låtar som vi kan så låtarna finns kvar till efter världen.

De låtar som Per Saxholm spelar är inte så många som spelar och det har varit hittills en häftig resa och det är mycket kvar att spela in och få ordning på. Det är tur att jag är pensionär och råder över min tid. Pers o vår allas spelkompis Lennart Gybrant i Daglösen söder om Filipstad är inkluderad i dokumentationen med de låtar han just nu bidragit med. Lennart har träffat och dokumenterat många spelmän ifrån östra Värmland från Visnums-Kil i söder och i norr typ till Långban Tyngsjö, vet inte exat vart norr gränsen går. Ska kolla det med honom. Lennart har lådor med rullband som han har fått hjälp med att digitalisera. Se ska det bli spännande att se o höra när han har något som vi kan lyssna på från hans inspelningar. Jag fick ca. 140 st låtar som Anders spelat in med Per Saxholm och jag har ca. 250 st låtar inspelade av Per Saxholm och Lennart Gybrant. Så det är en avsevärt stor låtskatt dessa två personer sitter å ruvar på – och det finns mera. Brukar skoja och säga ”Ni får inte dö förens vi är färdiga med alla inspelningar. ”Vi blir nog aldrig färdiga med inspelningarna”, men vi får vara nöjda med vi kan få inspelat.

 

När vi träffas blir det mycket prat också, historier om gamla spelmän och mycket annat. Per vill gärna att vi spelar in o lägger ut på Facebook och på YouTub och Ander brukar pynta mig med olika masker eller hattar för att krydda låten innan vi spelar in den. Per brukar vilja vara sig själv. Men det är mycket fix innan vi vl kommer till att spela in.

Eftermiddagen/kvällens höjdpunkt Schottis efter Birger Ljungqvist Långban. Långban ligger norr om Filipstad. Från vänster: Anders Norudde, Ulf Karlsson och Per Saxholm.

Kommentarer från Facebook-inlägget 2022-05-03

Kunde inte låta bli att ta med dessa tre herrars kommentarer Magnus Holmström administratör för facebook-sidan ”Svenskfolkmusik, Lars Söderström och Åke Persson. Filmen finns på Ulf Karlssons Facebook-sida samt på Youtub. Jag har också svarat på dessa tre personer ovan.

Kommentar Magnus Holmström:
Om 300 år när någon stackars musikarkeolog hittar detta klippet, så sitter denne och diskuterar ifall den stora samspelsmössan var vanligt förekommande, eller i vilken utsträckning kompgäddan fanns. Var det vanligt förekommande eller bara traditionell huvudbonad i Värmland?…
Svar från mig Ulf Karlsson
Jaa du Magnus – du har en väldigt bra spaning som jag gillar. Vore spännande när vi är jordgubbar o kunna få sitta på axeln på någon musikarkeolog när den hittar klippet.  Men roligt hade vi alla tre innan under o efter inspelningen. Det är precis det vi håller på med musikdokumentation av Per Saxholm o den öst Värmländska folkmusiken.
Kommentar från Lars Söderström
Grymt Gubbgung

Kommentar från Åke Persson

Anders mask påminner mej om Ivar i Ulvaboda, när han berättar att han är en bortbyting med en gädda. Det kanske är samma för dej Anders? Jag ska se om jag hittar något klipp där han berättar det.
Kommentar från Patrik Sandgren som jobbar på Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar. Se länk nedan
Här har Patrik Sandgren som jobbar på Skånes musiksamlingars hemsida bl. a. skickat en länk med Ivar som spelar dragspel. Ivar spelar dragspel o berättar
Här är länken till  Skånes musiksamlingars hemsida. Där kan du hitta mer om Ivar om du är intresserad. Går att söka på lite av varje om du är intresserad. Där hittar du intervjuer och mer film med Ivar där som sökbart, men materialet får beställas från oss på  Skånes musiksamlingar och kan skickas om filer (gratis för forskning och utbildning – såklart även för musiker).

Ulf Karlsson svarar Åke Persson

Åke- Jag ser verkligen fram emot det klippet med Ivar i Ulvaboda!! 😅 Skicka det på min tidslinje när du hittar det. Då ska jag pilla in det på min hemsida i blogginlägget. Jag ska skriva om gårdagen möte med Anders, Ulf o Per. Var ligger Ulvaboda?

 

Här kommer min tolkning o arr. på  Schottisen efter Birger Ljungqvist från Långban.

 

 

På filmen nedan spelar vi Ulf Karlsson, Anders Norudde och Per Saxholm en polskan efter Birger Ljungqvist Långban ”Örling”

 

Här kommer min version och tolkning av Polskan efter Birger Ljungqvist Långban ”Örling”

 

Denna eftermiddag/kväll lever iallafall jag länge på. Tack för en trevlig spelstund Anders Norudde och Per Saxholm. Nu drar jag till Roslagen och kommer åter till hösten 2022. Vi ses då.

ÖLFM:s notbokssläpp i Svinnersta kapell 2022-04-29

Efter min covid-19 sjukdom börjar jag så smått att komma tillbaks, men jag är fruktansvärt trött, orkeslös, yr i skallen, sviter du kan få efter att varit sjuk i covid. Men jag är väldigt glad och tacksam att jag kunde delta i detta evenemang.

Vilken em. och kväll vi medlemmar i Örebro läns folkmusikförund (ÖLFM) bjöds på i Svinnersta kapell denna fredag den 29/4-2022!

Under 2021 har ÖLFM:s styrelse jobbat med att intressera medlemmar i föreningen att skicka in egna kompositioner som man sedan samlar ihop o gör ett nothäfte av. En jättekul idé som nu sjösattes i Svinnersta kapell. Det jag tyckte var väldigt kul var att inne i häftet så har alla kompositörer fått skriva en egen presentation av sig själva

Framsidan av nothäftet                                                                    Baksidan av nothäftet med alla som bidrog med max två låtar i häftet.

 

 

 

 

Totalt var vi 33 st spelmän som hade skickat in 1-2 nykomponerade låtbidrag till häftet. Så det blev en helkväll där var och en av oss fick möjlighet att presentera sig själv och sin låt inför publik som var där. Utrymmet var begränsat i Svinnersta kapell så vi spelmän fick max bjuda med oss en person utöver dig själv. Tillställningen började redan kl. fyra där vi så smått kunde samla ihop oss för de som var daglediga, det var dropp in mellan 16 -18 där vi kunde mingla, prata och äta. Det bjöds till självkostnadspris på smörgåstårta kaffe med tilltugg. Konserten började sedan kl.18:30 och var klar ca. 21:15. Konferenciern Anders Borehed hade fullt upp med att se till att allt flöt på runt scenen. Anders förberedde alla på när det snart var dags för spelmännen att stiga upp på scenen. Anders gjorde ett proffesionellt intryck när han presenterade alla och Anders såg också till att alla micar och sladdar inte trasslade sig, och att alla spelmän fick lite förberedelsetid innan de/den gick upp på scenen. – Bra jobbat Anders!

 

Den som var bland de första som intog scenen var Nichelle född o uppvuxen i Stora Mellösa, numera boendes i Stockholm. Sen avlöstes solospelmännen med med grupper av spelmän som valt att spela varandras låtar tillsammans. En väldigt varierad kväll!

 

 

 

 

 

Jag spelade upp bland de sista. Jag hade valt att spela min låt på hardingfelan vilket gjorde att med jämna mellan rum fick jag springa upp en trappa o stämma instrumentet. För det blev varmt inne i lokalen o instrumentet krävde omvårdnad för att vara redo när det var dags för mig att inta scenen och spela. Jag tänkte att ”En ska int gör lätt för säg”! Hade bara mig själ o skylla på. All gick bra o instrumentet var snäll mot mig.

 

 

Den låt jag spelade var en låt som jag hade komponerat vid Morgastugan som ligger utan för Uppsala. Min fru är ifrån Uppsala och hennes familj hyrde en stuga i Morgahage. Stugan låg högt upp över vattnet med en vidunderlig utsikt. Ekoln som är en del av Mälaren heter vattnet. 20-25 meter upp från vattnet låg det lilla huset. Utanför huset mot vattnet satt jag ofta och spelade på min fiol eller säckpipa. Där komponerade jag de allra flesta låtar som jag komponerat hittills. Det var bl.a. där ”Morgapolskan” kom till. Stugan finns fortfarande kvar o kan hittas på kartor om du är intresserad av att se var stugan ligger. Låten är inspirerad utav den väst Värmländska folkmusiken.

När jag började spela fiol och folkmusik så träffade jag både de gamla och unga Värmländska spelmännen som då var aktiva och på så sätt lärde jag mig de Värmländska låtarna från västra Värmland och Klarälvdalen, eftersom det var där jag hade mina spelkompisar. Jag blev helt enkelt präglad på det Värmländska sättet att spela folkmusik på. Det har präglat mitt spel så mycket att alla annan folkmusik som jag spelar blir färjad av den Värmländska rytmen och sättet att spela Värmlands folkmusik på. Mats Berglund, Mats Edén och Leif Stinnerbom mfl. började rota i gamla notuppteckningar och hittade ett annat sätt att spela de Värmländska polskorna på. De kallade spelsättet att spela med ”Kort etta”. Idén föll inte i så god jord hos de äldre spelmännen. Men idag är det spelsätt accepterat. Jag var med mitt i händelsernas centrum när folkmusiken förändrades . Häftigt tyckte jag! Det finns idag Värmländska spelmän som spelar de Värmländska polskorna utan kort etta. Det blev två falanger och två olika sätt att tolka rytmen i de Värmländska polskorna. Att spela de Värmländska polskorna med kort etta har spridit sig mer än det tidigare sättet att spela de Värmlandspolskor på. Det är nog mycket tack vare Mats Berglund, Leif Stinnerbom o Mats Edéns förtjänst. För de var de mest utåtriktade på den tiden i den Värmländska folkmusiken. Har märkt mycket att när jag spelar polskorna  från den öst Värmländska folkmusiken så hamnar jag oftast i att jag spelar med kort etta, spelar ingen roll hur jag än anstränger mig. Men jag får bara acceptera att jag är präglad på den väst Värmländska folkmusiken o de korta ettorna i rytmen, vilket jag är ganska stolt över.

I västra Värmland på det sena 70-talet och det tidiga 80-tal spelade jag med Mats Berglund Eda (Köla nära norska gränsen) och munspelaren från Hunnebostrand Magnus Thörnblad som nu mera sen 70-talet är bosatt i Västra Sund utanför Arvika. Under de fyra åren vi spelade tillsammans bildade vi en trio som vi kallade för ”Tre hattar efter Göte”: Fråga mig inte varför vi hette så – interna skämt vad jag kommer ihåg. Vi åkte runt i Sverige o i gränstrakterna Norge Sverige o spelade på olika danshus. Mats, jag o Magnus gjorde en konsert och dansspelning på Felan i Örebro 2015. En spontanspelning o ett infall jag fick för mig göra föra att hylla vår munspelare Magnus som behövdes muntras upp efter att han kommit tillbaks efter sin strok. Då var fiolinisten o allas vår gode vän Anders Nordlöf med och spelade i gruppen också han från Arvika. Så då kallade vi oss helt enkelt för ”Fyra hattar efter Göte”. Kommer en länk till Gruppen ”Fyra hattar efter Götes” Konsert på Felan i Örebro december 2015. Från vänster i länken till Youtub-klippet nedan: Mats Berglund fiol, Ulf Karlsson fiol, Anders Nordlöf fiol  och Magnus Thörnblad munspel eller som de säger i Värmland ”Trynôrgel” – Polska efter Olof Andersson från Höltebergshage.

Noter på den Värmlands-inspirerade polskan – Morgapolskan.

”Morgastugan” med Ekoln under sina fötter. Där satt jag och dinglade med mina fötter, spelade o komponerade låtar. Lätt att få inspiration! Eller hur! Foto Calle Öijmark 2013.

 

 

 

 

 

 

Kvällen flöt på och till sist så hade alla spelat sin låt. Styrelsen frågade om vi alla som var där var sugna på att spela vår andra låt till hösten? Alla skrek JAAAAAA!!! Så jag hoppas på att ÖLFM:s styrelse kan genomföra en uppföljning till hösten, så alla låtar i häftet kan presenteras. Ser verkligen fram emot det. Tack till alla i ÖLFM med flera, fikapersonal etc. (ingen nämnd ingen glömd) som jobbat med denna tillställning Vi ses i höst 2022 med uppföljningen.

 

Gruppbild på de som var med och spelade upp sin nykomponerade låt i Svinnersta kapell 2022-04-29. Enligt arrangörerna så saknades det 5  spelmän denna kväll. Så jag hoppas att de kan komma till hösten 2022. Kommer att skicka ut min låt till alla som deltog i detta arrangemang. Men det blir bara Morgapolskan. Ljuvliga valsen kommer jag att skicka ut till hösten 2022 efter konserten. Vi ses till hösrten – hoppas jag!!!

P.g.a. hälsoskäl tvingas jag ställa in bröllops-spelningarna i april o maj 2022

Det som jag sett fram emot och som jag jobbat hårt för nu ett tag slås i spillror på grund av denna covid-19 pandemi. Pandemin lever fortfarande idag och verkar inte ha förlora sin kraft.

Så tyvärr måste jag ställa in spelningarna nu  i april och maj 2022 på grund av hälsoskäl.

Jag har nu i april 2022  insjuknat i covid-19 trots tre covidvaccinationer.

Detta har medför att jag nu i första hand måste ställa in alla mina spelåtaganden nu i april och maj 2022.

Har på grund av sviterna efter covid-19 har jag ingen möjlighet att klara av att planera, öva och genomföra spelningarna nu de närmaste veckorna.

Är jätteledsen för detta och till dem som jag bokat in mig på för att spela på deras bröllop! Inser att jag redan nu behöver ställa in mina närmaste spelåtaganden. Det är det enda rätta att göra utifrån min hälsa. Förstår inte var denna trötthet kommer ifrån och att tröttheten kan sänka en människa så mycket. Går inte att genomföra åtaganden på bara vilja längre. Det är en förlamning som sprider sig i hela kroppen och det går inte att sova bort tröttheten.

Jag hoppas återkomma med ny kraft o entusiasm när jag blivit av med sviterna efter min covid-19. Jag kommer att hålla alla uppdaterade på mitt hälsoläge framöver via min blogg.

Sitter hemma o är sjuk, spelar in en låt efter Per Saxholm ”Polska efter Ol Persa i Bovika”

Bacillerna o virusen står på kö till mig för att försöka ta kål på mig. Jag gör allt vad jag kan för att skydda mig genom att spela låtar i från öst Värmland för att skrämma bort alla virus. Denna lördag har jag ägnat mig åt Ol Persa ifrån Bovika. Har nu kolla med Per Saxholm var Bovika ligger i förhållande till Alkvettern? Bovika är några gårdar som ligger strax söder om Alkvettern mellan Åsbergsviken o Mörkviken. Min mormor o morfar hade ett sommar ställe när jag var liten som heter Koberget och ligger vid Ladufallsvikens södra del. Men här kommer min tolkning av Polska efter Ol Persa i Bovika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polska efter Ol Persa i Bovika

Snart är det dags för spelträff med dessa gubbar nedan Ulf Karlsson, Per Saxholm och Anders Norudde. Det har nu gått några år innan vi träffades detta p.g.a. pandemin som satte käppar i hjulet för våra trevliga spelträffar i Anders källare. Ser fram emot det!

Kurs i Lindesberg 4/4-2022 med Per Saxholm

Kul att få åka på kurs till Lindesberg igen o träffa  min gamla spelkompis Per Saxholm från Karlskoga. Förra gången Per hade kurs i Lindesberg var den 6/12-2021.Per är en låtspruta och inspiratör och det finns ingen hejd på vad han kan plocka fram ur sina gömmor. På tre timmar inkl. fika paus så lyckades jag spela in 18 låtar varav en låt som jag lyckades lära mig bra, några kunde jag redan och resten får jag lära mig hemma vid datorn. Det roliga med kursen är att det är dansare med som dansar till det vi håller på att lära oss och som sen kan prova olika tempon på låtarna. Samtidigt så filmas hela kursen också som en dokumentation. Ett kul o roligt initiativ av ÖLFM Folkmusikförbundet i Örebro län. Tack!

Vi alla kursdeltagare spelade in en film en ”vals efter Spelman Glys Lennart i Lisshult”. Jag blir extra glad och varm i hjärtat att ÖLFM lyfter fram den östvärmländska folkmusiken med Per Saxholm genom att arrangera en kurs på detta sättet. Efter som jag är från Karlskoga o har känt Per sen 1978 blir det extra roligt. Per Saxholm är en stor traditionsbärare av den öst Värmländska folkmusiken, liksom Lennart Gybrant boendes i Daglösen söder om Filipstad.. Jag och Anders Norrudde gör allt vi kan för att lära oss denna musik av Per Saxholm och Lennart som idag inte spelas av så många.

 

Vals efter Spelman Glys Lennart i Lisshult

Polska efter Spelman Glys och Hittat folkmusik intresserade i Grisslehamn!!

Nu är det ett tag jag skrev ngt. Har inte kommit igång riktigt efter det att pandemin släpp det värsta taget om oss alla. Jag har ju sökt personer som spelar folkmusik eller är intresserade av folkmusik ute i Grisslehamn med omnejd. Har inte lyckat riktig hitta någon intresserad folkmusiker som vill träffa mig. Men skam den som ger sig. Idag i ett inlägg om en spelman ifrån Grisslehamn som kallade sig för Båtsman Koppar har det nappat!

Den person som jag träffat o som tipsat om kontakter var vår elektriker som har hjälpt oss mycket med att dra om all el i vårat hus på Väddö. Jag har även spelat med hans trio en midsommar ”Holmströms trio. Personen heter Lars Holmström och är dragspelare. Lasse bor mitt inne i Grisslehamn och när vi nu sist träffades var sommaren 2021 pratade vi lite musik men inte mer ingående. I ett facebookinlägg (Se bilden till vänster Båtsman Koppar) tipsade Lasse  om en person som heter Per Ljungström och är spelledare i Häverödals spelmanslag. Honom får jag ta kontakt med. Lasse Holmström spelar på tisdagar varje vecka och träffar då bl.a. Gösta Lund Grisslehamn mfl. Ska prata med Lasse o höra om jag kan vara med o lyssna o kanske spela lite om jag kan hänga på. Först ska jag leta reda på boken jag har ”Ölåtar o spelmän” efter Birger Björnerstedt”. Där finns det låtar efter bl.a. en spelman som kallades för ”Mosse-Fridolf och som bl.a. var nyckelharpsbyggare. Han bodde på Singö. En spelkompis o god vän till mig hade köpt en nyckelharpa efter Mosse-Fridolf, men den är numera såld. Kul och innehållsrik förmiddag har det varit mellan bullbak och facebookläsande.

 

 

 

Nu på eftermiddagen har jag gjort färdigt en inspelning efter Spelman Glys. Låten kallas för ”Gaffel o kniv”.  Låten har jag lärt mig av Anders Norudde som i sin tur lärt sig låten efter Per Saxholm. Så sitt kvar en stund o lyssna på min tolkning av Polska efter Spelman Glys Gaffel o Kniv nedan.