Detta året hölls årsmötet i Björneborg Bygdegård, Almsvägen 9, Stora Mellösa

Brita Wideberg, Nyckelharpist.
Programmet började med årsmöte 16.00-17.30
Från 17.30-18.30 höll Brita Wideberg på nyckelharpa och Karin Nordberg Svenson på fiol, i en liten låtkurs, där de lärde ut varsin Närkelåt.
Klicka på hyperlänken så får ni noterna till låtarna.
Brita lärde ut en Polska efter Gustav Åhlund Gällersta i tre repriser
Karin Nordberg-Svensson lärde ut en polska efter Karl August Karlsson polska SvL 187.

Karin Nordberg-Svensson Stora Mellösa
Ett mycket trevligt sätt att sprida låtarna ifrån Närke til medlemmarna i ÖLFM. Jag har saknat kurser där vi alla medlemmar i folkmusikföreningen ÖLFM lär oss gemensamma låtar ifrån Närke. På 80 och 90-talet så var det enbart helkurser där jag, Pehr Falkenström, Thomas Heineman lärde ut låtar ifrån Närke. kurserna var alltid fulltecknade. Idag på 2000-talet verkar inte vår fina låtar ifrån Närke duga att spela. jag saknar dessa kurser där vi i ÖLFM:s medlemmar förkovrar oss i Närke musiken.
En reflektion om folkmusiken idag från mig Ulf:
Idag verkar det vara mer spännande att anlita spelfolk från Dalarna, Värmland, Uppland etc. som lär ut låtar från sina landskap. Jag tycker att vi och ÖLFM:s styrelse idag glömmer bort våra låtar i Närke! Våra låtar i Närke tycker jag är mer viktiga att bevara i tradition till nästa generation, än att gå på kurser som kostar mycket pengar för den enskilde medlemmen och för ÖLFM:s styrelse som arrangerar kurserna. Satsa på fler kurser där ÖLFM:s medlemmar får lära sig folkmusiken från Närke/Örebro län istället. Gör fler kurstillfällen där våra duktiga ÖLFM:s medlemmar kan vara lärare för kurserna. Det finns många bra spelmän i vårat län som kan vara lärare på kurserna där vi bara ägnar oss åt folkmusiken i Örebro län. Blanda också in dansen i kurserna. Vad hände med Hamburskan egentligen? hur spelar du en Hamburska och hur dansar du en Hamburska? När skivar “När jag gick å fria” släpptes 1978 så lärdes det ut låtar på kurs. Det var danskurser där det dansades hamburska och Travare det vill säja alla hade ett intresse för både musiken och dansen från Närke. Sen upplever jag det som om allt bara glömdes bort när alla dessa grupper dök upp på mitten av 1980-talet, samt när det började komma ut professionella folkmusiker från våra Musikhögskolor som ville ha betalt för allt de gjorde. Någonstans där tappade vi folkmusiker bort oss i utbudet! Utbudet på folkmusik blev en estrad musik, där du istället för att delta i folkmusiken/folkmusikevenemangen skulle du konsumera folkmusiken! Dansarna och alla spelmännen försvann från våra danshus. Dags att inta våra Folkmusikhus igen med folkmusiker som är folkmusiker tillsammans med dansarna som behövs för folkmusiken är en funktionsmusik där alla kan delta så detblir en trevlig spelträff, danstillställning etc. “Back to bacic!” Varför ska vi göda de som tar död på folkmusiken? Det är vi folket som umgås, dansar, spelar, leker, letar i gamla notböcker, förkovra sig i folkmusiken, lära sig mer om de gamla spelmännen och umgås kring folkmusiken. Det är vi som är Folkmusiken och som gör att folkmusiken i dag lever vidare. De som går ut Musikhögskolan verkar inte vara så intresserade av den gamla folkmusik utav vill hellre spela sina egna nykompositioner så de kan få mer stimpengar när man är ute och spelar på folkmusikhusen runtom i Sverige och utomlands.
18.45-19.45 Middag: Vilken brakmiddag vi fick efter årsmötet och låtkursen. 200:- fick den som ville ha middag betala. Alla som var där på årsmötet deltog i middagen. Vi drog fram bord och dukade långborden så att vi satt alla tillsammans. Mycket trevligt initsiativ av ÖLF:s styrelse!
Maten vi fick var: Buffe med nedanstående ingredienser, Fetaostbiffar (stark sås, tzatziki o potatisgratäng) Indisk kyckling (Tikka masala m ris), Rödbetssallad m chevre, Grekisk sallad, Spenat o fetaostpaj, Grönsallad, Hembakat bröd, Jordgubbs cheesecake, Kaffe/Te
Pris; 200 SEK/person, vatten ingår
övrig dricka tillkommer. Vin, öl, mineralvatten finns att köpa
19.45-22.00 Låt o jam som leds av Anna Johansson Lindesberg. Det blev ett riktigt brakjam när alla mätta och belåtna packade upp sina instrument för att avsluta en trevlig eftermiddag i folkmusikens tecken.
Jag var trött med väldigt glad och nöjd efter ett trevligt årsmöte i glada vänners lag!!