Senaste nytt 2024-01-10 om Blå Bergens Borduner.
Senaste nytt om Blå Bergens Borduner. Klicka på länken
Gruppen Blå Bergens Borduner bildades av Anders Norudde, Ulf Karlsson och Göran Fredriksson. Gruppens målsättning var: “Att kunna spela på den svenska säckpipan tillsammans med andra instrumet”. Sedan 1986 finns Stefan Ekedahl med i bandet. Vi har alla förenats genom vårt intresse för den äldre folkmusiken och dess instrument. Med bland annat säckpipa, fiol bouzouki och cello, skapade gruppen ett gruppsound med bordunmusiken och den svenska säckpipan i centrum.
Anders, Ulf och Stefan var alla med och blåste liv i den svenska säckpipan i början av åttiotalet efter att instrumentet hade varit så gott som utdött under några decennier. Anders och Ulf är idag också riksspelmän på svensk säckpipan. I Blå Bergens Borduner används även andra instrument såsom Hardingfela, Moraharpa, Vevlira, Stråkharpa, Cittern, Gitarr och olika blåsinstrument. Musiken kommer huvudsakligen från den lokala spelmanstraditionen i Närke, Värmland och Bergslagen plus en del eget material. En CD gavs ut på bolaget Amigo 1993 med Mats Hellberg som producent och ljudtekniker och CD:n blev ”grammis”-nominerad samma år. Under 80-talet och början av 90 talet gjorde gruppen en hel del väsen av sig och satte sig stadigt i minnet på folkmusikpubliken som rörde sig på festivaler och danshus. Efter en lång paus från mitten av 90-talet till år 2008 tog gruppmedlemmarna åter upp kontakten med varandra och började spela aktivt på festivaler och danshus. 2015 släppte gruppen sin andra skiva ”Inga Kônstiheter”, producent Fredrik Bengtsson på skivbolaget Gamaltea. Skivan “Inga Kônstiheter” blev nominerad till Manifestgalan 2016. Blå Bergens Borduner är idag ett av de äldsta folkmusikbanden i Sverige som fortfarande spelar ute bland danshusen.
En länk till Nerikes allehanda, en skivrecension från 2015 i Na. Skivrecension från Nerikes Allehanda.
Blå Bergens Borduner spelar en konsert på invigningen av Långrådna Kultur & Gästgiveri hösten 2016.
Fungerar inte mediafilen ovan finns klippet på YouTube nedan.
Blå Bergens Borduner spelar på invigningen av Långrådna Kultur & Gästgiveri.
Det finns en Facebooksida om allt som händer på Långrådna Kultur & Gästgiveri.
Blå Bergens Borduner, fem musikexempel som är hämtade från YouTube och Vimeo.
Blå Bergens Borduner spelar på norra logen i Ransäter
Blå Bergens Borduner spelar på Musikpalatset i Karlskoga
Blå Bergens Borduner spelar i Karlstad
Blå Bergens Borduner spelar”Trädgårdsvalsen” under ett rep i Rättvik 2018.
Nedan spelar Blå Bergens Borduner en polska som Göran “Freddy” Fredriksson komponerat. Polskan kallar Freddy för “Digerpolskan. Inspelningen är gjord med Freddys inspelningsutrustning.
Blå Bergens Borduner har skivsläpp i Ransäter 20150606, här nedan spelar vi ett extranummer Konvultionslåten av Anders Norudde.
Fotograf var Eva Jansson, film ovan.
Ett uppdaterat musikprojekt 2020-02-22
- 1.Aktuell musikproduktioner med Staffan Sjösvärd. Eskilstuna symfoniorkester är intresserad av att göra en konsert tillsammans med Blå Bergens Borduner. Inget datum är ännu fastställt ännu. Staffan Sjösvärd jobbar på med att få fram ett datum för rep och konserten.
På länken nedan kommer du till Staffans hemsida där Staffan lagt upp några digitala musikexempel på låtar från Blå Bergens Borduners konsert och som är arrangerad för en stor orkester.
Nedan spelar Blå Bergens Borduner tillsammans med Karlskoga Symfoniorkester (KSO) en polska efter Carl Wiktor Rulin Lerbäck (från södra Närke) “Mäster Ekholms polska”. En ljud inspelning gjord av Gunnar Misgeld. Mer info finns på denna länk som går till min blogg.
Duon Dragplåstrera
Ulf Karlsson & Anders Norudde – är två Riksspelmän som spelar folkmusik på den Svenska säckpipan. Duon Ulf och Anders spelar främst trad.låtar från Närke, Värmland, Bergslagen samt en del eget material. Duon spelar till dans och konsert på instrumenten Svensk säckpipa, fiol, hardingfela samt moraharpa.
Ulf och Anders träffades första gången 1978 i hemtrakterna Karlskoga och Degerfors. Under åren har det blivit mycket spel tillsammans. 1981-1982 började Anders o Ulf att spela på den Svenska säckpipan. Ulf och Anders var med från början när man igen så att säga blåste liv i den svenska säckpipe traditionen. Musiken de spelar kommer främst ifrån den lokala spelmanstraditionen i Närke, Värmland, Bergslagen samt en del eget material. Vi vill med vår duo ”Karlsson & Norudde” sprida kännedom och kunskap om den Svenska säckpipan. Dragplåstreras musik är mycket inriktad på att det ska svänga och de vill gärna spela till dans. Svensk folk- och världs-musik i en fantastisk förening.
“Dragplåstrera”, två musikexempel från en dansspelning i Västar Sund. Klippen är hämtade från YouTube.
“Dragplåstrera” spelar Morgapolskan av Ulf Karlsson
“Dragplåstrera” spelar en polska efter järnhandlare Olsson i Arvika
Nerike Bagpiper
Anton Olausson & Ulf Karlsson ”Nerike Bagpipers” – är två Riksspelmän som spelar folkmusik på den Svenska säckpipan. Ulf och Anton spelar folkmusik främst från Närke och Värmland till dans och konsert på Svensk säckpipa, fiol, hardingfela samt tvärflöjt.
Ulf och Anton träffades 2010. Vi upptäckte då att vi har en stor gemensam repertoar på den Svenska säckpipan. Många av låtarna vi spelar kommer ifrån Örebro län. Vår duo representerar två generationer på den svensk säckpipa. Därför känns det extra kul att den svenska säckpipan lever vidare i Örebro län med all den musik som finns i länet. Vi vill med vår duo ”Nerike Bagpipers” sprida kunskap om den Svenska säckpipan.
“Nerike Bagpiper”, ett musikexempel hämtat från YouTube.
Nerike Bagpiper spelar Ulf:s Knivpolska av Ulf Karlsson
PUH
Pehr Falkenström blev redan vid 16-årsålder riksspelman på både fiol och nyckelharpa. Pehr är född och uppvuxen i Karlstad där hans folkmusikaliska karriär inleddes. Som artonåring flyttade Pehr till södra Närke, blev bonde och började spela traktens musik. Förutom PUH är Pehr aktiv i grupperna Ådra och Krakelur.
Ulf Karlsson är född och uppvuxen i Karlskoga. Ulfs folkmusikaliska bana startade med dans i ett folkdanslag. Genom dansen fick Ulf kontakt med spelfolk och började spela folkmusik på fiol. Han spelar fiol, hardingfela och svensk säckpipa. Ulf blev riksspelman på den svenska säckpipan i Karlstad 2009. Ulf spelar förutom också i PUH i grupperna Blå Bergens Borduner, Bergslag och Bondebygd samt med Magnus Thörnblad, munspelare ifrån Arvika, med flera grupper.
Helene Nevers är född och uppvuxen i Frankrike. Huvudinstrument är blockflöjter men hon spelar också krumhorn och härjedalspipa. Helenes musikbana startade med den franska folkmusiken. Sedan 2000 spelar hon också medeltidsmusik med gruppen Fästig. Nu är Helene aktiv i trion Krakelur med folkmusik från Närke, Frankrike och egna kompositioner. Tillsammans med PUH -vänner spelas en härlig blandning av Närke och Värmlandsmusik.
Duon Ulf & Pehr
Ulf Karlsson och Pehr Falkenström är mycket uppskattade dansspelmän. De började spela värmländsk folkmusik tillsammans redan 1978. Under åren har det blivit många dansspelningar, skolkonserter och turnéer, även skivinspelning. Pehr och Ulf är en etablerad duo i Örebrotrakten som gärna spelar till både högtid och dans.
Fyra hattar efter Göte
Gruppmedlemmarna i “Fyra Hattar Efter Göte” är från grunden Mats Berglund Charlottenberg Eda/Köla fiol, Ulf Karlsson Örebro (då Karlskoga) fiol, säckpipa, Harding fela och Magnus Thörnblad Västar Sund Arvika munspel. Mats, Ulf och Magnus träffades och började spela tillsammans redan tidigt på 80-talet. Det var musiken från gränstrakterna mellan Norge och Sverige samt dansen till dessa asymmetriska polskor som förenade dessa då tre unga herrar. Gruppen skapade på det tidiga 80-talet ett sound som vid denna tidpunkt var ganska unik.
Under några intensiva år spelade vi tre tillsammans till dans etc. innan våra vägar skiljdes åt. Kärleken till musiken från gränstrakterna mellan Norge och Sverige har under åren kvarstått. Januari 2014 förenades alla tre igen och spelade tillsamman på Karlstads musikcafé men då med en ny gruppmedlem Anders Nordlöf. Anders flyttade till Arvika i början av 80-talet där han träffade Mats och Magnus. Även Anders blev rejält biten av musiken från gränstrakterna mellan Norge och Sverige. Magnus och Anders driver idag ett danshus i Västra Sund. Det var där på danshuset i Västar Sund som Ulf träffade Anders och började spela tillsammans med honom och Magnus.
“Fyra Hattar efter Göte”, fem musikexempel från konserten på Felan 2015. Klippen är hämtade från YouTube.
Pellikvalsen variant från Värmland efter Carl Johan Björklund
Polska efter Olof Andersson från Höltebergshaget
Vals efter Harald Andreasson Östervallskog
Rejländer Steffen-Henrik efter Mats Berglund
Jössehärspolska, Je had en sönn og han hette Jon
Bergslag och Bondebygd
Tio Riksspelmän från Örebro län på en och samma scen.
Gruppen debuterade på Ransätersstämman 2010. Pulserande slängpolskor och taktfasta hamburgskor från Närkes bördiga slätter, möter vemodigare tongångar från Bergslagens djupa skogar och Kilsbergens blånande vidder. Med Örebro som nav har alltid Närke varit en mötesplats för människor och musiker från hela landet. I Närkemusiken finns en mångfald och en unik energisk mix som det verkligen svänger om. Mp3-filerna nedan har spelat in på Shesti Johanssons inspelningsutrustning.
Här spelar vi Bergslag o Bondebygd en travare efter Glysen “Skrap Olas polska”
Polska travare efter Carl Viktor Rulin “Carl Ersas polska” och polska travare efter Olaus Persson Kumla.
Gruppmedlemmar
Ulf Karlsson Örebro
Thomas Eriksson Garphyttan
Olle Linder Örebro
Pehr Falkenström Svinnersta
Karin Svensson Nordberg Stora Mellösa
Anders Norudde Karlskoga
Shesti Johansson Stockholm
David Bastviken Lindköping
Lars-Henrik Ohlström Varberg
Eva Karlsson Stockholm
På bilden överst från vänster: Thomas Ericsson, Ulf Karlsson, Olle Linder (den riktiga), David Bastviken. Nederst från vänster: Lars- Henrik Ohlström, Shesti Johansson, Pehr Falkenstöm och Anders Norudde. Saknas på bilden gör: Karin Nordberg och Eva Karlsson.
Här spelar vi 2 travare, en efter Godegård södra Närke “Huggare mamma” samt en travare efter Einar Olsson norra Närke “Närkes Sparvelille”.
“Bergslag och Bondebygd”, ett musikexempel inför en spelning i Ransäter. Klippet är hämtat från YouTube.
Bergslag och Bondebygd spelar Futter Petters vals
“Karlskogabeter” Ulf, Per och Anders
Bild från en konsert på Felan i Örebro: Ulf Karlsson, Per Saxholm och Anders Norudde
Anders Norudde
är född 1960 och uppväxt i Degerfors. Började med folkmusik i 18-årsåldern och ville lära sig de flesta folkmusikinstrumenten. Är lokahistoriskt intresserad och nyfiken på musiken som spelats i hemtrakten. Startade på 1980-talet folkmusikgrupperna Blå bergens borduner samt Hedningarna. Under samma tid så träffade han Per och har sedan dess spelat med, samt dokumenterat Per och hans rika repertoar med tillhörande berättelser..
Per Saxholm
är född 1959 i Karlskoga och bott mestadels i Östvärmland. De musiserat mycket i barndomshemmet där Per lyssnade och spelade utan att veta att det kallades folkmusik. Det spelades låtar; eller “beter”, som det kallades på på Karlskogamål – med bl.a. mors morbror Edvin Hammarbäck, Uno Erhage och Gunnar “Värsvikarn” Nilsson. Per fick ofta ta musiken direkt utantill, då gubbarna inte tyckte om att bli inspelade.
Ulf Karlsson
är född 1956 och uppväxt i Karlskoga. Flyttade till Örebro på 80-talet.
1978 träffade jag Per Saxholm. Vi blev bekanta och började spela ihop. Per och jag besökte tillsammans några gånger Gunnar ”Värsvikarn” Nilsson och spelade in honom. Jag blev redan då väldigt fascinerad över Pers musik och berättelser kring alla låtar från Karlskoga. Som liten grabb träffade min familj spelmannen Uno Erhage med familj. Våra familjer blev mycket bekanta med varandra. I början på 80-talet träffade jag Anders då Stake nu Norudde. Vi började spela tillsammans. Det var Anders som inspirerade mig att börja spela svensksäckpipa.
I mitten av 1980-talet var jag med tillsammans med Anders och startade folkmusikgruppen ”Blå Bergens Borduner”.
Musikexempel från en konsert på Felan i Örebro 2017. Vi spelar en bete som kallas för Johanna.
Ulf och Anders spelar till dans på Felan i Örebro. Vi spelar en Vals från Rudskoga.
Nedan polska efter Ernst Göransson Visnums-Kil.
4:a musikexempel från en spelkväll hemma hos Anders i Karlskoga. Ulf Karlsson, Per Saxholm och Anders Norudde spelar tillsammans.
- Lill-Mats polska ifrån Gåsborn
- Hambopolska efter Edvin Hammarbäck från Kedjeåsen N:a Karlskoga
- Schottis efter “Stôlphagspôjkera” Tavlan som ligger norr om Karlskoga.
- Vals efter Blinde Karl Holmsjöhöjda Otto Busk Spången Loka. Finns en text som lyder: “Jag sjunger å speler så snällt för de små”
- “Travern” efter Lennart Gybrant som hade låten efter spelmanen Anton på Berget från Visnums-Kil
- Polkett onestepp efter spelmanen Sven Larsson Väse.
****************************************************************************
Kvartetten “Gôbbera”
Från vänster: Anders Norudde, Lennart Gybrant, Per Saxholm och Ulf Karlsson
Ovan spelar jag själv ( på fyra spår) en polska efter Ernst Pettersson Brattfors “Enreprisern”.
Lennart Gybrant och Per Saxholm har sedan tidigt 1970-tal tagit till sig låtar och berättelser av dåtidens kvarvarande gubbar och tanter som spelade beter (låtar).Från Visnum-Kil i söder ända upp till Lejsme Pers trakter på gränsen till Dalarna.
Anders Norudde, kanske mest känd som en del av gruppen Hedningarna har sedan tidigt 80-tal tillägnat sig delar av Pers och Lennarts repertoar som är gigantisk!
Ulf Karlsson liksom Anders, även medlem i gruppen Blå bergens borduner. Ulf träffade Per redan i slutet av 1970-talet, Tillsammans åkte de runt i Karlskoga trakten och träffade äldre spelmän.
Här samlas vi i en kvartett och vill presentera den Östvärmländska folkmusiken på vårt eget sätt.
Svängiga låtar på fioler och durspel och mystiska tongångar från Värmlands bergslag.
Här nedan hittar du några musikexempel från YouTub på kvartettens musik.
Störing “Friskytten” efter Gunnar Karlsson Storfors
Polska efter Ernst Pettersson Brattfors.
Polska efter Henrik Mårth i Nordmark Filipstad
Vals efter Petter på Vallskog i Medhamn Visnums-Kil.
Polska efter Karls Nilsson Bjurtjärn Karlskoga
Lill-Matses polska efter Axel Inge Storå Gullsmedshyttan.
Musikexempel från en konsert i Ransäter 2018-06-06.
Skåp Wilhelms tyske polska på kvartett och Baklängespolskan på trio.
Napolions marsch över alperna på trio
Schottis efter Sigvard i Monkerud Visnums-Kil, duo Ulf Karlsson o Lennart Gybrant.
Roslagens spelmanslag
Har sökt i många år någon/några att kunna spela tillsammans med där vi har vårt sommarhus på Tomta/Väddö. Har sökt i hela Roslagen på Väddö/Grisslehamn och Norrtälje . Nu har jag fått kontakt med det nybildade “Roslagens spelmanslag” De bildades i våras 2022. Idag (2023-09-19) är ca 40 – 45 st aktiva i laget.Har haft kontakt med Martin Björklund som har skickat noter och musikfiler till mig. Så det är bara att köra igång och öva in reportoaren. Kommer att vara aktiv i laget under våren/sommaren och den tidiga hösten. Känns kul för då håller jag igång spelet även på våren sommaren. Roslagens spelmanslag repar på tisdagar varje vecka i Norrtäljes kulturskolans lokaler. Jag är välkommen att vara med när det passar mig. Nu är jag pensionär så jag kommer med all säkerhet vara ännu mer ute i sommarhuset. Kommer att lägga upp noter och musikfiler här på min hemsida under rubriken “Band” så småningom. Känns kul att få vara med i något som är alldeles nystartat. Åter kommer med mer info.
Häverö Spelmän
Har nu fått kontakt med ytterligare spelmän inte så långt ifrån Tomta/Väddö där vi har vårat hus. Anki som är ledare för Häverö Spelmän tyckte att jag skulle vara med och spela med dem. Så jag tackade ja i september 2023 och kommer att vara med även där och spela med dem på måndagar inne i Hallstavik (18 minuter från Tomta). Häverö Spelmän har ca.13 st aktiva spelmän i gruppen.De är en undergrupp i i folkdansförening så de kan få tillgång till replokaler och även vara med på olika evenemang både med danslaget och egna evenemang. Repertoaren är ännu mera lokalt med låtar från Häverödal, Trästa, Singö, Hallstavik. Gunnar Persson är den person som kan mycket om de spelmän som verkade runt Häverödal och Hallstavik. Ser också fram emot att få träffa och spela med dem framöver.
Emigrantkapellet
Emigrantkapellet startade 7/3-2024 utifrån att vi alla ville åka upp till Ransäter 2024 för att försöka hitta tider på någon scen där vi kunde spela.
Från vänster:
Jan – Anders Andersson Durspel
Pehr Falkenström Fiol, Nyckelharpa
Cecilia Bremer Fiol, Sång
Ulf Karlsson Fiol, Svensk Säckpipa
Pehr Falkenström Fiol, Nyckelharpa
Vi fem spelmän i Emigrantkapellet har gemensamt att vi allihop kommer från Värmland men har flyttat ut, emigrerat, från Värmland och bosatt oss österut i Sverige. Vi fem har också gemensamt att vi har varit trogna besökare och spelat nästan varje år på Ransäterstämman sen stämman startade 1971. Både Ulf och Pehr fick glöden att tända för folkmusik, på låtkursen för ungdomar i Ransäter.
Alla i Emigrantkapellet har hängivet prioriterat spelet till dans. Fyra av fem är riksspelmän och fyra av fem bor i Närke.
Jan-Anders och Staffan har spelat durspel tillsammans i många år. Cissi och Jan-Anders har mötts i gruppen Bäsksöta. Ulf och Pehr har spelat värmlandslåtar ihop i olika konstellationer sedan tidigt 80-tal.
Nu när vi fem har börjat att spela tillsammans bildar vi gruppen Emigrantkapellet med tonvikt på den Värmländska och Närkingska dansmusiken. Namnet ska syfta på och betona hur mycket den värmländska folkmusiken betytt för oss. Den värmländska folkmusiken är vårat ursprung!
Ett smakprov från ett rep. Svennings schottis
“PUB” Pehr Falkenström, Ulf Karlsson, Bo Jansson
Vi är tre gubbar som träffades och började spela tillsammans redan 1978. Låtarna vi spelade var låtar från Värmland mestadels Klarälvdalslåtar. Pehr Falkenström kommer från början från Karlstad med flyttade till Rönneshyttan i södra Närke för att bli bonde vilket han fortfarande är men bor just nu i Svinnersta också i södra Närke. Pehr Falkenström blev Riksspelman redan som 16-åring och var därmed den yngsta riksspelmannnen i Sverige fram till att Åsa Jinder som 15-åring tog över den titeln som yngsta riksspelman. Bo Jansson och Ulf Karlsson är i från Karlskoga östra Värmland och träffades i Karlskoga och började spela tillsammans 1978. Bosse kände Pehr F sen tidigare och presenterade mig i augusti 1978 för Pehr när vi blivit inbjudna till Pehr för att fiska kräftor hemma hos honom i Rönneshyttan. Och på den vägen var det i några år innan Bosse flyttade till Ljungbyhed och blev pilot och senare slog ner sina pålar i Lugnet i Skokloster. Ulf flyttade till Örebro så Ulf har haft kontakt med Pehr hela tiden. Pehr och Ulf har turnerat med Rikskonserter, gjort olika turnéer i komunerna i Örebro län m.m. Men när Bosse flyttade till Lugnet i Skokloster så tappade vi kontakten med Bosse. Nu är både Bosse och Ulf pensionärer och har nu tagit upp kontakten med Pehr igen. Bosse är med och jobbar med Ransätersstämman sen många år tillbaks. 2024-års Ransätersstämma bestämde vi oss alla tre att göra en nystart för att spela på logarna i Ransäter vilket vi nu gjort 2024. Det gav mersmak för oss alla tre så nästa år 2025-års Ransätersstämma räknar vi med att komma och spela på logarna igen. Det är den ambitionsnivån som vi vill ha.
Nedan spelar vi en låt efter Carl-Johan Björklund Norra Råda Vi kallar den för “Baktaktslåten”.