V 17 “Folkmusik från hemmet i dessa covi-19-tider”.

 

V 17. “Folkmusik från hemmet I dessa covi-19-tider”.

Polska Lomians-Guten Sven Larsson i Väse.

Musikresa går vidare öster ut i Värmland. Vi landar mellan Karlstad o Kristinehamn närmare bestämt i Väse. I Väse fanns en spelman som hette Sven Larsson i Väse. Polskan jag spelar har jag lärt mig av Lennart Gybrant och Per Saxholm, två storspelmän som verkar i östra delen av landskapet Värmland. Lennart Gybrant  och Per Saxholm vet jag har träffar Sven Larsson. Mer hur var de träffat Sven kan ni läsa nedan.

Här kommer ett svar från Per Saxholm som han skickat till mig på ett mejl ang. sin kontakt med Sven Larsson i Väse.

Jo, Både Lennart o jag var många gånger till Sven Larsa. Ibland var vi tillsammans och låg över o ”spela beter” – ibland åkte vi var för sig, ibland på dagsturer ibland låg man över.

Sven hade mycket att berätta om sin hembygd och jag åkte ibland runt med honom och besökte olika ställen i Väse.  Han kom också till Brattfors o var med där, bl.a. vid begravningar av andra musikerkollegor (Nils-Owe Moberg från Jonsbyn t.ex.). Han kom även när vi hade musikarrangemang. Vi gjorde dessutom ett radioprogram en gång tillsammans med just Nils-Owe hemma i Jonsbyn, Lindfors tillsammans med Beng Borr från Brattfors, Sven o jag.  Nils-Owe var son till Måler-Gustaf i Jonsbyn som Lennart spelat mycket med.  Svens son Konrard hade ett radioprogram som hette: ”Hört i Hälga” där vi muciserade, och spelade gamla låtar. Kanske finns det kvar i Värmlandsradions arkiv någonstans?

Sven var även med vid ett spelmansmöte i Hembygdsgården i Karlskoga, då jag skjutsade honom dit. Har även en fiol som jag köpte av Sven, han gjorde fioler.

Så … nog har jag träffat Sven Larsa i Väse alltid!!   Spelar många av hans låtar, Lennart o jag spelar nog både samma o lite olika!

                                                                        Bild på Sven Larsson i Väse.

Polska Lomians-Guten Sven Larsson i Väse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.