V 20. ”Folkmusik från hemmet i dessa covid-19-tider”.

Vi fortsätter musikresan söder ut och stannar i Storfors. Där hittar jag denna låt, en polska efter Gunnar i Österbôtten Storfors. Polskan har jag lärt mig av Lennart Gybrant. Jag ringde upp Lennart Gybrant och frågade honom var Österbôtten låg någonstans i Storfors? Han skrattade och svarade att Österbôtten troligtvis var ett hus som Gunnar bodde i som kallades för det. Men ingen historia fanns varför han kallades Gunnar i Österbôtten. Lennart beskrev var huset låg – huset ligger om man får säga väldigt central i Storforsväster om Storfors spruthus.

Fick idag 20200513 mer info om Gunnar i Österbôtten Stoprfors:

Gunnar i Österbôtten.

Låtarna är efter fadern, Fredrek i Lellfôrs. Bägge ställena ligger på västra sidan Storfors. Fredrik pratade om; “Nils Nilssa”. Som jag tror var en släkting. Och fadern var bördig från Bosjötrakten. Nordväst i Filipstads kommun.

Han brukade säga, sa Gunnar, när han hade tagit en låt; “Det där va en rektig Nils Nilsser” Särskilt mindes Gunnar polskorna, sa han. Trots att den enda jag fick inspelad var den du
har gjort en variant av. Flera störingar, en Napoleonmarsch. Myhrbeten, en polkett. Troligtvis efter Herman Myhr. En vallåt i dur. Kanske några fler.
Gunnar född 1911- ? Fredrik Karlsson 1868-1947

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.