Roar mig att spela en polska efter Sven i Väse i dessa covid-19-tider

I dessa covid-19-tider försöker jag att roa mig så gått det går med mina fioler, så att jag inte tappar bort mitt spel helt och hållet nu när jag bara är hänvisad att spela med mig själv. Det kanske låter deppigt – men det är lätt att gräva ner sig å bli deppig nu när alla mina och andras engagemang och speltillfällen nu är inställda tillsvidare. Men för att liva upp mig och er andra som kikar på min blogg så bjuder jag här kommer en polska som jag hittade på YouTub efter spelmannen Sven Larsson i Väse. Väse ligger utanför Kristinehamn på väg mot Karlstad. Sven tillhör spelmän som spelar låtar från den östra delen av Värmland. Har även en inspelning med Per Saxholm med denna polska som jag spelar på detta inlägg. Såhär nedan har jag gjort ett lite arr. på låten efter Sven Larsson i Väse

 

 

 

 

 

Bilden ovan är Sven Larsson i Väse spelandes på sin fiol.

Polska efter Sven I Väse efter hans far Emil Larsson I Dalsskogen – detta är min tolkning av polskan.

Mina spelkompisar Per Saxholm Karlskoga och Lennart Gybrant Daglösen har träffat Sven många gånger. Så här nedan har Per Saxholm skickat lite om vad Per och Lennart  gjorde tillsammans med Sven. Finns i ett annat inlägg på min blogg datum V 17 22 april ” Folkmusik från hemmet i dessa covid-19-tider”.

 

Jo, Både Lennart o jag var många gånger till Sven Larsa. Ibland var vi tillsammans och låg över o ”spela beter” – ibland åkte vi var för sig, ibland på dagsturer ibland låg man över.

Sven hade mycket att berätta om sin hembygd och jag åkte ibland runt med honom och besökte olika ställen i Väse.  Han kom också till Brattfors o var med där, bl.a. vid begravningar av andra musikerkollegor (Nils-Owe Moberg från Jonsbyn t.ex.). Han kom även när vi hade musikarrangemang. Vi gjorde dessutom ett radioprogram en gång tillsammans med just Nils-Owe hemma i Jonsbyn, Lindfors tillsammans med Beng Borr från Brattfors, Sven o jag.  Nils-Owe var son till Måler-Gustaf i Jonsbyn som Lennart spelat mycket med.  Svens son Konrard hade ett radioprogram som hette: ”Hört i Hälga” där vi muciserade, och spelade gamla låtar. Kanske finns det kvar i Värmlandsradions arkiv någonstans?

Sven var även med vid ett spelmansmöte i Hembygdsgården i Karlskoga, då jag skjutsade honom dit. Har även en fiol som jag köpte av Sven, han gjorde fioler.

Så … nog har jag träffat Sven Larsa i Väse alltid!!   Spelar många av hans låtar, Lennart o jag spelar nog både samma o lite olika!

 

Här kommer ett YouTub-klipp på när Sven Larsson i Väse spelar den polskan som jag lärt mig från detta YouTub-klipp. Det är Bengt Lindroth som har filmat detta inlägg med Sven. Bengt Lindroth är musiker och spelman och är en utav medlemmarna i “Skäggmanslaget”.. Bengt har på 1980 o 1990-talet filmat många Värmländska spelmän. Filmerna finns att se om man tar kontakt med någon från Värmlands Spelmansförbund.

 

Polska efter Sven I Väse ef hans far Emil Larsson I Dalsskogen, Sven spelar polska på sitt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.