9/10 träffade jag Jernbergsgruppen i Östhammar

Min resa i Roslagen där jag söker personer som spelar folkmusik fortsätter. Via Facebook fick jag kontakt med Riksspelmannen Per Gustav Jernberg (son till Anton Jernberg) som nu bor i Östhammar. Han bjöd in mig att vara med att spela tillsammans med hans grupp “Jernbergsgruppen”. De spelar låtar nästan enbart efter släkten Jernberg. Vi var denna eftermiddag 5 personer som träffades och spelade mellan kl. 14 – 17.30 i Vuxenskolans lokar i Östhammar. Jag blev bjuden på lyxfika där vi hann att prata mycket med varandra. En mycket trevlig eftermiddag i Jernbergs låtandan. Vi spelade förstås en del Ceylons låtar o lite annat smått o gott. Karl Gustaf Jernberg, född 17 januari 1881 Valbo, Gävleborgs län, död 15 september 1964, spelman (fiol) från Valbo i södra Gästrikland.De så kallade Jernbergslåtarna har sitt ursprung i Gästrikland, södra Hälsingland och Uppland, och han förde vidare en omfattande repertoar av äldre låtar in i vår tid.

 

Bild på Riksspelman Per Gustav Jernberg

Information nedan från Wikipedia

Gustaf Jernberg var son till fiskaren Per Gustaf Jernberg. Efter genomgången folkskola i Sikvik innehade han olika anställningar som metallarbetare. 1919–1941 var han anställd vid Österbybruk och senare som portvakt där. Jernberg lärde en hel del låtar från sin far och särskilt från sin farfars far Anders Gustaf Jernberg. Under en femårig vistelse i Lingbo påverkades han starkt av hälsingemusiken, och genom sin anställning vid Österbybruk kom han i stark kontakt med den uppländska folkmusiken. Under en lång följd av år spelade han vid brukets midsommarfester och under senare år ofta tillsammans med sina söner Karl Herbert och Gustav Anton som även de var skickliga fiolspelare. Från 1940-talet uppträdde han med sina söner på spelmanstävlingar i Uppsala och Stockholm och spelade även på Skansen. Jernberg var även en stor låtkompositör.

 

Jernbergstraditionen lever nu vidare i och med Per Gustaf Jernberg och en mängd andra spelmän i Uppland och Gästrikland.

Lite mer info om Jenbergarna nedan.

Jernbergslåtarna kulturhistoria (artikel)

Jag en Jernbergselev – Arne Blomberg

Jernbergsstipendiet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.