Spelade på “Kulturnatta” i Örebro med gamla spelkompisar

Spelade på Kulturnatta med spelkompisar från olika delar av Örebro län i konserthusets i Foajén.

Jag fick ett messenger meddelande från Lotta Olsson i Lindbacka utanför Örebro. Hon skrev till mig så här:

“Hej Uffe! Är du i Örebro på fredag 25/10? Vore kul om du kan vara med och spela till dans med Felan på Kulturnatta. Soundcheck 17.30. Spel till dans 19.15-20.00. Låtlistan har du fått av Olle på e-post. De som mötte upp igår var Olof, Affe, Olle, Birgitta E och jag. Pehr skulle komma på fredag. Ditt energirika spel vore en stor tillgång. Kul om Kerstin o Kesti kommer också!”

Vi skulle göra reklam för Felan – föreningen för folkmusik och dans i Örebro. på “Kulturnatta” i Konserthusets foajé. det finnsen scen i foajé där det brukar vara konserter ibland. Vi soundcheckade och gick och tog det lugn i “Svenska kammarorkesterns lunchrum. Ett väldigt stort och vacker lunchrum för alla musiker som sitter och övar i sina bås i konserthuset inför olika konserter. Vi hittade ett konferensrum som var ledig där vi slog oss ner och började spela igenom reportoaren.

Strax efter kl 19:00 gick vi ner en trappa för att göra oss redo för framträdandet. Det hade kommit mycket folk som satt och käkade och drack och hade det trevligt. Framför scenen hade man gjort plats för dansarna. Det var det vi ville bjuda på, så det vara bara att hoppa upp och ta sig en sväng.

På scenen ville jag stå till vänster en bit in. Mn hörsel börjar inte bli så bra på det högra örat efter en ringexplosion när jag var i 20 års åldern. Jag hade Affe till vänster om mig och Pehr F till höger om mig. Det skulle bli bra. Olof skulle vara spelledare och leda oss genom låtarna. Vi började spela Polska efter Erik August Sellin “Hinspolska. det blev ett jäkla drag och Pehr och jag tog över taktpinnen ett tag och körde låten några gånger till. När man ser att dansarna gillar låten så är det bara att köra vidare, vilket Pehr o jag var överens om, kanske inte Olof -men han sa inget. Medverkande: Olof Eriksson, Olle Linder, Anna Hesselbom, Kent Ekblad, Birgitta Edstam, Lotta Olsson, Erik Zaunschirm, Pehr Falken ström, Ulf Karlsson, Alf Ekblad och David som dök upp, en gammal elev till mig från Uskavi – folkmusikläger i Örebro län. David hade med sig sin son också som spelade med oss. Extra kul tycker jag!

Ulf Karlsson Ledare Uskavi- ungdomsläger någon gång i mitten på 1980-talet

David berättade: “Hade det inte varit för Uskavi-lägren, så hade jag David idag inte spelat säger David”. Jag blev både rörd och stolt över de fina orden från David. Jag var med och drev  Uskavi – lägren för ungdomar som spelar folkmusik i 14 år. En verklig överraskning att David och Davids son spelade tillsammans. Det händer ibland att gamla folkmusikelever samt barn från när jag jobbade på fritids hör av sig till mig via telefon ellr mejl för att berätta vad de pysslar med för musik idag. Det gläder mig oerhört när gamla barn och ungdomar jag haft på olika läger, kurser och på fritids hör av sig till mig. Då var det värt allt slit runt omkring. Själva kurserna och tillfällena vi musicerade ihop var bara en lycka för mig.

En kul kväll var det med många evenemang att lyssna på runt om i Örebro stad. Jag stannade kvar med Kerstin i konsert huset. Vi hade fullt upp att bara gå omkring och lyssna på musik i konsert huset. Vi käkade lite tillsammans med goda vänner som vi har i Örebro. Det blev en kul kväll med spel från scenen i foajén i konserthuset samt några konserter som vi lyssnade på med musiker från Svenska kammarorkestern i “Rotundarn” i konserthuset. Det räkte för mig och min fru Kerstin innan vi klädde på oss och cyklade hem till Sörbyängen.

Roslagens spelmanslag CD-inspelning Fasterna-låtar

Bussresa mot Norrtälje och inspelnings kväll med Roslagens spelmanslag

Så var det dags för nästa inspelning! Denna gång tillsammans med Roslagens spelmanslag.
Vi skulle träffas som vanligt 19:00 men vi skulle hålla på och spela in till 21:00. När Martin vår spelledare bestämmer det så blir det 21:00 och inte längre. Så jag bestämde mig för att ta bussen in till Norrtälje. Det är väldigt skönt att slippa köra bil i mörkret bland alla djur som korsar vägen mellan Tomta/Väddö -Norrtälje.
Bussen anlände till Norrtälje 18:30. Jag gick direkt till Kulturskolans lokaler som ligger bara 5 minuters promenad från busstationen. Jag antog att Jens redan var där och drog sladdar och riggade upp för inspelning.

Bakgrund CD inspelning

Bakgrunden till varför Martin Björklund och Moa Sjölander, våra spelledare vill spela in låtar med spelmanslaget är att Martin Björklund och en kompis till Martin Einar Zethelius har skrivit en bok om folkmusik i Roslaglagen. Till boken ska det vara med en CD-skiva med folkmusik från Roslagen. Det är där Roslagens spelmanslag kommer in i bilden. Martin och Einar har redan nu spelat in en massa låtar tillsammans. Einar är riksspelman på Nyckelharpa och är en etablerad folkmusiker.

Inför inspelningen

Rosklagens spelmanslag fick inför sommaruppehållet 2024 i uppdrag att lära oss 2 låtar från Fasterna. Låtarna var inte helt enkla men helt möjliga att lära sig under sommaren. Vi skulle spela in 3 låtar från Fasterna  Hade vi tid över så hade vi 7 st extra låtar från Roslagen som vi kunde spela in. Polskan efter Viktor Svensk var i 4:a repriser och ingen repris verkar hänga ihop. Det blev en utmaning i sig att lära sig under sommaren!
Vi delade in oss i olika instrument sektioner samt stämspelare. Jag var en av de tre personer som spelade stämmor till alla låtar Ann-Marie Henning på tvärflöjt, Lena Sjölander fiol och så jag på fiol spelade stämmor. Vi hamnade i mitten av gruppen vilket var väldigt bra för då hörde vi hela gänget som denna dag var 37 st personer. som hade anslutit sig till inspelnings kvällen. Starkt gäng som hade möjlighet att vara med denna kväll!!  Vi är idag 41 st. betalande medlemmar och lite personer som kommer och går lite när det fungerar för dem.

Nedan kan ni se låtlistan inför inspelningen.

Vi började med de tre Farsterna-låtarna alla i Roslagens spelmanslag verkade vara väl förberedda inför uppgiften. Efter drygt 40 minuter hade vi spelat in de tre Fasterna -låtarna. FIKA 10 MINUTER!!!
3 st Fasterna-låtar inspelning.
Låtordning:
Fasterna Brudmarsch
Hambo-Polska efter Anders Karlsson Nyby
Polska efter Viktor Svensk “På Tiljorna Borglåt  Mörby slottsruin”
Efter fikat tog vi oss an de sju st. extra låtarna. Som sagt, alla var så väl förberedda även ljudteknikern Jens som i vanliga fall spelar tillsammans i laget. Det var inga konstigheter alls med inspelningen. Vi fick göra “en flytt av flöjt sektionen” för Jens ville lyfta fram dem i några låtar. När sista låten skulle spelas in , jag tror det var Vallentuna polskan så såg jag att kl. var 7 minuter i 21:00. Så jag tänkte att jag slutar kl. 20:55 och plockar ihop mig för att hinna med sista bussen till Tomta/Väddö. Jag hann vara med på 1:a tagningen men inte den 2:a tagningen. Då var jag tvungen att smita iväg. Under tiden jag plockade ihop mig så körde laget en sista tagning på Vallentunapolskan. När de var klara och skulle börja packa ihop sig vinkade jag åt
alla och tackade för gott samarbete. Sen smet jag och Gudrun ut tillsammans. Gudrun skulle vidare hon med och hade en tid och passa. Innan jag gick till bussen gick vi förbi Gudruns bil, där Gudrun hade en kasse med äpplen med sig till mig. Så nu har vi massor med äpplen inför hösten och vintern. Gudrun spelar nyckelharpa och är med i “Häverödals spelmän på måndagar. Så vi träffas både på måndagar och tisdagar. Jag tackade Gudrun för äpplena och gick vidare mot bussen.

Extralåtar vi spelade in:

Kumlingevalsen
Pliggschottis
Rospiggepolskan
Schottis 43 Hugo Alvén
Gammal Roslagspolska
Gåsvikarns Skänklåt
Vallentunapolskan

En rolig dag med goda spelvänner i Roslagens spelmanslag var över. En upplevelse som jag kommer att bära med glädje och stolthet!! Roslagens spelmanslag har ju bara existerat i 3 år om 6 månader. Det finns många kompetenta folkmusiker i Roslagens spelmanslag. För mig har det  varit och är  fortfarande en upplevelse att få möjlighet att lära mig låtar från Roslagen som jag älskar att var i.

Alla oss som var med och spelade in Roslagens spelmanslags första CD:

Spelledarna Martin Björklund och Moa Sjölander,

Ulf Karlsson, Staffan Berg, Hans Perkio, Lena Djärv, – Eriksson Berit Hasselgärde, Stefan Lindskog, Sandra Winkelbauer, Thomas Branth, Carina Widlund, Olle Nordin, Åke Pettersson, Lena Sjölander, Fanny Järvengren, Torbjörn Eklund, Frida Eklund , Karolina Eklund, Björn Roman, Gunnar Persson, Ann-Christine Billström, Micke Lövroth, Sven Fredriksson, Olga Niit, Magnus Dürr, Eivor Erkas, Gudrun Ebeling Rolf, Ann-Marie Henning, Kenneth Jansson, Louise Ekengård Kjölhede, Eira Norin, Birger Björnerstedt, Roger Thorén, Peter Vedin, Roland Vinge, Curt Magnusson och Jens Engelbrecht som denna dag jobbade som ljudtekniker fick avstå spelandet. I vanliga fall är Jens med och spelar med oss andra i Roslagens spelmanslag.

En YouTube-film från inspelningen som Jens Engelbrecht filmade på oss alla.

Ett collage med bilder från inspelningen 2024-10-22 i Roslagens kulturskolas lokaler.

Bilder är tagna från filmen som Jens Engelbrecht filmat i inlägget.

Saga – projektet -spela in jullåt hemma hos Jens i Minportstudio

Så var det dags att åka in till Jens Engelbrecht i Norrtälje och krypa in i Mindportstudion igen. Saga-projetet med Johanna Emmy fortsätter med en ny jul-låt.  Denna gången hade Jens gett mig en riktigt svår utmaning att ta mig an. Jullåten var i och för sig inte så svår. Låten gick i E-dur vilket inte är något problem förutom att jag inte har ett “Diss”” på min gamla Alban Fastpipa, men enligt Jens så skulle det gå att pitchla D till Diss. Problemet denna gång vara att jullåten hoppade så mycket mellan oktaverna. Låten hade ett större tonomfång än vad den svenska säckpipan mäktade med, så jag tvingades att hoppa mella oktaverna i låten. men det kunde Jens också fixa och rätta till så att det blev bra. Det lät inte klokt när jag övade på låten hemma på Tomta! Efter många turer och en period i övandet där jag höll på att ge upp så fixade jag att spela låten så Jens var nöjd. Jens fick mycket mer efter jobb med låten eftersom jag tvingades hoppa så mycket mellan oktaverna. Ibland visste jag knappt var jag var i låten, pus att jag spelade ett D istället för ett Diss så min hjärna kokade ibland.

Sagt och gjort – men nu var jag på plats och skulle leverera jullåten! Jag tror att jag var den sista att lägga på det jag ska göra med säckpipan på jullåten. Johanna hade sjungit in låten innan mig, Annars brukar Stina, Jens fru sjunga in låten med text innan Johanna slutgiltligen sjunger in låten.Jag kände att det kommer att gå fort att spela in låten, för jag var väl förbered! Jens och jag kom överens om att dela upp låten i lite mindre delar, eftersom det i vissa passager i låten är lite krångligare att rytmisera i låten och då kommer jag lätt av mig. Första delen i låten tog jag rakt på bara. Sen i de längre sekvenserna i låten delade vi upp sekvenserna i två delar. Allt flöt på snabbt och efter ca. 50 minuter så var jag klar med låten och Jens var nöjd. Jen undrade om jag kunde köra hela låten rakt igenom och improvisera mig genom låten. Så det blev två tagningar med improvisation sen var allt klart. Sen för Jens mycket jobb med att rätta upp alla toner som ska var i andra oktaver. Det är tur att det finns teknik att ha tillgång till!

Sen ville Jens att jag skulle improvisera till ett komp/rytm. Jens hade en idé om att vi skulle tillsammans göra en rolig video med lite tokig musik till själva video. Så jag fick stämma om min säckpipa i A-moll sen improviserade jag till ett komp som Jens lagt på i hörlurarna. Det blev en nykomponerad låt som Jens sen ska jobba vidare med. Jens och jag var nöjda med inspelningarna och jag såg på klockan att jag hinner med bussen som går till Väddö/Tomta kl. 11:18. Så från 09:45 – 11:05 har vi gjort allt detta som jag beskrivit. Men jag var väl förberedd och Jens tackade mig och sa ” Det är väldigt kul att jobba med dig! Du är alltid så väl förberedd och levererar bra grejer på säckpipan!” Bara att suga åt mig!!

Vi sa hej och att vi ses på tisdag den 22/10 då vi ska spela in en CD med Roslagens spelmanslag. Jens kommer då att vara ljudtekniker och inte spelman vid inspelningen.

 

 

 

 

Jag han med bussen till Tomta. När jag satt på bussen såg jag att jag kan åka till Staffan och barnbarnen i Västerås och fira hans födelsedag. Sagt och gjort jag ringde Kerstin och frågade om det var ok att komma lite senare och fira Staffan. Det blev en bra avslutning med födelsedagsfirande i Västerås med Staffan-familjen.

Saga projet ny låt “Jullåt”

På ett rep med Roslagens spelmans lag fick jag information om att Jens Engelbrecht ville ha med mig på en jullåt i Saga projektet med Johanna Emmy. Jag skulle spela på min säckpipa i E-dur Jullåten. Jag har ännu inte fått min nya säckpipa från Max Persson Rimbo så jag har inget högt Diss på min pipa. men Jens bedyrade att det fixar Jens efter inspelningen, han pitchlar upp tonen – hur nu det nu fungerar. Jag litar på Jens! Jag fick låten skickad till mig efter en vecka så det var bara att börja jobba med låten. Jag ska spela i princip hela låten Låenen var uppdelad i 4-6 olika sektioner enligt de noter jag fick av Jens. Det var mycket oktav hopp för mig som gjorde att jag inte hade den tekniken för att kunna rytmisera melan oktavhoppen. Jens ska pitchla tonerna så att de är i rätt oktav. Det blir ett gediget arbete för Jens. Men så är det när den svenska säckpipan ska spela tillsammans med andra instrument  och i tonarter och oktavomfång som den svenska säckpipan inte är byggd för. men med tekniken går det idag att lösa det mesta.

Jag har hållit på att ge upp många gånger. Ett tag så skickade jag in ett förslag till Jens där jag spelar melodi blandat med stämma under låten. men det fick inget gehör från Jens som är chefen i projektet. Så jag fick bita i det sura äpplet och böra jobba från grunden. Jag hade noterså jag får börja där på fiolen. eftersom jag fått en fullgas inspelning så han jag inte med i alla toner och hopp mellan oktaver. Så jag spelade in de olika momenten i låten på fiolen i sakta tempo. Då lärde jag mig hur de olika delarna  i låten lät. Senkunde jag sätta mig med säckpipan och ta ut ton för ton och lära mig tekniken i de olika oktav hoppen. Så efter 4-5 dagar hade jag tagit mig igenom låten och jag kunde spela låten rakt igenom i det tempo som Jerns vill ha i låten. En tålamodsprövande inlärning var det!! Sen fick hjärnan bara kopla bort tonen höga Diss. Drt var bara att spela på och det var också en process i sig för att lära sig låten.Nu är jag klar och jag sitter nu på Norrtälje bussen in mot Norrtälje och Jen studio Mindport  produktion där jag nu ska spela in låten. Mycket tålamod och jobb med låten har nu givit resultat. Ska bli jättekul att senare få höra resultatet.

Pehr och jag började via telefon planera låtlistan Emigrantkapellet

Så var det dags att börja planera spelningen vi fått i “Emigrant kapellet” under zornveckan i Örebro den 16/7-2025.  Pehr Falkenström fick uppdrag av gruppen att fixa en låtlista med låtordning. Vi andra skulle bidraga med nya låtar. Såg att Pehr fick ett stort uppdrag ovanpå att anat han har så jag erbjöd mig att han kunde ringa och bolla med mig när han hade möjlighet när han tog sig en paus i lantbruksarbetet. Pehr Har nu hört av sig 3 gånger och vi har suttit ett antal timmar och spånat på nya och gamla låtar för gruppen. Vi ska ha låtar till en låtlista för att spela till dans “Gammaldans i 2 timmar. Inga problem i och för sig men det gäller at få alla grupp medlemmar med sig på tåget. Så jag har tagit på mig att vara administratör och länken till de andra gruppmedlemmarna  Cissi Tysslinge, Jan-Anders Latorp

Pehr Falkenström

och Staffan Berg Furusund pehr bor i Svinnersta och jag bor förnärvarande på vår sommar och höst i Grisslehamn Tomta. Så vi är en grupp som bor på geografiskt olika platser. Jag är van vid det tidigare.

Nu har vi kommit så långt efter dessa tre träffar på telefonen jag och Pehr att vi vill att alla andra ska bidraga med sina favoriter till Låtbanken och danslistan. Sen sk avi allihop träffas den 8-10 november uppe i Malung där Cissi är. Cissi går Malungskursen från augusti till december. När vi träffas ska vi ägna oss åt att göra låtordningen på de låtar hela gruppen bestämt samt vilka låtar vi känner för att ta in som nya låtar. Det ska vara rimligt för alla att lära oss de nya låtarna.

En spännande process som jag tror kommer att bli jättebra!

 

 

Tisdags övning med Roslagens spelmanslag

Vi fortsätter att jobba på med låtarna inför konserten 29 och 30 november samt skivinspelningen den 22/10-2024. Vi fick lära oss en ny låt efter Mosse-Fridolf som han gjort “I ensamheten”. Låten går i A-moll men laget spelar den i G-moll och ska framföras av alla som spelar fiol på konserten i Norrtälje och Rimbo. Jag har lärt mig låten tidigare i Häverödals spelmän, så den var ingen ny låt för mig, men däremot ny tonart.

Vi körde igenom låtarna som ska spelas in på CD-skiva den 22/10 samt konsert låtarna. Arret på låten efter Kus-Erik körde vi igenom. Det händer väldigt mycket och nästa gång så måste jag ha anteckningsblock med mig för att anteckna det viktiga så jag kommer ihåg allt som ska övas på. Många små detaljer är det! Nästa övningstillfälle är den 15/10. Då ska vi träffa Norrtälje Musikkår för första gången och repa med dem. Då blir vi många i replokalen. bara spelmanslagen är mellan 30-35 personer. Spännande ska det bli!!

Spelträff hemma hos Lena Djärv utanför Edsbro

Det var nu länge sedan Hans, Lena och Ulf träffades och spela. Avsikten med träffen var att vi behövde ses för att öva på låtarna i Roslagens spelmanslag. Efter fikat med äppelkaka o kaffe så körde vi igenom konsert låtarna “Gellote tre vändningar”mfl., samt några låtar som ska spelas in på CD-skiva. Vi övade inte nitiskt utan vi var sugna på att prova och spela låtarna som Lena och Hans plockat fram som jag sen skulle lära mig på säckpipan.

Låtar som jag nu lärt mig:

The Chanter’s Song i E-dur på säckpipan

Marsch Mariasånger nr. ska spelas på Svensk Säckpipa E-moll

Maria sång på säckpipa, Quen a Omagen (CSM 353) · Wolgemut

Så jag fick lite roligt jobb att lära mig låtarna som passar jättebra på min säckpipa. Målet med våra träffar kommer att vara att vi ska spela upp på Lohäradsstämman 2025 i August. Ett rimligt mål. Ska bli jättespännande att se var vi landar. Vi var alla tre fast besluta att det får bli lite mer tätare träffar framöver.

 

1:a träffen efter operationen med Roslagens spelmanslag

Det var en satsning att ta sig från Tomta till Norrtälje med buss 637 till Norrtälje och Roslagens spelmanslag. Ett kärt återseende blev det iallafall. Jag hade inte orkat öva så mycket efter operationen så det blev hett om öronen denna kväll. Helt borta vara jag inte. Jag hade övat på bra så jag var nöjd. Det stora samtalsämnet denna kväll var låtvalet av låten “Gellote i tre vändningar” i F-dur och ska spelas snabbt tillsammans med blåsorkestern. De allra flesta har problem med inlärningen av låten och framför allt 2:a reprisen som har en fingersättning  på fiolen som många som spelar har svårt hantera. Jag bestämnde mig för att ge låten en chans och framför allt 2:a reprisen 1:a och 3:e kan jag och har fått upp farten på.

Efter en trevlig spelkväll så var det dags att ta sig hem med buss 637 från Norrtälje till Tomtasåg 21:13 framme 22:05. Helt slut efter denna kväll somnade jag ovaggad lycklig och nöjd att jag nu kan röra mig utan att få ont! LYCKA!!

Länk till övningssida Roslagens spelmanslag inför konserten och skivinspelningen.

Jobbat med Roslagens spelmanslags låtbank

Nu börjar allt bli som vanligt efter operationen. Stygnen som var kvar i såret är nu borttagna. Såret ser bra ut enl. distriktssköterskan. Jag har nu också börjat cykla och ikväll ska jag gå på teater med Kerstin. Bilen som fick en 2:a på höger övre länkarm rostskadad ska imorgon torsdag åtgärdas så vi kan åka till Väddö.

Jag har haft mycket tid nu efter operationen. Jag har hållit på i några dagar och sammanställt alla låtar och YouTube-länkar som ligger som en röra på Roslagens spelmanslags interna Facebookssida. Har tänkt på det länge. Men nu är det gjort och jag är jättenöjd! Se resultatet på länken nedan. Hoppas att jag kan inspirera någon annan.

Låtbank Roslagens spelmanslag Excel-fil

 

Jag har även sammanställt alla låtar som är efter Anton Olausson och alla Antons YouTub-klipp med Närkelåtar/Örebro län på svensk säckpipa. Det var ca 54 st låtar. Jag kan bara några stycken sen tidigare. Men nu har jag jobb om jag vill. Kom på det när jag satt och funderade själv på vilka låtar mer jag har från Närke/Örebro län som passar att spela på svensk säckpipa. Detta utifrån den konsert och dansspelning Anders Norudde och jag ska göra under zornveckan i Örebro 2025-07-14 — 2025-07-19. Synd att Anton inte kunde vara med på konserten och dansspelningen med Anders och mig!

Totalt 141st låtar varav 54 låtar får Örebro län/Närke med video på svensk säckpipa efter Anton Olausson

Anton Olausson och Ulf Karlsson repar inför Folk at Heart 2017.

Nyopererad spelman 9/9-2024

 

En liten summering av mitt till stånd nu efter 5 månaders väntan på att få operera mitt ljumskbrock på höger sida.

 

Så började det

Det har varit en lång process med vår svenska sjukvård från det att brocket uppkommit tills brock nu äntligen är opererat. Efter lång tid med covid-19 som startade 26/1-2024 med påföljande post-Covid i 6 månader för tredje året i rad med hosta, råkar jag hosta till mig ett ljumskbrock den 3/4-2024. Viste inte vad det var för något och tog därmed kontakt med min vårdcentralen i Tybble.

 

Här kommer lisan över alla kontakter jag haft med sjukvården i Region Örebro län.

3/4 Hostade till mig Brocket. Tog kontakt med TybbleVårdcentral (Tvc) Läkarte ringer upp mig men inget besök.

11/4 tog kontakt med Tvc tidsbeställningen läkarbesök för att få en bedömning av vc-doktor som ska remitera mig till USÖ för vidare bedömning. Inget händer.

15/ 4tog kontakt med Tvc tidsbeställningen läkarbesök för att få en bedömning av vc-doktor som ska remitera mig till USÖ för vidare bedömning. Inget händer.

30/4 Ringer upp Tvc vill få en läkartid för bedömning och remis vidare

30/4 Tvc ringer upp får en läkartid

3/5 Tvc ringer upp sköterska. tiderna för läkarbesöket har dribblats bort.

16/5 läkarbesök på Tybblkevårdcentral bedömning brock, remiss till Brockcenter i Karlskoga

28/5 Akut färd till Norrtälje akuten. Kunde inte resa mig ur sängen p.g.a. smärtorna fån brocket. De la rätt brock och jag fick åka till Tomta.

10/6 Läkarbesök och bedömning på Karlskoga- Lasarett “Brockcenter”

29/6 Besöka USÖ Örebro för bedömning av mitt tidigare pungbrock , haft sen jag var 16 år, för att se om det ligger i vägen för det nya ljumskbrocket jag fått. Detta inför operation av mitt ljumskbrock.

7/8 till Karlskoga-Lasarett Brockcenter bedömning inför operation.

22/8 Kallelse till 1:a Operation av mitt brock. Smärtan tilltar mer och mer i brocket och mage tarmar. har svårt med tarmtömningen vilket inte gör smärtan mindre. Efter 5 timmar sittande på Brockcenter fick jag meddelandet att min operation ställts in. Fick förklarat för mig att jag var uppsatt på en eventuell tid nu när sjukvården går på sommarscheman. Bara att acceptera och åka till Tomta. Ny kallelse kommer. Nu har vården äntligen förstått att jag har ont och har svårt att fungera i vardagen. Jag fick ett tips om att jag kunde kräva reseersättning från vården från Grisslehamn/Tomta till Örebro för inställd operation. Så när du kommer den 9/9 så fråga efter en blankett i receptionen, fyll i den och skicka in till Eklundavägen i Örebro

9/9 Kallelse till ny operation Brockcenter Karlskoga lasarett. Nu ringde jag och frågade om jag hade en kanske tid eller en riktigt skarp tid? Brockcenter bedyrade att jag hade en skarp operationstid den 9/9 kl.10:00.

 

Operationsdagen och förberedelser

Upp tidigt 06:30 för att duscha och tvätta mig med special tvål och schampo inför operationen idag.fick endast dricka vatten eller The, Kaffe.  Buss från Örebro kl. 07.57 till Karlskoga med två byten. Nu var jag på Karlskoga Lasarett och “Dagkirurgin” efter alla turer. Det verkar som jag ska operera mig denna dagen. Läkaren som ska operera mig tog emot mig, undersökte mig med ultraljud och ritade på mig var ingreppet skulle göras. Full rulle var det på operationsavdelningen! 11.30 blev jag ombedd att byta om, väntan en timme innan jag skulle förberedas för operation. Trassel med att hitta en ven som ville samarbeta med sjuksköterskan som började pyssla med mig. Hon var en erfaren sjuksköterska som hade sina knep för att överlista mina vener som inte var så samarbetsvilliga. Sen blev jag rakad i skrevet där ljumskbrocket  skulle opereras. Sen kom narkosläkaren och en sjuksköterska som skulle lägga en lokalbedövning där ingreppet skulle göras. Jag fick lite lugnande medel som gjorde mig hög i några minuter där du inte brydde dig om vad läkaren och sjuksköterska gjorde med mig. Det var då jag fick reda på att titthålsoperationen hade de skrotat. Narkosläkaren såg förvånad ut och undrade om jag ville träffa läkaren som skulle operera mig. Men jag sa att jag litar på att ni väljer rätt operationsteknik utifrån mitt ljumsbrock. Det som förvånade mig var att jag fick en operations tid där den läkaren som skulle operera mig var specialist på titthålsoperationer. Det var väldigt viktigt enl. tidsbokaren. Vad jag inte förstod då var att det tillstött komplikationer med mitt ljumskbrock. Det fick jag reda på strax efter uppvaknandet efter operationen.

Dax att rulla in i operationssalen

Nu var jag klar för operation! Då kom två glada sjuksköterskor, en ordinarie och en som var elev. De hade mycket humor och jag skrattade så att det gjorde ont i brocket. Innan de körde in mig i operationssalen hade de glömt att fråga mig om jag tömt blåsan. Det gjorde jag vid halv tolv-tiden och jag kände inget behov av det. men de vände på sängen och körde mig till en toa. Av med slangar, sladdar m.m och sen in på toa – där hände ingenting! De får ta lite rast tänkte jag och klämde på – men det kom inte ens luft. Ner i sängen och på med alla sladdar och slangar m.m. o ett nytt försök att komma in på operationssalen. Jag hade fått både lugnande och morfin mot smärtan jag hade, så jag började slumra till lite. Då pep det i min övervakare som tyckte att jag andades för dåligt och alla kom rusandes till mig. Jag var väldigt avslappnad. Sen började en operationssköterskan på att prata med mig och ställa frågor. Jag svarade snällt på frågorna. Därefter fick jag syrgas av sjuksköterske-eleven. För att syre sätta mig ordentligt innan jag slocknade. Två timmar senare vaknade jag upp på uppvaket där en sjuksköterska hälsade mig välkommen tillbaks efter operationen. Jag frågade vad klockan var 15:30. Så två timmar tog operationen, kunde jag räkna ut i mitt just då dimma tillstånd. Senare fick jag reda på att operationen tagit längre tid än beräknat p.g.a. komplikationer som tillstött. Läkaren fick ta bort en massa bindväv som börjat växa i hålet där mina tarmar brukade puta ut. Inte konstigt att jag hade fått ont! Fick ett kort utskrivnings-samtal med läkaren som gjorde operationen. Läkaren bekräftade att det blivit komplikationer. Saft, vatten och nyponsoppa stod på uppvaknings-menyn. Tillslut fick jag en macka som jag njöt av länge tillsammans med The och saft. Lycka! Nu börjar rehabiliteringen.

REHAB-literingen börjar

Kl. 16:30 En sak är att ligga, en annan sak är att försöka ta sig upp ur sängen efter en två timmar lång operation. Börjar bli klarare i huvudet och får hjälp att försöka resa mig ur sängen. Det är först nu som jag känner var de har varit inne i mig och karvat. Det gör fruktansvärt ont i såret och inne i magen. Helt plötsligt har du inte längre någon kraft i kroppen. Beroende av stöd och hjälp krävs för allt du ska göra.  Tur jag har stor erfarenhet av rehab-träning. Jag ska ju åka hem ikväll. Upp på benen och gå med hjälp till omklädningsrummet där jag bytte om. Där säger sjuksköterska att jag ska klä på mig. Klä på mig? Intill mig stod två gubbar och slet så svetten lackadde för att få på sig sina kläder. Med mycket skratt och skämt så lyckade vi alla tre få på oss kläderna, iallafall så att det skylde våra ädla delar. Sen lufsade vi ut klädda som tre luffare i korridoren där vi senare skulle få våra tider för sjukresan hem.

Resan hem

Jag fick min resa hem till Örebro 18:20. Innan skulle jag hämta ut ett recept på smärtstillande. Apoteket var öppet till 19:00, så det skulle jag hinna. Jag missbedömde min kapacitet att kunna ta mig fram i korridorerna till apoteket. Med snigelfart och hålla mig i väggarna gled jag sakta fram i korridoren. Med 10 minuters marginal gled jag in på apoteket och handlade det jag skulle. Bussarna gick strax utanför apoteket och det var ingen buss framkörd, som jag såg. Efter en stund kom en kille fram och ropade OLF! Det måste vara jag! Jag fick mig en sväng ner till Degerfors innan där en farbror bodde innan bussen vände mot Örebro. Ni kan inte ana hur det känns att åka i en skumpig buss nyopererad och ont som fan i operationssåret trots smärtlindrande medicin. Vart enda gupp gjorde ont. Satt och höll i mig för att dämpa guppen. Väl hemma i Örebro tog Kerstin emot mig och ledde mig in på gården. Är så tacksam för att få hjälp med bärandet av ryggsäck sista biten in. Nu är jag hemma!!

Hemma

Väl hemma så började jag reflektera det som hänt. Jag är så tacksam för den vård jag fått. Väl inne på operation så gick allt så smidigt. Vilka fantastiska människor vi har som jobbar i vården. Är så tacksam för den Svenska vården som jag vill ska vara tillgänglig för alla! Då menar jag alla – inte som Ulf Kristersson sa ” Vården ska vara tillgänglig för all men bara för de som kan betala för sig har förkörsrätt i operationsköerna!” Ungefär så var innehållet i det Ulf Kr. sa om vården idag 10/9 när Riksdagen öppnades. Jag tycker att våra politiker ska börja diskutera om vad deras partier har för politiska ideologier. Det blir mer tydligt för oss svenskar och våra nysvenska invandrare att förstå om vi ska få bekosta vården/försäkringar själva för att överhuvudtaget få hjälp när vi väl behöver hjälp! Denna högervridna politik gynnar bara höginkomsttagarna. Alla andra får tjata sig fram för att få en plats i operationskön och de som inte orkar tjata får ingen hjälp. Jag vara nära att ge upp min kamp att få hjälp. Nu bor jag med en fru som kan systemet om vad du ska säja, när det ska säjas till vården, vem du ska ringa osv. De som inte kan systemet blir sittandes hemma med sina krämpor, trots att de betalt skatt för vår sjukvård m.m. i ett helt arbetsliv. Det är inte vård för alla! Känner mig priviligerad ändå!!

Nu har jag skrivit av mig mina upplevelser och kan nu gå vidare!

Många har hört av sig till mig, vänner som jag inte har så mycket kontakt med. så det känns bra att veta att det finns vänner i nöden! De räknas också som dina nära vänner.

Bakslag och ambulans till akuten

11/9 onsdag fick akut åka med ambulans in till akuten på USÖ i Örebro tidigt på morgonen. Jag hade en smärta som var outhärdlig. Kunde knappt röra på mig, sätta mig på en stol eller lägga mig i en säng utan hjälp. Sen skulle jag upp ifrån stolen och sängen. hade ont på höger sidafrån höftbenet på högersida och sen en halvmåne neråt och uppåt. Svetten rann och tårarna sprutade och jag fick panik. jag hade bara fått med mig Alvedon hem som smärtstillande. Ambulanspersonalen satte in infar och jag fick morfin som lugnande. Efter en stund kunde jag röra på mig lite mer. Jag fick åka med till USÖ-akuten för utredning vad som hänt.

Efter många prover, röngen och läkarkontakter hittade de inga fel, förutom att smärtan satt kvar för mig. Akut-personalen tog kontakt med min läkare i Karlskoga som opererade mig. Han sa att kan vara nervsmärtor. och under operationen kan läkaren ha kommit åt en nerv som han kapat. Så nu fick jag med mig hem något Rävgift Oxycontin som skulle dämpa smärtan. Det var ett syntetiskt morfin som skulle vara bra. Jag skulle fortsätta äta Alvedonen. Smärtan försvann – men jag mådde skit av morfinet och det kändes konstigt i huvudet. Men jag kunde sova bättre på nätterna och jag kunde börja gå och röra på mig med hjälp av kryckor. Men det var f.f. svårt att sätta mig på en stol, lägga mig i en säng, gå upp och nedför trappor osv. Jag hade fortfarande heller inte fått fart på magen efter operationen, inga toa besök sen söndagsmorgonen 8/9. mer text kommer

Oxynorm

Lite kommentarer nedan från gamla och nya vänner

Lite musik till kommentarerna: Vals efter Gustav på Hefalle Linnebäck “Prins Oskar”

 

Valsen har jag lärt mig av Per Saxholm

  • Härligt att operationen är över Uffe….hur känns det idag😊? Oj oj oj… vilken himla tur att det ändå gått så bra utifrån det du beskriver! Ja det är tydligt ..,, man måste stå på sig för att få hjälp om man är en sån som ser ut att må ganska bra! Sån tur att ni är ett så bra team – du och Kerstin😊👍!!! Träffas gärna över en hämtmatslunch hemma hos er… hör av dig när du mår så pass att du orkar. Sköt om dig ordentligt 🤗Kesti Omne

 

  • Så skönt att det blev av nu!
    Hoppas på snabb återhämtning och en pigg och bra höst. Allt gott! 🍂 Chatrin Edblad

 

  • Olle Linder
  • Robert Örtengren
  • Anders Norudde
  • Eva Candert
  • Per-Uno Åslund
  • Kinna Gustafsson
  • Kalle Kalin fått en låt av som han ville att jag skulle lära mig när jag blir bättre.
  • Micke Löfroth
  • Åse Christensen
  • Mona Lissmats
  • Pontus Tuvesson
  • Lena Molin
  • Jochen Schepers
  • Anders Hällström
  • Göran Bergman
  • Staffan Berg
  • Marie Hellström
  • Alf Ekblad
  • Med många fler!!!