Spelade på dubbeljubileum i Lerbäck 25/8-2018

Det blev ett hej dundrande firande i Lerbäck! Ett hundra-årsfirande och ett 90-årsfirande. Örebro Folkmusikförbund ÖLFM tillsammans med Pehr Falkenström hade planerat det stora jubileet. Carl Viktor Rulin hyllades eftersom det var 100-år sedan han dog och ÖLFM fyllde 90-år som förening. Jag var engagerad i 6 st programpunkter under dagen och kvällen. Kl. 13:00 började jag med att spela på en danskurs. Detta avlöstes sedan med att kl. 14:00 spela 3 låtar på öppen scen tillsammans med Blå Bergens Borduner. Kl. 14:45 spelade jag själv solo på den öppna scenen. Den låt jag spelade har jag gjort en snabb inspelning av nedan.

Jag spelade en polska efter Carl Viktor Rulin som han hade låten efter Blinda Pelle. På en spelmanstävling i Lindesberg 1909 spelade Carl Viktor denna låt. Det gick så bra så att han gick och vann hela tävlingen. Spelade samma låt vid Rulins grav fast med en annan tolkning av låten. Se nedan.

Efter den öppna scenen blev det ett snabb-rep med Pehr och David. Vi tre ska spela vid Carl Viktor Rulins grav efter själva minneskonserten i Lerbäcks Kyrka.

Kl. 15:30 Började minneskonserten i Lerbäcks kyrka. Många musiker hade blivit engagerade att spela på minneskonserten. Jag skulle spela säckpipa och fiol tillsammans med Anders NoruddeAnton Olausson samt Stefan Ekedahl. Vi spelade tre låtar tillsammans, alla tre låtarna var efter Carl Viktor Rulin Lerbäck.

 

 

 

 

 

 

Alla spelmän som medverkade i Lerbäckskyrka på jubileumskonserten för Carl Wiktor Rulin.

Ca. kl. 17:30 efter minneskonserten i Lerbäcks-kyrka var det dags att besöka Carl Viktor Rulins grav. De flesta ifrån publiken i den fullsatta kyrka gick ner till Rulins grav för att höra ÖLFM:s ordförande Erik Zaunschirm säga några ord om stor spelmannen. Som avslutning spelade jag en låt efter Rulin tillsammans med Pehr Falkenström och David Bastviken.

 

 

 

 

 

 

 

Från vänster Pehr Falkenström, David Bastviken och Ulf Karlsson. Spelar vid Carl- Wiktor Rulins grav. Vi spelar en låt efter Rulin som han hade efter en spelman som kallades för “Blinda Pelle”

Kl. 19:00 började firandet av 90-åringen – Örebro Läns Folkmusikförbund. Ännu fler spelmän var inbjudna till att spela och förgylla kvällen. Det bjöds på kaffe och tårta.

Kl. 21:00 intog jag dansscenen tillsammans med Blå Bergens Borduner. Vi spelade 1 timme till dans. Efter en timmes spel blev vi avlösta utav Eva Karlsson och David Bastviken som spelade dansmusik 30 min. Därefter intog Örebro spelmanslag scenen och spelade ytterligare 30 min. kl. 23:00 avslutade Blå Bergens Bordunder dansspelande med ytterligare en timmes bordun-dansmusik. Sen var kvällen slut. Jag var trött och nöjd! Allt jag skulle spela fungerade tidsmässigt. Men utan den fantastiska markservis jag haft av min fru Kerstin hade det inte fungerat så bra. Hon såg till att det fanns fika och mat mellan programpunkterna. TACK KERSTIN FÖR ALL HJÄLP MED MATEN!!

Det var en mycket trevlig tillställning som kommer att finnas kvar länge i huvudet och på näthinnan. Stort tack till alla er som jobbat med arrangemanget!

Här nedan finns en länk ifrån sydnärkenytt som gjort ett TV-inslag på hela arrangemanget. Håll till godo. SYDNÄRKENYTT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.