2019-01-05 Trettondagsdans i Svinnersta kapell.

Efter en trevlig dag och natt på “Folk at Heart” i artist-incheckningen och vandringen runt bland alla scener o spännande artister tillsammans med Kerstin o Carina for jag och Kerstin på eftermiddagen ner till Svinnersta o Svinnersta kapell. Där skulle jag träffa Bosse Jansson och Pehr Falkenström innan dansen. Vi skulle spela ihop oss lite så vi skulle vara förberedda på att dra igång dansen kl. 19:00 när alla danssugna gäster anlänt. Pehr och Helene hade gjort en tjusigt spellista på de som hade föranmält sitt intresse av att spela under kvällen.

 

Bosse, Pehr och jag drog igång dansen med att spela 30 minuter. Det var länge sedan jag, Bosse och Pehr spelade ihop på detta sättet. Vi spelade låtar från Värmland och Närke och låtarna satt som en smäck! Jan-Anders med sitt dur-spel avlöste oss när vår tid var ute. Efter Jan-Anders skulle Anders Norudde och Johanna Karlsson spela, med de hade lämnat ett sent återbud. Så jag fick snabbt rycka in. Jag valde denna gång att spela låtar ifrån Karlskoga trakten samt Östra Värmland. Det blev ett mycket uppskattat inslag av både dansare och spelmän! 20:30 när mitt spelpass var slut bröts spelet och dansen

En av de polskor jag spelade till dans. Denna polska är efter Anders Ers Gustafsfors “Knut Gabriel”.

Det skulle tas fram bord och stolar så att den traditionsenliga gröten skulle kunna smakas på. Till självkostnadspris serverades det risgrynsgröt, smörgås, öl, kaffe och kaka m.m. Stefan från “Döberg” läste Tomten, fast en mer våldsam och blodig version. Efter det att alla var mätta fortsatte spelet och dansen efter spellistan. Det dansades långdans som Lena Linder ledde och Pehr och Gustav spelade.

När spellistan var slut (vid ca. 24-tiden) och dansarna inte orkade dansa längre så blev det fritt jam tillsamman med de spelmän som var kvar.. De dansare som fortfarande hade ork kvar kunde fortsätta att dansa. Vi jammade på tills kl. blev 01:30 innan även spelmännens krafter hade sinat. Jag och Kerstin samt Bosse och Eva sov över i kapellet. På morgonen bjöd Pehr och Helene på frukost ner på Öster gården. Vi satt och käkade frukost i flera timmar i Pehr och Helenes kök. Tack Pehr och Helene för en trevlig trettondagsdans och tack för er gästfrihet!! Ser fram emot nästa trettondagsdans 2020.

 

 

 

 

 

 

Foto Eva Jansson och Kerstin Engström

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.