2019-03-07 Spelar Karlskogabeter tillsammans med Per och Anders

I eftermiddags tog jag bussen in till Karlskoga. Ska träffa Per Saxholm och Anders Norudde. Vi ska spela en massa beter ifrån Karlskoga trakten. Pers huvud är fullt med låtar som jag och Anders måste lära oss.

Per och jag skulle träffas vid Pers garage där vi sen tog oss vidare upp till Anders i Pers bil. Anders hade laddat upp med en smarrig fettisdagstårta. Den satt fin med lite fika till innan vi började spela. Efter en liten trög start var sen Per i sitt esse! Det fanns inget stopp och begränsning på vad han kunde ta fram för låtar. Jag lärde mig idag att “Gustav i Hefalle” bodde i Linnebäcks trakten. Det är namn på en spelman som jag hört min pappa o farfar nämnt när jag var liten. Självklart visste Per vem Gustav på Hefalle var.

Sen kom kvällens andra överaskning – Per slog på stort och bjöd oss på “hämtad pizza”. det satt fint efter ett antal timmars spelande. Tack Per för att du tog initiativet att se till att vi inte svalt denna kvällen. Efter pizza ätandet blev klockan så mycket och jag var tvungen och bryta upp för att ta mig med bussen in till Örebro. Per skjutsade mig till busstationen där vi skiljdes. Innan jag åker till Väddö och jobbar i vår och sommar så ska vi träffas igen och spela. Det var en fantastiskt kul kväll med många skratt och med nya och gamla beter som vi spelade ihop. Nedan kan ni lyssna på ett YouTub-klipp på en låt som vi spelade under kvällen.

Tack Anders och Per för att jag får träffa er bägge och lära mig denna unika folkmusikskatt ifrån Karlskoga  med omnejd. Ser framemot nästa träff igen.

 

 

Här spelar vi en gammel bete – en vals efter blinde Karl i Holmsjöhöjda. Per har lärt sig låten efter Otto Busk Spången i Loka. Finns en text till låten också, den lyder så här: “Jag sjunger å speler så snällt för de små”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.