Blå Bergens Borduner repar in nya låtar i Rättvik 10/1-12/1-2020

Så var det dags att samla ihop de gamla “Bordunerna” igen för rep hemma hos Stefan Ekedahl och Betty Binder i Bäck utanför Rättvik. Dagarna innan hade jag inte mått så bra så jag trodde jag skulle få ställa in Rättviksrepet. Har varit sjuk med hosta och feber i omgångar efter spelningen i Kristinehamn den 25/10 -2019. Men på fredagen när vi skulle åka mot Rättvik mådde jag mycket bättre och jag kände att det skulle bli kul att träffas och spela igen med mina gamla kompisar i BBB.

 

Fredag Kl. 17:30 sammanstrålade Anders Norudde och Göran Freddy Fredriksson ute på vår parkering för avfärd norr ut. Vi packade in oss i Anders bil och for iväg. Vi hade alla laddat upp med nya låtar till BBB. Här ska det repas in nya låtar i gruppen! SKA BLI SKÖJ!! Strax efter kl. 21:00 anlände vi till Stefan och Betty i Bäck. Det är alltid trevligt att komma hem till Stefan och Betty. Stefan hade gjort det extra mysigt denna gång med en välkomstbrasa som sprakade välkomnande. Sonen Arvid var hemma på besök hos sina föräldrar i Bäck denna helg. Vi snackade och åt oss igenom kvällen och mös vid brasan i goda vänners lag. Kl. 01:00 tyckte jag det var dags att gå och sova. Vi har en lång och krävande repdag i morgon att se fram emot.

Lördag: Jag sov gôr gôtt o vaknade med ett ryck kl. 09:10! Rekord för att var Ulf när vi ska repa med BBB.  Jag hörde från övervåningen att det stökades runt nere i köket. Det var Stefan och Anders som var uppe o fixade frukost till hungriga Borduner. Freddy kom inte så långt efter mig. Vi drog upp våra rep-planer för dagen.

Vi spelade igenom de nya låtar som vi skrev ner vid förra repet till ljuset av familjen Ekedahls julgran. Svårt att tro att det är tjugon-dags Knut. Granen verkar må bra, den barra inte ett dugg. Det fanns några guldkornslåtar som vi skulle jobba vidare med. Anders och jag hade laddat upp med ett antal låtar från Karlskoga/öst Värmlandstrakten som vi lärt oss utav våra två mästare Per Saxholm samt Lennart Gybrant. Vi hade valt ut några låtar som vi tyckte skulle passa till gruppen. Lite senare fikade vi. Stefan hade fixat en överraskning till fikat, hemlagade semlor! Det smakade fint!

YouTub-klippet nedan spelar vi en låt som jag och Anders Norudde lärt oss av Per Saxholm -som lärt sig låten efter Aina Liljebjörn Filipstad – som lärt sig låten av sin far – som lärt sig låten efter Leisme-Per.

Arvid Ekedahl har filmat denna video.

Vi fortsatte repet. En annan låt som jag och Anders lärt oss av Per S är en polska efter “Ärtbergs – Kalle” efter Erik Pettersson Karlskoga. Den låten passar också bra att spela på säckpipan. Det blev många bra låtar som vi vaskade fram ur våra gömmor. Många av de låtar vi spelade i helgen passade utmärkt att spela på säckpipan. Bra för gruppen att få in lite nya låtar på säckpipa! En låt som Stefan lärde ut för kanske så där två rep sedan (i månader ur BBB-perspektiv är det 6 månader) var en polska efter “Sväs-Anders” från Älvdalen. En Brud-polska som jag spelar fiol på, låten har för mig en krånglig andra repris. Sväs-Anders låten passar alldeles utmärkt att spela på spilopipan, vilket Stefan gjorde. Så vi fick oss en duvning av Stefan även denna helg på Sväs-Anders brud polska. Det får bli en hel del enskild övning till nästa rep, iallafall för min del. Efter ett långt spelande käkade vi middag och gick sedan ut i mörkret för att ta en promenad. Känns konstigt att det inte finns snö i Rättvik i mitten av januari. Det blev en tidig kväll för mig eftersom jag inte var riktigt 100% kry. De andra satt upp någon timme till.

Söndag: På söndags morgonen var Stefan förts upp – igen – jag anslöt mig till honom vid 09:20. Sover som en stock nu på nätterna när jag inte mår så bra. Behöver väl det. Anders vaknade som trea och Freddy blev dagens sjusovare – igen!

 

Vi skramlade igång med repet och fortsatte beta av BBB:s nya låtar för framtiden från vår lista. Det blev även idag en långpromenad i solens sken faktiskt. Stefan å Bettys hus ligger så fint högt upp på Söderåsen med fin fin utsikt över Siljan. När vi kom in så tog vi en fika. Efter fikat repade vi in en låt som vi sen skulle lägga ut på YouTub och på Facebook. Det är bra för alla folkmusik- intresserade att få lite livstecken från BBB så ingen tror att vi trillat av pinn. Nej – vi lever i allra högsta grad. Men nu snart om några år ser  alla fram mot att gå i pension, iallafall Freddy och jag gör det. Stefan och Anders har ju sina firmor. Då kanske vi kan ägna oss åt att ibland åka runt och spela under lite mer enklare former. Inget krångel med gage, arvoden förhandlingar m.m. Enkelt ska dä va!. Det ser vi i alla fram mot! Arvid (Stefan och Bettys son) filmade oss när vi var redo. Det blev en helt ok video utifrån att låten var ny för oss alla. Även för mig och Anders som spelat låten tidigare, fast då spelade vi på andra instrument. Nu spelade jag säckpipa och Anders spelade hardingfela på polskan efter Per Saxholm – Aina Liljebjörn Filipstad. Se YouTub-klippet ovan. Efter filmningen bokade vi in lite nya preliminära rep-datum inför vintern och våren. Alla i BBB är rörande överens om att vi vill fortsätta träffas och spela oavsett om vi har spelningar eller inga spelningar att repa inför. Det blir en mycket mer avslappnat rep om vi slipper ha pressen på oss att repa inför en spelning. Så vi kommer fortsättningsvis träffas fast vi inte har någon spelning bokad. Det var alla ovanligt överens om. Ser fram mot fler träffar utan att ha pressen på oss alla.

 

 

 

 

Efter filmningen var det dags att äta middag. Det bjöds på en helt fantastisk soppa som Betty fixat. Efter middagen plockade vi ihop oss och packade in oss i Anders bil. Vi sa hej till alla och tackade för oss. Jag somnade ovaggad i baksätet. Det är alltid trevlig att träffa sina gamla kompisar i Blå Bergens Borduner. Hoppas vi har möjlighet och fortsätter träffas på detta sätt – länge!

Avslutar detta blogginlägg med att spela en låt själv på säckpipa. Vi håller på att repa in denna låt i Blå Bergens Borduner men vi han inte med det under denna helg. Så istället får ni lyssna på mig som spelar solo. Polska efter Ärtbergs – Kalle, Erik Pettersson Karlskoga.

 

På kvällen efter middagen blev det jam tillsammans med Betty. Stefan fick tag i en bastuba som han spelade på. Det lät faktiskt riktigt bra! Kanske något att bygga vidare på i BBB? Vi får prova att repa in några låtar tillsammans med bastuban. Foto Arvid Ekedahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.