GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!!

Önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År 2021!!

Här kommer min jul o nyårslåt till aslla som är inne och tittar på min hemsida.

Jag spelar en polska efter en spelman ifrån norra Karlskoga i Kedjeåsen. Spelmannen heter Johan Hammerbäck men kallades i folkmun för “Johan i Gata”.

 

 

Johan i Gata Hållsjön Kedjeåsen

Text Per Saxholm.

Johan i Gata var född på 1880-talet och gick bort på 1950-talet. Johan hade tre bröder, Edvin Hammarbäck var den  den näst älsta brodern, Johan var den äldsta av de tre bröderna samt Gustav Hammerbäck var den yngste brodern. Alla tre bröderna spelade fiol. Hammarbäckarna kom alla från Kedjeåsen sedan långliga tider tillbaka.

Edvin Hammarbäck levde mellan åren 1897 – 1980.

Per Saxholm fick lära sig låtar från Kedjeåsen redan som liten grabb på1960-talet och i omgångar under 1970-talet. Per Saxholm lärde sig låtar främst under sommarmånaderna, samt vid hembesök hos Edvin och hans fru Edith.

Edith o Edvin var moster o morbror till min mor Inez.

Jag har träffat döttrar till honom, som berättade om hans musik. Döttrarna till Johan i Gata har berättat att han tog fram fiolen någon gång o spelade för dem. Framförallt till Julhelgen. Annars var Johan med och musicerade med Edvin o de andra spelmännen under 1910-talet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.