Nytt år 2021! Vals efter Tavel-Josef “Den rätte”

Gott Nytt År på er alla som följer mig på min blogg!

Eftersom pandemin inte släpper taget om oss människor, spelmän, musiker o musikanter m.m. så får vi hålla tillgodo med att synas på nätet på våra hemsidor och socialamedier.

I detta inlägg håller jag mig kvar i mina hemtrakter som är Karlskoga och Kedjeåsen. Spelar här en Vals efter en spelman som bodde i en by söder om Kedjeåsen några km. Byn heter “Tavlan” och spelmannen kallades för “Tavel-Josef.

Här nedan kommer lite info ifrån Per Saxholm om Tavel-Josef. 

”Ja kan allt nöra beter te etter Tavern” men dom får vi ta längre fram.

Tavel-Josef var född ca. 1830 och gick bort under sista delen av 1800-talet, men jag har ej exakt datum där. Kanske dog han så tidigt som mellan 1870 eller 1880-talet?

Han spelade tillsammans med Spel-Kula, med Karl Nilsas far Gjuter-Nisse (som också dog i slutet av 1800-talet), troligtvis spelade han med Ekengren och den gamle Vägg-Anders, kanske också med Skrädder-August från Lämås. Han hör till de riktigt gamla spelmännen i vårt område. Tavel-Josef var en mästare å att spela valser.”

På fotografiet Ulf Karlsson och Per Saxholm på Felan i Örebro.

 

En liten historia som Per Saxholm berättat för mig om min pappa. Min pappa Evert Karlsson som är född o uppvuxen i Kedjeåsen i ett hus intill Immens gård som ligger i Kedjeåsen. Min pappa råkade en gång i handgemäng med Tavel-Josefs två söner, o han fick tydligen rikligt med däng av de bägge sönerna. Men han verkade ha klarat sig bra ändå genom livet.

Så här kommer en roliger vals som är efter Tavel-Josef “Den Rätte”. Valsen har fyra repriser men som har lite olika takter i repriserna. 1:a reprisen har 8:a takter, 2:a reprisen har 9 takter och den 3:e reprisen har 6 takter och den fjärde har 18 takter. Det finns många sådana här låtar i Kedjeåsen och östra Värmland. Tycker det är mycket humor i denna vals. Håll tillgodo!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.