Refletioner pandemin och Facebook inlägg vals samt lärt mig en ny låt Långdans

Mina reflektioner nu efter ett och ett halvt år i pandemins spår.

I dessa pandemi-tider är det svårt att hitta inspirationen och motivationen att fortsätta spela på mina instrument. Det är ett heltidsjobb att försöka hålla liv i den musik som man älskar mest över allt på denna jord. På två veckor i mitten av mars 2020 ställdes alla mina speljobb in som jag bokat in solo, Blå Bergens Borduner mfl. Halva min årsinkomst försvann för året 2020. Att varje dag kämpa med att hålla huvudet ovanför vattenytan tar på krafterna o sliter på både humöret och kroppen. Jag vill bara gå ut på tomten o skrika: JAG SAKNAR MINA GAMLA SPELKAMRATER OCH DE NYA SOM JAG INTE KUNNAT TRÄFFA!!! Jag har nu också under pandemin blivit väldigt fundersam om folkmusiken i Sverige håller på eller kommer att dö ut helt? Hoppas inte på det. Folkmusiken kämpar redan innan pandemin i motvind och mot all kommersiell musik Det känns just nu så i skrivandets stund. Folkmusiken bygger ju på möten och direkt kontakt med människor runt om i vårt land. Att få dela och spela en låt tillsammans med någon annan ger mening med livet och inspiration att fortsätta förkovra sig inom folkmusiken. Just nu (i skrivandes stund) känns allt arbete som jag lagt ner på folkmusiken meningslöst. Det gör både ont i och kropp och i själen just nu när jag försöker skriva av mig min frustration över att inte kunna dela mitt folkmusik-intresse spela en låt med någon. Folkmusiken fattas i min kropp – känner mig inte som en hel människa. Har inte spela med någon över huvudtaget nu på över ett år. Har i min desperation startat ett eget spelmanslag i mars 2020 för att aktivera musiken som finns i min hjärna. Har ännu inte fått några spelningar med mitt nystartade spelmanslag – Ha ha ha! Jag kallade mina första Facebok-inlägg för: “Folkmusik ifrån hemmet i dessa covid-19-tider”. Det blev 10 st. inlägg med lite musik som jag gillar att spela innan sommaren tog fart 2020. Men med tiden gick det trögare och trögare att spela. Pandemin tilltog och det fanns inte på kartan att kunna spela med någon. Så tillslut så när all inspiration tagit slut blev det sporadiska Facebook-inlägg. Jag saknade bränslet som för mig var kontakten med folkmusik-folket. Hoppas att alla ni på Facebook som läst mina inlägg kan ha lite överseende med att jag lägger ut min musik som jag spelat in själv? I början av pandemin (i mars 2020) de första 3-4 månaderna surfade jag på en våg av inspiration som jag samlat på mig i från de tidigare månaderna innan pandemin. Sen tog bränslet slut och jag började åka upp och ner i det berömda diket. Facebook blev då mitt enda verktyg att inte helt raderas bort ifrån folkmusiken. Ingen kunde nog i sin fantasi föreställa sig konsekvenserna av vad vi alla i Sverige och i Världen hade drabbats av för virus och vad viruset kunde ställa till med förutom sjukdomen covid-19. Vi vet f.f. idag inte vad det kan bli för konsekvenser för oss i framtiden, sjukdomens konsekvenser och alla själsliga konsekvenser? Den som lever får se!

Igår ringde Pehr Falkenström. Pehr är en gammal spelkompis från sent 70-tal, vi har gjort många spelningar o turnéer tillsammans under åren. Han ringde till mig och ville kolla läget. Det värmde gott att höra hans röst och få höra hur han hade det. Tack Pehr för samtalet!  Att bara få en livsgnista ifrån en gammal spelkompis betyder så mycket – det räckte för att det skulle tända till  i mig igen! Jag fick tillbaka lite lust och fixade klart ett Facebook-inlägg med en vals efter Tavel-Josef – samt gjorde klart en låt som jag  jobbat på med i evigheter med att spela in. Den blev inte som jag tänkt mig men den får duga. Låten jag gjorde klart var en “Långdans efter Ania Liljebjörn Filipstad” och Facebook-inlägget var en vals efter Tavel-Josef från Tavlan som ligger norr om Karlskoga mot Kedjeåsen.

Bild till vänster Pehr Falkenström konsert ute i Lekhyttan.

 

Så lite kan det bara behövas för att du ska få tillbaks lite glädje i musiken igen. Det är nog många med mig som delar denna känsla med mig? Läste på Facebook igår 2/6-2021 om att en Clas-Göran gick ut på Facebook med en kontaktannons för att söka någon att spela med. Det är många som behöver någon att spela med för att kunna utveckla sig och gå vidare med sitt spel. Hoppas att det nappar för dig Clas-Göran. Hade gärna spelat med dig men det är lite för långt att åka dit du bor. Är i skrivandes stund nu vaccinerat med spruta nr. 2 och efter midsommar kan vi träffa familjen lite mer avslappnat i vår familje bubbla. Hur det blir med att träffa sina spelkompisar återstår att se och hur vi löser det med alla kontakter spelkompisar emellan. Ingen vet ju något om hur det blir efter det att de flesta tagit spruta nummer 2. Den som lever får se! Å jag tänker kämpa på ett tag till och jag hoppas att alla ni andra gör det också!! KÄMPA PÅ! JAG/VI SKA SE TILL ATT FOLKMUSIKEN LEVER UPP IGEN OCH TAR PLATS!! 

Skönt att sommaren är här och jag hoppas att sommaren kommer att läker våra trasiga folkmusik-kroppar. Jag siktar på att börja så smått träffa mina närmaste spelkompisar fram i september 2021. Hoppas att alla då har tagis sin 2:a spruta då.

 

 

 

 

 

 

Bilden ovan”Spel å tjat-kväll” hemma hos Lennart G. “Gôbbera” fr. vä. Per Saxholm, Lennart Gybrant, Jag (Ulf Karlsson) och Anders Norudde. Nedan kan ni få info om valsen samt lyssna på valsen som jag la ut på Facebook den 1 juni 2021. Min version av Tavel-Josefs vals.

Info om Tavel-Josef

Tavel-Josef var född ca. 1830 och gick bort under sista delen av 1800-talet, men jag har ej exakt datum där. Kanske dog han så tidigt som mellan 1870 eller 1880-talet?

Han spelade tillsammans med Spel-Kula, med Karl Nilsas far Gjuter-Nisse (som också dog i slutet av 1800-talet), troligtvis spelade han med Ekengren och den gamle Vägg-Anders, kanske också med Skrädder-August från Lämås. Han hör till de riktigt gamla spelmännen i vårt område. Tavel-Josef var en mästare å att spela valser.” Gustaf Wallin har tecknat ner låtar efter Tavel-Josef. I notboken från Bergewing kan man hitta noter efter på valser som Tavel-Josef spelade. En del är uppsatt (i lite annan version) o kan vara efter Skrädder-August.

Wallins efterlämnade noter förvaras vid Örebro läns museum. Tror det är viktigt att ange källan, så inte folk tror att det är jag (Per Saxholm) som ”hittar på”.

Vals efter Tavel-Josef  Tavlan ligger i norra Karlskoga söder om Kedjeåsen, en uppteckning efter Gustav Wallin.

 

Långdans efter Aina Liljebjörn Filipstad, Ajnas far, Leijsme-Per

Den låt jag gjorde klar var en Långdans efter Ania Liljebjörn Filipstad. Låten har jag lärt mig av Per Saxholm. Per Saxholm har i sin tur lärt sig låten efter Anja Liljebjörn Filipstad och Ajna:s far har lärt sig låten direkt efter Leijsme-Per.  Det är folkmusik när den är som bäst! Jag är den femte i ledet att föra låten vidare till andra generationer. Sug på den karamellen!! Här nedan kommer min version av Långdansen.

 

 

Bild till vänster: Per Saxholm o Ulf Karlsson är i gasen å spelar någon roliger låt från östra Värmland.

 

 

 

 

 

Här kommer Blå Bergens Borduners version av “Långdans efter Aina Liljebjörn Filipstad. Blå Bergens borduner är om ni glömt: Anders Norudde, Göran “Freddy” Fredriksson, Stefan Ekedahl och jag Ulf Karlsson. Gruppen bildades 1984 och 1987 kom Stefan Ekedahl med i gruppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.