Repar inför 70-årskalaset i Sollentuna

Fick en förfrågan om att spela på ett 70-årskalas på Viby Herrgård i Sollentuna. Självklart tackade jag ja till det uppdraget. Jag ska spela två låtar från scenen en låt på säckpipa och en skulle vara en folkmusiklåt från västra Närke. Festföremålet har rötter i västra Närke. Så jag letade på några låtar efter spelmän som verkat i västra Närke. Eftersom det är personer som inte är så inne i folkmusiken föll valet på en låt efter spelmannen Per-Erik Olsson från Hidinge i västra Närke Sagt och gjort jag ska spela två låtar som jag kör ihop till en låt på säckpipan, en låt efter Per-Erik Olsson Hidinge. Det blir en bröllopsmarsch efter Per-Erik. Staffan Folestad (spelar eller har spelat i Majornas tredje Rote. I detta YouTub-klipp sjunger Staffan) lärde mig låten på det sena  70-talet. Staffan berättade att låten spelades snabbt och orsaken till det vara att spelmännen red och spelade den låten. Låten passar väldigt bra att spela på min hardingfela så då blir det lite olika saker som jag kan berätta om låten och om instrumentvalet. o är frontfigur i denna låt som sjunger också i.

Bröllopsmarsch efter Per-Erik Olsson Hidinge. Jag spelar den på min Hardingfela som min spelkompis Anders Norudde byggde åt mig 1985.

 

De 2 låtar jag satt ihop och ska spela på min svenska säckpipa är Lördagsvisan ifrån Småland och Säckpiplåt i från Norra Råda Värmland. Jag tycker det kändes bra att sätta ihop dessa två låtar. Lördagsvisan är min version och tolkning av låten för att den ska gå ihop med säckpiplåten.

Två låtar ihopsatta på min svenska säckpipa, Lördagsvisan Småland/Säckpiplåten från Norra Råda Värmland

Här nedan kommer texten till Lördagsvisan från Småland

LÅTTEXT: På vännen min jag tänker och hjärtat mitt det gläds och ler när morgonsolen blänker och aftonsol går ner

Men nu är veckan slutad och nu går jag till tösen trallala, trallala, hoppfallerallala Ögonen blå som duvan och kinden röd som krösen trallala, trallala, hoppfallerallala

Har inga noter på låten, men jag har hört av min spelkompis Anders Norudde att det ska vara ett C istället för Ciss som jag spelar i låten. Men jag tycket det fungerar o då går det att köra dessa låtar ihop om jag spelar ett Ciss. Det räcker för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.