Repar lite allmänt – planerar att spela på “Norrtälje Folk den 16/9. Låt “Tvillingvalsen”

Norrtälje Folk är ett dans och spelhus där man träffas och spelar – och har dansträffar på vissa lördagar i Norrtälje Folkets Hus. Kvällen innehåller konsert, spelstuga/visstuga, spel till dans och jam. Inträdet är 150:- för icke medlemmar och 100:- för medlemmar. För spelmän som kommer att spela till dans på den öppna spellistan efter kl. 21:00 är inträdet gratis.

Det verkar väl vara trevligt att åka till! Evenemanget börjar 19:00. Kvällens inbjudna grupp är Roslagens Spelmanslag som startade i våras 2022. De inbjudna grupperna börjar spela 1 timmes konserten och 1 timmes dansspelning. Därefter kl. 21:00 börjar man med spel från danslistan med musiker som vill spela till dans under kvällen Man skriver upp sig på en spellista som sen börjar kl 21:00. Låter som det glada 1970 och 1980-talet. Då är det värt att ta med sig fiolen och kanske hitta några att jamma med eller att man själv eller tillsammans med någon annan spelar till dans lite senare på kvällen Å vad jag har längtat till att få hitta ett sådant dans och spel ställe. Hurrraaaa för Norrtälje Folk!!! 

Till höger på bilden är det ett annat danshus där man bara har dans till ditresta spelmän. Hembygdsgården i Västra Sund utanför Arvika har f.f. dans o spelkvällar första fredagen varje månad, utom på sommaren då de tar en paus. Västar Sund kör dans/spel 1x/månad från September – Maj.

Det är två av mina spelkompisar Magnus Thörnblad Västra Sund och Anders Nordlöf i Arvika Värmland som har drivit verksamheten i många år. Nu har två spelmän tillika dansare Ragnhild och Ulf Knutsson nu mer och mer tagit över verksamheten. Du betalar endast 25:- (var det för några år sedan). Det finns hembakt fika och Magnus Thörnblads hemgjorda mackor att köpa i pausen när alla fika tillsammans. Trevligt tycker jag!

Bilden nedan är det Anders Nordlöf som tillsammans med sin fru som ej är med på bilden) och på bilden munspelaren Magnus Thörnblad som har drivit danshuset i Västra Sund länge.

 

 

 

 

 

 

 

Har suttit och spelat lite idag och spelade in en låt som min vapendragare och tillika spelkompis Anders Norudde har gjort. Han kallar den för “Tvillingvalsen”. Han gjorde den 1996 när han o hans fru fick tvillingar. Spelar den på min Svenska säckpipa näst högsta tonen i andra reprisen ska vara ett diss men min gamla Alban Fast pipa har inget diss hål så jag får nöja mig med ett D i andra reprisen. Ska prova och spela den till dans på Norrtälje Folk den 16/9.

Hittade en länk till en notbok som Birger Björnerstedt skrivit o sammanställt 1981. Boken heter “Ölåtar och Spelmän” Traditioner från “Gåsvikarn” till “Mosse Fridolf”.

Jag fick den boken av mina svärföräldrar. Nu när vi övertagit huset på Väddö/Tomta har boken försvunnit. Men min fru Kerstin säger att den finns kvar. Då kan jag äntligen lära mig låtar från Roslagen, Singö, Väddö med mera.

Birger skriver i ett Facebookinlägg i Roslagens Spelmanslags Facebooksida 2022-08-30, se nedan:

Under slutet av 70-talet ägnade jag mig åt forskning om äldre tiders spelmän på öarna Väddö, Singö och Björkö Arholma. Det ledde fram till en bokutgåva 1981. “Ölåtar och Spelmän – Traditioner från “Gåsvikarn” till “Mosse-Fridolf”. Den trycktes på “Författares bokmaskin” i Stockholm, där man gjorde det mesta jobbet själv. Boken rymmer ett tjugotal kortare biografier över forna tiders spelmän från bygden, de flesta med fotografiska porträtt, som hittats i gamla lådor och album. Där finns även not-upptekningar efter “Gåsvikarn”,” Mosse August” och “Mosse Fridolf”. Den tryckta upplagan är tyvärr slut, men den finns att låna på biblioteket och dyker ibland upp på “antikvariat.net” .
Och nu kan du även läsa den online på: Svenskt Visarkivs hemsida: Ölåtar och spelmän
På Svenskt visarkiv kan man även söka de inspelningar med “Mosse Fridolf” Jansson, som jag räddade från sopsäcksdöden 1981.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.