1:a spelträffen men Roslagens spelmanslag tisdagen den 20/9-2022

En fullspäckad dag hade jag denna tisdag. Åkte in med min fru till Uppsala för att uppvakta en god vän på hennes 70-årsdag. Sen lämnade jag kvar min fru i Uppsala så hon fick träffa sina gamla kompisar o prata.

Jag satte mig i bilen för att åka till Norrtälje där jag för första gången skulle träffa och spela tillsammans med Roslagens spelmanslag. Lite pirrigt var det! jag hade fåt hemskickat en massa noter samt ljudfiler så jag kunde lyssna på vad de spelade för något. På fredagen lyssnade jag på dem på Norrtälje Folk. Så jag hade lyssnat in en hel del musik som jag nu skulle pröva om det finns någon som jag kunde spela.

Vi startade kl. 19:00 och skulle sluta 20:30. De tre första låtarna kunde jag nästan men lärde mig dem vart efter vi spelade låtarna. Denna tisdag skulle det ägnats åt att lära sig nya Roslagslåtar. Kommer inte ihåg vad spelmannen hette som hade gjort låtarna? Men han var i från Rimbo. Trevliga o lite kluriga låtar var det som Martin Björklund lärde ut. Martin lagets musikaliska ledare samt musiklärare på Roslagens kulturskola i Norrtälje. Jag pratade med Martin i fika pausen o han berättade att han startade spelmanslaget för han ville att roslagslåtarna skulle få mer spridning och spelas mera. Efter fikat så fortsatte Martin att lära ut ännu mer låtar. Tror han lärde ut 4-5 låtar under kvällen.

Kvällen tog slut och alla for hem. Jag blev kvar en stund och pratade med Birger Björnerstedt : Birger hade mycket spännande att berätta om våra grannar på Tomta där bl.a. Mosse-Fridolf har spelat på Stig Statins 60-årsdag. Det ska jag berätta för dottern Birgitta som bor i Paris när hon kommer till Tomta på söndag den 25/9.

Pratade med Lena Sjölander och hon var sugen och dra ihop några och jamma hemma hos henne på Gräddö på lördag. Jag tackade ja till inbjudan och ser fram emot att träffa lite nya Roslagsspelmän. Vi sa hej och ses nästa tisdag den 27/9.

Det blev många nya kontakter som jag nu ser farm emot att få odla. Det är ju detta som jag under så många år har längtat efter – att få finnas med i ett sammanhang bland folkmusik-intresserade människor i Roslagen. Jag trivs mer o mer att vara i Roslagen när jag träffat alla dessa härliga människor. Jag är så tacksam för det!

Bilden ovan är ifrån lokalen på Roslagens kulturskola där Roslagens spelmanslag träffas på tisdagar en gång per vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.