Rep med Roslagens Spelmanslag 4/10

Så var det dag för Tisdagsträningen med Roslagens Spelmanslag på på Kulturskolan i Norrtälje. Har ca 4 mil att åka från Tomta till Norrtälje. Det känns roligt att träffa nya människor att spela med. På köpet får du också lära dig en massa nya låtar också. Roslagslåtar är en vit fläck på min folkmusik-karta. Men nu har jag chansen att förkovra mig Roslagens folkmusik-skatt. Mitt intresse för att hitta någon att spela med i Roslagen var när jag fick en bok från mina svärföräldrar. Boken hette Ölåtar o spelmän och har skrivits av Birger Björnerstedt. Det fanns en spel man som är beskriven i boken och som Birger träffat och spelat med många gånger. Bl.a. har han spelat på ett 60-års kalas hos våra grannar här på Tomta ca.1980. Det berättade Birger för mig på en övning med Roslagens spelmanslag. Det har kommit många nya in i laget bara sen jag blev med för några veckor sedan. Det finns ett stort behov av att samlas o träffas och spela tillsammans.

 

 

 

 

Bild till vänster: Martin som är den musikaliska ledaren i laget och är också musiklärare på Roslagens kulturskola. Martin har som en av sina målsättningar att samla ihop spelfolket i Roslagen. Det var en av de störta orsakerna till för att Martin skulle starta laget. Spelmans laget startades i våras 2022. Man kan faktiskt säga att han har lyckats med att samla ihop många spelmännen runt om Roslagen till sina tisdagsträningar!

 

Denna gång var vi väldigt många som kom. Många instrument spelas Fiol, Nyckelharpor, Dragspel, Klarinetter, Tvärflöjter, Slagverk, Gitarrer, Mandolin m.m. Kommer inte ihåg alla instrument! Det låter väldigt bra om laget trotts att de inte spela ihop så länge. men det är full fart när i träffas o övar ihop. Martin har alltid en plan vilka låtar som behöver övas på respektive läras in lite bättre. Martin eller någon annan i laget lär ut  några låtar ibland när vi tränar. Då gäller det att hålla tungan rätt i mun för det går fort för alla att lära sig låten. Dagarna innan tisdagen när vi ska träffas och spela skickar mMartin ut noter och en Youtube film där han eller någon annan spelar låten. Det är bara att sätta igång och öva hemma. Så när vi träffs på tisdagen så kan de flesta låten/låtarna. Ett smart sätt att bygga upp en reportrar som alla kan. De har en Facebook-grupp som heter Roslagens Spelmanslag. Där finns det aktuell information om vad som händer på tisdagarna eller info om någon spelning. Jag har lyckats lära mig massor med låtar bara på några futtiga veckor. Så nu gäller det att hänga i när jag snart åker hem till Örebro. Jag får ha kontakt med Martin o hans sambo Moa så jag kan hålla mig uppdaterad på vad de spelar för nya låtar. Ska träffa alla igen den 25/10. Så det ser jag fram emot.

Så här kan det se ut när vi får ut ny musik – ett YouTube-klipp och noter.

Klicka på länken nedan för att se noterna.

Gelotte i G-moll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.