Tisdag lika med övningskväll med Roslagens spelmanslag

Denna kväll så fick vi lära oss två låtar, en schottis och en vals. Valsen kallades för Svea-Olles vals  och schottisen var en gammal klassiker “Luffarschottis” efter Norrtälje Elitkapell. Det är en kille med och spelar i Spelmanslaget som tidigare spelat i Norrtälje Elitkapell, Sven Fredriksson heter han. Sven spelar idag dragspel. Låtarna hade Martin Björklund som vanligt skickat ut till oss alla 4:a dagar innan vi träffas. Så alla är bekanta med låtarna. Utlärningen av låtarna går fort! Sen kan Martin och laget  fokusera sig på att vi alla ska bli samspelta i laget.  En bra idé tycker jag som fungerar! Det verkar som att de flesta i spelmanslaget taggar till och lär sig låtarna som skickas ut innan vi träffas – det smittar. Det gäller för mig att hålla i och inte slöa till!

Här är noterna på låtarna vi finslipade på denna kväll. Svea-Olles Vals och Luffarschottis.

De flesta låtar Roslagens  spelmanslag spelar är låtar från Roslagen. Men hör och häpnad så dök det upp en Värmlandslåt som de lärt sig på en kurs tror jag efter Mats Berglund, min gamla vapendragare kompis från Köla Eda. Laget hade lärt sig en låt efter spelmanen Job Andersson från Norra Finnskogen. Till råga på allt så hade de lärt sig spela låten med kort trea. En del finslipningar av låten behövdes så jag frågade Martin Björklund om det var ok om jag skickade ut en fil på låten som de sen ska kunde öva in rythmen i låten.

Här nedan kommer Polska efter Jon Andersson Norra Finnskoga Värmland med ett bildspel på Roslagens spelmanslag.

 

En låt som vi kommer att ta upp lite mera är Storpolskan från Liden som kan höras nedan.

 

Det är full fart på tisdagskvällen i Roslagens Kulturskolas lokaler när Roslagens spelmanslag träffas och spelar. Om någon läser detta inlägg och bor i Roslagen och gillar att spela tillsammans med andra kan jag med varm hjärta rekommendera att gå med i spelmanslaget.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.