Polska “Gökpolska” efter Spel Kula hittat i mina gömmor

Satt och spelade idag på lite av varje. Hittade denna låten i mina gömmor bland Per Saxholm.s låtar som jag och Anders Norudde spelat in med Per S. Låten har 6-takdelar i första reprisen och 5-takdelar i andra reprisen. Det tycker jag är lite läckert! Låten jag hittade är en “Gökpolska efter Spel Kula”.Enligt Per Saxholm är låten hämtad från Mårlid-samlingen av Bergewing uppteckningar. Låten finns också i SvL Västmanland i en annan variant.

Texten nedan är ifrån “Boken Spelman Glys och de andra av Thomas Eriksson Garphyttan”.

Spel Kula, Kulgubben eller som han hette Petter Erse”. Spel-Kula var smeknamnet på en mystisk spelman som fanns i gränslandet i landskapen Närke/Västmanland/ Värmland. Hans namn var egentligen Petter Erse. Han bodde i Älvhyttan i Västmanland i torpet ”Rökärret” (2 km söder om Älvhyttan) som idag är en ruin i väglöst land. Spel Kula var född 1800. Han gifte sig 1823 med Maria Rolander. Paret fick sju barn, däribland Carl Persson, född 1828, som blev en duktig spelman, benämnd Spel – Kalle. Han påstod blivit religiös och lagt fiolen på hyllan

 

Här nedan kommer min tolkning av Gökpolskan efter Spel Kula.

“Gökpolska efter Spel Kula” Lärt mig låten efter Per Saxholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.