Pehr F och jag åker till Västra Sund för att spela

Pehr Falkenström kom och hämtade mig i Örebro vi 10:30-tiden. Vi styrde mot Karlstad först för att hälsa på Anna Pehr:s dotter. Anna och hennes sambo hade skaffat en ny lägenhet som Pehr gärna villa kika på när vi ändå var i krokarna. Vi blev bjudna på fika med egen hemma gjord semla. Efter en trevlig samvaro med Anna så drog vi vidare mot Arvika och Västra Sund. det var kul att bara få träffa Pehr, bara han och jag i en bil. Vi hade så mycket att prata om och dela med sig efter några kämpiga år där vi glidit ifrån varandra både musikaliskt och i vardagen. Det jobbigaste för mig har varit när jag kände mig tvingad att sluta i MA1-gruppen där jag hade många av mina spelkompisar o gamla vänner. Så jag blev väldigt glad när Pehr föreslog att vi skulle åka till Västra Sund o spela och ta upp kontakten igen. Vi träffades tre gånger innan och fräschade upp lite gamla låtar som vi spelat.

När vi kom fram till Västra Sund väntade Magnus Thörnblad på oss med middagen vid. Jag hade inte träffat Magnus på över 6 år, så det var väldigt kul att få träffan Magnus igen. Magnus har tagit en hel del stryk av pandemin samtidigt som han hade åldrats mycket sen jag såg honom sist. Vi blev väl mottagna och Magnus hade redan gjort klart middagen. Det blev gryta med grönsaker och fläskfilé. Det skulle vi kunna spela på länge denna fredags kväll. Vi installerade oss i ett rum på övervåningenPehr och jag som vi trodde vi inte skulle frysa i så mycket. Magnus hade flyttat ner på nedre våningen pågrund av att han är ännu mer orörlig o har svårt att ta sig fram utan rullatorn. Det är som det är att komma till Magnus hem. Magnus har aldrig varit pedantisk av sig, utan han har sin ordning i sin röra i sitt hem. Men om någon som aldrig träffat Magnus så kan det bli en ganska kaos artat upplevelse att trampa runt på svinkalla golv med div. ingrodda maträtter på golv o bord ibland toppad med råttlort m.m. Dock ingen råttlort denna gång. Du får inte vara kräkmagad när du ska bo hos Magnus utan du få ta seden dit du kommer.  Men så har det alltid varit hos Magnus. Vi hittade varsina sängar och försökte få igång ett par element i rummet som var iskalla. Det var inte tvåsiffrig temperatur inne i rummet vi skulle sova i. Jag hade varnat Pehr för kylan i huset och att han skulle ta med sig en var sovsäck och långkalsonger och mössa att sova i under natten. Mössa o långkalsongerna kom till sin rätta och vi överlevde natten.

Innan vi åkte till Hembygdsgården så dök Ragnhild och Ulf Knutsson upp. Magnus hade bett dem ta med hans musikanläggning till hembygdsgården. Vi lassade in Magnus i Pehrs bil och körde till hembygdsgården. Där var det varmt och vi fick ställa oss framför luft luft värmepumpen och värma upp oss efter middagen.

Inträdet var 50:- som vi alla som var där dansare spelmän Swischade till hyra av lokal och el till Hembygdsföreningen i Västra Sund. Från kl. 20:00 så började de första spelmännen spela till dans. De första som stod på spellistan var Ragnhild och Ulf Knutsson. Varje pass är 30 minuter. Danspass två spelade Magnus Thörnblad munspel och Anders Nordlöf fiol i 30 minuter. Magnus hade köpt en ny musikanläggning och det var så roligt att höra Magnus spela munspel tillsammans med Anders. Magnus kom verkligen till sin rätta med den nya ljudanläggningen. Det lät jättebra när Magnus spelade. Har aldrig hör Magnus på detta sättet. Han har varit liksom i bakgrunden. Men nu när Magnus spelade med Anders så blev det en bättre balans mellan instrumenten. Spela munspel till dans – det kan Magnus göra fortfarande! Efter Magnus o Anders spelade jag och Pehr 30 minuter till dans. Vi hade valt att ta upp våra gamla låtar ifrån Klarälvdalen i Värmland. Dessa låtar hörs mer sällan ute bland spelmännen så Pehr och jag ville lyfta fram dessa låtar igen bland dansfolket, vilket blev väldigt uppskattat av dansarna.

Bild nedan: Allspel i V Sund 3 februari 2023

Klockan var nu 21:30 när Pehr och jag slutade spela till dans och det var nu dags för en timmes gemensam fika. Alla hjälptes åt att plocka fram bord och stolar. Det blev smörgåsar och hembakat fika bröd som Anders Nordlöfs fru fixat. Betalmetod för att betala fikat är swisch. Det är mysigt att sätta sig och fika tillsammans alla som spelmän och dansare. Det blir en härlig gemenskap vid fikat Du lär känna folk som är där för att spela och dansa. Det är bara att beblanda sig med de som kommit dit. Jag hade fått kontakt vi Facebook med en gammal spelkompis ifrån Ransäters ungdomskurs 1979. Jag tog kontakt med Christina som nu bodde i Arvika o jag bjöd in Christina komma till Västra Sund. Helt plötsligt stod hon där framför mig igen efter 44 år. Hon var sig lik men hette nu idag Gabrielsson i efternamn. Jag gjorde min sista veckokurs i Ransäter och Christina gjorde sin första ungdomskurs i Ransäter. Christina Larsson som hon hette då vi träffades och det blev en liten “kursförälskelse” mellan oss bägge. Vi hade väldigt trevligt tillsammans hela veckan, vi dansade och spelade med varandra mellan lektionerna och hade kul ihop under själva Ransäters stämman. Vi bodde ju hela ungdomskursen mitt i själva stämman mitt inne på själva stämområdet. Vi höll kontakt ett tag via telefonen. Men har sen efter Ransäters ungdomskurs aldrig träffats igen. Vi hade mycket att prata om under själva fika stunden. Christina håller igång och spelar i lite olika konstellationer och det är kul att se att folkmusiken ff finns kvar.  Christina spelar i Brunsskogs spelmanslag , Skruveluva” och sitter med i en orkester i Arvika. Så det är full fart på spelandet.

Bild nedan: Allspel Västra Sund 3 Februari 2023               Bilden nedan har en spelkompis till mig Thomas Gustavsson, tagit i smyg på mig och Christina när vi dansar på Norra logen en natt. Bilden fick jag av Thomas för något år sedan på Facebook när jag fyllde år. Vi är paret i mitten.

 

 

 

 

 

22:30 plockades borden undan och spelet dansen körde igång igen! Allspel stod det på spellistan så jag och Christina och alla andra spelmän hoppade upp och anslöt oss till alla andra spelmän på scenen. Ragnhild var spelledaren denna gång. Nästa spelman var en tjej som spelade hardingfela själv. Hon kom nog troligtvis från Ingesunds musikskola. Hon spelade kanon bra! Sen kom det ett gäng i från Karlstad somKalle Kalin dragit ihop. Efter Kalle o co hade spelat klart var det ingen mer spelman kvar på listan. kl. var då ca. 23.30. jag hade stämt upp min hardingfela. Så jag fortsatte att spela själv et tag på hardingfelan och fiolen. Sen kom Pehr och anslöt sig till mig och vi spelade några låtar ihop. Sen varade vi med att spela solo och duo tills kl. var 01:15. Det var många dansare kvar som dansade energiskt. Men det fanns tendenser att de började bli spaka. Jag hade vid den tidpunkten gett upp spelandet och sa till dansarna att nu orkar jag inte spela mera hur mycket jag än ville. Pust – vi packade ihop våra instrument och pratade lite med folk som var kvar. Sen skulle det städas och Anders Nordlöf skulle göra det. Jag hade gärna hjälpt honom med städandet med Pehr och jag var tvungen att köra hem en väldigt trött Magnus Thörnblad som började bli på ett uselt humör. Så Anders tackade för erbjudandet och sa att ta hem Magnus så han får vila. Klockan var då ca 01:45 så det var dags att krypa till kojs.

Bild nedan. Pehr dansar med någon i Västra Sund 3 februari 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi sov länge efter dansspelet igår kväll. Magnus sov och jag o Pehr tassade iväg till köket och gjorde frukost. Efter en dryg timme så vaknade Magnus o anslöt sig till oss. Vi pratade lite och bestämde oss att dra vidare hemåt. Jag provade att ringa Mats Berglund för att höra om han ville ha lite spontanbesök. Tyvärr låg både Mats och Maja-Lena i magsjuka!

Bild nedan: Jag (Ulf) Pehr o Helene (Pehrs fru) spelar på Korrö 2012.

 

 

 

 

 

 

Så vi tänkte att nu kör viu raka vägen hem. När vi närmade oss Kil så kom Pehr på att vi kanske skulle kunna stanna till hemma hos Karin i Kil som för ett och ett halv år sedan blev änka. Varken jag eller Pehr har träffat Karin efter det att hennes man gick bort. Sagt och gjort – jag ringde till Karin och hon var hemma men hade migrän. Men stannar ni en kort stund så är det ok sa Karin. Vi stannade en kort stund men Karin var pratsugen och ville ha hjälp med diverse saker som måste flyttas så Pehr och jag blev fluttgubbar. Vi blev kvar i över två timmar! Det kändes jätteskönt för oss alla tre att få mötas efter det att Karins man gott bort. Vi berättade om Västra Sundskvällen och såg att Karin var sugen att börja åka till Vä.Sund och dansa igen. Jag sa att jag hör av mig till dig Karin när jag planerar att åka till Vä. Sund igen. Vi stannade och käkade på en Hamburgerbar mellan Karlstad och Kristinehamn. De är kända för att ha väldigt goda Hamburgare. Vi blev även denna gång inte ett dugg besvikna. Väl hemma i Örebro sa vi hej och tackade för två trevliga dagar som var väldigt händelserika och viktiga för oss båda och vår fortsatta vänskap. Tänk vad denna Pandemi har ställt till det för många!  Efter denna resa med Pehr känner jag att Pehr Falkenström är fortfarande en väldigt god vän och spelkompis. Men ibland får bägge parter jobba på att hitta tillbaks till varandra igen – och det gjorde vi!

Denna polska spelade jag till dans i Västra Sund. Polska efter Hultebergs-Ola Eda.

 

Vänner!

När pandemin dök upp i våra liv så var det mycket i dess kölvatten som ställde sig på sin spets. Arbetet, nära kära, relationer, kompisar/vänner etc. prövades i olika situationer. Under årens som gått så har jag funderat mycket på vad en vän är för något? Det finns vänner och så finns det vänner och det kan för oss människor vara olika. Här ska jag försöka definiera vad som är en vän för mig. Det är utifrån de erfarenheter jag haft tidigare i livet när jag hade en långvarig sjukdom där jag och hela min familj var i kris. Sen nu efter pandemin vad hände med vännerna nu när hela samhället var i kris?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.