Blå Bergens Borduner tar en paus från varandra från till och med?

Uppdaterat om Blå Bergens Borduner 2024-01-10

20230314 – Blå Bergens Borduner har tagit en uttalad paus från 2023-03-14 — 2023–04-11.

En ny uttalad paus i BBB. Nytt datum för BBB-träff nu är 2023-11-04

Inställd BBB-träff 2023-11-04

Ny träff: Blå Bergens Borduner har bestämt att ta en uttalad paus till och med 2024-02-25 Vi har planerat att träffas igen 2024 i v 6 eller v 8 i Rättvik. Vi ska då börja spåna på lite nya låtar. Så får vi se om vi kan komma igång med gruppen igen efter några års outtalad paus. Nytt beslut ska fattas om gruppen ska fortsätta pausa sig, starta upp igen eller lägga ner helt och hållet? Det är frågor som vi måste ställa oss inför träffen i v 6 den 2024-02-09 — 2024-02-11. eller v 8 2024-02-23 – 2024-02-25.  Den som lever får se!

Nytt!! Blå Bergens Borduners planerade träffar i februari i v 6 eller v 8 är inställda

Från 2024-01-10 — ? är det dags igen för en outtalad paus, i dagsläget på obestämd tid…………..? Den som lever får se eller höra vad som händer.

 

Blå Bergens Borduners historia

Blå Bergens Borduner en folkmusikgrupp som startade sin verksamhet 1983-05- 22 och då som trio Anders Norudde Karlskoga (då Stake, Degerfors) , Göran Freddy Fredriksson Askersund och Ulf Karlsson (då Karlskoga) nu Örebro. Orsaken till att vi började spela ihop var att vi fick möjlighet att spela in ett radioprogram  med Örebro lokal Radio. Vi träffades Ulf, Anders och Freddy i Anders dåvarande stuga “Ölbacken” vid sjön Ölen. Vi repade en hel dag och en hel natt innan vi trötta for till Karlskoga klara för inspelning. Programmet spelades in i Folkets hus i Karlskoga 1984-05-23 producent var Bo Hazell. Programmet tog en hel dag att spela in och vi hade en producent och en inspelningstekniker med en hel buss med inspelningsutrustning till förfogande. Lyxigt värre! Radioprogrammet döptes efter en låt som vi spelade och som Anders Stake (nu Norudde) gjort “Högt upp i taket”. Så började verksamheten.

Bild nedan: Blå Bergens Borduner vann Nord 10 på Högfjällshotellet i Sälen november 2010. Vi fick 15000:- en fin dalahäst och en fin tavla. Pengarna blev startkapitalet till vår andra CD-skiva “Inga Kônstiheter”.

Vi har pausat vår verksamheten från 2023-03-14 och fram åt. I 39 år har vi hållit på att spela tillsammans men med ett uppehåll från 1992 – 2008 då jag Ulf Karlsson var väldigt sjuk.

Bild nedan Blå Bergens Borduner som började som trio 1984.

 

 

 

 

Blå Bergens Borduner utökade med en medlem Stefan Ekedahl på cello 1987.

Vi har spelat in 2 CD-skivor med bordunmusik. Vi blev grammis nominerade 1994 med vår första skiva inspelad i Cassels i Grängesberg vintern 1992 producent Mats Hellberg. Vi blev manoifestnominerade med vår sista och andra skiva “Inga Kônstiheter” inspelad i Svinnersta kapell hemma hos min och Freddys kompis Pehr Falkenström i Pehr och hans frus kapell. Producent var Fredrik “Pom Pom” Bengtsson. Blå Bergen var de första som hyrde kapellet efter en stor renovering av kapellet.

Bild nedan. Manifestnominerad CD – skiva “Inga Kônstiheter”

 

 

Med den svenska säckpipan i centrum av den arrade folkmusiken från Värmland, Bergslagen, Närke ville vi försöka spela på säckpipan tillsammans med andra instrument såsom Cittern, Vevlira, Fiol, Hardingfela, Moraharpa, Tagelharpa, Gitarr, Tvärflöjt, olika små flöjter Cello. Det var mycket att släpa på när vi åkte runt och spelade i Sverige. Det är f.f. inte många grupper idag 2023 som har hakat på vår idé.

 

Vi blev en kult grupp inom Sverige och vi har en fanclub i Kalifornien . Tyvärr så kom vi aldrig till USA och kunde spela där. Vi hade alltid en stående inbjudan att få komma och spela i USA. Men vi har valt att inte åka till USA.

 

Bilden nedan är från ett av våra många rep. Här repar vi i Anders Noruddes hus på Ölen utanför Degerfors.

Nu tar vi en  paus i spelandet med Blå Bergens Borduners. Pausen är p.g.a. att vi är så olika personer och att vi drar åt olika håll just. nu. Den främsta orsaken till att vi valde att pausa oss är nu efter pandemin då vi började dra åt olika håll. Vi blev isolerade från varandra i en lång period där vi inte visste om och när vi skulle kunna börja träffas och spela igen. Vi hade alla fyra börjat hitta andra vägar inom folkmusikens virrvarr.  Nu pausar vi vårat spel tillsammans efter nu 39 år. Förhoppningen är väl att vi ska kunna träffas igen utan att ha en spelning på agendan? Vi får se hur det blir med Blå Bergens Bordurners framtid! Men från och med nu ligger vi i nere för en paus i spelandet. För min egen del måsta jag hitta tillbaks till orken, lusten o energin Pandemin har satt spår hos oss alla fyra i gruppen.

Film nedan är från det sista repet i Rättvik inför det outtalade uppehållet från gruppen Blå Bergens Borduner helgen 10/1-2020 — 12/1-2020 — 2023-04-11. Låt en polska/Långdans efter Aina Liljebjörn Filipstad Jag Ulf har låten efter Per Saxholm.. Arr Blå Bergens Borduner.

Bild nedan. Vi har stått och spelat på de allra flesta stora folkmusikscener i Sverige. En av våra sista stora konserter gjorde vi i Ransäter när vi släppte vår sista CD-skiva “Inga Kônstiheter” juni 2015.

Anders Norudde, Ulf Karlsson, Stefan Ekedahl och Göran “Freddy” Fredriksson på scenen på Teknologen i Ransäter 2015.

Vi har satt gruppen på paus från 2023-04-11 — 2024-02-25. En outtalad paus från 2024-01-10…… tillsvidare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.