Vilken dag det blev för Per Saxholm och för Anders Norudde och mig!
Vi träffades hemma hos mig i Örebro och käkade lunch pratade och spelade. Per visste inget om utmärkelsen, utan det skulle skulle bli en överraskning för honom när vi sen kom till Närke Kulturbryggeri där ÖLFM:s årsmöte med notbokssläpp skulle vara. Vi spelade, pratade, åt mat, fikade och umgicks under eftermiddagen. Det blev en avslappnad och mycket trevlig eftermiddag innan vi 16:30 åkte iväg till Närke Kulturbryggeri. 17.00 så körde Anders Borehed igång Notbokskonserten med den andra låten som vi alla som deltagit i Notboken fick möjlighet att spela och presentera vår andra låten som är med i nothäftet. Jag tror att det var ett 20-tal personer utav de 30 st som varit med i notbokssläppet som kom för att spela. Det blev en massa nya trevliga sammansättningar av folk som var med och spelade i olika gruppkonstellationer under kvällen.
När halva programmet var klart bröt man konserten och hade sitt årliga årsmöte. Föreningen verkar ha gott med ekonomin så det ser ju lovande ut att det går att ha många verksamheter framöver. Jag blev vald till justeringsman vilket inte är så betungande. Birgitta Linder blev återvald till ordförande men flaggade för att hon tänkte bara jobbat ett år till 2024. Sen är hon nöjd. Birgitta har gjort ett bra jobb som ordförande nu i 10 år. Vi får se vad valberedningen kan hitta för ersättare efter Birgitta.
Per, Anders och jag låg som en punkt under övriga frågor i årsmötet. Där skulle vi spela två låtar och presentera Anders o min dokumentationen av Per Saxholm och hans musik. Vi började med att spela en vals efter Tavel-Josef “Den rätte”. Tavel-Josef var en mästare på att spela valser så vi tryckte det var en bra början på att börja med den innan vi presenterade projektet.
Vals efter Tavel-Josef Tavlan norr om Karlskoga. Min Ulf Karlssons tolkning av låten.
Nästa övrig fråga var själva utmärkelsen som Per skulle få. Per Saxholm är en av de nu sista levande traditionsbärare av den öst Värmländska folkmusiken. Per har låtarna direkt ifrån de gamla spelmännen i Karlskoga trakten och östra Värmland. Anders Norudde och jag håller nu på för fullt att dokumentera denna bortglömda folkmusik som Per spelar. Per fick sin utmärkelse och det var inte så svårt att se att Per var väldigt stolt över utmärkelsen. Vi Anders och Ulf är båda två stolta över Per Saxholms utmärkelse! Per blev väldigt överraska när han mitt under vår lilla konsert blev avbrutna efter första låten.
Per fick motta förtjänstmärket i äkta guld ifrån ÖLMF:s ordförande Birgitta Linder. En stor dag för Per Saxholm och för Anders och mig också! Efter många år med jobb med att spela in musiken av Per har det nu börjat ge frukt! Vi har nu ett starkt stöd ifrån Örebro läns folkmusikförbund! ÖLFM har ett stort intresse av att vi fortsätter och så småningom avslutar projektet som sen alla ska kunna ta del av. Vi fortsatte konserten med att spela “Hôrsa göken” som var vår sista låt innan årsmötet avslutades.
Polska efter Karl Ekengren Kedjeåsen “Hôrsagöken” som ligger ca. 2 mil norr om Karlskoga uppt. av Wilhelm Bergewing.
Efter årsmötet så fortsatte konserterna med att presentera de nya låtarna från nothäftet. Jag skulle vara med och spela med Lovisa och hennes låt “Glad i hjärtat”. En av mina favorit låtar! Per, Helene och Freddy var med också och spelade.
Polska av Louisa Larsson Askersund “Glad i hjärtat”. Min, Ulf Karlssons tolkning av låten.
Bland de sista som spelade under notbokskonserten var Freddy, jag och Anders Norudde som var med för att se när Per S fick sin utmärkelse. Freddy och jag hade redan tidigare bestämt att vi skulle spela tillsammans och när Anders var där så kunde vi ju spela alla tre tillsammans. Ursprungs Blå Bergens Borduner presenterade strålade samman! det var länge sedan! Den 22/5-1984 träffades vi alla tre för första gången för att tillsammans. Vi skulle spela in ett radioprogram med Bo Hassel som producent. Anders och jag hade spelat tillsammans tidigare. Vi träffades första gången redan 1978 Andes o jag, så det var Freddy och jag som aldrig hade träffats tidigare. Vi spelade en hel dag o natt i Anders lilla sommarstuga “Ölbacken” vid sjön Ölen. Sen den 23/5-1983 åkte vi till Karlskoga Folkets-Hus och spelade in radioprogramet . Programmet skulle vara 30 minuter långt. Det var så Blå Bergens Borduner startade som trio. Först ut av oss två var Freddy med sin låt”Grabbarnas intåg i medeltiden” Låten fick jag av Freddy när jag 2006 fyllde 50-år. Låten finns med på BBB:s sista platta “Inga Kônstiheter” 2015.
Sen presenterade jag min låt “Ljuvliga valsen”. Låten blev en jingel på lokalradion och Bo Hassels radioprogram med udda musik. Programmet sändes flera gånger om dagen i ett antal år framåt o min “Ljuvliga vals” spelades varje dag i många år. Tyvärr visste jag inte vad Stim var för något. Men skit samma det var roligt att höra låten varje dag. Anledning till att denna vals kom till var att jag o Anders hade svårt att hitta valser som gick bra att spela på den svenska säckpipa. Så jag komponerade denna vals 1983. Den enda inspelning som finns på den valsen är denna nedan som ni kan lyssna på och den som gjordes av radio Örebro lokalradion 1984-05-23 i Karlskoga. Har ett kassettband som jag ska digitalisera.
“Ljuvliga valsen” av Ulf Karlsson
Notbokssläppets andra del var nu avklarad. Olof Eriksson erbjöd sig att prova att börja teckna ner våra inspelningar på noter. Vi kom överens om att jag skulle dra ner ca. 30 låtar på ett USB-minne och ge Olof. Det ska bli kul att ta upp kontakten med Olof igen efter många kylig år. En chans som jag inte vill missa!
Vi alla käkade sen smörgåstårta och vanlig söt tårta som Elisabeth Helldén gjort. Det var en riktig fest! Öl kunde du köpa under kvällen i baren. Jag provsmakade ölen som de har bryggt själva på Närke Kulturbryggeri. Ölen smakade gott!
När vi käkat klart så blev det ett jam som kommer att gå till historien. Alla var så spelsugna och musiken fyllde snabbt lokalerna i Närke kulturbryggeriet. Per och Anders åkte hem tidigare och jag satt kvar och jammade. Vid 24:00 avslutades jammet och jag fick skjut av Anders Borehed. Det var svårt att koppla av när jag kom hem så klockan var över 2 när jag gick och la mig. Många goda tankar flödade i mitt huvud!!
Bildspel med bilder på Per med flera från utmärkelse kvällen.
Polskan efter Spelman Glys “Livets Fästemö” är min tolkning av låten som jag lärt mig av Per Saxholm. Polskan finns också nedtecknad i Svenska låtar Västmanlandsdelen låt nr. 136. av Ängla Fredrik i Kopparberg. Men enl. Per Saxholm är låten från början efter Glysen.
Text till filminlägget se nedan som jag la ut på Facebook:
Per Saxholm vill framföra en hälsning genom mig Ulf Karlsson. Per har ingen Facebook så jag hjälper honom med Facebookandet.
Se nedan vad Per Saxholm hälsar och säger till alla som gillat och gratulerat honom till utmärkelsen:
Tack till er alla som uppmärksammade och gratulerat mig till guldutmärkelsen som traditionsbärare av den Folkmusik som jag spelar och som finns i Karlskoga och östra Värmland. Utmärkelsen fick jag ifrån Örebro läns folkmusikförbund 2023-03-25.
Också ett tack till er som gillade inläggen som lades ut av ÖLFM, Ulf Karlsson, Ander Norudde och Birgitta Linder ordförande i ÖLFM:s styrelse. Jag Per Saxholm tackar er alla för att ni uppmärksammat mig med olika gilla-tecken!
Här kommer en polska efter ”Spelman Glys” med ett bildspel till musiken. Ulf Karlsson tolkar låten som Ulf lärt sig av mig Per Saxholm.
Tack Ulf! Jättefin resumé och toppen att att duu lagt in låtarna i texten så man kan lyssna !!🙏🏼🙏🏼😀
Det var en glädjensdag för oss alla tre och framför allt Per Saxholm. Nu kan Anders o jag jobba på med Per:s låtar! Nu har Per S förstått att han har något unikt som bara Per S har.