2 st dansspelningar på Oktoberstämman i Uppsala 28 oktober

Så var dessa två danspelningar avklarade!

Kerstin och jag hade bestämt oss för att åka till Uppsala så vi var där starx efter14:00 så vi kunde checka in på hotellet. Hotellet låg nästa vägg i vägg med UKK (Uppsala kongress konferens). Jag hade haft kontakt med en ljudtekniker som var ansvarig att fixa ljud på de olika spelställena. Eftersom jag ska spela själv till dans i sal C så hade jag förvissat mig om att det fanns en ljudanläggning där. När jag spelar själv till dans så upplever jag att det är väldigt slitigt att spela utan ljudanläggning. Jag hade garderat mig och tagit med min lilla ljudanläggning som är perfekt för en person. När vi checkat in så gick jag direkt upp till sal C och kolla de om det fanns en ljudanläggning. Men som jag befarade så fanns där ingen ljudanläggning trots att jag fått det bekräftat via ett mejl att det skulle finnas.

Tur att min erfarenhet av arrangörer lovar mer än de kan hålla! Nu var det full verksamhet i sal C så jag fick vänta till 16:30 så jag kunde gå dit och montera upp min högtalare sladdar mickrofon m.m.. Jag fick bära upp mina instrument som för dagen var två fiol och min säckpipa. Allt klar så det är bara att vara där en halvtimme innan jag ska spela och sämma upp instrumenten.

Vi gick till hotellet där middagen började serveras kl 18:00. Perfekt – äta och sen byta om stämma och sen är det bara att köra igång dansen 19:30.

Nu gäller det att köra igång direkt efter den danskurs som jag avlöste. Det var mycket folk som varit med på danskursen så det vore synd att missa alla dessa danser genom att dra ut på tiden. Låtlisten som var en blandning mellan Väst och öst Värmländska låtar. Ville visa min bredd samt att sätt fokus i slutet av danslistan på den öst värmländska folkmusiken. Den öst Värmländska folkmusiken spelas jag assymetrisk. Den väst Värmländska med kort 1:a.

Min låtlista:

1. Polska ifrån Gunnarskog och Polska Glädjens blomster G-Fiol

2. Schottis “Moffan är ond” A-fiol

3. Polska från Forshyttan – Polska efter Magnus Olsson

4. Vals “Ljuvliga valsen säckpipa

5. Polska efter Lomijans -Guten säckpipa

6. Schottis “Är du galen gut” säckpipa

7. Polska efter Spel-Kula G-fiol

– Polska Hôrsagöken G-fiol

Upptäckte  att det fanns dåligt med tid kvar. det hade trasslat lite med instrumenten. Så jag gick på direkt sen med:

8. Polska efter Lunda-Gunnar Karlsson Grecken

Jag slutade prick 20.00. men ingen som ville avlösa mig. Så dansarna skrek att de ville ha en låt till, så det var bara att spela en låt till.

9. Polska efter Erik Tellgren  “Vräken”  Kosia Karlskoga.

Mina ersättare dök aldrig upp så dansarna skrek att de ville ha mer säckpipa. Staffan Berg som skulle hjälpa mig snabbt bara plocka undan sa lugnande – Du hinner jag hjälper dig. Då var kl. nästan 20:10. Som tur var så dök det gänget upp som skulle avlösa mig så jag Staffan och Kerstin rusade ner en trappa för att hinna till nästa dansspelning där Roslagens spelmanslag precis skulle gå upp på scenen i sal D. Så ingen rast ingen ro – fullt ös medvetslös!! Innan. jag sprang ner sa jag att jag kommer tillbaka och spelar där jag slutade för denna gången.

 

 

 

 

Roslagens spelmanslag blev en hejdundrande spelning med ett jäkla ös på hela gänget. jag stod vid blåsgänget med Eric, Thomas Fanny och Jens på gitarr. sen var det bara Lena Djärv-Ericsson och jag på fiol. Det var ett bra ös i hela gänget under hela dansspelningen och vi fick många fina ord efter dansspelningen. Det är bara at suga åt sig alla!

Låtlista Roslagens spelmanslag.

Lotsvalsen

Mårten Blank

Byss-Kalle 25

Schottis i kalvhagen

Pliggschottis

Pel-Persa

Saknaden

Gåsvikarns A-dur vals

Vals efter Manne i Fiskeså nr 1

Rospiggepolskan

Polska efter Johan Rydberg

Roslagens spelmanslag spelar “Lotsvalsen” till dans i sal D på Oktoberstämman i Uppsala 2023-10-28.

När bägge dansspelningarna var avklarade så var jag helt slut. Kl. var då bara strax efter 21:00. Jag orkade inte tänka mer på. vad jag vill göra mer än att plocka ihop mina instrument och ljudanläggning. Sen blev vi ståendes och pratade med Hans och Bitte och drack lite öl på andra våningen. Vi läste programmet och insåg att om tio minuter så börjar en konsert med Ulrika Bodén sång Dulcimer med hennes band Emma Ahlberg/Ek, femsträngad fiol  Daniel Ek Harpgitarr och Nicklas Rosvalld moraharpa och Nyckelharpa.

Konserten var jättebra och det kändes lugnt och skönt att bara luta sig tillbaks och njuta av vacker sång och musik. När konserten var klar så gick vi ner till sal D där det dansades till Uppsala spelmanslag och sist ut av spelmanslagen var som vanligt V-dala spelmanslag. Vi satte oss ner och tog en öl med Bitte, Hans, Lena Linder Mats Åkerberg. Kändes som en bra avslutning på kvällen att lyssna på V-dalas glada och medryckande låtar.

 

Sen lommade vi till hotellet där vi träffade Olle och Bigritta Linder, Eva Elmesteth/Frisk som bodde på samma hotell som oss. Efter ett tag dök två glada gubbar upp en med ett dragspel och en med sin fiol. De slog sig ner hos oss och började spela Tango. Det blev ett hejdundrande drag i Lobyn och vi var fundersamma och vi skulle bli utkastade? men inget hände så alla fortsatte jama till ca. 02:30 då Kerstin och jag gav upp och lade sig på kudden för att sov en stund innan frukosten. Vi gick ner rätt tidigt till frukosten för att få ett bord och det var klokt gjort för det var full rulle på frukostgästerna. Olle och Birgitta dök upp samt gänget vi lyssnade på konserten på UKK Ullrika Bodén EK Ahlberg, Rosvalld. Det blev en mycket trevlig och lång frukost. Näör vi var klara så checkade vi ut och for vidare till Väddö Tomta. Nästa år är planen att bara vara där och gå på olika konserter, buskspela och prata med folk. Det är kul att få vara en del av själva stämman, men då har du ett ansvar att sköta ditt uppdrag.  Kan bara sammanfatta denna musikupplevelse med två  ord: KANON BRA!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.