21/11-2023 konsert Stora och Lilla Roslagens Spelmanslag i Rimbo kyrka

Det blev en intensiv tisdag den 21/11-2023.

Jag började med att plocka ihop mig i huset å Tomta och städade toaletten dammsög i salen, sovrummet och på övervåningen etc. där jag slabbat ner efter mig. Det blir ändå en massa att ta reda på på onsdags morgonen den 22/11 när jag ska fara mot Örebro igen efter en lång vistelse på Tomta på Väddö..

Jag hade bestämt mig för att åka buss till Rimbo. eftersom det blev en heldag så behövde jag göra lite matsäck för att orka med denna långa dag. Bussen gick från Tomta 13:32 och var i Norrtälje strax innan 14:30 sen skulle jag få vänta 30minuter på buss mot Rimbo där jag skulle träffa Hans på Café chookolate och ta en vrålfika. Vi skulle ses efter 15:30. Men när jag hade klivit av bussen så körde en buss fram med skylt mot Uppsala så jag frågade om den gick till Rimbo vilken den gjorde. Jag var i Rimbo 30 minuter tidigare så jag gick in och satte mig på cafét och läste lite tidning. Efter en stund dök Hans upp och vi beställde fika och hade en riktigt trevlig pratstund på tumanhand.

Sen var det dag vid 16:30 och åka till Rimbo kyrkan för att ha genrep med Lilla och stora Roslagens spelmanslag. 16:45 stämda och klara för genrep. jag började stämma min hardingfela. Hardingfelan var riktigt snäll och jag lyckade stämma den snabbt. Genrepet gick enligt plan. Jag och Staffan Berg satt kvar och lyssnade på när Lilla spelmanslaget spelade sina solonummer innan vi gick iväg till alla andra som hade börjat fika i församlingshemmet.

 

När vi kom tillbaks efter fika så var Rimbo kyrka nästan fullsatt! Riktigt kul att så många tog sig tid en tisdagskväll för att komma och lyssna på folkmusik-konserten! Sen var det dags att göra sig iordning för att marschera in i kyrkan. Jag stämde och gjorde iordning hardingfelan så jag hade lätt att ta den när det var dags för mig att spela mitt solonummer. Sen ställde vi upp alla för att marschera in spelandes på “Fasterna brudmarsch”. Här nedan kan ni lyssna på brudmarschen, min tolkning av låten.

Som låt nummer 4:a spelade vi bägge lagen ihop “Karolinermarschen” efter Eric Sahlström. Här kommer en ljudfil med en inspelning från en träningskväll i Norrtälje.

Konserten flöt på väldigt bra och ungdomarna spelade jättebra de låtar de skulle spela ihop och solo. Bra gjort!! Sen var det dags för mig att ta fram hardingfelan. En sista koll och justering i stämningen av hardingfelan,  sen var det dags för mig. Jag skulle spela med en omstämd hardingfela stämd i B, E,Giss, Fiss. spelade det jag planerat en

 

 

Jölster springare efter Sigmund Eikås Norge Gammelstovsslåtten. Jölster ligger intill Nationalparken “Jostedalsbreen i Vestlandet. Joutunheimen ligger SSÖ om Jölster. Nedan kan ni lyssna på hur springaren lät.

Sen var det dags för Staffan Berg att framföra sitt solonummer på ett av sina durspel en polka/polkett. En kanon bra låt som var både medryckande och svängig. Det som var kul i låten vara att han hängde och drog på takterna lite här och där. Det var coolt! Här nedan kommer delar av låten. Han inte med att spela in hela låten. Ska prata med Staffan vad han kallar låte för något.

Polkett spelad av Staffan Berg Durspel.

 

Konserten slutade som den började med utmarschen ur kyrkan till “Fastena brudmarsch”. Mycket applåder fick vi efter att vi avslutat Fastena brudmarsch. Sen plockade ihop mig och säga hej till folk. För dagen därpå skulle jag åka hem till Örebro. Jag fick skjuts av Lena Sjölander in till Norrtälje för att sen ta bussen upp till Väddö och Tomta. Vi hade ett härligt samtal Lena och jag i bilen mellan Rimbo och Norrtälje. Jag fick sitta och meditera i väntsalen på stationen i Norrtälje vilket var väldigt skönt. Det var en rolig och innehållsrik spelning i Rimbo kyrka och som jag inte ångrar att jag hängde med på.

Väl hemma på Tomta vid 22:05 , gick det inte att sova. jag blev sittandes vid datorn och skrev ner mina tankar om dagen. Jag hade haft en plan på att göra ett bildspel med en låt från Roslagens spelmanslags repertoar. Det blev en schottis som jag spelat in veckan innan som jag sen lade in bilder i från konserten ifrån Rimbo kyrka. Vill bara tacka alla som är med i Roslagens spelmanslag för dett år 2023. och säga att jag kommer tillbaka och spelar med dem igen 2024.

Vad jag skrev till Roslagens spelmanslag natten mellan den 21-22/11 – 2023 kan ni läsa nedan:

Hej och tack för dessa två terminer 2023 i Roslagens spelmanslag!

Det blev en avslutningskonsert även för mig i kväll i Rimbo kyrka. Jag gör som Egyptens gräshoppor – ”jag kommer igen” och spelar med er. Det har varit fantastiskt kul att få bekanta mig med alla er i Roslagens spelmanslag under dessa två terminer 2023. Det som har berört mig mest de sista dagarna är att det finns en liten återväxt (hoppas jag) inom folkmusiken även i Roslagen. Jag har nu fått se och höra dessa ungdomar både spela och jamma i lördags och även denna terminsavslutningskväll i Rimbo kyrka. Modigt av dessa ungdomar att ställa sig på scenen i lördags och i kväll i dräkt i Rimbo kyrka (de som har det). Kul att ni fixar och grejar Moa och Martin med era folkmusikelever. Varför jag vill uppmärksamma och lyfta fram ungdomarna är att jag jobbat med det själv i många år i Örebro län. Alla ni andra är också väldig bra, det är kul att träffas er och spela och vara tillsammans med er alla i olika spelsammanhang i Roslagen. Jag kommer att sakna er alla nu när jag idag onsdag 21/11 far till Örebro. Det är några nya i laget som jag inte fått möjlighet att prata med ännu, men det får blir senare när jag är åter i Roslagen.

Jättebra att ni Martin och Moa lägger ut på interna gruppen vad vi ska spela vid varje tisdagsövning! De nya låtar får jag lära mig på Martins och Moas filmer. Kommer då att hålla mig uppdaterad med de nya låtarna ni lär också lär er. Då håller jag även repertoaren varm för min egen del. Är det något som händer så hör av er till mig. Vi har ju fått en telefonlista av Moa! Det är inte värre än att jag far i väg och kikar till huset på Väddö och träffar er i något sammanhang. Nu ska jag ägna mig åt att träffa familjen med barn och 5 barnbarn. Men tisdagskvällarna kommer jag att sitta och spela på det ni övar på i Roslagens kulturskola. Tack för att ni finns alla ni i Roslagens spelmanslag! Ni ger mig oerhört mycket glädje och energi varje gång jag träffar er!! Det blev ett långt inlägg men jag kan inte sova nu utan behövde tömma ur mig mina tankar innan jag går och sover. Ska skriva lite på min blogg om tisdagskvällen i Rimbo kyrka. Just nu går det mot Jul och alla roligheter det innebär med Julen. Ha en trevlig fortsättning på hösten och önskar er alla en God Jul!!

Ps. Skickar med min tolkning av schottisen efter Alfred Eriksson Älmsta tillsammans med ett bildspel med bilder från konserten i kyrkan. Är det någon som har bilder och tycker den vill komplettera med de bilder jag lyckades ta. Då kan ni skicka bilderna till mig på mobilen eller på min e-post ……………….. Schottisen är verkligen en höjdarlåt! Den går lite för fort i min version, men va tusan det går att dansa både schottis och engelska till min variant. Bildspelet i YouTube-filmen är naturbilder från Roslagen på Väddö.

Ha mycket nöje!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.