Solokonsert i Vallentuna

Så var det dags att genomföra solokonserten i Vallentuna kl. 13:00, “Musik i Handlingstider”. För att hinna i tid till Vallentuna så startade jag och Kerstin från Tomta kl. 10:00. SPÄNNANDE! Ingen av oss hade tidigare varit i Vallentuna. Det var lätt att hitta till Vallentuna kulturhus och Biblioteket. P-plats fick vi under Biblioteket, den var till våran överraskning helt gratis i 3 timmar.

Vi släpade upp alla instrument o min lilla ljudanläggning från garaget. Jag hade gott om tid på mig, en och en halvtimme att fixa till scenen så den blev bra för mig. Efter 30 minuter så dök arrangören upp Yngve och Marianne som representanter för Vallentuna Dans och Musikförening VADOM. De skulle ställa fram stolar till den kommande publiken. Scenen var placerad en bit in vid huvudentrén. Jag visste inte riktigt vad det var för publik som skulle komma. När tiden närmade sig kl.13 så insåg Yngve och Marianne att det behövdes fler stolar. Så de raggade upp stolar från alla håll och kanter i Biblioteket. När konserten började så fanns inte en enda stol ledig. Folk stod och lyssnade, några kom och gick. Yngve berättade att han räknat till över 70 personer som satt och lyssnade och sen några som stod under hela konserten. Jag känner mig nöjd.

Jag hade inte haft de bästa förutsättningar för att förbereda mig inför konserten. I slutet av januari 2024 så insjuknade jag i covid-19 med jättehög feber till att börja med (40 grader i 5 dagar och sen 38 grader i en vecka), hosta och orkeslöshet avlöste febern. Tre veckor innan konserten började jag jobba med innehållet i konserten. Lite i taget varje dag fick jag göra för att inte köra slut på mig. Har f.f. i skrivandes stund jobbigt med att jag känner mig orkeslös och svårt att hitta initiativförmågan. Är inte van vid det! men det är bara att acceptera!

Jag hade ett tema där jag skulle berätta om mig själv som spelman och hur jag blev inspirerad av personer runt om mig att börja dansa till folkmusik och sen börja spela folkmusik på fiol. “Hur jag kom i kontakt med folkmusiken” och “Betydelsefulla personer i början av min folkmusik karriär”.

Innehållet var bra men jag skulle ha behövt mera tid på att fila på mitt manus. Det blev lite långrandigt ibland. Men jag fick improvisera när jag kände att jag blev för långrandigt med snacket.

Arrangören VADOM var nöjda med det jag framförde. Jag var efter omständigheterna nöjd! Spelet gick bra! Jag börjar blir mer och mer säker på hur låtarna börjar. Det har varit ett av mina stora problem att komma ihåg hur låtarna jag valt börjar. Men det var därför jag ville bli mer och mer oberoende av att spela tillsammans andra och satsa på mig själv som solospelman. Det som gjorde mig extra glad var att två nya goda vänner som dök upp på konserten. Hans och Bitte bor i Lohärad norr om Norrtälje som jag och Kerstin blivit bekanta med. Hans har jag lärt känna genom Roslagens spelmanslag och Bitte som är Hans fru sjunger i många körer runt Norrtälje.

 

När jag och Kerstin plockat ihop mig med alla prylar käkade vi lunch på en pizzeria som låg granne med Biblioteket. De hade jättegoda matiga stenungnsbakade pizzor. Det är inte ofta jag blivit mätt av en pizza – men denna gång var jag mätt efter denna matiga pizza. När vi åkte hem mot Tomta hade Yngve tipsat oss om att åka en annan väg  från Vallentuna till Norrtälje. En fin historisk väg med många Runstenar och gravfält. Det var väldigt vacker.

 

 

Marianne och Yngve berättade för mig att det fanns en webbkanal i Amsterdam som spelar svenskfolkmusik dygnet runt. Jag trodde bara att det var NRK i Norge som bjöd på den möjligheten. Här kommer länken till den webbaserade Radiokanalen som sänder svenskfolkmusik dygnet runt:                                                    Svensk Folkmusik dygnet runt. “Lilla Amsterdam”

När jag ändå håller på så kommer länken till den Norska radiokanalen på NRK där de spelar Norsk folkmusik dygnet runt. Här kommer länken: Norskfolkmusik dygnet runt

En låt jag spelade på konserten i Vallentuna 6/4-2024 Polska efter Alfred Eriksson Västernäs Väddö.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.