Besökte Per Saxholm som nu är pensionerad, Karlskoga

Nu är Per Saxholm pensionär! Nu kommer jag och Per Saxholm att få mera tid att jobba ihop med låtprojektet med dokumenterandet av Pers folkmusik-låtskatt ifrån Karlskoga, Kedjeåsen och östra Värmland. Per träffade spelmännen ifrån Kedjeåsen och Karlskoga redan som 5 åring 1964. Per Saxholm träffade jag redan 1978 i Djerf-stugan utanför Karlskoga vid Våtsjön. Under ett par år 1980-1981 träffade jag och Per de spelmän som  levde. Det var Gunnar Nilsson, Emil och Helge Nilsson. jag spelade in de gubbarna på kasettband som jag nu digitaliserat. Bild till vänster Helge och Emil Nilsson

 

Denna onsdag i Karlskoga gick jag igenom allt material som jag samlat in från 2015 till idag 2024. Jag har spelat in 351 st låtar med Per Saxholm och Anders Norudde har spelat in 138 st låtar med Per Saxholm. Många är dubbletter men jag sparar dubletterna för Per S har olika viktig information om låten och spelmannen. Så därför känner jag att alla inspelningar behövs bevaras.

Denna dag började jag intervjua Per om spelmännen ifrån Karlskoga och Kedjeås-trakten. Jag och min fru Kerstin har gjort en enkät där Per får svara på 7 frågor om spelmännen. Vi får se hur många spelmän Per orkar med. Idag 2024-04-19 har Per S nämnt 111 st spelmän från Karlskoga Kedjeåsen och östra Värmland. De viktigaste spelmännen är de spelmän från Karlskoga och Kedjeåsen, Bjurtärn, Spelmännen runt Allkvettern, Frövettern Ullvettern och Linnebäck. Bild till höger: Per Saxholm spelar i Djerf-stugan utanför Karlskoga vid Våtsjön maj 1978.

Som ambition har jag att pricka in vara alla spelmännen bodde på en karta. Ska köpa kartor över Karlskoga, Kedjeåsen och Bjurtjärn.

Jag och Per har en gemensam spelman från Karlskoga som Per har träffat som spelman och jag som privat i min mammas bekantskapskrets. Uno Erhage var en storspelman från Lonnhyttan där Uno är född. Unos pappa Gustav Eriksson var enn storspelman och som Uno lärde sig många låtar av. Uno var gift med Agnes. Agnes bvar arbetskamrat med min mamma Margit Hellström på Televerket i Karlskoga. Så det var så jag lärde känna Uno och Agnes med deras dotter Birgitta. Uno hade alltid dragspelet med sig när Agnes och Uno kom och hälsade på. Uno spelade också fiol men tyvärr fick jag aldrig höra Uno spela fiol.

Bild till vänster. Uno Erhage med sitt dragspel.

Bild nedan: Ulf och Per Saxholm är i gasen ordentligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.