Emigrantkapellet och PUB spelar i Ransäter 2024

Repa i Svinnersta 5/6

Onsdag 5/6: Så var det då dags att styra kosa mot Ransätersstämman 2024. Staffan Berg skulle komma och hämta upp mig hemma i Örebro. Jag var hemma från Tomta för att jag hade ett läkarbesök att passa. Staffan kom från Furusund den 5/6 och då skulle vi åka ner till Pehr Falkenström i Svinnersta där vi skulle repa mellan 13 – ca. 20:00 med Emigrantkapellet. Jan-Anders och Cissi var redan där när vi kom fram. Nu var det sista smörjelsen inför det som stunda skall! Vi hade två dansprogram klara. ett dansprogram med bara gammaldans och ett dansprogram med bara låtar som passar att spela på polske-logarna. Vi var engagerade för att spela gammaldans på Västra logen en timme. Sen fick vi skriva och lämna in önskemål vi ville spela mer tillsammans eller med andra. Repet gick kanonbra för alla var väl förberedda inför uppgiften vi hade framför oss. Vi fick en natt gäst hem till Mejramvägen. Staffan B sov över hos oss i Örebro för Jan-Anders hade en spelning inne i Örebro. Eftersom vi skulle åka tillsammans så passade det bra. Vi handlade lite käk så vi hade till fika för vi viste att vi skulle få en Brunch och en middag och gratis inträde.

Ransberg där vi bodde under Ransätersstämman.

Resan till Ransäter 6/6

Torsdag 6/6: Ca 12:00 åkte vi från Mejramvägen upp till Ransäter. Vi planerade att käka lunch någonstans på vägen. Cissi o Jan-Anders skulle komma lite senare. Helgen såg ut att bli regnig. Men vad gör väl det när vi vet att vi kommer att bo kungligt i Ransberg! Väl framme i Ransäter så checkade vi in oss som grupp på stämman, fick vårat grupp-kuvert där det visade sig att arrangören var extra generös mot oss. Vi fick mat för hela stämman, 3 middagar och 3 brunch! Maten är fixad!  Sen kom Cissi och Jan-Anders så då började vi planera när vi skulle spela och med vilka. Emigrant kapellet, Jan-Anders och Staffan, Staffan Jan-Anders Ulf och PUB Pehr Falkenström, Ulf och Bosse Jansson.

 

Förfrukost innan brunchen i Värdshuset i Ransäter.

 

 

 

Vi åkte sen upp till Ransberg som låg 3 km väster om Ransäter. Jättefint låg vårat boende vid en damm där du kunde simma o bada. Helt perfekt för en som gillar att simma på morgonen. Vi installerade oss i våra rum och konstaterade att vi hade en hel modul på 4:a rum med ett kök alldeles själva. Två sängar i varje rum samt toa och dusch i varje rum.  Sen var det dags att skriva sin önskelista på när och var vi skulle vilja spela under stämman.

Ransätersstämman 2024 Emigrantkapellet, PUB, Knäjuck och Jan-Anders o Staffan Berg

Spelpass under stämman 2024

Torsdag  6/6: 2 spelpass:  -Emigrantkapellet kl 21 till ca 22 södra logen , Jan-Anders, Staffan och Ulf södra logen  -PUB på södra logen sen spelning. Kommer inte ihåg tiden tror det var 03:30 – 04:00.

Fredag 3 spelpass:  -Emigrant 23-00 enl. programbladet,  -Jan-Anders Staffan Norra logen 02:00- 02:30, -PUB Norra logen 03:00 – 03:30

Lördag 3 spelpass: -”Knäjuck” Staffan o Jan-Anders södra  logen 21:30, -Emigrantkapellet Norra logen 23:00, -Ulf solo Södra logen 01:00 – 01:30. 

Av de 8 spelpassen så var jag Ulf med på 6 spelpass. Vi hade kunnat spela med PUB engång till på lördagen men det glömdes lämna in innan repet drogs.

Ulf, Jan-Anders och Staffan spel på södra logen torsdag

Spelningar 6/6 torsdag på logarna

De spelningar jag spelade på södra logen var riktgt skôj! Det enda som är negativt där på södra logen är att du får spela akustiskt, vilket är rättså slitsamt om du spelar solo. Annars var det väldigt mycket dansare på södra logen och det är ju därför vi är där och spelar. på torsdagen blev det 3 spelpass södra logen, lite lätt uppvärmning inför fredagen och lördagen då vi satsat på Norra logen.

Brandlarm i Ransberg

När vi var klara så åkte upp till vårat hem i Ransberg. Kl blev nog 04:45 innan det var dags att lägga sig. Kl. 05:45 vaknade vi av ett larm som visade sig vara ett brandlarm. Det var ett fruktansvärt oljud som fick mig att röja runt i rummet och leta efter vad det är som låter. Cissi gjorde likadant när jag hittade henne i sitt rum krypandes och letandes efter var ljude kommer ifrån. Tillslut enades vi om att det luktar ingen rök, det ser inte ut som om det brinner någonstans i huset.

Ransberg där vi bodde.

Så vi gick o la oss igen istället för att gå ut ur huset. Jag har fått lära mig att människan inte handlar rationellt i stressade situation, en lärdom som jag tar med mig till nästa gång brandlarmet går. Brandlarmmet tjöt och det gick inte att sova. Sen hörde vi hur två brandbilar kom. Ur brandbilarna kom det ut två rökdykare som röjde runt och letade efter branden. Efter 30 minuter så försvann brandbilarna och lugnt återkom till Ransberg. sen sov jag till 08:30 innan jag vaknade klarvaken, så det var bara att gå upp. Varken Jan-Anders eller Staffan hade reagerat på larmet eller struntat i larmet. Pratade med en vaktmästare senare på fredags eftermiddagen och han berättade att det vara våra grannar som stoppat in en vetekudde samt en T-shirt i en micro. Vetekudden och T-shirten hade tagit eld. Det var värdigt kallt i rummen så jag kan tänka mig att de freös våra grannar. Men allt gick väl denna gång och jag med. flera har lärt sig att du ska gå ut när brandlarmet ljudert. Påpekade för vaktmästaren hade det varit en ljussignal ochså och en skylt att det är brandlarmet som går hade hjärnan kopplat sambandet med larm, rött ljus och en skylt där det står “BRANDLARM” på hade jag inte tvekat vad jag skulle göra. Men med en hjärna som inte förstods vad som försiggick så  gick vi och lade oss. Jag kan förstå varför folk blir innebrända. Jag ska aldrig mer börja leta efter vad det är som låter när jag blir väckt på natten, utan jag ska gå ut och avvakta på instruktioner vad som hänt.

Fredages spelningar 7/6

Fredagen den 7/6 var vi inblandade i tre dansspelningar. Vår huvudspelning i Emigrantkapellet på Västra logen mellan 23 – 24, PUB, Jan – Anders och Staffan på Södra logen och PUB på Pehr F, Ulf och Bosse Norra logen kl 03:00 – 03:30.

PUB spel fredag på Norra Logen

Fredagen den 7/6 var vi inblandade i tre dansspelningar. Vår huvudspelning i Emigrantkapellet på Västra logen mellan 23 – 24, PUB, Jan – Anders och Staffan på Södra logen och PUB på Pehr F, Ulf och Bosse Norra logen kl. 03:00 – 03:30.
Det Första jag gjorde när jag vaknade efter denna bedrövliga natt som jag/vi sov i 2 timmar blev det ett morgon bad i dammen i Ransberg vilket var väldigt skönt att få skrämma igång kroppen i det kalla vattnet. När alla vaknat satte vi oss och drog upp våra planer för fredagens dansspelningar. Jag började kika på när jag skulle spela solo. 12:00 gick vi för att käka brunch och innan det hade vi lämnat in våra önskemål i informationen om att få spela till dans på fredagenskvällen/natten. Eftermiddagen ägna de vi oss åt att repa inför kvällens huvudspelning kl.23 – 24 på västra logen.

Sent på eftermiddagen skulle vi göra sound check på västra logen. Sound checken gick jättebra trots att vi alla stod på en rad på scenen, men medhörningen var bra så det skulle funka. Middag och sen ta det lugnt. Innan kl. 22:00 så gick vi till Västra logen och hejade på Brunskogs spelmanslag som skulle spela timmen före oss. Jag känner de flesta i Brunsskogs spelmanslag så det var kul att träffa dem alla. Sen hejade jag på Christina som är en gammal kurskompis från Ransäters ungdomskurs 1979.Christina är också med och spelar i Brunskogs spelmanslag Vi önska dem alla lycka till med dansspelningen. Vi tog oss några svängar på stämman innan det var dags att börja stämma upp.

22:50 var det dags att gå upp på scenen och plugga in sig med sina myggor o instrument. Jag hade koll på mina kablar nr 6 och 7 som jag skulle byta mellan. Det var rätt så mycket folk på dansgolvet när vi körde i gång. Efter första låten märkte jag att jag saknade medhörning. Jag signalerade till ljudteknikern och de andra att jag inte hörde ett skvatt vad de spelade. Meddelandet gick inte fram direkt så efter andra låten fick jag kontakt. Det blev ett frenetiskt letande efter felet. Efter 30 minuters spelande så hittade teknikern felet och jag och alla andra kunde slappna av. En mardrömsstart!! Alla blev givetvis påverkade av situationen och en osäkerhet spred sig i gruppen.

Emigrantkapellet västra logen

Inte mycket att göra åt men en erfarenhet rikare att ta med sig till nästa gång. Efter oss så skulle Mats Berglunds trio komma att lösa av oss 23:50. Men jag hade inte sett till någon Mats med Andreas Ralsgård och Jonas Bleckman. Staffan Berg och Jan-Anders uppfattade situationen snabbt och tog fram sina dragspel och satt sig och spelade så dansen kunde fortsätta friktionsfritt. Arrangören muttrade och tyckte att Mats och gänget betedde sig oansvarigt och började prata om att Mats B nästa år inte skulle få spela på stämman, i alla fall inte på Västra logen som detta år var lite speciellt. Efter 15 minuter dök det försenade gänget upp. Arrangören lät Jan-Anders och Staffan spela i nästan 15 minuter till innan de bägge räddarna i nöden gick av scenen.
Jan-Anders och Staffan skulle senare spela på södra logen 02:00 – 02:30.

 

Sen var det dags att fokusera oss på PUB som hade en dansspelning på Norralogen 03:00 – 03:30. Vi satte oss och repade en timme innan dansspelning. På norra logen fanns det ljudanläggning. Det kändes bra med ett proffs till ljudtekniker. Det var många kvar på dansgolvet så det var bara att dra i gång. Det fungerade jättebra och vi hade vaskat fram många ny/gamla låtar till denna dansspelning. 30 minuter går fort när man har roligt. Vi fick många glada tillrop efter det att vi spelat sista låten. Vi i PUB kände att detta gör vi om. Nästa år med. Men vi skulle kanske träffas en gång och vaska fram lite mer gamla låtar som vi har gemensamt vilket vi har. Gäller bara att träffas och göra en lista på gemensamma låtar från 70 o 80-talet. Efter spelningarna blev det hem färd till Ransberg där det vankades lite öl och nötter innan bingen kallade på husse.

Dansare på södra logen när Ulf spelade solospel

Lördags-spelningar 8/6

Lördag 8/6 3 spelpass: -”Knäjuck” Staffan o Jan-Anders södra logen 21:30, -Emigrantkapellet Norra logen 23:00, -Ulf solo Södra logen 01:00 – 01:30. Så ser dagens spelprogram ut.

Lördagen skulle bli regnigt i Ransäter enl. prognoserna. Det var bara att ställa in sig på att alltid ha regnkläderna åtkomliga. Vi fick idag avvakta på vilka tider vi skulle få för dagens spelningar. Jag hade bestämt mig för att ta en lite lugnare dag med Brunch och sen upp till Ransberg för att förbereda mig inför solospelningen som jag inte visste något om. Jag tog kontakt med Bosse och ville att han skulle kolla upp PUB och min solotid. efter en stund hörde Bosse av sig och berättade via sms att PUB inte fått någon dansspelning på lördagen. Det var Bosse som hade glömt att lämna in ansökan i tid om att få spela på någon loge. Men vi i PUB var väldigt nöjda med utfallet på båda de spelningar vi redan gjort. Sen fick jag ett sms av Dan Olsson om att jag fick en tid på Södra logen kl. 01:00 – 01:30. Hade önskat Norra logen men det får bli nästa år. Jag tackade snabbt ja till tiden. Sen meddelade Bosse att Emigrantkapellet hade fått en tid på Norra logen kl. 23:0 – 23:30. Det blev en höjdare avslutning på Ransätersstämman för oss alla!

Cissi o Jan-Anders rep med Emigrantkapellet i källaren i Värdshuset Ransäter.

Dags att ge sig av till Brunchen. Det regnade inte så mycket ännu i Ransäter men efter Brunchen fick jag skjuts upp till Ransberg av Staffan. Jag ville ha en kôjdag i våran lägenhet. Det blev flitens eftermiddag i Ransberg. Jag släppte in Cissi som kom på sin cykel från stämman. Jag öppnade dörren för det hade precis börjat vräkregna när Cissi ställde ifrån sig cykel. Så då slapp Cissi stressa knappa in dörrkoden. Cissi skulle ladda upp inför kvällen och nattens spel precis som jag. Jag totade ihop ett dansprogram för södra logen. Jag skulle spela efter Ingesundsfolket. Ingesundsfolket är elever som går på Ingesund så det kommer att bli ett jäkla drag under deras dansspelning som var en timme.

Emigrantkapellet skulle ju spela lite tidigare på norra logen. Vi samlade efter middagen i Värdshuset i källarvåningen runt 21:00 där vi kunde repa på de låtar vi valt att spela för polskedansarna. Utomhus regnade det väldigt mycket så det var bara att hålla sig inomhus på olika ställen innan vi skulle upp och spela kl.23:00. När vi inte fick vara kvar i Värdshuset så drog vi till Funktionärsfiket vid södra logen där vi blev bjudna på fika. Eva Jansson var ansvarig för kvällen i fiket så det var tur att Eva var där. Då var vi på plats på Norra logen. När det var dags att ta sig an scenen så var det som vanligt väldigt mycket dansare på logen vilket var väldigt inspirerande.

Emigrantkapellet på västra logen

Vi hade gjort en väldigt bra spellista inför Norra logens spelning samt arrat om ”Är du galen gut” Schottis från Norge. Är du galen gut sjunger Cissi på och när Cissi sjöng, sjöng även dansarna med oss, vilket gjorde att alla i Emigranterna som inte spelade just då trallade med i andra reprisen. Det blev en mycket god stämning i Norra logen efter den låten. Sen gick allt som på räls! Vi fick en revansch efter floppen på Västra logen på fredagen. Vi hade en bra uppmickning med bra medhörning samt en större o djupare scen, sist men inte minst ett proffs på som fixade ljudet på norra logen under denna Ransäterstämma. Det är mycket vi lärt oss under denna debut med Emigrantkapellet och PUB på Ransätersstämman 2024!

Nu var det dags för mig att börja ladda upp för solopelning på södra logen. Jag fikade lite till i funktionärsfiket. Strax efter kl 24:00 gick jag till södra logen för att kolla om jag kunde gå in ock lägga instrumenten någonstans så de höll värmen. När jag skulle gå in på logen så kom jag inte in där dansarna går in, så jag gick runt och tog sceningången på kortsidan av ladan. Kom inte in där heller för scenen var full av folk. Allra längst bak stod en basist som gjorde att jag inte kom in med mina instrument så jag fick vända om till funtionärsfiket igen och hoppas att jag kan tränga mig in lite senare. Det var ett himla drag i södra logen så dansarna skulle vara uppvärmda ordentlig när jag kommer och löser av Ingesundsfolket. 00:45 då satsade jag hårt på att ta mig in på södra logen! Basisten hade flyttat sig en meter till höger så jag kom in med fiolerna och det fanns en stol som jag kunde lägga fiollådan på, med risk för att basisten skulle sätta sig i min fiollåda om han tappade balansen. Jag chansade – gick på toan. Väl inne på toan hörde jag att Ingesundsfolket började komma till de sista låtarna. Gjorde korstecknet och gick ut o kollade om mina fioler levde? Det gjorde de! Tur jag har instrumentförsäkring! Jag stämde upp snabbt min A-fiol och hängde med på den sista låten som Ingesundsfolket spelade ”Polska efter Polska efter Olof Andersson “Höltebergs Ola Eda” en riktig rökar låt som är en bra slutlåt. Jag fick kontakt med Mattias o Nina Pehrez och annonserade att jag var på plats. Det var en upplevelser att få vara med och spela med Ingesundsfolket och deras sista låt. Det hoppades och scenen knakade när alla ca 20 – 25 personer landade på en gång på scenen. De körde några kvintcirkelvändor innan låten slutade med ett brak. Då trodde jag att scenen hade brakat ihop längst framme, stod allra längts bak. Scenen var hel! Jag tackade för att jag fick vara med under sista låten och började jobba mig framåt på scenen. Jan-Anders var min coach om något skulle hända samtidigt var han min chaufför som skulle ta oss till Ransberg när jag spelat klart 01:30. Väl framme vid scenkanten så var det så mycket dansfolk så jag förstod inte hur de kunnat dansa!

Ulf solospel lördagen på södra logen

När jag såg alla dansare så insåg jag att det blir inga instrument byten när jag spelar. Det får bli A-basfiolen och sen kör jag låtarna länge. Jag började spela så reagerade ingen så jag började spela tystare vilket gjorde effekt. Efter en stund var det en av de danska tjejerna som började dansa runt alla som stod still och pratade, så till slut så drog dansen i gång o alla började dansa. Efter första låten så bad dansarna mig komma ner på golvet vilket kändes riskfyllt. Men jag tog risken och fortsatte dansspelningen mitt på golvet. Då upptäckte jag att det var väldigt många duktiga dansare som krånglade sig fram och jag kände att alla hade fattat att jag stod mitt på golvet. Vilken kommunikation spelman – dansare!! Jag fortsatte på de låtar från Västra Värmland som Ingesundsfolket spelade fast jag spelade andra låtar. Det var skitskôj och spela till dans på södra logen och vilka häftiga dansare. Efter sista låten fick jag många applåder, tjo och tjim, vrål och stamp i golvet! Jag hade ståpäls när jag gick av scenen! Nu har jag gjort debut i Ransäter som solospelman och det uppskattades väldigt mycket av publik och dansare! Självförtroendet är på TOPP!! Nu vet jag på riktigt att jag kan stå för mig själv på egna ben och behöver inte vara beroende av andra för att få vara med och spela till dans eller konsert. Ett av min mål är nu nådda! Men nästa år då ska jag spela solo på Norra logen med uppmicade instrument. Men det tar jag nästa år, jag skippade i år alla Karlskogabeter, de kommer kanske nästa år på Norra logen?  Jan-Anders fick sen skjutsa hem oss bägge till Ransberg där vi tog några alkoholfria öl och lit chips att sova på. Cissi o Staffan sov redan. Ute regnade det ordentligt, men Jan-Anders och jag var torra efter lördagens spel på logarna i Ransäter. Det är kul att vara spelman när du får spela för så mycket publik! Vi alla i Emigrantkapellet och PUB kommer igen nästa år till Ransäter 2025 med nya krafter!

Söndag 9/6 och hemfärd

Det blev sovmorgon för oss alla. Vi gick upp vid 10:00-tiden.

Môraspel i vår lägenhet i Ransberg

Solen sken och inget regn i sikte. Vi började städa ur oss ur lägenheten vilket var väldigt lätt, för det fanns bra städutrustning i lägenheten. När vi var klara med städningen vid 12-tiden åkte vi ner och käkade brunch för sista gången denna helg. Många trötta ansikten mötte man i kön till brunchen. Se sa vi hej till varandra och for hem till Örebro. Jag åkte med Staffan Berg och skulle till Furusund så jag körde från Ransäter till Örebro så han fick vila inför sista etappen. Hemma i Örebro gjorde vi upp ekonomin mat o resa sen for Staffan vidare mot östkusten. Kerstin och jag skulle sen på onsdagen vidare mot Norrland och en begravning av vår svägerska som hastigt gott bort. Jag hade fått i uppdrag av svågern att spela på hans frus begravningen vilket kändes som en hedersam och ansvarsfull uppgift. Kan bara säga att det blev en fin begravning och allt gick bra med begravningen och spelet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.