Spelat till dans i Västra Sund 2017-12-01

Det var med glädje och förväntningar som jag styrde mot Arvika och Västar Sund där säsongsavslutningen 2017 med dans och spel skulle gå av stapel. Brasan sprakade på bra när  Ulf och Ragnhild Knutsson lärde ut gamla jul-ringlekar från förr i tiden. Där fick jag lära mig att  “Räven raskar över isen” är den äldsta idag nedtecknade ringlek. “Räven raskar” är ifrån år 1689-talet – om jag inte mins helt fel.

 

En höjdpunkt för mig var när fiolelever från Arvika musikskola klev upp på scenen och började spela till dans. Det var ca 15 elever i alla åldrar som spelade till dans med stöd ifrån fiolläraren Fredrik Lundberg och några andra fiollärare. Kul att se att det finns unga i Arvika som intresserat sig för folkmusik.

 

 

Innan fikat spelade jag solo till dans. Jag hade bestämt mig för att bara spela låtar ifrån Karlskoga trakten samt öst Värmland. Programmet var lite försenat så tillslut så fick jag vika mig för fikasugna dansare. Här spelar jag en vals som kalls för “Rudskogavalsen”. Fortsatte sedan att spela en polska efter Karl Nilsson Bjurtjärn. Jag hann även med att spela några låtar från östra del av Värmland. Här spelar jag en polska “Motorcykelvisan efter Otto i Månserud Visnums-Kil, samt en schottis ifrån Långban.

Till fikat denna kväll bjöds det på Annes nybakade Lussekatter och Magnus varma och kalla smörgåsar. Annes lussebullar gick inte av för hackor. Det var bland det godaste lussebullar jag ätit någon gång.

Efter fikapausen klev Alf Börjars upp på scenen. Det var dags för kvällens “Alfspel”. Det innebär att alla som vill kan vara med och spela. Alf är en fantastisk värmlänsk spelman som det bara forsar Värmlänska låtar ur.

 

 

Efter Alf-spelet var det dags för Klas Anders Haglund att spela. Anders Nordlöf och jag frågade om vi fick vara med och spela vilket inte var något problem. Här spelar vi en Norsk reinländer efter Ånon Egeland finns på skivan i “Heitaste slåttern”.. Här är det en Jämtländskvals som Anders Nordlöf spelar tillsammans med Klas Anders Haglund.

 

Kvällen slutade vid 00:30. Och efter en snabbstädning av lokalen skildes vi åt. Väl hemma hos Magnus blev det eftersnack med öl och Magnus goda mackor. Sen sov jag gott. Ett tack till alla som jag har träffat och lärt känna uppe i Västar Sund. Det är ett mycket unikt danshus där det alltid finns plats för olika spännande möte mellan spelmän och dansare.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.