Spel i Kapellet i Svinnersta tillsammans med Bo Jansson 15/10-2018

Idag (2018-10-15) ska det bli en rolig dag! Idag ska jag liksom knyta ihop säcken där allt inom folkmusiken  började för mig för snart 40 år sedan. För 40 år sedan i augusti fick jag en förfrågan av Bosse Jansson, min första spelkompis från Karlskoga, att hänga med till en storspelman som hade flyttat ifrån Karlstad till Rönneshyttan i södra delen av Närke. Storspelmannen tillika riksspelmanen vi skulle besöka var Pehr Falkenström. Vi var tre personer som åkte iväg från Karlskoga, Bosse, jag och så Åsa Gustavsson. Vi spelade Värmlandslåtar och fiskade kräftor tills solen gick upp igen. Pehr var kurskompis med Åsa och Bosse från ungdomskursen i Ransäter. Det var min första kontakt med Pehr Falkenström och som sedan har utmynnat i en djup vänskap mellan oss. Pehr är den person som jag spelat mest med. Vi har turnerat ihop massor och gjort massor med roliga saker. Idag gör Bosse och jag samma resa igen tillsammans med Bosses fru Eva. Vi ska åka och hälsa på Pehr Falkenström och hans fru Helen i deras hem i Svinnersta. På kvällen kommer det förhoppningsvis flera spelmän ifrån södra delen av Närke och spelar i Pehr och Helens kapell i Svinnersta.

På kvällen kom det många spelmän till kapellet i Svinnersta. Det spelades, fikades och pratade till sena kvällen. När alla spelmännen åkt hem och det bara återstod jag Bosse och Pehr, satte vi tre oss ner och spelade en massa Närke och Värmlandslåtar. Kl. 03:10 släkte jag lampan och konstaterade att det hade varit en mycket trevlig spelkväll. Stort tack till Pehr och Helen och deras gästfrihet att jag fick övernatta i deras kapell.

Här på Facebooklänken spelar vi Forskarlleken efter Janne Mossberg.

Bild ovan: Nattaspel med Bosse, Ulf och Pehr när alla Pehr o Helens spelgäster farit hem.

Ett svar på ”Spel i Kapellet i Svinnersta tillsammans med Bo Jansson 15/10-2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.