2020-01-21 “Maja i Löcka” på noter hemma hos Mats.

Idag har jag träffat Mats Åkerberg som är danspedagog och vill lära sig spela “Maja i Löcka” på sin nyckelharpa. Sagt o gjort vi bestämde att idag är dagen när “Maja i Löcka” ska spelas på nyckelharpa. Vi träffades hemma hos Mats för han har ett notprogram i sin dator. Notprogrammet visade sig vara det bästa hjälpmedlet att få en så rättvis notbild av “Maja i Löcka”. Jag har problem med att läsa notrytmer och framför allt skriva ner rytmer i notbilden. Mats har problem med att ta låten på gehör, så vi skulle försöka få till det så Mats kan lära sig låten. Vi började med att spela någon låt tillsammans innan vi övergick till att ta oss an “Maja i Löcka”. Sen var det dags at lära ut låten. Jag började med att spela låten för Mats innan jag hackade söder låten taktvis. Efter fyra takter fick vi ge upp. Mats var alldeles för nervös att ta låten på gehör. Vi började med att pilla in noter i notprogrammet och lyssnade på hur det lät. Det visade sig vara det allra bästa knepet för att Mats ska kunna lära sig Maja i Löcka. Men då blev jag nervös när vi höll på att pilla in noter i notprogrammet. Tonhöjder var inga problem men rytmerna hade jag problem med. Det visade sig att Mats var en stjärna på att prova sig fram så att jag blev nöjd med hur det lät rytmiskt. Det går ju inte alltid att få som man vill när det gäller noter, det är det som är begränsningen med notbilder. Sen ska du göra musik av notbilden .- det är en annan sak. Efter en bra stund så hade vi ” Maja i Löcka ner skriven på noter. Så nu kan Mats i lugn o ro sitta och lära sig låten i egen takt. Ska bli spännande och höra när Mats har lärt sig “Maja i Löcka”. Sen bjöd Mats på lunch och vi hade en mycket trevlig pratstund innan jag åkte hem. Nästa gång vi träffas ska vi skriva ner en låt som kallas för “Travern” en polska efter Anton på Berget Visnums.-Kil. Låten finns med på en skiva som Lennart Gybrant och Anders Norudde gjort tillsammans.

Kul med att hålla på med notläsning! Alltid lär jag mig något nytt i MA 1-gruppen och nu med Mats Åkerbergs notprogram på sin dator. Tack för en trevlig dag med lunch och fika!

Här nedan har ni en ljud-fil samt den notbild som vi skapade  i Mats dator. “Maja i Löcka” är efter en spelman från Brattfors som heter  Ernst Pettersson.

Ett svar på ”2020-01-21 “Maja i Löcka” på noter hemma hos Mats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.