2020-01-25 Spel å tjatkväll i Karlskoga

Satte mig i bilen och åkte in till Karlskoga för en “Spel å tjat kväll”. Ska hämta upp Per Saxholm, (Anders N:s och min store folkmusik-guru) för att sedan åka vidare hem till Anders Norudde. Vi ska träffas under lite gemytliga former och som vi kallar träffen “Spel å tjatkväll” – det är vad det är. Vi träffas för att spela låtar och prata, helt krav löst. Anders överraskade oss med att bjuda på fika med semla.  Det blev en mycket trevlig stämning med många historier med många skratt. Efter fikat så gick vi ner i källaren för att spela. Per höll som vanligt i taktpinnen. Det finns ingen botten i den karln, när det gäller att komma ihåg låtar från Karlskoga och östra Värmland. Per går omkring som en levande låtskatt-kista, det bara väller ut låtar ur Per. Jag och Anders har fullt upp med att spela in och skriva ner vad Per säger.

 

 

Vi tog en paus i spelandet. Per bjöd oss alla på Pizza Tack Per det var en överraskning. Hoppas att det kan bli en tradition?

 

 

Efter Pizzan så fortsatte vi att spela på. Det blev många nya låtar att lära sig denna långa spelkväll. Per var på ett strålande spelhumör. Allt roligt har också ett slut. Även denna treliga kväll avslutades sent. Vi enades om att äta Pizza och spela en gång är ingen gång – men två gånger blir en tradition. Ser fram emot nästa “Spel å tjat-kväll” med pizza eller utan Pizza. Själv tycker jag att det blev mycket gemytligare med Pizza och spel. Vi skildes och jag skjutsade hem Per. När jag kom hem så hade jag väldigt svårt att somna. Det var väldigt många låtar som snurrade runt i huvudet. Dä här gör vi öm snart igen!

 

Här nedan är en låt som Per spelade för oss och som jag nu har lärt mig ordentligt. Jag känner med värme och glädje varje gång Per spelar en ny (för mig) låt ifrån Kedjåsen i norra Karlskoga. Det jag också gillar med musiken ifrån Karlskoga-traken och östra Värmland är att det är mycket humor i låtarna. Min far är född och uppvuxen i Kedjåsen. Min far har berättat för mig om en massa roliga personer som var spelmän som jag nu spelar låtar efter. Jag har också varit mycket uppe i Kedjåsen som ung och känner väl till de platser när Per berättar om t.ex. spelmännen Edvin Hammarbäck, Tavel-Josef, Johan i Gata  vid Hållsjön etc.

 

Här spelar jag en vals som Per spelade för oss under kvällen. Jag har nu lyckats lära mig valsen som är efter Edvin Hammarbäck från Kedjåsen som ligger i norra Karlskoga. Här nedan tolkar jag valsen på mitt sätt.

2020-01-25 Info om “Göbberas” medverkan i Korrö.

“Göbbera” (Anders Norudde, Lennart Gybrant, Per Saxholm och jag Ulf Karlsson) avvaktar fortfarande på att få något slags besked ifrån Korrö. De ska tydligen ha ett möte nu i till vecka fem 2020, där de ska besluta vilka de slutgiltiga grupperna som blir inbjudna till att spela på Korrö folkmusik festival 2020. “Göbbera” skickade en förfrågan redan i september 2019 om att få spela på Korrö. Vi får se om vi får komma dit.Vi hôller tummarna.

Fotografierna på oss är från tidigare “Spel å tjat-kvällar”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.