Polska efter Ernst Pettersson Brattfors “Norra Höjden” och en variant

Här kommer en polska efter Ernst Pettersson Brattfors “Norra höjden”.
Brattfors ligger väster om Filipstad där denna spelan i östra Värmland fanns. Här kommer min version av polskan som jag lärt mig av Per Saxholm.
Fråga: Jag har ett svagt minne av att det finns en variant av denna låten ifrån Västerdalarna. Men jag kan inte komma på den Västerdalska varianten. Kan ha lärt mig polskan efter Peter Hedberg,en spelkompis från Malungstiden på Malungs Folkhögskola 1980 -1981. Men jag vet inte. Så jag ställer en fråga: Är det någon som kan en variant på denna polska ifrån Västerdalarna? Om någon kan det kan det vara en Lejsme-Per låt? Leisme-Per reste ju väldigt mycket – kan det vara han som tagit med sig låten till Filipstadsbygden?
Hör av er om det är någon som vet. Tack!
Denna låt la jag ut 2021-03-16 så Per Saxholm och jag får se om vi kan få några svar från folket på Facebook. Svaren kommer jag att skriva nedan.
Svar från:
Marianne Busk: Påminner om Nåsragan, polska efter tobaksspinnaren Erik Eriksson, Nås. Tycker jag…

Göran Håkansson: Nåsraga Den ä bra men din version va mer bra!

Mats Lindström: Har spelat en liknande låt för typ 20 år sedan men tyvärr minns jag inte vad den hette eller vem som gjort den. Det var en dalalåt iallafall, så mycket minns jag!

Lars Almestad: Kanonlåt!

Solveig Häll: Åh så härligt!

Ulf Karlsson svara till alla som svarat på min fråga: Nåsragan var rätt – men låten är efter spelmannen Persbjörs Erik Persson från Lima å låten kallas för “Nåsragan” fick jag reda på. Hittade ett Youtub-klipp med ett gäng som spelade i Dala-floda. Har spelat denna låten i massor. Nu sover jag gott när jag fått reda på varianten på denna Ernst Pettersson låt. Tack för hjälpen.

Här kommer polskan efter Ernst Pettersson Brattfors “Norra höjden”.

Här kommer en variant på Ernst Petterssons Brattfors polska, en polska ifrån Lima efter en spelman som hette Persbjörs Erik Persson Lima. Polskan kallas för “Nåsragan”. Ett stort TACK till alla som bidrog till att jag fick reda på vilken Västerdalsk variant på polskan det var på polskan efter Ernst Pettersson Brattfors.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.