Vals efter Friman

Den 4:e maj lade jag ut ett inlägg på en lite speciell vals efter en spelman Friman.

Friman var en spelman som vandrade runt i hela Värmland, Friman var mycket i Öst-Värmland (bl.a. i Brattfors) men också reste till Jämtland m.m. Friman besökte Bjurtjärn och Karlskogabygden flitigt.  Vi (Per Saxholm, Ulf Karlsson m.fl.har några låtar efter honom. Alltså i tradition.

Friman hade träffat såväl Lomjansgutten som Lejsme-Per.

 

Det finns en historia om Friman som Per Saxholm berättade för mig hur det gick till när Friman skulle åka båt på sjön Fryken med båten Freja:

Friman var på besök vid sjön Fryken och skulle åka med båten Freja. En väldigt överförfriskad Friman skulle gå på båten Freja men blev då nekad att åka med p.g.a. hans onyktra tillstånd. Så Friman berättade att “Spriten räddade denna mitt liv!” 

 

 

 

Ångbåten Freja som är väldens äldsta ångfartyg, som fortfarande har sitt originalmaskineri i drift, har en intressant historia. Hon byggdes 1868, förliste i en häftig storm på sjön Fryken några år senare och låg gömd men inte glömd, precis som prinsessan Törnrosa, i närmare 100 år på Frykens botten.

Hon upptäcktes, bärgades, renoverades, brann, återuppbyggdes och sjösattes slutligen för att återigen trafikera Frykensjöarna. Idag finns ångbåten Freja i Fryksta, cirka 40 km söder om Sunne, i Frejamuséet som bland annat visar de fynd som bärgades på Freja.

Mer info om ångbåten Freja

Vals efter Friman som jag lärt mig av Per Saxholm. Här kommer min tolkning av valsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.