2 begravningar och en skogsspelning

Efter nu ett och ett halvt år utan några spelningar i sikte (p.g.a. pandemin) så fick jag tre förfrågningar om att spela. Två begravningar en den 2/9 i östra Värmland och en begravning den 4/9 i södra Närke. Den mest spektakulära spelningen den 11/9 var den förfrågan jag fick ifrån  Visitroslagen.

Den första begravningen 2/9 i Karlskoga spelade jag på minnesstunden. Det var en gammal danskollega o ledare i Karlskoga byggde gillet som hade gått bort. Jag hade satt ihop två låtar som jag spelade direkt efter varandra. Jag hade valt att spela säckpipa Den första låten var en visa ifrån Småland Lördagsvisan efter Kryl Masse Urshult i Småland. Se text nedan:

På vännen min jag tänker och hjärtat mitt det gläds och ler när morgonsolen blänker och aftonsol går ner Men nu är veckan slutad och nu går jag till tösen trallala, trallala, hoppfallerallala Ögonen blå som duvan och kinden röd som krösen trallala, trallala, hoppfallerallala

Den andra låten jag spelade var trad låt ifrån Värmland Säckpiplåt ifrån Norra Råda. Nedan kan ni höra hur arret lät. Har lagt till lite komp från min hardingfela.

Begravningen i södra Närke lördagen den 4/9 spelade jag samma låtar som jag gjorde på den begravningen den 2/9. Jag spelade under själva begravningscermonin och även på minnesstunden där jag också spelade säckpipa och underhöll släckt o vänner till den avlidne. En trevlig dag där minnesstunden kunde hållas utomhus.

 

VisitRoslagen är turistbyrån i Norrtälje. De skulle arrangera årets Roslagsmarch i Grisslehamn lördagen den 11/9 och hade fått tips ifrån vår granne Chatrin Edblad som driver Folk å Fä att hennes granne på “Spelmans” spelade säckpipa. Jag tackade ja direkt. Deltagarna skulle gå en rundslinga på 12 km med start från Grisslehamn sen till Tomta ( där jag sommarbor) där Chatrin Edblad skulle bjuda de marscherande deltagarna på lunch. Därefter drog man rakt över ön på en skogsbilväg där nästa stopp blev Kvarnsand där det vankades fika. Därefter slutspurten in till Grisslehamn och Albert Engströms ateljèn där deltagarna gick i mål. Mellan Tomta och Kvarnsand på ett bra ställe som jag hittat skulle jag bli dagen musiköverraskning. Jag hade hittat en bra klippa att stå på nära skogsbilvägen. Från de ansvariga fick jag godkänt på torsdagen innan marschen. Eftersom jag skulle stå ute och spela mellan kl. 10:30 till 13:45 på min säckpipa så var ju läget med vädret spännande hur det skulle bli. Såg inte så lovande ut men det fanns en reservplan att jag vid regn skulle stå o spela inne i Grisslehamn på en uppbyggd scen. Lördagen den 11/9 på morgonen när jag vaknade drog jag upp rullgardinen, då  var skogen insvept i dimma å det var väldigt fuktigt ute. Det innebar att säckpipan kommer att fungera ett litet tag innan den ger upp. Men enl. väder prognosen skulle det lätta lite senare på förmiddagen – vilket det gjorde. Dimman lättade och vinden mojnade och det var riktigt skönt ute. Jag laddade upp med fika stol och ett bord där jag skulle ha mina grejer under dagen. Vid kvart över tio så var det dags att åka iväg till spelplatsen där jag skulle överaska deltagarna i Roslagsmarschen.

Det blev ett maratonspel där deltagarna kom utspridda så jag hade inte en chans att få varken mat, kisspaus o vila. Jag stod och spelade säckpipa i tre timmar. Det var en fantastisk akustik i skogen denna dag, så jag hördes långt bort innan deltagarna såg mig på min klippa. Det blev många härliga leenden filmer fotograferande, påhejandes tjoandes m.m. från deltagarna när de fick se mig stå och spela. Några klättrade upp till mig och vill ta sig en pratstund om instrumentet. Kan bara säja att det blev ett mycket uppskattat inslag i Roslagsmarschen. Vi hade besök av goda vänner från Uppsala som kom med mat till mig, men maten fick vänta till sluttruppen kom o berättade att nu har alla gått förbi. En mycket kul o innehållsrik dag har jag iallafall haft. Det var en väldigt bra Corona-anpassad spelning den första ordentliga spelningen på ett och ett halvt år. Tack till VisitRoslagen för att ni anlitade mig!

Här nedan finns en film som ni kan kika på. Filmen har jag fått ifrån våra goda vänner ifrån Uppsala.

Roslagsmarschen film

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.