Nu börjar det släppa på speltillfällena efter covid-19. En folkmusikuppstart

Folkmusiken “nyuppstart” inför hösten 2021

Det börjar röra på sig nu ute i spelstugorna. Speltillfällena börjar åter att komma till en mera normal nivå. Men som sagt det gäller att vi fortfarande är lite restriktiva mot varandra. Har inte haft en förkylning på över ett o ett halvt år.

Lyssna på konsert i Karlstad

Ska till Karlstad 6/10 o lyssna på när en gammal spelkompis som ska spela hardingfela i Wermlands Opera. Thomas Heineman som han heter min gamla spelkompis – är altviolinist i orkestern o ska spela solo två stycken av Per Gynt. De har hyrt in en hardingfela till honom som han numera sover med o spelar dygnet runt. Ska bli mycket spännande att höra Thomas spela dessa två stycken. Thomas o jag har haft mycket roligt ihop på 70 o 80-talet. Vi har tillsammans drivit olika kurser o utbildningar för spelmän o dansare i Örebro län m.m. Listan kan göras lång på allt vi gjort innan Thomas bestämde sig för att bli violinist. Han blev nästan violinist – han blev altviolinist. Å det ä en historia för sig. Vi har haft telefonkontakt under alla år när våra familjer o arbeten krävde den mesta av vår vakna tid. Men nu hoppas jag/vi på att kunna träffas å spela lite mera. Thomas verkar väldigt sugen på att ta upp folkmusikspelandet igen.

Här nedan kan ni lyssna på en Youtube-film som jag fick av Thomas Heineman i vintras 2021

 

 

MA 1  omstart

Sen ska jag träffa MA 1 -gänget igen den 10:e oktober nere hos Pehr Falkenström i Svinnersta. Kärt återseende efter alla konstiga Zoom-möten som vi haft. Bilden är från ett tidigare möte med MA 1-gänget.

 

Örebro Spelmanslag omstart

Ska nu i höst göra en omstart i Örebro Spelmanslag . Eftersom jag numera är pensionär så finns det mera tid att ägna sig åt att spela med olika grupper o personer. I Örebro Spelmanslag finns  det många av mina gamla spelkompisar från 70 o 80-talet. Många av dem har jag haft deltagit i olika studiecirklar eller helgkurser under åren som jag varit ansvarig för. Vi har haft väldigt mycket roligt under åren så det ska bli kul att få träffa dem lite mera regelbundet. Har idag suttit o lärt mig en massa låtar som spelmanslaget lärt sig på kurs nu i helgen 17/9-19/9. har iallafall hunnit med att lära mig 5 av de tio låtar som de lärt sig under helgen. Resten får jag ta lite då o då.

Bild nedan. jag var med Örebro spelmanslag o spelade utanför Östansjö för ett antal år sedan.

 

 

 

 

 

 

Blå Bergens Borduner omstart

En annan plan jag har är att träffa mina kära gamla vapendragare i Blå Bergens Borduner. Jag har sagt att jag ska höra av mig till Freddy o Anders när jag är hemma i Örebro. Vi har pratat om att träffas lite mer oftare vi som bor nära varandra (Örebro, Karlskoga o Askersund) och öva in lite nya låtar på tre. Sen kan vi träffa Stefan i Rättvik o ta en riktig rephelg alla fyra. Vi får se hur jag/vi i Blå Bergen kan få till det sättet att repa på.

Bilden nedan: Blå Bergens Borduner repar i Anders stuga ute i Ölen utanför Degerfors.

 

 

 

 

 

Dans i Västra Sund omstart

Magnus Thörnblad från Västar Sund utanför Arvika ringde mig o berättade att de kör igång Danshuset i Västra Sund  så smått från och med första fredagen i november vilket är den 6/11-2021. Det ser jag fram emot att få åka till å få spela till dans igen.

Sjunga i kör nystart

Jo en sak till som jag kom på som blir helt nytt för mig denna höst. Jag har gått med i en kör på Väddö. Blev uppraggad till kören av en granne. Kören behövde manliga körmedlemmar. Så jag tänkte inte så mycket å tackade ja till erbjudandet. Men på ett villkor om det var ok för alla att jag på hösten o vintern kommer lite sporadiskt? Det var inget problem tyckte körledaren. Du kan öva hemma. Kören övar ungefär varannan vecka o ibland varje vecka. Beror lite på hur körledaren arbetsschema ser ut. Ska försöka vara med några gånger i höst. Jag har i min ungdom sjungit i en skolkör från det jag gick i 2:an till:s jag på men slutade när det inte gick mer att sjunga p.g.a målbråten. Alla killarna i kören hamnade i mårbråten under vårterminen i årskurs 6. Synd tyckte vi alla bland killarna för det var roligt att sjunga. Så ser mitt CV ut när det gällare körerfarenhet. Men sköj ska det bli att börja sjunga igen o inte bara spela.

 

Slutklämmen

Pandemin har varit lång. När jag ser tillbaks på vad jag gjorde när jag inte kunde träffa någon att spela med fysiskt. Här kommer mitt 1:sta inlägg på Facebook när pandemin drog igång ordentligt i mitten av mars 2020. Alla spelningar o spelkontakter upphörde över en natt o jag satt hemma o funderade vad ska jag nu göra för att hålla igång mitt folkmusikmusiserande? Men den kreative Ola Stinnerbom började lägga ut dagens joik på Facebook o jag blev inspirerad av det han gjorde. Det slutade med att jag lärde mig en ny låt varje vecka som jag sen la ut på Facebook för att sen kunna inspirera andra att göra något för folkmusiken. Har fått mycket gensvar från mina 10 st inlägg innan sommar jobbet gjorde att jag fick pausa inläggen. När hösten kom blev det mer sporadiska inlägg på Facebook. Här nedan kan ni lyssna på mitt första inlägg i serien: “Folkmusik från hemmet i dessa covid-19-tider”. Alla tio inlägen finns på min hemsida samlade på denna länk “Folkmusik från hemmet i dessa covid-19-tider”. Här nedan kommer Pols efter Henning Trôen Norge. En av mina favorit spelmän i Norge.

Jaa! Det verkar bli en bra spelhöst efter att nästan allt spelande tillsammans  o i grupp lagds på is. Ser fram emot hösten 2021 och hoppas att pandemin avtar. MERA FOLKMUSIK ÅT FOLKET!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.