24 oktober – Spelträning med Örebro spelmanslag

Har under många år hoppat in då och då i Örebro spelmanslag när jag haft tid. Jag var med och startade upp Örebro Spelmanslag någon gång mellan 1992. Då var jag den 1:er ledaren i laget ett tag innan min tid inte räckte till längre att leda laget.

Jag har nu många låtar att lära in i Örebro spelmanslags repertoar. Jag få ta en sak i taget. Det dyker upp  gamla godingar också som jag spelat tidigare. En låt som dök upp under dagen träning 24 oktober var Halling efter Ulrik Jensestuen. Det är en låt som Sofia Stinnerbom då Eriksson 2005 lärde ut på en Malungs-kurs som jag var med på i Örebro spelmanslags regi. Bra låt som jag inte spelat på många år. Fick förfrågan av medlemmar om jag kunde spela in min version av Hallingen.  Så sagt o gjort här kommer min versin av Halling Ulrik Jensestuen. Se nedan.

De två träningar laget har haft i höst har jag hjälp nuvarande ledaren av Örebro Spelmanslag som nu heter Olle Linder med att spela in stämmor till de låtar som spelmanslaget lärde sig på en kurs i mitten av september. En utmaning som jag tidigare inte gjort. Att spela in en andra stämma bara rakt upp och ner har jag tidigare aldrig gjort. Men jag har kommit på ett knep hur jag ska spela in stämman. Här nedan kan ni få ett smakprov på en stämma jag spelat in. Valsen är inspelad medvetet i en pedagogisk version så alla ska kunna hinna uppfatta tonerna och så småningom lära sig stämman. Här kommer Valsen efter Hilmer Alexandersen, stämman till valsen.

Hilmer Alexandersen´s vals stämma

Så här låter Hilmar Alexandersen´s vals med ett enkelt komp till melodin. Pedagogisk version.

Så här sitter jag o jobbar. Det är utvecklar mig som spelman och samtidigt bidrar jag något till spelmanslaget. Känns bra för mig själv. Söndagen den 7/11-2021 ska jag vara med på en spelning som laget har. Jag har fortfarande kvar några låtar att lära mig ordentligt till konserten söndagen den 7/11. Dä åner sig – annars så kvetter dä! – sa Värmlänningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.