Lördag 27/11-2021 Örebro Spelmanslag på Spelrum

Lördagen den 27/12 hade Örebro Spelmanslag blivit inbjudna att ha workshop med deltagarna i Spelrum ”Spelrum” – en social och kreativ mötesplats som ska bidra till integration genom kultur och skapande. 

Temat var “Folkmusik i Sverige”. En utvald skara ur spelmanslaget hade planerat olika aktiviteter under lördagen. Låtutlärning, sång, dans samt en liten konsert som jag och Sofia Thoresdotter delade på. Vi hade fått i uppdrag att presentera våra lite udda instrument för deltagarna. Jag spelade o pratade om den svenska säckpipan samt om min hardingfelan. Sofia pratade om sina flöjter varav en udda flöjt Härjedalspipan. Gunnar Stenmark som bor i Ås tillverkar dessa lite udda pipor.

 

 

 

 

 

Vi som var med från vänster Ulf, Britt-Marie, Håkan, Henrik, Maggi, Sofia och Lotta.

Vi började med att lära ut några sånger – Klockanär tio slagen” och “Inga pengar har jag i min ficka” som vi även lärde deltagarna att spela. Vi lärde ut “Evig Rus” en ny komponerad schottis eller som man i Norge säger Reiländer. Efter fika pausen dansades det långdans till de sånger vi lärt ut. Avslutningsvis sjöngs och varvades med spel. Det blev en riktigt mysig stämning i hela gänget. Den 11/12 kommer vi alla tillbaks o repetera det som lärdes ut den 27/11. Ser fram emot den träffen!

Evig Rus av Erik Lyshaug i grupp “Sver” : Låt som lärdes ut. Jag har gjort en egen tolkning av låten.

 

Låtar som jag spelade på min säckpipa samt på min hardingfela.

Började med min svenska säckpipa där jag spelade en polska efter Lomians-Guten

Låten som jag spelade på min hardingfela

Springare från Jølster. Har lärt mig springaren efter  Gro Marie Svindal. Gro Marie träffade jag i Arvika när jag var och spelade på Västra Sunds danshus för ca 5 år sedan.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.