2022-05-03 Kärt återseende efter pandemin Spel o tjat kväll på “Instrumentalsjukhuset”

Äntligen efter mer än två år kunde vi träffas och spela på “Instrumentalsjukhuset hemma hos Anders Norudde i Karlskoga. Tre Gôbber har törstat efter att få spela och fortsätta att nörda ner sig i den öst Värmländska folkmusik. Idag var vår gode vän Per Saxholm på ett otroligt spelhumör så jag hade fullt upp och spela samtidigt som jag dokumenterade Pers traditionella spel. Det är mycket roligt när han berättar om de låtar som han lärde sig efter spelmännen i östra Värmland och Karlskoga trakten. Anders och jag jobbar med att dokumentera alla låtar som vi kan så låtarna finns kvar till efter världen.

De låtar som Per Saxholm spelar är inte så många som spelar och det har varit hittills en häftig resa och det är mycket kvar att spela in och få ordning på. Det är tur att jag är pensionär och råder över min tid. Pers o vår allas spelkompis Lennart Gybrant i Daglösen söder om Filipstad är inkluderad i dokumentationen med de låtar han just nu bidragit med. Lennart har träffat och dokumenterat många spelmän ifrån östra Värmland från Visnums-Kil i söder och i norr typ till Långban Tyngsjö, vet inte exat vart norr gränsen går. Ska kolla det med honom. Lennart har lådor med rullband som han har fått hjälp med att digitalisera. Se ska det bli spännande att se o höra när han har något som vi kan lyssna på från hans inspelningar. Jag fick ca. 140 st låtar som Anders spelat in med Per Saxholm och jag har ca. 250 st låtar inspelade av Per Saxholm och Lennart Gybrant. Så det är en avsevärt stor låtskatt dessa två personer sitter å ruvar på – och det finns mera. Brukar skoja och säga “Ni får inte dö förens vi är färdiga med alla inspelningar. “Vi blir nog aldrig färdiga med inspelningarna”, men vi får vara nöjda med vi kan få inspelat.

 

När vi träffas blir det mycket prat också, historier om gamla spelmän och mycket annat. Per vill gärna att vi spelar in o lägger ut på Facebook och på YouTub och Ander brukar pynta mig med olika masker eller hattar för att krydda låten innan vi spelar in den. Per brukar vilja vara sig själv. Men det är mycket fix innan vi vl kommer till att spela in.

Eftermiddagen/kvällens höjdpunkt Schottis efter Birger Ljungqvist Långban. Långban ligger norr om Filipstad. Från vänster: Anders Norudde, Ulf Karlsson och Per Saxholm.

Kommentarer från Facebook-inlägget 2022-05-03

Kunde inte låta bli att ta med dessa tre herrars kommentarer Magnus Holmström administratör för facebook-sidan “Svenskfolkmusik, Lars Söderström och Åke Persson. Filmen finns på Ulf Karlssons Facebook-sida samt på Youtub. Jag har också svarat på dessa tre personer ovan.

Kommentar Magnus Holmström:
Om 300 år när någon stackars musikarkeolog hittar detta klippet, så sitter denne och diskuterar ifall den stora samspelsmössan var vanligt förekommande, eller i vilken utsträckning kompgäddan fanns. Var det vanligt förekommande eller bara traditionell huvudbonad i Värmland?…
Svar från mig Ulf Karlsson
Jaa du Magnus – du har en väldigt bra spaning som jag gillar. Vore spännande när vi är jordgubbar o kunna få sitta på axeln på någon musikarkeolog när den hittar klippet.  Men roligt hade vi alla tre innan under o efter inspelningen. Det är precis det vi håller på med musikdokumentation av Per Saxholm o den öst Värmländska folkmusiken.
Kommentar från Lars Söderström
Grymt Gubbgung

Kommentar från Åke Persson

Anders mask påminner mej om Ivar i Ulvaboda, när han berättar att han är en bortbyting med en gädda. Det kanske är samma för dej Anders? Jag ska se om jag hittar något klipp där han berättar det.
Kommentar från Patrik Sandgren som jobbar på Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar. Se länk nedan
Här har Patrik Sandgren som jobbar på Skånes musiksamlingars hemsida bl. a. skickat en länk med Ivar som spelar dragspel. Ivar spelar dragspel o berättar
Här är länken till  Skånes musiksamlingars hemsida. Där kan du hitta mer om Ivar om du är intresserad. Går att söka på lite av varje om du är intresserad. Där hittar du intervjuer och mer film med Ivar där som sökbart, men materialet får beställas från oss på  Skånes musiksamlingar och kan skickas om filer (gratis för forskning och utbildning – såklart även för musiker).

Ulf Karlsson svarar Åke Persson

Åke- Jag ser verkligen fram emot det klippet med Ivar i Ulvaboda!! 😅 Skicka det på min tidslinje när du hittar det. Då ska jag pilla in det på min hemsida i blogginlägget. Jag ska skriva om gårdagen möte med Anders, Ulf o Per. Var ligger Ulvaboda?

 

Här kommer min tolkning o arr. på  Schottisen efter Birger Ljungqvist från Långban.

 

 

På filmen nedan spelar vi Ulf Karlsson, Anders Norudde och Per Saxholm en polskan efter Birger Ljungqvist Långban “Örling”

 

Här kommer min version och tolkning av Polskan efter Birger Ljungqvist Långban “Örling”

 

Denna eftermiddag/kväll lever iallafall jag länge på. Tack för en trevlig spelstund Anders Norudde och Per Saxholm. Nu drar jag till Roslagen och kommer åter till hösten 2022. Vi ses då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.