10/12 – 2022 Träffade jag Mats Berglund på Felan i Örebro

Den 10 december skulle en av mina bästa spelkompisar komma och spela med sin trio “Berglunds trio” på Felan i Örebro. jag brukar inte så ofta gå på Felan men nu ville jag passa på att träffa min gamla spelkompis sen 1970 och 1980-talet och försöka hinna träffa och prata lite med honom mellan sina framträdanden. Mats Berglund har blivit en storspelman inom folkmusikkretsar både i Sverige och utomlands. Jag och Mats började spela tillsammans i slutet på 70-talet. Där kom jag också i kontakt med munspelaren från Bohuslän Magnus Thörnblad som då hade flyttat till Arvika Västra Sund där han bl.a. jobbade som fransklärare på ett högstadium i Arvika. Vi tre bildade en trio som kallade sig för “Tre hattar efter Göte” varför vi kallade oss så var nog ett internt skämt mellan oss tre.

Polska med kort trea. Paalsdans 1 ur Schodsbergs notebok. Min tolkning av låten.

Tre Hattar efter Göte. Bilden nedan är från ca.1979. Mats Berglund, Ulf Karlsson och Magnus Thörnblad.

På den tiden spelades inte Värmlandspolskorna som man idag 2022 gör. De flesta Värmlandspolskor spelade rakt och triolerna skulle spelas/låta som om du “hällde ärtor på en plåt” fick jag lära mig på en ungdomsskurs i Ransäter 1978-1979. men det vara stora förändringar i den Värmlänska folkmusiken i slutet av 70-talet. Mats Berglund Leif Stinnerbom, Mats Edèn med flera hade hittat uppteckningar av Värmländska  polskor där det stod i noterna ” två och en halv/3-fjärdedels takt – det vill säga att du spelar korta fjärdedelen i 1:a taktdelen. Det vreds och vändes, provades och det försökte hitta rytmen som skulle spelas. Tillslut hittade man dansare som kunde visa hur rytmen var och vips så började man spela som man idag säger med “Kort etta” – i stora dar var det så. Ett helt nytt spelsätt för de Värmländska polskorna hade skapats. Det var i den vevvan som vi i “Tre hattar efter Göte” började åka runt i Sverige och spela på olika danshus. Vi fick ett stort genombrott inom den svenska folkmusiken danshus m.m. när vi kom med en ny rytm och en nytt sätt att dansa till de Värmländska polskorna men kort etta. De äldre spelmännen var inte lika begeistrade över det nya sättet att spela Värmlandspolskorna på, så det blev många hårda ordväxlingar mellan de unga och gamla spelmännen. Men sättet att spela polskorna spred sig inte bara i Värmland utan många spelmän smittades av och förde över sättet att spela polskor på till sina landskap. Så även jag tog med mig sättet att spela Värmlandpolskorna. De korta ettorna spred sig till många landskap. Jag flyttade till Örebro o började lära mig Närkemusiken hade kurser tillsammans med Pehr Falkenström med flera. Så både jag och Pehr Falkenström hade blivit påverkade av den nya rytmen och på  och lärde ut på kurser Närkemusiken med en tutch med den kort etta Finns många historier att berätta om Tre hattar efter Götes korståg runtom på Sveriges danshus – men det får jag ta senare. Leif och Inger (Leifs fru) Stinnerbom lärde ut det nya sättet att dansa till den nya rytmen kort etta eller som den kallades för Jössehärspolskan.

Polska från Elverum spelas med kort trea. Min tolkning av låten.

Bild nedan. Tre hattar efter Göte förstärkt med Anders Nordlöf Felan 2015 12/12

 

Mats Berglund Leif Stinnerbom och Mats Edèn m.f.l. har under många år dokumenterat massor med Värmländskaspelmän och låtar efter spelmännen. Någon gång under 2000-talet så har Mats Berglund hitta ny uppteckningar där du förflyttar den korta delen av rytmen till del tre i takten – blir 2/2 och en halv akt. Du spelar den korta delen på taktdel tre. “Kort Trea”. Mats har skrivit en avhandling om det spelsättet 2017/2018 Mats Berglund “Gränslös Tretakt”. Avhandlingen hittar ni på länken i den tidigare meningen Gränslös Tretakt. Jag kan sitta och skriva om detta hur länge som helst. eftersom jag var med om denna och mitt i denna förändring av musiken. Men det finns också många spelmän som då och fortsatte att spela och bevara det gamla sättet att spela de Värmländska polskorna på. Dan Olsson, Alf Olsson, Alf Börjars (tyvärr död idag) mfl. Men det är det nya sättet att spela de Värmländska polskorna som har fått den mesta genomslagskraften runt om i landet. Detta beror på att Mats Berglund har haft många kurser,  han blev såsmåning om lärare på Ingesund utanför Arvika och Mats lärde ut den musik han älskade till sina elever. Berglunds trio består av elever som gått för Mats Jonas och Andreas. Så de kan ju liksom jag redan större delen av Mats reportrar. Berglunds trio har ungefär samma konsept som Tre hattar efter Göte hade. Vi kan de flesta låtar Mats spelar så det behövs inte repas så mycket och inget krångel med en massa arrangemang på konserterna. Det läggs mer tid på själva  danslåtarna så att dansarna trivs när det dansar. Det är ju dansmusik som spelas och då ska det dansas till – brukar Mats Berglund säga. Ett lyckat koncept är det!

Bild nedan: Tre hattar efter Göte repar hemma hos Magnus Thörnblad

Nu går vi vidare med kvällen på Felan. Mats Berglunds trio bestående av Jonas Bleckman cello och Andreas Ralsgård blåsinstrument och Mats Berglund fiol och durspel. De tre var ut på en höstturné och hade nu två gig kvar Felan Örebro och Sala. Sen var det slut på turnén. Jag hade sett fram emot denna kväll med Mats trio och få höra Mats berätta om den folkmusik som han älskar och musiken Mats B har snokat reda på i stugorna i gränstrakterna i hans hemby Köla, Eda och Charlottenberg. På 70 -80-talet så träffade jag Mats i det närmaste varje helg. Jag har fått vara med på ett antal resor i gränstrakterna mellan Norge och Sverige och letat upp spelmän i bygderna i gränstrakterna mellan  Norge och Sverige. Det var Mats kall! Jag hade bestämt att denna Felankväll  ville jag prat med min gamla vapendragare och höra hur han har det idag som ganska nybliven pensionär och om barnen o frun Maja-Lena. Vi fick några trevliga pratstunder för oss själva mellan konsert och danspelningarna under kvällen. Örebro spelmanslag spelade när Mats trio hade paus.

Bild nedan. “Berglunds trio” Andreas Ralsgård,, Mats Berglund och Jonas Bleckman.

 

Här nedan kommer två låtar som trion spelade under konserten. Har spelat in ifrån min Iphone så ljudet är inte det bästa. Mats fiol hörs väldigt dåligt. Men det blev en dokumentation från kvällen.

 

 

 

Här kommer en Reinländer som jag aldrig spelat. Reiländer “Bäste far”.

En polska efter Valdermar Dahlgren.

Jag träffade ytterligare en gammal spel kompis ifrån Linköping Rune och han sambo var på besök i Örebro för att lyssna på Berglunds trio. Vi pratade på ett tag och rätt som det var så stod Mats Berglund framför mig och undrade om jag vill hänga på och spela med dem i sista danspasset. Jag tackade ja och letade rätt på fiolen. Fiolen hade drabbads av vintern och den torra luften så det fanns ingen sträng som stämde. Men det fixade sig rättså fort och snabbt var jag med o igång med att förstärka trion till en kvartett. Vi började spela 2 st reiländer som Magnus Thörnblad har gjort. Sen spelade vi polskor, några gamla godingar  “Kåtlåten”, Engerdahl, Olof Andersson, Elverum med kort etta och kort trea mfl. Jag konstaterade att nu är det Mats Berglund som spelar stämmorna och jag håller i melodin. När vi spelade tillsammans på 70 o 80-talet var det tvärtom. Jag spelade stämmor för jag hade inte hunnit lära mig låtarna ordentligt. Vi repade väldigt sällan utan jag fick oftast i all hast innan mitt tåg skulle gå från Charlottenberg fick jag hiva upp kassettbandspelaren och Mats rev av några låtar som jag så snällt fick lära mig hemma eller göra stämmor till. Det blev oftast det senare jag gjorde – stämma till låtarna. Jag lärde mig låtarna genom att spela stämmor till musiken vi spelade i “Tre hattar efter Göte”. Den upplevelsen fick jag uppleva igen när viskulle spela “Kåtlåten”. Jag hade aldrig spelat melodin till Kåtlåten, men den satt så djupt rotad i min kropp så jag bara spelade 1:a stämman medans Mats spelade 2:a stämman. Han inte riktigt reflektera kring det när vi spelade tillsammans förens vi spelat klart Kåtlåten. Foljkmusik är kul när det är på detta viset!

 

Bild nere till höger: Mats och Ulf Felan 10/12-2022

Denna kväll på Felan var det ovanligt mycket folk kvar som dansade vilket var väldigt roligt. Jag njöt av att få träffa och spela med Mats och hans trio. Jonas grävde på efter de djupa tonerna och Andreas spelade stämmor varvat med melodi på sina blåsinstrument medans jag höll i melodin och Mats varade med stämmor, grovt o grant samt melodi. Sist jag spelade med Mats var den 12/12-2015 på Felan med Tre hattar efter Göte förstärkt med Anders Nordlöf så då blev vi fyra hattar den kvällen. Kvällen på Felan avslutade vi med “Hurven” den Värmländska varianten. Tio tagel-strån senare så tackade vi för oss och alla skiljdes åt dansare arrangören o musiker. Jag bestämde mig för att nu försöka hålla lite kontakt med Mats och hans familj. Det får inte bli vart 7:e år! Pehr Falkenström och jag har planerat att åka till Arvika Västra Sund den 3/2-2023 och hälsa på Magnus Thörnblad och spela till dans på Västra Sunds danshus. Hoppas det passar att vi tittar in till Mats när vi åker dit eller hem?

Polska efter Olof Andersson Hulteberg Eda. En omtyckt danslåt som vi spelat väldigt mycket tillsammans.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.