6/1 Gröt och trettondagsdans i Svinnersta

Nu äntligen så kolliderar inte Folk at Heart med “Gröt och danskvällen i Svinnersta”.

Kvällen började redan kl. 18:00 med att Krackelur med Bitte Blom sjöng och spelade Staffans-visor och trettondagsvisor. En överraskning för oss alla som kom dit! efter konserten så drog dansen igång. Jag hade skrivit upp mig på danslistan och skulle spela strax innan vi alla skulle sätta oss och äta gröt. Jag hade som alltid förberett mig innan vilka låtar jag skulle spela. jag fick en förfrågan om att spela till långdans vilket jag tycker är roligt men inte planerat. Hade inte säckpipan med mig utan det var fioler och hardingfelan jag skulle spela på. Men jag hade några valser som snabbt går att ändra rytmen på lite som fick duga som långdans. Det var mycket folk som var där som inte kunde dansa polska, men långdans kan man alltid hänga med på. Sagt och gjort så blev det! Jag fick extra tid att fortsätta spela efter gröten som tack för att jag spelade långdansen som blev väldigt uppskattad av gästerna.

Bord och stolar plockades fram o det dukades i köket i Kapellet. Pehr Falkenström hade kokat gröten som smakade gott och det var en väldigt trivsam och gemytlig stämning bland folk. Efter en timma så dukades all mat bort och jag fortsatte spela. det blev mycket väst Värmländsk och Norsk musik på fiol och hardingfela. Det var många spelmän där som ville spela. Snavlunda Sisters (Åsa, Ulla, Ulla-Karin och Brita), två durspelare (Jan-Anders, Staffan), Krackelur (Freddy, Pehr F, Helene), Göran svärd och Pelle, Pehr F och Bosse mina gamla kompisar som jag lärde känna på 70-talet. Ett roligt dans dansades som Jan-Anders kom på när han och Staffan satt och spelade. Vi dansade “Finsk rövar schottis”. Det blev då full fart på dansgolvet för det kunde alla vara med på. Tack för den idéen Jan-Anders! Den blev lyckad. Det blev en mycket trevlig tillställning i Svinnersta Kapell och jag ser fram emot nästa år. Det var ju första gången n u efter pandemin så alla var så glada och festsugna. Tack Pehr och Helene för att ni fortsätter med denna tradition.

En schottis som jag spelade till dansen var denna norska Reiländer. Har spelat den tillsammans med Mats Berglund på den tiden när vi spelade ihop.

Kerstin och jag gav upp vid 24:00-tiden, tackade för oss och åkte hem. Vi skulle upp och jobba som volontärer på Folk at Heart på Scandic-hotell på fredagen. Så vi behövde vara utvilade för att orka med en arbetsdag och natt på Folk at Heart.

Bilden ovan är tagen under själva konserten med Krackelur med Bitte. från vänster: Pehr Falkenström, Bitte Blom, Helene Nevers och Göran Freddy Fredriksson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.