14/5 Knutby spelmansstämma med Roslagens spelmanslag

Det är en intensiv period med många spelningar i Roslagens spelmanslag. Den 14/5-2023 bar det av till Knutby Gammelgård. Jag har aldrig vari i Knutby förutom passerat med bil ett antal gånger. men efter att jag varit på den lilla spelmansstämman på Gammelgården i Knutby så har jag upptäckt en stämma som jag varmt kan rekommendera.

Evenemanget börjar 12:00 med in marsch till scenen där alla som är sugna på allspel är välkomna att delta. Vädret var det inget fel på, sol sol och åter sol och varmt. Instrumenten gillade inte att stå mot den heta ladugårdsvägg som erbjöds. Min fiol med flera stämde ner sig nästan ett helt tonsteg. Så när jag spelat klart och lade ifrån mig fiolen så fick jag stämma ner fiolen ordentligt så inte någon sträng skulle gå av när det blev kyligare.

Självklart hoppade jag upp på scenen! Alltid är det någon låt du kan – om inte annat så kommer du att lära dig någon ny låt. Så var det, två-tre låtar hade jag spelat och kunde hänga på, resten spelade jag stämmor till. Det var jag och Erik Lind som är klarinettist i Roslagens spelmanslag som stod intill varandra. Erik och jag blev en stämduo som spelade stämmor ihop både vitt och brett. Erik är musiklärare på Uppsala kulturskola så det var väldigt inspirerande att stå bredvid honom och höra hur han löste stämmorna. Kul tycker jag.

Här kommer de låtar som var med på allspelet i Knutby 14/5-2023 kl. 12:00.

Mungalåten (C)

Gla´ Valsen (A)

Vendelpolskan (G)

Trollens brudmarch (gm)

Rapp-Kalles vals (D)

Eklundapolska nr. 3 (G)

Långbacka-Jans Polska (D)

Hillebola-schottis (G)

 

Kl 12:30 skulle Roslagens spelmanslag ha en 30 minuters konsert. Konserten gick enligt planen. Martin som leder laget är väldigt tydlig i sitt spel samtidigt som han står mitt framför laget. Det är då lätt att följa Martin.

Rospiggepolskan D

Välkomstvalsen G

Fiskesåpolskan D

Gåsvikarns A-Durvals A

Pliggschottis G

Matsgårdsvalsen F

Avskedsgånglåt Dm

Söndagskvällen Dm

Springvals nr 1 Tore Lindqvist  G, Em och D

Saknaden Polska Lars winnersjö

Roslagsbro brudmarsch D

Efter vårat framträdande blev det ett kort framträdanden för de som skrivit upp sig på uppspelningslistan.

Kl. Ca. 14-14:30 skulle Väsen duo ha sitt framträdande. jag hade hör dem på Felan i vintras när Väsen duo spelade på Felan. Jag var också engagerad att spela till dans av Felan. så jag fick lyssna på dem. men det gjorde inget att få höra dem igen. de har en fantastisk konversation på scenen mellan låtarna som jag är väldigt förtjust i. Det är som att sitta hemma i någons kök när de spelar och pratar med varandra. har inte hör någon gjort det på ett sådant sätt som Väsen duo gör.

 

Alla som spelade fick en fika biljett. När konserten var slut så åt vi soppa och fikade innan vi spelade lite tillsammans i klorofyllet på Gammelgården i Knutby. En mycket trevlig stämma som jag varmt kan rekommendera att besöka. Det var många vanliga besökare som inte spelade så det var inte bra de närmast sörjande som var på plats.

Efter Väsen duo och fikat så bröt det stora buskspelet ut i klorofyllet.

 

 

 

 

 

Staffan Berg dragspelare och jag blev de sista som lämnade stämman ca. 16:00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.