En heldag med Roslagens spelmanslag

Vilken heldag med Roslagens spelmanslag jag/vi hade igår!! Två spelningar och vilket fantastiskt bra väder vi hade!!

Första spelningen i societetsparken i Norrtälje.

Första spelningen hade vi i societetsparken i Norrtälje. Där skulle Roslagens kulturskola ha sin avslutning och visa upp vad de olika verksamheterna i kulturskolan jobbat med under det gångna året. Det bjöds på scenkonst teater, sång, dans och alla musikgrupper blå, stränginstrument, solister, grupper, körer, sång och dans , och många aktiva lärare m.m. Alla elever och lärare på kulturskolan kom marscherande från lilla torget inne i Norrtälje och kom spelandes ner mot vattnet och societetsparken. Det var en lång rad med folk och som fyllde upp hela parken.

Länk till film på marschen från lilla torget.

Roslagens spelmanslag är knuten till kulturskolan och får låna lokaler i kulturskolan vilket är fantastiskt bra! Kulturskolan har en grupp elever som valt att spela folkmusik och där kommer vi in i Roslagens spelmanslag. Roslagens spelmanslag ska tillsammans med folkmusikgruppen på kulturskolan spela från stora scenen i societetsparken. Det tycker jag är kul att Martin, som är lärare för eleverna tar tillvara varje chans att spela tillsammans med andra folkmusiker. Vi spelade tillsammans i Norrtälje kyrka för i början av maj. En dag att minnas!!

 

 

 

 

 

 

När allt var slut så åkte jag och Kerstin iväg för att få lite mat i oss innan vi åkte vidare till nästa evenemang – spelmansstämma i Ekskogen.

Andra spelningen i på Ekskogens spelmansstämma 2023

Kl. 19:20 skulle Roslagens spelmanslag spela upp till dans. Här kommer en film som Kerstin Engström filmat när laget började spela första låten till dansen.

 

Program

Stämman började redan vid 13:00 tiden till 15:00, konsert med Erika Lindgren Liljenstolpe och Robert Larsson – som spelar låtar efter legendaren Viksta-Lasse mm

Sen konsert med riksspelmännen Erika Lindgren Liljenstolpe och Robert Larsson som bl a spelar låtar från Uppland och Bingsjö efter Viksta-Lasse. En legendar som lärt sig av ännu en legendar; Hjort Anders från Bingsjö i Dalarna.

Från 15.00-22.00 Dans och buskspel
Dans blir det till Täby Spelmansgille, kl 19:20-20:00 Roslagens Spelmanslag, Anders&Ingrid Säbb, Stockholms Spelmanslag, HärMedJämt, Erika Lindgren Liljestolpe, Robert Larsson och andra renommerade spelmän på Bygdegårdens superbra dansgolv! Buskspel blir det överallt.
Synd att vi missade konserterna men det var inte möjligt att hinna ta sig till Ekskogen eftersom kulturskolans uppträdande avslutades  innan kl 15:00.
Fri entré. Korv-våfflor och fikaservering fanns!
Det var ett otroligt jammande runt lokalen i Ekskogen! Det var bara att hoppa in i något jammande gäng och spela så taglet yrde!! Micke Löfroth som var motorn av hela arrangemanget och han planerar reda nu nästa års stämma innan stämman 2023 ens hade avslutats!  En energisk man som färgar Vallentuna bygden med musik och dans. Nästa år vill Micke ha danskurser som kan tänka sig locka dit fler dansare. Men de dansare som var där de dansade så mycket de orkade och kunde. Jag kommer gärna dit nästa år och spelar.
Här kommer ett collage på bilder från stämman.
Våffelmannen nedan, spelar mellan våfflorna. Tur att han hade en assistent som hjälpte honom. Spelade senare under kvällen med honom. Han var duktig på Värmlandslåtar.
Ett välbekant ansikte dök upp i den sena kvällssolen. Säbb Anders satt och spelade bland en massa spelande människor. Det var längesedan jag såg och hörde honom live! Kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.