Sista repet med Roslagens spelmanslag för denna terminen

Sista gången vi i Roslagens spelmanslag träffas och repar i Kulturskolans lokaler i Norrtälje för denna vårterminen innan laget tar sommarlov! Det har varit en rolig tid att få lära känna en massa nya folkmusik människor i Uppland/Roslagen. Martin och Moa som är lagets ledare har gjort ett väldigt bra jobb med laget. Informationen om vad vi ska spela, vilka låtar vi ska spela på någon spelning/träning, tider, noter, filmer/ljudfiler etc. skickas ut på en intern grupp på Facebook som heter “Roslagens spelmanslag intern grupp”. Vi har träffats en gång i veckan på tisdagar kl. 19:00 – 20:30 i en stor rymlig lokal på kulturskolan i Norrtälje. Kulturskolan har en bl.a. en profil som folkmusikskola så i Martin och Moas tjänster ingår det att undervisa oss som är med i laget. Spelmanslaget är en del av deras tjänster så det är därför vi har sådana fina lokaler. Till höstterminen 2023 så kan vi få flytta på oss och ev. byta tid till 19:20 -21:00, men det är inte riktigt klart ännu. I laget är det många musiker och musiklärare som varit med och startat laget våren 2023 vilket märks på övningarna. det har alltid varit fullt ös i en och en halv timma. Martin och Moa brukar finslipa på låtarna där de hör att det låter dåligt eller inte är samspelta i någon rytm. Inte mycket utlärning av låtar, det får vi sköta själva hemma då vi får noter och ljudfiler utlagda i interngruppen på Facebook. Det har passat mig utmärkt, för då kan jag jobba med nya låtar var jag än befinner mig och kan på så vis vara med på framträdanden sen när jag är på plats i Roslagen. På en vanlig övningskväll ligger vi på mellan 20 – 35 st personer som spelar på många olika instrument. Fiol, Nyckelharpa, Tvärflöjt, Basflöjt, Saxofoner av olika storlekar, Gitarrer, Mandolin, Cittern, Dragspel har säkert glömt något.

Jag tycker det har varit gör sköj att vara med och spela dessa två terminer hösten 2022/våren 2023. Nu har vi en spelning kvar på Rimbo-stämman den 3/6. Jag har denna vårtermin gått in för att lära mig så många namn på lagets deltagare. sen har vi en avslutning kväll hemma hos Lena och Åke som bor på Gräddö. Där blir det knyt och spel så länge vi orkar. laget ska också spela till dans på Bingsjöstämman i sommar. Tyvärr så kan inte jag följa med så det får bli nästa år. Till hösten ska laget spela till dans på Uppsalastämman och då ska jag vara med och spela.

Jag kan sammanfattningsvis säga att det harv för mig varit en intensiv period att komma in i laget. Jag har i dagsläget fått lära mig  över 50 st låtar som är ifrån Roslagen. Det finns en medvetenhet ifrån ledarna att lära in låtar från Roslagen för det är inte många som spelar låtarna eller känner till folkmusiken i Roslagen.

 

 

 

 

Sen har jag fått nya kontakter i laget som vill att jag ska vara med och spela på min säckpipa. Det är ett projekt som heter “Saga” Det är Jens fru Stina som är låtskrivare som vill att jag ska göra pålägg med min säckpipa på hennes musik. Så jag håller för fullt på med att lära mig låtarna och hitta ställen där jag kan göra saker med min säckpipa. Det är en annan del av att vara med i Roslagens spelmanslag som har gjort att jag fått nya kontakter. Jens är med och spelar gitarr och cittern när vi tränar på tisdagarna. Vi får se vad det blir av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.