Idag har jag varit folkmusikträl hemma i Jens studio

Så var det dags att spela in i Mindport studio igen men nu i ett nytt projekt “Vargmåne”. Jag ska spela in en massa pålägg med fiol och säckpipan till Jonas Almqvists musik. Det är så långt från den musik jag är van och spela.

Det är roligt och har varit utmanande att försöka hitta saker som jag kan spela på min fiol och säckpipa. Tiden var knapp och jag hade enbart en vecka på mig att öva in något som skulle tänkas bli bra. Fyra låtar hade Jonas skicka ut till mig och Jens Engelbrecht. Jens ska producera detta projekt. Jens och jag hade bestämt träff tidigt på förmiddagen. Vi började gå igenom vad jag skickat för förslag på det jag hittat på två av låtarna. de två andra låtarna hade jag inte hunnit kika på. Det gick bra med mina inspelningar jag föreslagit men sen tyckte Jens att vi skulle tillmötesgå Jonas önskningar i en låt jag övat på men med saker som Jens inte gillade. Så det blev att sätta sig på skolbänken och lära sig de saker Jens föreslog. Jens fick pitcha låten som jag sen satt i studion och lärde mig.

Film på hur studioträlen jobbar på

 

Ibland var det saker jag tekniskt inte just då inte behärskade i en följd utan då tvingades jag att spela in små snuttar som sedan klipptes ihop. Det blev riktigt bra eftersom jag inte var uppspelad på min fiol så fick det bli en hel del sådana pitchade tagningar. Jenas var nöjd och då var jag nöjd. De två återstående låtarna Pitchade vi oss igenom och jag tappade räkningen på hur många små snuttar jag spelat in. Det lät bra så då var både Jens och jag nöjda. Efter ca fem timmar så anhöll Jens om att gå på toa. Då hade vi utan paus hållit på och spelat in musiken och grejat med den. Sen skulle allt material samlas ihop och skickas vidare till Jonas som sen ska mixa låtarna och välja vilka pålägg han vill ha med som jag spelat in. helt slut i huvudet och kroppen gick jag upp och pratade lite med Stina (Jens fru) en stund innan jag satte mig i bilen för att ta mig till ett ställe där det fanns mat och dryck innan jag vågade mig på att köra hem till Tomta på Väddö. En mycket intensiv och rolig dag i Mindport studion var avklarad! Jens sa att han kommer att höra av sig mer i sommar och höst/vinter för nya pålägg i projektet “Saga”. Så jag kan nog från och med nu kalla mig för studioträl inom folkmusiken! Vilket jag känner som en hedrande titel.

Innan vi skildes åt så visade Jens mig en låt och Video som Jens, Martin Björklund, Moa Sjöberg Christofer Jandelius (filmade videon) Åsa och Mattias Janzon jobbat med under våren. Det är Martin som har komponerat låten “Storpolska” från Roslagen. Martin är ledare tillsammans med Moa Sjölander i det relativt nybildade Roslagens spelmanslag som startade våren april 2022. Det är där jag fått göra mig så mycket nya bekantskaper med spelmän, musiker folkmusikintresserade från Roslagen. Det har känns som om jag har fått en chans till att nu på äldre dagar fått göra en omstart i folkmusiken igen. Det är en gåva som jag fått uppleva!! Storpolskan är en fantastisk låt som Martin komponerat och där han visar upp sin fantastiska musikalitet som folkmusiker och som rockmusiker.

YouTube-klipp nedan till Storpolska från Roslagen av Martin Björklund med “Roder”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.